bihon.ro Web analytics

Patronul Selina, pe cai mari de... autostradă. Rus, ironic la adresa presei și a DNA

De Călin Corpaș
Reactualizat la:

Patronul Selina, pe cai mari de... autostradă. Rus, ironic la adresa presei și a DNA

Beniamin Rus la microfon, în prezența guvernanților, înainte de semnarea contractului pentru A3 Biharia - Chiribiș Foto: Costel Demian
Reactualizat la:
Chiar înainte de semnarea contractului cu CNAIR pentru tronsonul Biharia - Chiribiș, patronul constructorului Selina - Trameco, Beniamin Rus, a ținut un discurs destul de neobișnuit și cât se poate de franc: "Cu riscul că se vor supăra domnițele și domnii ziariști, dar nu am văzut niciun patron de firmă occidentală pictat de domniile lor."
Scris de Călin Corpaș - Chiar înainte de semnarea contractului cu CNAIR pentru tronsonul Biharia - Chiribiș, patronul constructorului Selina - Trameco, Beniamin Rus, a ținut un discurs destul de neobișnuit și cât se poate de franc: "Cu riscul că se vor supăra domnițele și domnii ziariști, dar nu am văzut niciun patron de firmă occidentală pictat de domniile lor."

Nu cu multă vreme în urmă, mulți se grăbeau să cânte prohodul grupului de firme patronat de Beniamin Rus. Cu probleme mari în Justiție și cu principala firmă – Selina – aflată în insolvență, se părea că despre constructorul Beniamin Rus nu se vor mai auzi multe, în peisajul public. Decât, eventual, de rău.
De vreme ce justiția românească i-a acordat cel puțin o păsuire, iată că și grupul său de firme pare că a renăscut din propria cenușă. Grupul Selina a intrat acum în liga mare a constructorilor autohtoni de autostrăzi, după ce ani de zile, marii asfaltatori români au suferit teribil. Beniamin Rus a profitat de momentul recent al semnării contractului pentru tronsonul de autostradă de 28,55 km, dintre Chiribiș și Biharia, eveniment consumat la Biharia, în 12 iunie, chiar pe autostradă.
De față cu premierul Orban, ministrul Bode și șefa mare de la CNAIR, constructorul orădean a cerut un sprijin real pentru constructorii români. A ironizat presa și chiar și DNA-ul, pentru că, deși asfaltatorii autohtoni au fost cercetați în amănunțime, de cei străini nu a scris nimeni, iar nici DNA nu s-a arătat preocupată de mișcările constructorilor cu sediile centrale în Occident, dar cu contracte grase în România.
În ciuda atitudinii curtenitoare, de față cu premierul Ludovic Orban, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, primarul Bolojan, prefectul Țiplea, parlamentarii PNL de Bihor și toată mass-media, patronul grupului de firme Selina – Trameco – Drum Asfalt a spus ce avea pe suflet.

Despre constructorii străini: “Lucrul tot pe seama noastră l-au lăsat”

Rus cere insistent sprijinul autorităților pentru constructorii români și a ironizat presa, dar și DNA, probabil simțindu-se nedreptățit, având în vedere acuzele cu care Rus s-a confruntat în ultimii ani, în calitate de inculpat, ca urmare a contractelor cu Consiliul Județean Bihor.
Beniamin Rus: „Vreau să vă propun să pariați pe firmele românești, d-le prim ministru, pentru că atât noi, cât și profitul realizat, rămânem aici. Nu vrem mila Guvernului. Vrem șanse cel puțin egale cu firmele de afară, străine. Ne încăpățânăm să nu credem tot ce se spune despre oamenii de afaceri străini și despre noi, cei de-ai locului. Noi hoți și săraci, ei bogați și cinstiți. Nu cred. Lucrul tot pe seama noastră l-au lăsat. Atunci când firmele de construcții românești s-au gripat, și marile firmele occidentale au început să strănute. Fără noi nu prea le-a ieșit potul… Cu riscul că se vor supăra domnițele și domnii ziariști, dar nu am văzut niciun patron de firmă occidentală pictat de domniile lor. Măcar aflați cine sunt, cum se numesc, ce număr poartă la pantofi, spuneți ceva despre ei. Spuneți ceva despre ei! Spuneți despre un patron super-consacrat că a avut pojar când a fost mic și are mătreață și sforăie noaptea de când s-a făcut mare. Dar ceva spuneți de ei!
Uite, de exemplu, DNA-ul! Ei, într-adevăr, au o poziție foarte corectă față de acești super-patroni, pentru că nu i-am văzut pe lista lor de invitați, de câte ori am fost pe acolo și vă garantez că am fost”.

Rus Beneamin, pe autostrada de Bihor
Foto: Costel Demian

Cum a scăpat de bancă, pentru proiectul “mini-autostrăzii”

Patronul grupului Selina – Trameco – Drum Asfalt a lăudat modul în care CNAIR i-a decontat lucrările la sectorul de autostradă de pe A3 – 3C3 Biharia – Borș, afirmând că i s-au decontat facturile în trei zile. Astfel, nu a mai avut nevoie să tragă credit din bancă.
Beniamin Rus: “Mulțumesc domnului ministru Lucian Bode pentru sprijinul firmelor de construcții. Am avut plăcuta surpriză să încasăm, prima dată, după trei zile de la depunerea facturii și ne-a stricat relația cu banca, care tocmai ne acordase un credit, iar noi nu am mai uzat de acel credit. Fără avans de începere. Simțim un CNAIR mai aproape de noi. Ședințele săptămânale cu toți constructorii de pe autostrăzi ne fac să înțelegem mai bine ce anume se dorește de la noi, iar noi avem posibilitatea să spunem cu ce probleme ne confruntăm”.

Probleme pe noul tronson: “Grinzile sunt din 2004”

Rus a mulțumit și șefei de la CNAIR, dar a subliniat și nevoia unei noi expertize pe tronsonul Biharia – Chiribiș, înainte ca grupul său de firme să se apuce efectiv de lucru, în teren. Acesta este motivul pentru care munca propriu-zisă la edificarea celor 28,5 kilometri de autostradă, între Biharia și Chiribiș, va debuta abia în 2021. „Mulțumesc în mod special doamnei director general Mariana Ioniță pentru deschiderea față de firmele românești și încrederea în noi. Încredere de care avem mare nevoie pentru lotul 3C2 și de tot sprijinul pe care legea vi-l permite. Este un contract abandonat de două firme. Grinzile sunt din 2004, sunt diferențe majore între expertize, din 2004 până în 2016. Doar după o nouă expertiză putem să știm exact ce avem de făcut, dar ne putem apuca imediat de lucru și asta înseamnă de mâine. Cred că este o premieră în România, să preiei o lucrare, după mulți ani”.
Cu aceeași ocazie, Rus l-a lăudat pe Ludovic Orban pentru “decizia fericită” de a transforma Centura Oradea la două benzi pe sens și a afirmat că “Selina a lucrat bine” la Centura Oradea.

Pe tronsonul 3C3 Biharia – Borș, de 5,35 km lungime Foto: Costel Demian

Raportează premierului noi dotări, la orizont

Apoi, orădeanul Rus a ținut să îl informeze pe premierul Ludovic Orban despre dotările pe care le are în vedere grupul de firme pe care-l patronează, acum, că își dezvoltă contractele pe autostradă, cu Statul Român.
Rus a evidențiat modul în care se folosește de programul guvernamental IMM Invest: „Firma Drum Asfalt, care a dus greul acestei lucrări (la autostrada Borș – Biharia – n.red.), a uzat de programul de finanțare IMM Invest, cu suma de 10 milioane de RON, 5 milioane credite și 5 milioane investiții. Ne-am mișcat repede. Avem acord cu Fondul de Garantare și așteptăm evaluarea băncii. Am negociat primele zece autobasculante, două betoniere, microbuze de transport muncitori și schele auto împingătoare, care vor fi bune și pe 3C2 Biharia – Chiribiș. Ne-am orientat spre POR 2.2, pentru reciclator pentru îmbunătățirea asfaltului suport, două pompe de beton, stație de betoane, excavatoare, încărcătoare, mixoare cu cilindri… Aici e vorba despre valori mai mari”. Mulțumit de laudele aduse Guvernului său, premierul Orban l-a informat pe Rus, cu aceeași ocazie, că Guvernul tocmai a lansat un grant destinat IMM-urilor, pentru investiții în valoare de 2-6 milioane de euro. „Chiar e în consultare publică, un apel de proiecte pentru granturi de investiții, pentru IMM-uri, între 2 și 6 milioane de euro”, a ținut să precizeze Ludovic Orban, pe autostrada 3C3 Biharia – Borș.

În februarie încep lucrările la Biharia – Chiribiș. Când semnează pentru Chiribiș – Suplac?

13 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Popey the Sailor says:

  Mafia e Patria
  Niște oameni de încredere.

  Și ei trebuie să facă bani.

 2. Un cetatean says:

  Alo, gargara mare, cand este gata Bors Biharea ?Anul asta?

  • Ringo says:

   În mai puțin de de o lună termina. Doar ca ungurii au cerut amânare încă o lună, termenul lor era 1 august, ca au ceva probleme la un pod. Plus stabilirea de comun acord a celor 2 țări pentru deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei, aia va face deschiderea în toamna.

 3. Adi Vasile says:

  Nu stiu cat de corect sau necorect e domnul Rus, ce pot sa spun cu certitudine, referitor la faptu ca lui i s-au bagat banii in trei zile de la depunerea facturilor.
  Daca inainte recuperarea(cand era cazu) de Tva era virata la sfantul asteapta, daca inainte aveam de incasat transe din bani europeni si mi se virau in luna urmatoare sau 2 luni peste scadenta, pot sa spun ca de vreo 6-8 luni banii se incaseaza chiar inainte se scadenta. Si cred ca asta este un semnal foarte puternic pentru firme, si mici(ca si a mea) si pentru cele mari. Faptu ca te poti baza ca oana in data x.x.x. ai banii in cont. E un mare plus.

