bihon.ro Web analytics

Valorosul Pasaj Madach, așteptat să învie!

De Călin Corpaș
Reactualizat la:

Valorosul Pasaj Madach, așteptat să învie!

Pasajul Madach, azi
Reactualizat la:
În ciuda faptului că Piața Regele Ferdinand a intrat în reabilitare, despre Pasajul Madach, ce face legătura între pietonalul străzii Republicii și strada Madach Imre, inclusă în pietonalizare, nu se știa mai nimic. Până acum.
Scris de Călin Corpaș - În ciuda faptului că Piața Regele Ferdinand a intrat în reabilitare, despre Pasajul Madach, ce face legătura între pietonalul străzii Republicii și strada Madach Imre, inclusă în pietonalizare, nu se știa mai nimic. Până acum.

Pasajul zace și acum părăsit, molozul și găinațul de porumbel, alături de alte dejecții, formând peisajul dezolant al pasajului cu o valoare arhitecturală incontestabilă. Orădenii mai vechi știu că în deceniile trecute, acest pasaj era plin de viață, aici comercializându-se cărți, reviste și reviste, locul fiind la mare trecere între orădeni, într-o epocă care nu cunoștea încă dependența de ecranele telefoanelor inteligente.

Ieri, o gazdă bună pentru amatorii de carte, azi, ajuns latrină publică

Iată, însă, că Primăria Oradea este pe cale să găsească o soluție și pentru reabilitarea acestui pasaj și introducerea sa în circuitul public, respectiv turistic. Pasajul fusese trecut inițial în patrimoniul orașului, prin Hotărâre de Consiliul Local, dar a revenit în proprietatea privată a co-proprietarilor din imobil, prin sentință judecătorească.

În așteptarea protocolului

„În această lună, ianuarie, ar trebui semnat un protocol între Primăria Oradea și co-proprietarii acestui imobil, care să permită reabilitarea pasajului, până la sfârșitul verii. Vrem îl facem o dată cu lucrările din piață”, ne transmite viceprimarul Mircea Mălan. Acesta precizează că sunt circa treizeci de coproprietari în imobil, fiecăruia revenindu-i și o cotă-parte din pasaj. Inclusiv Primăria Oradea are câteva apartamente în clădire.

Primăria Oradea o așteaptă acum pe președinta asociației de proprietari pentru a prelua pasajul în administrare pe o perioadă de 20 sau 25 de ani. Și, evident, pentru reabilitarea sa urgentă, cu pavaj similar celui din Piața Regele Ferdinand, reabilitarea pereților din interiorul pasajului și a iluminatului public din pasaj.

Ulterior reabilitării pasajului, acolo vor avea loc activități de ordin economic, „dar care să nu genereze mizerie și disconfort riveranilor”, precizează Mălan.
În săptămânile ce urmează, municipalitatea va primi proiectul tehnic comandat deja arhitectului Ernest Pafka, urmând a se stabili ce formulă de achiziție publică va fi urmată, pentru reabilitarea urgentă a pasajului.

3 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. anonim says:

  in sfarsit !!!

 2. Manierat m-am regenerat says:

  Un WC. Intri cu ochii spre porfir de ruşine şi ieşi cu privirea la spânzurãtorile lederului, regenerat şi înşoptezi:

 3. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Pásztor Sándor în Țara Beiușului: „Vreau să las județului niște proiecte pornite”
  Președintele Consiliului Județean Bihor, Pásztor Sándor, a făcut un tur al șantierelor din zona Beiuș-Vașcău, acolo unde instituția derulează investiții prin Agenția de Dezvoltare Durabilă (ADD).

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Noi cazuri de coronavirus în Parcul Industrial: o firmă se închide pentru dezinfecție
  Angajații au fost trimiși joi acasă, iar cei care trebuiau să intre în tură la ora 22:00 au fost anunțați că firma se închide pentru dezinfecție. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Testarea în masă, respinsă în Consiliul Local cu votul PNL
  Pe ordinea de zi a deliberativului local a figurat și proiectul de hotărâre pentru respingerea propunerii PSD privind „testarea gratuită PCR, în vederea depistării infectării cu virusul SARS-COV-2 a locuitorilor Municipiului Oradea”. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Parcarea etajată de pe str. Iosif Vulcan, în Consiliul Local
  Prin pietonalizările din Centru - str. Libertății, str. Aurel Lazăr și Piața Ferdinand, se desființează 230 de locuri de parcare pe asfalt. Parcarea etajată va avea 145 de locuri. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 100.000 de măști vândute de administrația orădeană la 1,5 lei/buc
  În mai puțin de 2 săptămâni, în Oradea au fost achiziționate 100.000 de măști chirurgicale.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ziua Eroilor, fără procesiune de comemorare
  Anul acesta, ziua de Înălțare a Domnului - Ziua Eroilor, a fost marcată discret, prin săvârșirea slujbelor de pomenire în lăcașurile de cult din cadrul unităților militare. Procesiunea de comemorare a eroilor din cimitirul municipal Rulikowski nu a mai avut loc.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.