bihon.ro Web analytics

VIDEO | Drumul expres - ca o centură mică, prin nord, pentru Oradea

De Călin Corpaș
Reactualizat la:

VIDEO | Drumul expres - ca o centură mică, prin nord, pentru Oradea

Reactualizat la:
Prelungirea drumului expres a fost dată în circulație duminică după-amiază, pe ploaie. În ciuda vremii nefavorabile, drumul nu a fost deloc pustiu. Traseul este unul spectaculos.
Scris de Călin Corpaș - Prelungirea drumului expres a fost dată în circulație duminică după-amiază, pe ploaie. În ciuda vremii nefavorabile, drumul nu a fost deloc pustiu. Traseul este unul spectaculos.

Duminică, la ora 16, a fost deschis circulației ultimul tronson din drumul expres al Oradiei, ce leagă Calea Bihorului de DN 19 Oradea – Satu Mare (strada Suișului), lângă centrul comercial ReMarkt. Lung de circa 3 kilometri și destinat doar traficului, noul tronson din drumul expres include un viaduct spectaculos, de 250 metri, ce traversează Valea Frumoasă. Lucrarea a fost dată în trafic cu întârziere: 22 de luni, în ciuda termenului inițial de 13 luni. Executanți au fost Drumuri Orășenești, în asociere cu MBS Grup Cluj Napoca și Abed Nego Oradea, valoarea lucrărilor fiind de 28 de milioane de lei, fără TVA.
Este, practic, cel de-al treilea tronson al drumului nou ce urmează un traseu spectaculos, trecând pe la poalele dealurilor orașului, dar și printre liniile ferate din Gara Oradea și care include un viaduct, două pasaje și pereți de beton sub dealurile Ciuperca și Pisicii, precum și o suită întreagă de sensuri giratorii.

Drumul poate funcționa și ca o șosea de centură mai mică pentru Oradea, destinată exclusiv traficului ușor, dar și bicicliștilor, pe relația nord, nord-vest – est, sud-est.
Construcția drumului expres, pe toate tronsoanele sale, a necesitat circa circa șapte ani și reprezintă o alternativă mai rapidă pentru a traversa Oradea, legând DN 19 Oradea Satu Mare de DN 1 Oradea – Cluj Napoca, pe următorul traseu:
Strada Suișului – viaduct Valea Frumoasă – Calea Bihorului (intersecția cu serpentinele spre Paleu) – Calea Bihorului (intersecția cu str. Ion Bogdan) – strada Izvorului (intersecția cu pasajul T. Neș) – str. Ecaterina Teodoroiu (pasaje peste străzile Pasteur și Doja) – strada Făcliei – pod C-tin Prezan, spre Crișul Repede – Calea Clujului. Cei ce vor să evite aglomerația de la ieșirea din Oradea spre Cluj Napoca, își pot continua ruta pe alt drum nou realizat de Primărie, urmând strada Făcliei și mai apoi pe strada Podgoria, pe relația V – E, până la ieșirea din oraș, în localitatea Fughiu din comuna Oșorhei, situată pe DN 1.

Duminică, liber pe prelungirea drumului expres

39 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. cetatean says:

  Orasul faptelor bune! E binevenit tronsonul asta in ciuda intarzierii, dar inaugurarea a aratat adevarata fata al orasului… sa vezi DN-ul blocat de 2 siruri de masini pentru o cupon de 50lei… se vede ca suntem judetul cu aproape cel mai mic salariul mediu in tara…

  Iar partea spre Facliei ca fie enumerat ca si continuarea drumului “expres”… stada Facliei NU a fost reasfaltata, ce au facut anul trecut e ingust si plin de curbe si limitari de 30km/h…

  • alt cetatean says:

   dar s-au mai dat cupoanele sau a fost aglomeratie degeaba ?

  • Victor says:

   Ce comentariu aiurit. Crezi ca daca se dadeau cupoane de 50 lei in buricul Bucurestiului nu se oprea nimeni? E dupa salariu sau cum?

   Este fenomenal cum de la: s-a facut, este bine ca s-a facut – se concluzioneaza cu: ce naspa ca s-au oprit cativa soferi sa ia niste cupoane, “ie di cauza ca noi este saraci”.

   Bine mai cetatean dar daca vine UDMR sau PSD la carma orasului ce vrei sa zici? ne maresc cumva salariile de la privati?

