bihon.ro Web analytics

Vid legislativ reglementat: copacii puși la pâmânt de furtuni vor fi scoși mai repede din păduri

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Aflat în vizită de lucru în Bihor ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a discutat cu pădurarii bihoreni despre problema doborâturilor.
Scris de Demian - Aflat în vizită de lucru în Bihor ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a discutat cu pădurarii bihoreni despre problema doborâturilor.

După cum se ştie zeci de mii de copaci care au fost secerați de furtuni în pădurile Bihorului sunt încă la pământ. Peisajul dezolant a ridicat numeroase întrebări cu privire la munca pădurarilor. Luaţi la întrebări aceştia au spus că fac tot ce pot dar trebuie să respect anumite proceduri, proceduri care îngreunează mult procesul de scoate a acestor copaci din pădure.

Ministrul Ioan Deneş a anunţat că, printr-un Ordin de ministru, care este în vigoare de două săptămâni, s-au rezolvat aceste sincope legislative.

„După o discuţie cu specialiştii din Ministerul Apelor şi Pădurilor am constatat că există câteva deficienţe în ceea ce priveşte modul de expolatare a materialului lemnos, a doborâturilor. Procedrura prin care se poate face această exploatare trebuie să respecte câţiva paşi. Pentru început ocolul silvic trebuie să măsoare şi să evalueze cantitatea de masă lemnoasă din suprafaţa afectată. Apoi se emite un Act de Punere în Valoare (APV). În principiu, acest lucru se întâmplă. Urmează impedimentul: acest APV trebuia autorizat de Gărzile Forestiere. Aici apărea sincopa, în sensul că, nu neapărat din rea voinţă, ci personalul subdimensionat pentru acea situaţie punctuală critică apărută la momentul respectiv, nu reuşea să autorizeze în timp util acest APV.

Prin Ordinul de ministru, OM 876/2018, care deja este în vigoare de două săptămâni am simplificat procedura de verificare şi aprobare a partizilor, a suprafeţelor cu lemn doborât de calamităţi”, a spus ministrul care s-a întâlnit la sfârşitul săptămânii trecute cu pădurarii bihoreni.

Astfel, noul ordin stipulează că, Garda Forestieră nu mai trebuie să autorizeze toate aceste acte de punere în valoare ci le face prin sondaj. Dacă în termen de 15 zile Garda Forestieră nu reuşeşte să autorizeze acest APV, ocolul silvic mai trebuie să aştepte cinci zile după care masa lemnoasă se poate scoate la licitaţie.

„Ocolul silvic aşteaptă 20 de zile de la emiterea APV, iar dacă în acest interval Garda Forestieră nu autorizează documetul se scoate la licitaţie”, a spus ministrul.

Un alt impediment în valorificarea doborâturilor este faptul că prin amemajamentele silvice, document prin care este administrată pădurea în România şi care trebuie actualizat din 10 în 10 ani, se stipulează cantitatea de masă lemnoasă care se poate exploata în fiecare an.

„Dacă amenajameltul îţi spunea că în acel an ai dreptul să valorifici doi metri cubi de lemn şi aveai doborâturi de 100 de metri cubi, te loveai de un vid legislativ. Am reglementat şi acest lucru. Acum se poate exploata toată cantitatea de doborâtură chiar dacă depăşeşte posibilitatea (cantitatea sitipulată în amenajamentul silvic –n.r), urmând a se regla acest lucru în următorul amenajament silvic”, a spus ministrul Apelor şi Pădurilor.

În intervalul 2017-2018 în judeţul Bihor volumul estimate al doborâturilor pe toate tipurile de proprietăţi a fost de 872.000 de metri cubi. Din această cantitate s-a pus în valoare prin APV 690.000 de metri cubi. Astfel, pentru 180.000 de metri cubi de doborâturi nu s-au făcut APV-urile. “Lucrurile sunt puţin dezechilibrate. Din aceste 180 mii metri cubi de doborâturi 151 de mii se află în administrarea ocoalelor silvice private”, a punctate ministrul.

Acesta l-a dat termen administratorilor să facă aceste Acte de Punere în Valoare.

Din cei 680 mii metri cubi de doborâturi care au AVP s-a reuşit a se autoriza 433 mii metri cubi. Diferenţa trebuie ca în următoarele două săptămâni să fie scoasă la licitaţie, dat fiind faptul că nu mai este necesară autorizarea de către Garda Forestieră.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Noi măsuri sociale și economice de la 1 iulie: 700 de lei pentru pensionarii cu pensii mici, rate amânate și stop angajărilor la stat
  Coaliția de guvernare a decis luni lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice de „Sprijin pentru România”, în valoare de 1,1 miliarde euro.

  BIHON Sport local

  Meci cu miza promovării pe Stadionul Iuliu Bodola. Oradea și Hunedoara, în căutarea gloriei de altădată
  Stadionul Iuliu Bodola va găzdui după multă vreme un nou meci cu miză. Miercuri, 25 mai, de la ora 18:00, CAO 1910 Oradea se va duela în manșa tur a semifinalei barajului de promovare în Liga 2 cu CS Hunedoara.

  Bihon CSM Oradea

  CSM Oradea și-a surclasat adversara în primul meci al finalei mici
  CSM CSU Oradea a dispus de FC Argeș cu scorul de 110-59 în primul meci al finalei mici.

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Sport local

  Poenaru vrea să lucreze cu Claudiu Keșeru la UTA Arad

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Dezvoltatorul campusului școlar internațional, o firmă înființată în 2021
  Campusul școlar internațional este o investiție privată în valoare totală de 4.500.000 de euro, realizată pe un teren al Consiliului Județean Bihor. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Marșul Memoriei (25 mai 1944 – 25 mai 2022), în memoria evreilor orădeni deportați în lagărele naziste
  Acțiunea „Marșul Memoriei” doreşte să amintească de deportarea evreilor orădeni în lagărele naziste.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.