333,3 km pentru Alex

De Crina Dobocan
Trei temerari îl susţin pe Alex Toma FOTO: ALEX FLOREA
Trei temerari îl susţin pe Alex Toma FOTO: ALEX FLOREA
Cicliştii Marius Cruceru, Sandrin Jugariu, Zsolt Vass Klein au pedalat de la Oradea la Beclean pentru un copil bolnav de leucemie.


Pornind de la ceea ce Mântuitorul a învăţat: „Căci nu este iubire mai mare decât ca cineva să îşi dea viaţa pentru prietenii săi” şi animaţi de dragostea pentru semeni, trei bărbaţi şi-au unit forţele pentru a-l ajuta pe Alex Toma, un băieţel din Beclean diagnosticat, pentru a doua oară, cu leucemie.

În seara zilei 23 iulie, în jurul orei 21:00, cicliştii Marius Cruceru, Sandrin Jugariu, Zsolt Vass Klein şi Daniel Raţiu (cel ce avea să-i urmeze cu maşina) s-au aliniat în faţa Universităţii Emanuel din Oradea, şi-au încălecat bicicletele şi au pornit spre Beclean, unde, a doua zi, în jurul orei 09:00, au fost întâmpinaţi de primarul localităţii – Nicu Moldovan -, de tatăl copilaşului – Gabriel Toma, şi de o parte dintre inimoşii susţinători ai campaniei de strângere de fonduri „Pedalăm pentru Alex”.

„Sunt câteva forme în care ne putem da viața sau viață celor apropiați sau depărtați. Eu sunt tot timpul refuzat ca donator la centrul de transfuzii. Am fost în copilărie infectat cu TBC pulmonar, fapt care mi-a oprit practica sportivă… Astfel, aleg alte forme în care să îmi dau viața pentru cei creați de Domnul. Dacă nu mi se cere sau până mi s-ar cere sacrificiul suprem (că de obicei la asta ne gândim), de ce să nu dăm apropiaților TIMP, vreme, vreme de discuții, de ascultat, vreme de povești, de consiliere, de sfătuire duhovnicească, efort, slujire? De această dată, am ales un alt mod în care îmi pot tranforma efortul și timpul în ceea ce părinții unui copil bolnav de leucemie, pentru a doua oară, au nevoie chiar acum. Degeaba le dăm orice altceva, acum au nevoie de bani, bani pentru un tratament foarte scump. Mi-a venit ideea de pedala cât mai mulți km în interiorul a 24 de ore. Teoretic, se pot face în jur de 400 de km și cred că îi pot face, dar programul nostru a căpătat și alte valențe: întâlniri oficiale cu primarul Becleanului, cu un grup de suporteri, cu tatăl lui Alex etc., lucru care ne-a bucurat inimile, chiar dacă ne-a redus din timpul alocat turei. Kilometri de asfalt poți vedea oricînd, fețe în lacrimi de bucurie și apreciere nu prea des…”, s-a confesat Marius Cruceru, iniţiatorul proiectului „Pedalăm pentru Alex”, pe site-ul propriu.

Test de rezistenţă

Şi astfel, nu doar că a făcut un bine unui copil aflat în nevoie ci, la cei 44 de ani ai săi, şi-a împlinit un vechis vis: acela de a-şi testa rezistenţa şi propriile limite, de a vedea cât poate merge sau pedala într-o zi, fără prea multă trudă.

333, 3 km au parcurs cu bicicleta cei trei temerari în 24 de ore! Prin noapte, prin ploaie, prin vânt ori – a doua zi, printr-o căldură toridă şi claxonaţi şi înjuraţi de unii dintre şoferii de pe drum sau încurajaţi de alţii care, fără cuvinte, au înţeles parcă obiectivul pe care şi l-au propus.

„A fost greu, dar parcă toată oboseala pierea când mă gândeam că eu mă chinui o zi și o noapte, dar pentru părinții lui Alex și pentru Alex însuși chinurile parcă nu se mai termină”, a mai spus Marius Cruceru.

Încurajări şi aplauze

Deşi speriat de ploaia care s-a dezlănţuit de îndată ce au parcurs primii kilometri, Cruceru a fost profund impresionat de gestul unui şofer de TIR care, la coborârea dinspre Piatra Craiului spre Bucea, s-a postat în urma lor şi le-a luminat calea, circulând cu 40 de km/oră, viteză cu care pedalau şi ei.

„Admirabil gest! Un adevărat domn! I-am mulțumit de câteva ori prin semne făcute cu mâna și îmi răspundea cu farurile. Aproape ca mi-au dat lacrimile de bucurie”, a mai dezvăluit Cruceru.

La fel de impresionat a fost de primirea caldă pe care le-au făcut-o cei din Beclean, în frunte cu primarul şi cu tatăl lui Alex. Satisfacţia celor trei ciclişti a fost cu atât mai mare cu cât au văzut că se bucură de entuziasmul şi aprecierile concitatidilor lui Alex, dar şi ale celor de acasă, care i-au urmărit pe facebook şi au devenit astfel cei mai valoroşi promotovi ai proiectului.

„Aplauze şi felicitări! De asta am avut parte la sosirea în faţa Primăriei Beclean. Am fost profund mişcat de îmbrăţişarea cu tatăl lui Alex. Am văzut un om albit şi împovărat prea timpuriu. Atunci am simțit că tot efortul nostru este liliputan față de suferința altora. Ne-am simțit stingheri în fața primirii atât de călduroase a oamenilor din Beclean, oameni de toată isprava. Atunci mi-am dat seama și de dimensiunile efortului pe care concitadinii lui Alex îl fac pentru salvarea acestuia”, a relatat Marius Cruceru.

În cadrul proiectului „Pedalăm pentru Alex”, până în prezent, s-au adunat peste 1600 de euro, însă coordonatorii acestuia nu vor să se oprească aici. Ei şi-au propus să adune cel puţin 4.000 de euro. Cauza poate fi susţinută în continuare, prin contribuţii raportate la numărul bătăilor de inimă a cicliştilor, dar şi prin donaţii în contul deschis la Banca Transilvania pe numele: Toma Gabriel Antoniu: RON – RO34 BTRL 0060 1201 D508 29 XX şi EURO- RO09 BTRL 0060 4201 D508 29XX. Informații suplimentare despre acest caz se pot obţine apelând telefonul tatălui – Gabriel Toma – 0745.360.619.

Alţi ciclişti s-au alăturat proiectului „Pedalez pentru Alex”, iar în săptămânile ce urmează vor face traseul Oradea – Baia Mare, un alt grup va face turul Bucovinei pentru Alex, iar un alt ciclist va porni astăzi pe ruta Suceava – Cluj Napoca, cu trecere prin Beclean.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !