bihon.ro Web analytics

Victorie civică în Sântandrei - Tribunalul Bihor anulează acordul de mediu emis de APM Bihor pentru incineratorul Ecoprovet SRL

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:

Victorie civică în Sântandrei - Tribunalul Bihor anulează acordul de mediu emis de APM Bihor pentru incineratorul Ecoprovet SRL

Reactualizat la:
Asociaţia Sântandrei Metropolitan Area a câștigat în primă instanță procesul intentat pentru blocarea extinderii activității de pe platforma de la Palota cu un incinerator de animale, pe lângă fermele de porci și pui. Avocatul Rusu: „Dacă în Sântandrei nu sunt probleme de mediu, atunci...”
Scris de Cristina Ghilea - Asociaţia Sântandrei Metropolitan Area a câștigat în primă instanță procesul intentat pentru blocarea extinderii activității de pe platforma de la Palota cu un incinerator de animale, pe lângă fermele de porci și pui. Avocatul Rusu: „Dacă în Sântandrei nu sunt probleme de mediu, atunci...”

Superficialitate în analiza datelor, lipsă de interes real pentru poluarea produsă în ansamblu în comună și modul în care aceasta afectează populația dar și „scurtături” nepermise în privința cerințelor de legislație – acestea sunt doar câteva dintre aspectele reclamate de cei de Asociația Sântandrei Metropolitan Area în procesul intentat Agenției de Protecția Mediului și firmei Ecoprovet SRL. Prin sentința pronunțată în 1 aprilie, Tribunalul Bihor le-a dat dreptate și a trimis dosarul incineratorului înapoi pe circuitul autorizării.

Mișcarea civică din Sântandrei a înregistrat, astfel, o primă victorie în disputa iscată de intenția amenajării incineratorului de animale pe platforma zootehnică de la Palota, deținută de familia Pazurik. Asociația a câștigat, în primă instanță, la Tribunalul Bihor, anularea acordului de mediu emis de Agenția pentru Protecția Mediului Bihor. Firma Ecoprovet SRL este invitată, astfel, să reia întreaga procedură de avizare.

Anunțul a fost făcut vineri, în conferință de presă, de președinta și secretarul asociației – Carmen Lezeu și Doru Verdeș, alături de avocatul Cristian Rusu.
„În materia protecției mediului prevenția și precauția trebuie să fie pilonii și temelia organizării procedurilor administrative. De asta data aceste principii au învins”, consideră avocatul Cristian Rusu.

Să se facă pe lege!

Asociația a cerut și a obținut în instanță derularea „unei proceduri corecte, care să se facă exact conform reglementării legale”, spune Carmen Lezeu, inginer chimist de profesie.
„Beneficiarul autorizației a început procedura administrativă dar nu a fost urmată ca la carte. De exemplu, memoriul depuse de solicitant arăta că principalele probleme în Sântandrei ar fi două – coșurile de fum pe lemne și eroziunea solului, și că nu sunt probleme grave de mediu în comună. Dacă în Sântandrei nu sunt probleme de mediu înseamnă că tot Bihorul e curat ca lacrima”, consideră avocatul Rusu.

Amplasamentul incineratorului de animale de lângă Palota

El insistă, de asemenea, că orice autorizatie emisă pe platforma de la Palota ar trebui să ia în calcul întreaga activitate a complexului, care conține deja trei ferme, și să nu se fragmenteze pe investiții individuale: „e un complex de factori care trebuie luat în calcul împreună”.

Un alt minus al procedurii – absența dezbaterii, cu motivația pandemiei: „tu mergi să plantezi o sursă de poluare în comunitate și nu te interesează punctul lor de vedere”.

Omisiuni care avantajează

Carmen Lezeu susține, de asemea, că documentele luate în calcul conțin omisiuni sau superficialități care avantajează investitorul dar dăunează comunei: „nu s-a ținut cont de distanțele față de zonele de locuit, de categorii de vârstă și impactul poluanților asupra stării de sănătate. Nu au fost luați în cacul foarte mulți factori pentru a putea spune clar că investiția nu va afecta sănătatea populației”.

