Fostul internat al Colegiului Național „Avram Iancu” era o clădire care stătea nefolosită de aproape două decenii. În 2021, la solicitarea primarului orașului Ștei, Iulian Balaj, Ministerul Dezvoltării a inclus proiectul de extindere, reabilitare și modernizare a respectivului internat în secție de balneologie, lucrările fiind derulate prin intermediul Companiei Naționale de Investiții. Începute în anul 2022, lucrările au fost finalizate anul trecut, valoarea totală a investiției fiind de 33,8 milioane de lei, din care de la bugetul local au fost alocați 762.594 de lei. Suprafață totală construită este de 1109,95 mp, iar suprafața totală construită desfășurată este de 3630,80 mp. Clădirea transformată într-o secție de balneologie modernă găzduiește la parter și la primul etaj cabinete de specialitate, iar la celelalte două niveluri sunt amenajate camere de cazare pentru 48 de persoane. Prin investiția realizată, cabinetele au fost amenajate și echipate cu aparatură și logistică modernă, pentru a asigura un nivel ridicat al calității serviciilor medicale oferite în cadrul secției de balneologie.
În cadrul noii secții vor funcționa următoarele cabinete de specialitate: cabinet de hidrokinetoterapie, cabinet de băi galvanice, cabinet de împachetare cu parafină, cabinet de duș subacval și baie Stanger, cabinet de masaj, cabinet de drenaj limfatic și ultrasunete, cabinet pentru terapie ocupațională, cabinet de kinetoterapie, cabinet de ultrasunete, cabinet de electroterapie și cabinet de magnetoterapie. În cadrul proiectului a fost prevăzută, pe lângă reabilitarea corpului de clădire existent, construirea unui corp nou, în care va funcționa un bazin acoperit pentru tratamente hidrokinetoterapeutice. Clădirea reabilitată dispune și de două lifturi exterioare, de 10 respectiv 21 de persoane, pentru a facilita și accesul persoanelor cu dizabilități.
Potrivit datelor primite de la primarul Iulian Balaj, având în vedere că în proximitatea secției de balneologie se află forajul 3002 de apă geotermală, această resursă naturală este utilizată la bazinul interior pentru recuperare, dar și pentru încălzirea celor două clădiri, cu ajutorul pompelor de căldură. Lucrarea a fost recepționată, iar noua secție va fi predată Spitalului orășenesc din Ștei, urmând să devină operațională în luna aprilie. În prima fază se va folosi partea de ambulatoriu, iar ulterior se va putea utiliza și partea de cazare. Primarul Balaj susține că prin această investiție se vor putea oferi procedee terapeutice pentru locutorii din Ștei, dar și din întreaga zonă de sud a județului, mai ales că Șteiul are statutul de stațiune balneoclimaterică de interes local.
„Această investiție deschide noi șanse pentru dezvoltarea orașului, având în vedere că pentru multe dintre tratamentele care se vor oferi prin această secție, oamenii trebuiau poate să se deplaseze la Oradea sau în alte locuri. Acum vor avea posibilitatea de a se bucura de aceste lucruri în Ștei, iar prin punerea în funcțiune a zonei de cazare, vor putea fi găzduiți pacienți care vor urma tratamente timp de mai multe zile. Este o investiție pe care am dorit foarte mult să o finalizăm și mai ales să o putem pune la dispoziția cetățenilor”, ne-a declarat primarul Iulian Balaj.
Trimite articolul
XMAI BINE IL DEMOLA SI FACEA PARCARE CU PLATA , ERA MAI EFICIENT
-
in 87 acel internat era perfect plus cantina de lîngă plus terenul de fotbal cu nispid și baschet dar cu clădirea din spate ce sa întâmplat unde se făcea ore de sport la liceu?
Buna ziua corect spus, felicitări bravo succes domnului Primar Balaj din Ștei pentru reabilitarea balneomatologie și darea lui în folosință în luna Aprilie 2025.
-
De unde stii ca e primarul, poate a fost facut de Malan si Bolojan, ai probe, argumente. Banii d eund ei-a avut, nu le la CJ ?