Liceeni luați la arme

De Alexandru Guiaș
FOTO: ALEXANDRU GUIAŞ
FOTO: ALEXANDRU GUIAŞ
Având în vedere apropierea datei de 25 octombrie, Ziua Armatei Române, Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea a fost gazda proiectului „Ziua Armatei Române în școli”, proiect demarat de militarii Centrului de Comunicații 54 R.M.N.C. în colaborare cu Biroul de Informare Recrutare al Centrului Militar Județean Bihor.

Cu această ocazie, joi, liceenii de la Eminescu au avut parte de o lecție de istorie a ceea ce înseamnă armata română, implicarea și aportul adus de ea în cel de al doilea război mondial, precum necesitatea cunoașterii din partea tinerei generații a instituției militare în vederea unei eventuale opțiuni educaționale în învățământul militar, pentru a deveni militari de carieră. Ora de istorie a Armatei Române a fost susținută de gl.bg. (r) Vasile Creț , ajutat de Mircea Ioniță – preotul militar al Garnizoanei Oradea și lt. Alexandra Câmpeanu-Avram (comandant de subunitate la Cntrul 54 R.M.N.C. Oradea). Pentru a prezenta o situație mai clară a ceea ce însemnă învățământul militar, la eveniment au fost prezenți și au destăinuit din experiența lor liceenilor, studenți de la școli miltare (std. cap. Mirela Pantea – Academia Tehnică Militară București, std. cap. George Șumălan – Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” Brașov, std. cap. Flavius Buciuman – Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu, elevii militari Andreea Moisa și George Pintiuță – Colegiul Național Militar „Mihai Viteazu” din Alba Iulia).

Atracția evenimentului a fost prezentarea tehnicii militare, organizate în curtea liceului. Aici liceenii cu ajutorul cadrelor militare, au putut vedea și pune mâna pe arme ușoare de infanterie (Pistol Carpați model 1974 – calibru 7,65mm.; Pistol -mitralieră model 1963 – calibru 7,62mm este varianta autohtonă a automatului rusesc AKM ; PSL – Pușcă semiautomată cu lunetă model 1974, pușcă mitralieră de companie), dar și aparatură de transmisiuni, binocluri și busole militare . Elevii s-au arătat foarte încântați de tehnica militară, mai ales că au putut să le și manevreze, iar de la cadrel militare au primit informații privind carcteristicile tehnico-tactice ale armelor și aparturii militare.

Conform celor de la Biroul de Informare Recrutare profesia militară este atractivă în rândul tinerilor bihoreni. Astfel, pînă în luna septembrie a acestui an, 182 de tineri au contactat Biroul pentru a-și exprima diferite opțiuni în vederea urmări cursurilor instituțiilor de învățământ militar aparținând M.Ap.N.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !