bihon.ro Web analytics

Viaţa şi activitatea vizionarului Vasile Stoica

De Camelia Buşu
Reactualizat la:

Viaţa şi activitatea vizionarului Vasile Stoica

Reactualizat la:
Muzeul Oraşului Oradea găzduieşte o expoziţie dedicată diplomatului şi omului de cultură Vasile Stoica.
Scris de Camelia Buşu - Muzeul Oraşului Oradea găzduieşte o expoziţie dedicată diplomatului şi omului de cultură Vasile Stoica.

Expoziţia „Vasile Stoica – mare diplomat și om de cultură” a fost vernisată miercuri, de Ziua Culturii, în Cetatea Oradea, eveniment organizat de Muzeul Orașului Oradea-Complex Cultural, în parteneriat cu Asociația Ștefadina din București, Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat” şi Institutul Cultural Român.

Expoziţia dedicată lui Vasile Stoica ilustrază viaţa şi activitatea unui intelectual strălucit, reprezentant de vază al generaţiei Unirii. În cadrul expoziției se vor putea admira documente – mare parte din ele inedite, cărți, tablouri și obiecte care au aparținut diplomatului şi omului de cultură. Vasile Stoica vorbea 14 limbi, vorbind fluent şi ţinând corespondenţă în 12 dintre aceste limbi. A fost un bun cunoscător al literaturii universale, a susţinut cauza unităţii româneşti, luptând pentru interesele ţării sale. A fost un remarcabil negociator, iar viaţa şi faptele sale sunt emblematice pentru istoria românilor. Expoziţia focalizează principalele momente de viaţă, urmărind cariera diplomatică şi evenimentele excepţionale la care acesta a luat parte.

Proiectul a fost iniţiat de către Muzeul Țării Făgărașului şi Asociația Ștefadina din București, sub coordonarea prof. univ. dr. Ioan Opriş. Bogata documentaţie provine de la Arhivele Naţionale, Arhiva Diplomatică, Arhiva Militară, Biblioteca orăşenească şi Muzeul „Gheorghe Lazăr” Avrig, Lia Maria Stoica-Vasilescu, Ioan Opriş, Maria Grancea, Martin Rill. Obiectele prezentate aparţin colecţiei Stoica-Vasilescu.

„Sunt omul muncii mele. Nu m-a sprijinit nimeni în drumul meu; nici rudeniile, nici politica”, spunea Vasile Stoica. La vernisajul care a avut loc ieri, în Corpul B, etj II, sala 13, prof. univ. dr. Ioan Opriş a ţinut celor prezenţi o adevărată lecţie de istorie, la eveniment putând fi consultată şi cartea istoricului, „Vasile Stoica în serviciul României”. Din multele date expuse de profesorul Ioan Opriş, am reţinut printre altele faptul că a fost bursier Gojdu de două ori: prima oară este trimis la studii la Budapesta, după care se înscrie la doctorat la Sorbona în 1910-1912. În 1913 a devenit președinte al organizației culturale „Petru Maior” a studenților români din Budapesta. Vasile Stoica a făcut parte din corpul diplomatic al Ministerului Regal al Afacerilor Străine din București. A luptat pentru fondarea, recunoașterea internațională și consacrarea României Mari. În 1947, Ana Pauker, vicepreşedinte al Marii Adunare Naţionale şi apoi Ministru de externe, îl cheamă în ţară pe Vasile Stoica – decanul corpului diplomtic român, pentru „consultări”. Au urmat două condamnări. Este arestat la 3 aprilie 1948, eliberat după şapte ani, în 5 august 1955. După un an şi jumătate, este arestat din nou şi condamnat la zece ani. Vasile Stoica moare ca deţinut poitic la Jilava, la 27 iulie 1958.

Din partea Muzeul Țării Făgărașului, la vernisaj a fost prezent muzeograful Gheorghe Faraon, care a subliniat faptul că este prima colaborare a muzeului cu Oradea. Expoziţia „Vasile Stoica – mare diplomat și om de cultură” este o expoziţie itinerantă, ea fiind expusă înainte de Oradea la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti şi la Chişinău. La Muzeul oraşului Oradea – Complex Cultural, expoziţia va rămâne deschisă publicului până în 15 martie.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Sport local

  Irina Bara a fost eliminată la dublu. Monica Niculescu a câștigat duelul românesc
  Joi, după amiază, în turul II al probei de simplu, Irina se va duela cu belgianca Alison Van Uytvanck

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ceremonia de deschidere a noului an universitar, LIVE pe Bihon.ro
  Joi, 1 octombrie 2020, de la ora 11.00, va avea loc la Sala Polivalentă a Universității din Oradea, ceremonia de deschidere a noului an universitar 2020-2021.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  La 5 ani de la ani de la tragedia Colectiv, „Suflet Colectiv”: o piesă pentru neuitare
  Compoziţia şi textul piesei aparţin avocatului şi pianistului Alex Penescu, supravieţuitor al tragediei de la Colectiv.

  BIHON Sport local

  Trei bihoreni la națională, pentru trei meciuri importante. Avem și un jucător naturalizat!
  Selecționerul Mirel Rădoi a anunțat jucătorii pe care va miza în cele trei partide pe care naționala României le dispută în luna octombrie.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Microbuz de transport persoane implicat într-un accident în Hidișelu de Sus
  Un microbuz și un autoturism au fost implicate într-un accident produs pe DN 76, în localitatea bihoreană Hidișelu de Sus. 3

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Focar de infecție coronavirus la un cămin de bătrâni din Marghita: 18 vârstnici și 4 angajați
  Căminul de bătrâni "Sfântul Anton" al Caritas Catolica din Marghita e confirmat aproape în totalitate cu coronavirus. 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.