BIHON

BIHON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Bihor
    • Comentariul zilei
    • Stiri inter(naţionale)
    • Celebritati/Lifestyle
  • Video
  • Meteo
  • Sport
    • FC Bihor
    • CSM Oradea
    • Sport Local
    • Stiri Sportive
  • Mica publicitate
    • Imobiliare
    • Angajari
    • Prestări servicii
    • Auto-Moto
    • Pierderi, Citaţii
    • Diverse – Vânzări/Cumpărări
  • Angajări
  • Compania de Apă
  • Întreruperi energie
  • Anunturi de interes public
    • Anunțuri Mediu, Ape
    • Licitatii
    • Convocator
Select Page
APLICAȚII
MOBILE
AndroidDescarcă aplicația BIHON iOSDescarcă aplicația BIHON
BIHON
BIHON Ştirile judeţului Bihor
Ursit găseşte urechi de lemn şi păstrăvi de fag într-o pădure secretă de lângă Oradea

Ursit găseşte urechi de lemn şi păstrăvi de fag într-o pădure secretă de lângă Oradea

De Camelia Bușu
la 13 December 2022 15:11

Ursit găseşte urechi de lemn şi păstrăvi de fag într-o pădure secretă de lângă Oradea

13 December 2022 15:11
Dan Ursu Olar ţine ateliere despre cum să identifici, să păstrezi și să găteşti ciupercile de iarnă.
Scris de Camelia Bușu - Dan Ursu Olar ţine ateliere despre cum să identifici, să păstrezi și să găteşti ciupercile de iarnă.

Trimite articolul

X

Pentru pasionaţii de ciuperci, plimbările în natură, în aer curat, continuă şi în vreme de iarnă, şi mai ales aici, în această parte de ţară unde iernile sunt mai blânde şi e mai mult umezeală decât îngheţ. După căderea frunzelor, apar ciupercile foarte apreciate pentru gustul lor, multă gospodine conservându-le pentru iarnă sau gătindu-le în diverse feluri de mâncare.

Pentru cei care vor să intre în tainele ciupercăritului, Dan Ursu Olar (Ursit) ţine un atelier de vreo 4-5 ore la marginea oraşului Oradea. Născut în Arad, a absolvit facultatea de Comunicare și Relații Publice la Universitatea Politehnică din Timişoara. Unii îl cunosc ca om implicat în lumea artistică. A cântat la diferite intrumente de percuţie, fiind membru în trupele Cod De Bare, Popa Şapcă/Hobo Sapiens şi Ad Hoc. A fost şi tehnic de scenă la Celelalte Cuvinte şi impresar la Luna Amară, şi a organizat festivaluri precum StudentFest TM, IRAF sau Stufstock.

„Am fost foarte curios încă de mic. Am căutat tenace și visător să sorb cât de mult am putut din toate bucuriile vieții. Așa am ajuns la muzică, așa am ajuns la organizare de evenimente, așa am ajuns percuționist în prima și singura trupă de punk acustic folcloric medieval din lume și așa am ajuns acum vlogger călător rulotist degustător profesionist de viață”, spune Ursit.

Metoda URS

Dan Ursu Olar este şi agent de turism autorizat, iar de şase ani este dedicat ciupercăritului. La sfârşitul lunii septembrie a fost invitat la târgul „Straiţă Plină” de la Roşia, unde şi-a ţinut atelierul de ciupercărit. Se descrie ca fiind „Ursu dinpăduremâncătorul, îndelungvorbitorul şi îndubălocuitorul – ciupercuţionist, grasfluensăr şi trubadurs celebru”. Doritorilor le împărtășeşte metoda sa de a găsi, recolta și devora din „frumoasele și super sănătoasele bucățele de magie pe care natura e destul de darnică aici în vest încât să ni le dea chiar și iarna”.

Sâmbătă, 17 decembrie, Ursit va intra într-o pădure secretă de lângă Oradea, în limita a 30 de kilometri de oraș, ţinând pentru doritori un atelier „Cum să ciuperci iarna – Metoda URS”. Locul de întâlnire va fi dezvăluit doar celor ce vor participa la atelier înscriidu-se la ursusmagicadventures@gmail.com. Metoda lui este bazată pe metoda științifică, – deși nici nu neagă înțelepciunea populară – și dezvoltată prin aplicație directă pe parcursul ultimilor şase ani.

În pădurea secretă se vor desfăşura un atelier de identificare a ciupercilor, un atelier despre speciile cele mai des întâlnite iarna, o excursie prin pădure de aplicat cele învățate şi un atelier de păstrare și gătire a ciupercilor de iarnă.

[eadvert]

„Iarna e un sezon pe care multă lume nu-l crede productiv pentru prietenii noștri fungi, dar, ce noroc pe capul nostru că ne ducem traiul în Vestul Sălbatic fiindcă aici iernile sunt blânduțe iar prietenii noștri fungi au destulă umezeală încât să fructifice liniștiți câtă vreme în ale părți hibernează mai toată natura”, spune Ursit.