Către autorități: faceți suma emisiilor!

Pretenția Asociației: „nu suntem împotriva acestei activități dar trebuie să respecte legea și să ne respecte pe noi, cei lângă care și-au înființat aceste ferme. Și nu le înființează oricum, ci treptat. Mai întâi a apărut ferma de porci și a obținut autorizație individuală – poate că emisiile pentru aceasta nu sunt atât de mari. După asta au înființat ferma de pui cu autorizație individuală, alte emisii. Nimeni nu le-a însumat. După ce noi, în 2016, ne-am opus și am obținut suspendarea procedurii de acordare a autorizației de funcționare a unei ferme de pui de capacitate mare. Și iacătă, vine a patra investiție, a aceluiași concern de firme, cu emisiile ei poluatoare și nimeni nu le însumează. E ca și cum fiecare activitate ar trimite pe altă direcție emisiile, dar nu, ele vin împreună. Noi am cerut mereu însumarea emisiilor și compararea cu valorile admise în normele legale”.

Incineratorul ar fi urmat să fie la 730 m de primele case, dar nu există reglementare legală de distanță pentru această categorie. Ferma de porci ar trebui să fie, pe lege, la 1500 de m de primele case dar, spune președinta Asociației, are un bloc chiar la poartă. Distanța legală între fermele de pui și primele case e de 1000 m.

Chimista spune că cifrele pe care le-a văzut în documentele consultate la APM nu sunt convingătoare, mai ales că acestea se referă la valori medii ale emisiilor: „și dacă ai o epidemie în fermă și trebuie să incinerezi la capacitate maximă? Ce document îmi demonstrează mie că vei respecta standardele de emisii?!”

În opinia sa, AMP ar trebui să uzeze de toate determinările posibile, de la miros – există olfactometru agreat, până la analize pe sol sau apă, și abia apoi să judece eliberarea avizului.

Aer curat…

Reprezentanții Asociației susțin că Sântandreiul este în continuă expansiune, prin exodul orășenilor dornici de aer curat spre rural, ca atare comuna are interesul să se ocupe de protecția mediului.
În planul urganistic general al localității, zona ocupată de actualele ferme este prevăzută cu destinație industrială nepoluatoare.

„Pot funcționa dar în limitele legale”, cere secretarul asociației, Doru Verdeș. În condiția funcționării unor activități evident poluatoare – din moment ce discuția este de gradul de poluare și nu de existența fenomenului – zona nu are stație de epurare și nici perdea forestieră de protecție

Din 2019

Carmen Lezeu, inginer chimist la bază, a încadrat în timp momentul victoriei în justiție. Scandalul s-a iscat în 2019, când a ieșit la iveală intenția amenajării unui incinetaror pentru animale la Palota.
În anunțul publicat pe pagina de internet a APM Bihor se vorbea de intenția societătii Ecoprovet SRL de a extindere activitatea platformei zootehnice de la Palota deținută de familia Pazurik, cu un incinerator de animale. Pe amplasament funcționează trei ferme, două de pui și una de porci.

200 de localnici din Sântandrei au protestat împotriva poluării

Vestea a stârnit un protest public în comună, ocazie cu care s-au adunat peste 300 de semnături depuse la APM Bihor, împreună cu un memoriu conținând probleme de mediu. „În memoriu sesizam anumite probleme identificate de mine – eu sunt inginer chimist – în memoriul tehnic depus de societatea Ecoprovet. În urma notificării noastre către APM, în procesul de evaluare a documentației tehnice pentru acordarea unui acord de construire a incineratorului, s-a decis să se țină cont parțial de cerințele noastre și anume”, spune Carmen Lezeu.

Cele cerute: „evaluarea impactului asupra stării de sănătate a populaței ținându-se cont nu doar de noua investiție ci și de investițiile vechi, pentru că acest incinerator urma să deservească activități deja existente, fiecare cu emisiile și gradul de poluare aferent”, „verificarea mai atentă a distanței sanitare față de zonele de locuit”, „evaluarea afectării corpurilor de apă care să fie urmată de emiterea unei autorizații emise ABA Crișuri”.

Ulterior, APM Bihor a emis acordul de mediu dar fără să țină cont de o cerință importantă – calculul emisiilor totale de pe platformă. A urmat procesul pentru anularea acordului de mediu, câștigat de Asociație. Firma trebuie, acum, să reia întreaga procedură.

Președinta asociației spune că interesul lor pentru protecția mediului în comună este strâns legat de „gradul foarte mare de poluare”, sursele sunt atât praful de pe străzi, infestarea terenurilor cu amborize, fosele septice deversate aiurea dar și ferma de la Palota, ca sursă de „substanțe chimice care se acumulează în sol, aer, apă” și care ajung să afecteze oamenii din comună prin alimentele din grădini, apa din fântâni și aerul respirat.

Reacția Primăriei Sântandrei și a firmei Nutrientul în urma protestului din Sântandrei

2 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. IonutS says:

  Presa locala chiar nu e in stare sa faca o investigatie (jurnailistica, desigur) in legatura cu legalitatea (sau posibila lipsa a acesteia) operatiunilor acestui Pazurik? Cine ii faciliteaza obtinerea avizelor APM Bihor, cum de a ajuns sa puna mana pe locatiile din Oradea, Palota, cum e cu imprastiatul dejectiilor pe terenurile agricole, cu camioanele alea cu balega de porc care depoziteaza pe te miri unde, etc?
  Adica omul ala chiar poate sa isi bata joc de lume cu legea in mana, sau nu e chiar legal ce face dar are protectie de sus? Caci daca intr-adevar e legal ce face, atunci avem o problema cu legile care ii permit astfel de ‘prcarii’ marca Pazurik, iar parlamentarii nostri ar cam trebui sa aibe in vizor si stoparea acestui tip de ‘fenomen’, doar stoparea raspandirii ambroziei… si nu doar cand e vorba de cersit voturile oradenilor/bihorenilor.

 2. Francisc says:

  Ăștia nu sunt cei de la USR? Reprezintă fals o asociație și un grup și fac campanie ascunsa pt USR PLUS… Halal treaba

  Apropo, noi cei din Santandrei care nu avem semnal bun la telefoane, le putem “mulțumi” tot lor…

 3. BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în zona blocului Cicero
  S.C. COMPANIA DE APĂ ORADEA S.A. îşi anunţă consumatorii că, în ziua de joi 30.06.2022, din cauza lucrărilor de remediere a avariei apărute pe rețeaua de alimentare cu apă DN 125 mm PE situată în zona blocului CICERO, furnizarea apei potabile se va întrerupe total, între orele 08:00 şi 17:00.

  România

  Mircea Bravo v-a juca într-un film de comedie realizat chiar de el. S-a aflat și data lansării în cinematografe
  Mircea Bravo, unul dintre cei mai urmăriți vloggeri din România, cu peste un milion de abonați pe YouTube, a făcut public trailerul oficial al comediei „Mirciulică”, un film de lungmetraj produs împreună cu asociatul său, Cristian Iliușan.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Recensământ în Bihor: Amenzi de până la 3.000 de lei pentru cei care refuză recenzarea
  Cu 20 de zile înainte de termenul-limită, 71% din populația țintă estimată a județului Bihor s-a recenzat.
  tombola lunii

  BIHON CAO

  Avarie în Nufărul. Se întrerupe furnizarea apei potabile

  BIHON CAO

  Anunț citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  România

  ”Golden Gata de România” aproape finalizat. Podul peste Dunăre de la Brăila va fi deschis circulație anul acesta
  Ultimul segment de tablier metalic al podului peste Dunăre, de la Brăila, care va face legătura dintre sudul Moldovei, nordul Munteniei şi Tulceaa fost montat marți, 28 iunie.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Atenție, șoferi! Joi seara se închide circulația pe traseul Cetatea Oradea – Piața Unirii
  Întreruperea circulației va avea loc în intervalul orar 20:00 - 21:30.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Strada Diasporei: 400 m și 2,5 milioane de lei
  Strada se află în zona Spitalului TBC, fiind mărginită la nord de str. Izvorului, iar la vest de str. Oituz.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.