 2. cetatean says:

  In video atasat puteti vedea cum NU sa circulati pe noul tronson… cine a condus de cand are permis? Fiindca strada e inafara indicatoarele de oras, limita de viteza e 90km/h ca drum intre comune… soferul / soferita a mers cu 50 ca sa incurce traficul ca ei fac un video… iar in sensuri nu trebuie sa te opresti, ai numai cedeaza, nu stop, mai ales daca nu vine nimeni… vezi toata ziua soferi de genul pe drumul expres si duci dupa ei cu 30-40 la ora ca n-i unde sa le depasesti pe ei…

  • buksi says:

   Asteptam filmarea ta in care ii dai blana cu 90 kn/h si iei sensurile giratorii cu 80 km/h. Sau n-ai permis si comentezi degeaba?

   • cetatean says:

    Inainte de sensuri sunt tablite cu limitare de viteza, aia cu fundal alb cu un cerc rosu on care scrie 30. Dar in rest e 90 daca nu e specificat altceva, fiindca indicatorul de incepere orasului pe Suisului e langa benzinaria Socar, iar pe Calea Bihorului e dupa sensul giratoriu facut sub serpentinele care merge spre Paleu.
    Deci tronsonul nou nu e in localitate, in afara de sensuri e 90km/h limita de viteza. Deci ar fi bine sa pui mana pe cartea de legislatie daca n-ai stiut…

    • deal says:

     Chiar asta am remarcat.Lumea va da blana si drumul e destul de periculos fara limitatoare intre sensul de mers.Vor fi o gramada de accidente ca pe centura.

     • Bravos says:

      Doar proștii vor “da blană”. Unde scrie în codul rutier că trebuie să mergi cu viteza maximă admisă? Sperăm să nu aibă și ceilalți de suferit. Nu se pot pune separatoare pentru că există giboni care ar bloca traficul. Mai degrabă va fi un loc special pentru donatorii de organe. Ăia pot prinde și 200 km/h pe cei 2 km.
      Apropo. Sunt capace de rigole care s-au defectat înainte de darea în funcțiune. Asta da performanță.

     • cititor says:

      daca sunt niste oameni care ii frica de condus si/sau nu stiu sa conduca, hai sa nu pedepsim toata lumea… pe centura inteleg ca sunt 2×2 benzi, acolo trebuie neaparat separator, dar dupa logica asta si pe toate DN-uri sa le punem separatoare de sensuri ca unii nu pot adapta viteza la conditii? si in afara localitatii pe DC, DN sunt accidente si acolo sa punem separatoare si limitare de 50? daca cineva considera ca pt el/ea e mult viteza de 90 sa mearga langa bordura cu 50, dar sa lasa altii sa mearga cu 70-80. Acuma hai sa nu aruncam noroi spre Bolojan ca n-au pus mii de tablite cu limitare de viteza… pe celelalte tronsoane unde e limita de 50 au plans mult ca de ce numeste atunci drum expres daca limita e 50, acuma nu ii bine ca e 90… ca si conducator ar trebui sa poti sa stii tu ca in curba aceea poti sau nu merge cu 70-80 sau nu, e marcat destul de bine ca e o curba mai periculoasa, zic eu. Accidente au fost si o sa fie pana se poate obtine permisul asa de usor… hai sa nu dam vina totdeauna pentru un accident pe infrastuctura ca sunt accidente si pe autostrazi recent facute…

  • Vasi says:

   Nu inteleg ce rol au indicatoarele de iesire din oras in oncea , ca tot drumul pana la real e tot in oras. Inseamna ca e 90 limita. Nici un prost din politie si primarie nu a remarcat asta? Dar o sa treaca 3 ani pana vor modifica situatia

   • cititor says:

    Fiindca acolo a fost si pana acuma limita orasului din punct de vedere rutiera. Fiindca Calea Bihorului a fost data in folosinta inainte de verificari / aprobari de catre constructor dupa aproape un an de intarziere fara nicio penalizare, nimic, m-asi mira daca cineva asi facea aprobarea lucrarii cu seriozitate la sfarsitul lunii sau cand o sa faca verificariile. Deci da, se poate ca dupa 3 ani o sa sesiseze cineva asta, daca nu cumva cineva a citit cometariile de aici sau nu pune cineva pe OCR.

