bihon.ro Web analytics

Valorosul Pasaj Madach, așteptat să învie!

De Călin Corpaș
Reactualizat la:

Valorosul Pasaj Madach, așteptat să învie!

Pasajul Madach, azi
Reactualizat la:
În ciuda faptului că Piața Regele Ferdinand a intrat în reabilitare, despre Pasajul Madach, ce face legătura între pietonalul străzii Republicii și strada Madach Imre, inclusă în pietonalizare, nu se știa mai nimic. Până acum.
Scris de Călin Corpaș - În ciuda faptului că Piața Regele Ferdinand a intrat în reabilitare, despre Pasajul Madach, ce face legătura între pietonalul străzii Republicii și strada Madach Imre, inclusă în pietonalizare, nu se știa mai nimic. Până acum.

Pasajul zace și acum părăsit, molozul și găinațul de porumbel, alături de alte dejecții, formând peisajul dezolant al pasajului cu o valoare arhitecturală incontestabilă. Orădenii mai vechi știu că în deceniile trecute, acest pasaj era plin de viață, aici comercializându-se cărți, reviste și reviste, locul fiind la mare trecere între orădeni, într-o epocă care nu cunoștea încă dependența de ecranele telefoanelor inteligente.

Ieri, o gazdă bună pentru amatorii de carte, azi, ajuns latrină publică

Iată, însă, că Primăria Oradea este pe cale să găsească o soluție și pentru reabilitarea acestui pasaj și introducerea sa în circuitul public, respectiv turistic. Pasajul fusese trecut inițial în patrimoniul orașului, prin Hotărâre de Consiliul Local, dar a revenit în proprietatea privată a co-proprietarilor din imobil, prin sentință judecătorească.

În așteptarea protocolului

„În această lună, ianuarie, ar trebui semnat un protocol între Primăria Oradea și co-proprietarii acestui imobil, care să permită reabilitarea pasajului, până la sfârșitul verii. Vrem îl facem o dată cu lucrările din piață”, ne transmite viceprimarul Mircea Mălan. Acesta precizează că sunt circa treizeci de coproprietari în imobil, fiecăruia revenindu-i și o cotă-parte din pasaj. Inclusiv Primăria Oradea are câteva apartamente în clădire.

Primăria Oradea o așteaptă acum pe președinta asociației de proprietari pentru a prelua pasajul în administrare pe o perioadă de 20 sau 25 de ani. Și, evident, pentru reabilitarea sa urgentă, cu pavaj similar celui din Piața Regele Ferdinand, reabilitarea pereților din interiorul pasajului și a iluminatului public din pasaj.

Ulterior reabilitării pasajului, acolo vor avea loc activități de ordin economic, „dar care să nu genereze mizerie și disconfort riveranilor”, precizează Mălan.
În săptămânile ce urmează, municipalitatea va primi proiectul tehnic comandat deja arhitectului Ernest Pafka, urmând a se stabili ce formulă de achiziție publică va fi urmată, pentru reabilitarea urgentă a pasajului.

3 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. anonim says:

  in sfarsit !!!

 2. Manierat m-am regenerat says:

  Un WC. Intri cu ochii spre porfir de ruşine şi ieşi cu privirea la spânzurãtorile lederului, regenerat şi înşoptezi:

 3. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Autoturism scufundat în Crișul Repede, lângă Sântandrei
  Un autoturism Volkswagen Passat s-a scufundat în Crișul Repede, în zona localității Sântandrei.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Turul Bihorului se mută în luna iulie
  Organizatorii Turului Bihorului și al Turului Sibiului colaborează pentru progresul ciclismului românesc.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Activitatea Tribunalului Bihor, paralizată de grevă
  Tribunalul Bihor își va suspenda activitatea pe o perioadă nedeterminată, începând cu luni 27 ianuarie 2020. 3

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Un bărbat a murit în urma unui accident produs între un autoturism și o căruță
  Un accident rutier petrecut pe DJ 191A, lângă Ciutelec, a fost semnalat joi, la ora 18:45, prin intermediul 112.

  BIHON Sport local

  Luceafărul s-a reunit! „Ne așteaptă o muncă grea”
  Lotul Luceafărului Oradea s-a reunit la baza proprie joi după amiază sub comanda noului staff tehnic.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Preparate românești, prezentate într-un Târg gastronomic dedicat Micii Uniri
  La Liceu Greco-Catolic "Iuliu Maniu" din Oradea au avut loc, joi la amiază, mai multe evenimente dedicate zilei de 24 ianuarie, atunci când marcăm Unirea Principatelor Române.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.