bihon.ro Web analytics

Viaţa şi activitatea vizionarului Vasile Stoica

De Camelia Buşu
Reactualizat la:

Viaţa şi activitatea vizionarului Vasile Stoica

Reactualizat la:
Muzeul Oraşului Oradea găzduieşte o expoziţie dedicată diplomatului şi omului de cultură Vasile Stoica.
Scris de Camelia Buşu - Muzeul Oraşului Oradea găzduieşte o expoziţie dedicată diplomatului şi omului de cultură Vasile Stoica.

Expoziţia „Vasile Stoica – mare diplomat și om de cultură” a fost vernisată miercuri, de Ziua Culturii, în Cetatea Oradea, eveniment organizat de Muzeul Orașului Oradea-Complex Cultural, în parteneriat cu Asociația Ștefadina din București, Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat” şi Institutul Cultural Român.

Expoziţia dedicată lui Vasile Stoica ilustrază viaţa şi activitatea unui intelectual strălucit, reprezentant de vază al generaţiei Unirii. În cadrul expoziției se vor putea admira documente – mare parte din ele inedite, cărți, tablouri și obiecte care au aparținut diplomatului şi omului de cultură. Vasile Stoica vorbea 14 limbi, vorbind fluent şi ţinând corespondenţă în 12 dintre aceste limbi. A fost un bun cunoscător al literaturii universale, a susţinut cauza unităţii româneşti, luptând pentru interesele ţării sale. A fost un remarcabil negociator, iar viaţa şi faptele sale sunt emblematice pentru istoria românilor. Expoziţia focalizează principalele momente de viaţă, urmărind cariera diplomatică şi evenimentele excepţionale la care acesta a luat parte.

Proiectul a fost iniţiat de către Muzeul Țării Făgărașului şi Asociația Ștefadina din București, sub coordonarea prof. univ. dr. Ioan Opriş. Bogata documentaţie provine de la Arhivele Naţionale, Arhiva Diplomatică, Arhiva Militară, Biblioteca orăşenească şi Muzeul „Gheorghe Lazăr” Avrig, Lia Maria Stoica-Vasilescu, Ioan Opriş, Maria Grancea, Martin Rill. Obiectele prezentate aparţin colecţiei Stoica-Vasilescu.

„Sunt omul muncii mele. Nu m-a sprijinit nimeni în drumul meu; nici rudeniile, nici politica”, spunea Vasile Stoica. La vernisajul care a avut loc ieri, în Corpul B, etj II, sala 13, prof. univ. dr. Ioan Opriş a ţinut celor prezenţi o adevărată lecţie de istorie, la eveniment putând fi consultată şi cartea istoricului, „Vasile Stoica în serviciul României”. Din multele date expuse de profesorul Ioan Opriş, am reţinut printre altele faptul că a fost bursier Gojdu de două ori: prima oară este trimis la studii la Budapesta, după care se înscrie la doctorat la Sorbona în 1910-1912. În 1913 a devenit președinte al organizației culturale „Petru Maior” a studenților români din Budapesta. Vasile Stoica a făcut parte din corpul diplomatic al Ministerului Regal al Afacerilor Străine din București. A luptat pentru fondarea, recunoașterea internațională și consacrarea României Mari. În 1947, Ana Pauker, vicepreşedinte al Marii Adunare Naţionale şi apoi Ministru de externe, îl cheamă în ţară pe Vasile Stoica – decanul corpului diplomtic român, pentru „consultări”. Au urmat două condamnări. Este arestat la 3 aprilie 1948, eliberat după şapte ani, în 5 august 1955. După un an şi jumătate, este arestat din nou şi condamnat la zece ani. Vasile Stoica moare ca deţinut poitic la Jilava, la 27 iulie 1958.

Din partea Muzeul Țării Făgărașului, la vernisaj a fost prezent muzeograful Gheorghe Faraon, care a subliniat faptul că este prima colaborare a muzeului cu Oradea. Expoziţia „Vasile Stoica – mare diplomat și om de cultură” este o expoziţie itinerantă, ea fiind expusă înainte de Oradea la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti şi la Chişinău. La Muzeul oraşului Oradea – Complex Cultural, expoziţia va rămâne deschisă publicului până în 15 martie.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Alarmant: Numărul incendiilor, în creștere
  Numărul misiunilor pompierilor bihoreni au crescut cu aproape 75% în 2019 față de anul precedent.

  BIHON Sport local

  O bihoreancă în echipa de Fed Cup a României

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Elvira Rîmbu a rămas singură în concurs
  Actorul Daniel Vulcu s-a retras din concurs iar dosarul regizorului Ioan Ieremia a fost descalificat.

  România

  Suspiciune de coronavirus la Cluj
  Echipe medicale verifică, marți, o pasageră care a sosit pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj-Napoca din Varșovia, după ce au apărut informații că aceasta ar fi fost în Asia de Sud-Est în zona contaminată cu coronavirus.

  Mapamond

  Textul rugăciunii Tatăl Nostru se schimbă din aprilie
  Schimbarea versului controversat a fost aprobată în trecut și de episcopii catolici din Franța. În schimb, conferința episcopilor germani a decis să respecte textul tradițional.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Off Road - Circuite turistice și trasee prin cătune pentru semeni
  În miezul iernii, dar și în alte perioade din an, membrii West Alpine Off Road își iau mașinile și duc ajutoare în cătune sărăcăcioase, lipsite de electricitate, la oameni, copii și tineri care trăiesc la limita subzistenței. 6

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.