 4. Soferul says:

  Sa vedem si calitatea si durabilitatea acestei sosele care e deja gata ,domnul Rus cam face pe cocosul si cred ca e prea devreme sa faca asta ,eu ma bucur ca va face o firma romaneasca aceasta autostrada macar bucatile din Bihor, nu stiu cine a facut Arad ,Timisoara dar e catastrofala cel putin pana la Timisoara acestei firme nu ar mai trebui sa mai faca un metru in Romania cea spre Lugoj mi se pare de calitate sa vedem Selina ce realizare de inalt profesionalism ati facut ca pana acum besinile is la inalt nivel dupa cum se lauda domnul Rus

 5. Politici calde și fac scalde says:

  Bã ãã uleiul presei se referea la altceva decât la drumuri care erau sau nu erau adevărate bă ăă care este situaţia pânã la urmã, știe cineva ca sã ştie și lumea, bă ăă.
  Avem nevoie de mai mult decât diguri avem nevoie de mae west veste băă ăă neplutiţilor, politici scalde nu înalte, inervaţiilor etc

 6. Orădeanul says:

  D-le Rus: am un sfat pentru dv; un antreprenor, sau un mare om de afaceri, nu ar trebui să se bată cu caramida-n piept pentru o lucrare de 5 km. Eu că și orădean mă bucur petru dv-. Dar ca și un fost om de afaceri, vă sfătuiesc să fiți modest și lăsați să vă laude lucrările pe care le faceți, doar asta o sa vă aducă respect și onoare. Mă bucur că ați primit și continuitatea Biharia-Chiribis și sper în onestitatea dv, apoi în gura Presei și a DNA- ULI nu te baga. Lăsai fiecare să-și facă treabă lui, i-ar dv d-le Rus lucrează corect, calitativ și îți vei primii lauda de la ce-i ce vor umbla pe autostrăzile făcute de dumneavoastră. VA DORESC SANATATE, PUTERE DE MUNCĂ ȘI LA CÂT MAI MULTE AUTOBENZI. Așa și noi BIHORENI ne vom mândri că avem un grupaj de firme serioase în Oradea.care execută lucrări de calitate. Fiți sigur că atunci străini se vor exclude singurii de la alte licitații. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe dv și firmele pe care le conduceți. Aș vrea în viitor să vă pot mulțumi in mod personal de lucrările pe care le veți face și care o să vă aducă cinste.

 7. Andrei says:

  Baile Felix- Hidiselu de Jos ( 4 km ) se lucreaza de doi ani si mai dureaza lejer 2 la cum se misca . Asta este selina 🙂

 8. gheo says:

  Lauda de sine nu miroase a bine, daca esti asa viteaz de ce nu ai terminat portiunea de drum pe care o ai pe DN 76, asa ca ciocu mic pana lafinalizarea lucrarilor.

 9. Bela says:

  cand incepe filmarea despre autostrada in preimel esecunda se vede “calitatea” lucrarii sant denivelori care nu mi se pare corest la un drum nou

 10. România

  OFICIAL! Guvernul a adoptat relaxarea restricţiilor. Restaurantele rămân deschise până la ora 24:00. Lista completă a relaxărilor
  După o şedinţă de Guvern a fost adoptat primul set de relaxăre a restricţiilor. Într-o conferinţă de presă susţinută de premierul Florin Cîţu şi de şeful DSU Raed Arafat au fost anunţate relaxările şi cadrul în care vor fi implementate.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bihorean din Măgești, dispărut de acasă. L-ați văzut?
  Un bărbat de 46 de ani din Măgești a plecat de acasă marți seara, iar de atunci este de negăsit.

  România

  Patru evenimente culturale test, organizate în weekend. Andrei Baciu: „Astăzi și mâine testăm normalitatea"
  Timp de două zile românii pot merge la operă sau la teatru, în cadrul unor evenimente test/pilot. Secretarul de stat din Ministerul Sănătății spune, despre aceste zile, „testăm normalitatea”, iar concluziile vor fi puse pe hârtie pentru a avea, apoi, reguli clare pentru spectacolele ce vor urma. 1

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa în Băile Felix, Băile 1 Mai, Sânmartin, Cordău și Cihei

  BIHON CAO

  Anunț Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Vaccinare în masă la Valtryp Oradea
  Valtryp Oradea, prima companie din domeniul automotive cu capital 100% românesc și-a vaccinat o parte din angajați. 3

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Detașamentul 2 de Pompieri Oradea aniversează 27 de ani. Sâmbătă, porți deschise la pompieri
  Sâmbătă, 15 mai, pompierii militari din cadrul Detașamentului 2 Oradea sărbătoresc 27 de ani de la înființarea subunității, prilej cu care vor organiza o serie de activități pentru cei în slujba cărora se află.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Sâmbătă se deschide centrul de vaccinare modular de pe platoul din Centrul Civic
  Centrul modular de vaccinare va fi situat în zona Centrului Civic, între Casa de Cultură și Catedrala Ortodoxă. Va avea 4 fluxuri Pfizer și două de Johnson&Johnson. 3

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.