    • vasi says:

     de aici ne dam seama cat de pregatiti sunt cei care au facut drumul, sa nu-ti dai seama de asta, teoretic limita de viteza e 90 la ora. Le-o fost greu sa mute tabiltele cu limita orasului, sau sa le dea jos macar. Excat cu au trecut 5 ani sa semaforizeze zebra din turbogiratie. Oricum acum nu mai pot modifica nimic acolo ca trebuie fonduri europene accesate pt a scoate tabla cu limita de localitate, si facute studii si licitatii, si doar de va permite 3 ierni sa nu fie zapada sa poata sa trimita 2 muncitori sa o rezolve.

 3. pain says:

  Strampt si periculos noua legatura. Traseu Suisului – Dragos Voda : low cost roller coaster.

 4. Bună says:

  Indieni momiți cu bobițe de sticlă colorată.
  Pentru România, ca țară de lumea a treia, merge.
  După cum arată, s-a cam furat la asfalt.
  Niște oameni de încredere.

 5. - says:

  Dacă vrei să vezi un asfalt făcut ca la carte. .. nu mergeți în Ungaria, nici în Austria.
  Mergeți în Serbia, în Albania, mergeți în Macedonia.

 6. Arta din oficiu says:

  Unitatea de mãsurã o fost metrul şefuit?

  • Decretel says:

   Plin de biboli pe aici .
   Au cam disparut de pe vaile de la Tilecus , de pe la Surduc sau Varciorog .
   S-au mutat la Oradea .
   Brusc stiu si sa masoare latimea soselelor , unitatea lor de masura este ecartamentul dintre coarne !
   Si au ajuns sa stie care e diferenta intre iarba , namolul.in care se scaldau odata vara si asfaltul turnat .
   Mai urmeaza sa behaie odata , ca sa se stie si cine a facut analiza .
   Vesnic aceeasi comentarii grobiane din categoria boi .
   Ne-e-eh la deal !!

 7. David says:

  citesc comentariile astea de pe aici si imi dau seama de nivelul intelectual al oradenilor. Pentru cei nemultumiti: din pacate pentru voi, Oradea v-a depasit nivelul. Cei care inca sustin ca in Oradea lucrurile nu merg bine, sa binevoiasca sa se mute in Vaslui. Bravo Bolojan pentru acest drum, hai sictir tuturor postacilor de cacat care stau si tasteaza inutil, ca niste retarzi. O sa muriti de ciuda intr-o zi, si abea astept ziua aia 🙂

  • Ibi says:

   Tu pot sa muti pe Matei Corvin in Episcopia, sa vezi ce bine traim aici cu traficul greu,care distruge casele,in “liniste”mai ales cind trece camionul pe capacul de canalizare.Cu drumul asta costruit pe pamantul locuitorilor dinEpiscopia , luat de la ei aproape gratis,problema traficului greu NU se rezolva.Dar ce sa asteptam, NU suntem turisti,nici votanti pnl,suntem numai platitori de impozite .

   • ibidraga says:

    Iarta-ma dar nu asta e ideea drumului? Sa scoata traficul greu de acolo? Cum altcumva poate cineva sa il scoata ? Nu inteleg, ce propunere ai?

    • oradean says:

     iarta-ma si tu, dar ai citit un articol legat de “drumul express”? E un drum pentru traficul USOR, deci camioanele NU o sa mearga pe acolo, tot o sa circula pe Matei Corvin pana nu o sa fie gata centura pana la Remarkt macar.

    • Ibi says:

     Din pacate drumul nu este construit pentru camioane, numai masini mici Drum expres nu centura de ocolire . Ce rost are daca traficul tot asa de mare pe Matei Corvin cum a fost NU vad nici o diferenta Poate mai tirziu cind oamenii se obisnuiesc cu el , dar tot NU scapam de camioane

  • Politrucii se duc insuficienţele rãmãn says:

   Cultul personalitãţii este realism forţat.

  • seth says:

   E ciudata mentalitatea asta gen “cine nu e cu mine e impotriva mea”. Sigur ca e ok ca se face ceva, dar ai fost macar sa vezi acest drum? E nou-nout, proaspat scos din cutie, da? Du-te te rog, fa o tura cu masina, repeta-ti in cap ca e un drum noi si spune-ne ce senzatii ai avut. E foarte bine ca se misca cate ceva pe la noi, dar daca vezi ca s-a decalat lucrarea cu un an, citesti de costuri si in final vezi mizeria de produs finit, nu te doare sufletul? Ca s-au dat niste bani acolo, in cel mult un an ne bagam la reparat, ca nah, asa e la noi. Chiar nu se poate face un lucru ca lumea in tara asta?

