bihon.ro Web analytics

Voturile a zeci de mii de bihoreni, aşteptate la Budapesta

Reactualizat la:

Voturile a zeci de mii de bihoreni, aşteptate la Budapesta

Reactualizat la:
De aproximativ două săptămâni, Poşta Română distribuie bihorenilor cu dublă cetăţenie plicurile cu buletinele de vot pentru alegerile din 8 aprilie, din Ungaria.
Scris de farcas - De aproximativ două săptămâni, Poşta Română distribuie bihorenilor cu dublă cetăţenie plicurile cu buletinele de vot pentru alegerile din 8 aprilie, din Ungaria.

Liderii maghiarilor din Bihor anticipează că, după cum s-a întâmplat şi până acum, beneficiarii voturilor etnicilor maghiari din România vor fi Fidesz, partidul lui Viktor Orban şi aliaţii săi din Partidul Popular Creştin Democrat – KDNP. „De obicei, maghiarii din Transilvania votează pentru partidele de guvernământ”, spune Csomortany Istvan, lider PPMT Bihor.

Statisticile alegerilor din urmă cu patru ani arătă clar trendul: atunci 95% dintre votanţii cu dublă cetăţenie au preferat Fidesz.

De altfel, Csomortany spune că şi-a exercitat dreptul de vot şi a votat „pentru continuitate, pentru a merge în acelaşi sens cu ceea ce s-a întâmplat în ultimii 8 ani, când s-au obţinut beneficii pentru întreaga comunitate de maghiari din afara graniţelor ţării, iar ceea ce s-a obţinut cel mai important este tocmai această procedură simplificată de obţinere a cetăţeniei maghiare, care nu are un criteriu strict etnic, în sensul că dacă un român a avut strămoşi maghiari, putea să ceară dublă cetăţenie”, spune Csomortany Istvan.

Doar liste de partid

Institutul Central de Statistică (KSH) publica cu două luni înainte de alegerile din Ungaria informația că 845.000 de persoane au dobândit cetăţenia maghiară din 2011 încoace, când a apărut legea maghiară care permite o procedură simplificată pentru obţinerea cetăţeniei.

75% dintre aceştia provin din Transilvania. Aceasta înseamnă că 650.000 de cetăţeni români dețin şi cetăţenia maghiară. Conform estimărilor UDMR şi PPMT Bihor, care au avut birouri prin care au intermediat această acţiune, numărul bihorenilor ar fi de ordinul zecilor de mii. „Nu putem avea estimări clare, deoarece astfel de birouri au funcţionat şi pe lângă bisericile maghiare”, spune Csomortany Istvan.

Câţi vor vota? Liderul UDMR Bihor, parlamentarul Szabo Odon, spune că „participarea la vot a etnicilor maghiari cu dublă cetăţenie va fi probabil similară cu participarea din Ungaria”. Adică aproximativ 50%.
Cetăţenii maghiari cu domiciliul în străinătate nu îi pot vota pe candidaţii care figurează pe listele diferitelor circumscripţii electorale. Ei pot vota doar liste de partid.

Voturile etnicilor maghiari din România devin cu atât mai importante în coşul comun al voturilor strânse de Fidesz, cu cât scorul obţinut în alegeri se apropie de două treimi din sufragii. Miza e modificarea Constituţiei, teza unităţii naţionale, atenţia faţă de maghiarii de dincolo de graniţele Ungariei. 100 de milioane de euro e cifra investiţiilor pe care Guvernul Orbán le-ar fi făcut în România.

În Bihor, Guvernul de la Budapesta a trimis bani pentru a renova Palatul Baroc din Oradea, dar şi Muzeul Ady din Turnul Ciunt de la Salonta. Fidesz poate fi sigur de simpatia ungurilor din Transilvania şi ca urmare a politicii partidului de opoziţie din Ungaria, Coaliţia Democrată (DK), condusă de fostul premier Gyurcsány Ferenc, singurul care şi-a asumat faptul că şi-ar dori să retragă dreptul de vot în Ungaria al cetăţenilor maghiari care nu au domiciliul în Ungaria.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Spre anticipate: "PNL nu va vota următoarele formule de guvern"
  Liberalii au luat decizia de a nu vota în Parlament nici Guvernul Orban 2, propus de Iohannis, și nici următoarea formulă nominalizată de președinte. PNL vrea morțiș alegeri anticipate, pentru a avea o majoritate solidă în Parlament. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Trei candidați pentru șefia Senatului Universității
  Conferențiarul Aurel Căuș (cadru didactic la Facultatea de Informatică și Științe), lectorul Ionuț Oprea (directorul Departamentului Sociologie și Asistență Socială al Facultății de Științe Socio-Umane) și Cristian Grava de la Facultatea de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației sunt cei trei candidați pentru funcția de președinte al Senatului Universității din Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  S-a redeschis magazinul Desidea din Lotus Center!
  Acum câteva zile magazinul Desidea din Lotus Center s-a redeschis. Vă așteaptă într-un spațiu mai mare, cu o gamă largă de produse, după cum se vede și în imagini.

  România

  Euro trece de 4,8 lei pentru prima dată în istorie. Creşterea, resimţită la raft
  Cursul de schimb al monedei naţionale a atins, vineri, cel mai ridicat nivel din istorie în raport cu moneda euro, fiind cotat de către Banca Naţională a României (BNR) la 4,8026 lei/euro. Joi, euro a atins un alt maxim istoric, de 4,7834 lei.  1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Femeie găsită decedată în propria locuință
  O femeie, în vârstă de 83 de ani, a fost găsită decedată într-un apartament situat într-un bloc de pe strada Mihail Sadoveanu din Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Șase migranți din Algeria, Maroc și Siria depistați la frontiera cu Ungaria
  Polițiștii de frontieră orădeni au depistat șase cetățeni din Algeria, Siria și Maroc care încercau să treacă ilegal granița cu Ungaria, 2

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.