Specii de ciuperci

Cu bocanci, haine impermeabile și suficient de calde, opțional cu un băț de tură, ucenicii în colectarea ciupercilor de iarnă pot descoperi mai multe specii în pădure: Auricularia auricula-judae (Urechi de lemn), Flammulina velutipes (Picior de catifea/Ciuperca de iarnă/Enoki), Pleurotus ostreatus (Păstrăv de fag), Sarcoscypha coccinea/austriaca (Ochiul Caprei) sau specii de Lepista (nicoreți violet).

„O mare surpriză este că avem mari șanse să găsim urechi de lemn – ciuperci pe care mulți le cunosc doar din preparatele asiatice, dar care cresc relativ abundent și la noi în țară”, precizează Dan Ursu Olar. Ciuperca a fost studiată şi pentru calităţile ei medicinale în China începând cu sec. al XII-lea, fiind folosită şi în Occident în medicina populară. Auricularia auricula-judae şi-a primit numele în 1888 de la botanistul german Joseph Schroter. Auricula înseamnă în latină „ureche” şi judae înseamnă „Iuda”, fiind asociată cu Iuda Iscarioteanul din cauza credinţei că după trădarea lui Isus, acesta s-a spânzurat de un soc.

Succesul găsirii acestor specii depinde de mulți factori naturali, dar sunt șanse foarte mari ca aceste ciuperci să ajungă sâmbătă în coşul culegătorilor.

Urechi de lemn cu legume în stil asiatico-ursăresc

Ingrediente: Urechi de lemn, ulei sau unt (vegetal, altfel se arde), ghimbir tocat, usturoi tocat, varză, ceapă, ardei, morcov, ardei iute, sos de soia, semințe de susan coapte, pătrunjel tocat, lămâie

Preparare: Se călesc 3-5 minute în ulei urechile de lemn tăiate fâșii împreună cu usturoiul, ghimbirul și ardeiul iute + sos de soia. Atenție: acoperiți tigaia fiindcă urechile de lemn sar ca pop-corn-ul în tigaie! Dacă vreți să gătiți și cu fășii de pui sau porc rețeta, se adaugă și ele în acest amestec și se gătește până e patrunsă carnea, dar nu scorojită. Se dau de-o parte. Se curăță tigaia. Se pune ceapa tăiată sferturi și ardeiul tăiat cât bucățile de ceapă la călit în ulei pe foc maxim. După 1 minut se adaugă morcovul și varza. Se amestecă viguros în continuu. După 1 minut se adaugă amestecul de urechi de lemn. Se amestecă viguros. După 1 minut se ia de pe foc. Se adaugă pătrunjelul și sucul de lămâie. Se drege de sare. Semințele de susan copt se adaugă doar în farfurie.

FOTO: Ursit

Trimite articolul

X
Taguri:
cautaori de ciuperci ,
oradea ,
paduri ,
urechi de lemn ,
ursit
0 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

    powered by Surfing Waves

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Consiliul Local Ștei a aprobat restaurarea Casei Memoriale Miron Pompiliu
    Consiliul Local al orașului Ștei a adoptat, în unanimitate, hotărârea privind implementarea proiectului „Restaurare Casa Memorială Miron Pompiliu”.

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    CAS confirmă: după implementarea Legii Bolojan, în Bihor a scăzut numărul concediilor medicale
    Numărul certificatelor de concediu medical eliberate în 2025, comparativ cu anul 2024, a scăzut cu circa 3.200.

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Bărbatul care a provocat un accident în care a murit cumnatul său, în Biharia, condamnat la închisoare cu suspendare
    Un bărbat de 39 de ani, din Cheșereu, care a provocat un accident în care și-a pierdut viața cumnatul său, de 28 de ani, și-a aflat, vineri, pedeapsa.

    BIHON CAO

    Anunț Compania de Apă

    BIHON CAO

    Anunț Compania de Apă

    BIHON CAO

    Anunț Compania de Apă

    BIHON Sport local

    FOTO+VIDEO
    Interviu cu fostul fotbalist Ovidiu Lazăr: „Am fost foarte legat de FC Bihor, parcă mă simțeam cel mai bine acasă”
    Unul dintre cei mai importanți jucători care au îmbrăcat tricoul lui FC Bihor este Ovidiu Lazăr. În 3 decembrie, fostul atacant a împlinit 60 de ani, prilej cu care i-am solicitat un interviu.

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Preţurile la alimente sub control automat? Planul ministrului Agriculturii
    Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, anunţă intenţia de a introduce un mecanism automat de protecţie a preţurilor la produsele agroalimentare, după expirarea plafonării adaosului comercial la alimentele de bază, prevăzută pentru 31 martie 2026.

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Peste 1.200 de companii din Bihor și-au închis activitatea în primele zece luni ale anului 2025
    Numărul firmelor care și-au închis activitatea în România a înregistrat o creștere semnificativă în primele zece luni ale acestui an, fapt care indică presiuni tot mai mari asupra mediului de afaceri.
    • Bihon.ro
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Politica de confidentialitate
      • Redactia
      • Regulament postare și moderare comentarii

    Bihor Online

    ISSN 3008-234X

    ISSN-L 3008-234X

    Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.