 8. CosminBertone says:

  Acolo nu ai bun drumu ma tem sama duc ca sa nu fa c acident

 9. Futurism says:

  Tot ce este.mic trebuie sã creascã mai mare.

  • Decretel says:

   Da , vreti sa ne facem ca sa intekegem ca voi astia care sunteti votanti si sustinatori UDMR si traitori in Episcopia , ati fi avut Centura ocolitoare la zona voastra daca erau la conducere Kiss Sany cu Rozalia , nu-i asa ???
   Ei cand au avut functie s-au ocuoat sa faca balti de agrement si asfalt la Cetariu si Paleu + unde au mai avut interesul UDMR -istii . Vezi drumul de la Cadea peste deal catre Sanicolau de Munte si Saniob .
   Acolo au ei interese dupa ce voi , traitorii din zona Matei Corvin ii votati nasiv pe baza de apartenenta de etnie maghiara , nu pe calitati de mari gospodari
   Dar cand fura ei , impreuna cu Odon ala de la inima ungurimii extremiste din Carastelec , nu-i bai , ca fura u guri , sa nu fure romanii !
   Asta e important .
   Daca e PNL la butoane si Bolojan , atunci e bai , ca nu ajung la bani UDMR -istii , asa-i ?
   Mai , dar ce frumos caractersi mod de gandire aveti !

 10. anonim says:

  cum e aia “centura mica” ? centura era daca era pt circulatia camioanelor sa nu mai rupa asfaltul pe Matei Corvin

  • Leacsu says:

   Va fi si centura aia, pentru camioane, doar ce s-a terminat licitația pentru centura de Vest, între A3 si Centura langa Santandrei. Nu pot fi toate odata gata. Dar acolo în Episcopia sa continuat să votați UDMR, ca aia va fac vouă multe…

 11. Lucru bine făcut, dar nu cu capul says:

  La ce trafic va fi pe ea, la sensul giratoriu de la Remarkt va fi coadă mai mereu. De ce? Dinspre Episcopia este trafic intens. Dacă era gândit cu cap și aveau ambiția să fie cu eficiență mai bună, se făcea o bandă separată pentru cei ce doresc să meargă spre Biharia să nu intre inutil în sens (ca breteaua pe Calea Aradului). Dar mai mulge Bolo și pentru acel proiect din banii publici.

 12. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Acuzat că a încercat să-și ucidă fosta soție, fostul șef al Poliției Locale din Oradea a fost condamnat la 5 ani de închisoare
  Acuzat că a încercat să-și ucidă fosta soție, fostul polițist local Paul Kover a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Karpaten Bistro Haus, un restaurant orădean în stil bavarez! Evenimente private, meniul zilei, happy hour 1+1 gratis, muzică live, livrări la domiciliu!
  Orădenii care doresc să servească un meniu deosebit cu specific bavarez o pot face aproape de centrul orașului, la Karpaten Bistro Haus. Localul este situat pe strada Tudor Vladimirescu, nr. 77/A, pe locul fostului restaurant Intim.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Festivalul Baroc în Cetate: Oradea devine capitala muzicii baroce
  A doua ediție a Festivalului Baroc se va derula în perioada 23-31 mai 2022.

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  An pregătitor pentru studenții străini din cadrul Universității din Oradea
  Studenții străini au la dispoziție un an pentru a învăța limba română, în cadrul unui program dezvoltat de Facultatea de Litere din Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 1,3 milioane de euro pentru Universitate din Oradea în cadrul Erasmus+
  Universitatea din Oradea se află în topul alocărilor de fonduri pentru proiectele de mobilitate Erasmus+. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Aleșii din Vadu Crișului, la „Trezoreria domnească” din Hajduszoboszló
  În cadrul unui proiect comun finanțat de către BGA (Ungaria), o delegație de 12 persoane din Vadu Crișului a făcut cunoștiintă cu oportunitățile de vizitare oferite de localitatea maghiară Hajduszoboszló.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.