bihon.ro Web analytics

Numărul românilor din Austria a crescut în 10 ani cu 243%

Numărul românilor din Austria a crescut în 10 ani cu 243%

Numărul românilor din Austria a crescut din 2010 până în 2020 cu aproape 243%, iar copiii români sunt pe locul trei în topul minorităților care învață în școlile din Austria.
Numărul românilor din Austria a crescut din 2010 până în 2020 cu aproape 243%, iar copiii români sunt pe locul trei în topul minorităților care învață în școlile din Austria.

Secretarul de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Oana Ursache, a avut vineri, la Viena, o întâlnire cu reprezentanți ai Ministerului Federal pentru Femei, Familie, Tineret și Integrare.

Aceasta susține că reprezentanții ministerului austriac au explicat de ce au nevoie de muncitori din România: „Ne-au subliniat cât de importante sunt lucrătoarele din domeniul îngrijrii domestice, 1/2 lucrătoare fiind românce. De fapt, mai clar, ne-au spus că ;depind de ele>”.

Oana Ursache spune că, potrivit unui raport pe 10 ani pe tema integrării, din 2010 până în 2020, numărul românilor din Austria a crescut cu 242,9%, iar copiii români sunt pe locul 3 în topul minorităților care învață la școală în Austria.

„Aceste date ne arată nu doar tendința românilor de a atinge mai repede un nivel de trai european, dar și nevoia de a se putea baza pe un sistem de educație care să faciliteze o dezvoltare calitativă a abilităților copiilor noștri, oferindu-le astfel o șansă reală la un viitor axat pe propriile puteri și capacități. România de dincolo de graniță trage astfel un semnal și anume că este pregătită să se întoarcă acasă de îndată ce aceste condiții devin un standard și acasă”, a scris secretarul de stat pe Facebook.

Sursa: Mediafax

18 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. xxx says:

  Si numarul de lebede a scazut

 2. Gibonus scepticus says:

  Minciuni !!!
  Suntem 20 de milioane în Romania , nu 13-14 milioane!

 3. Big Dicky says:

  Ar trebui gândite niște strategii pentru viitor. Țările central și est europene nu vor exista în 100 de ani. E clar ca noi ne ca*am pe țara asta complet și ne educam copii sa plece. La fel și în Bulgaria. Chiar și țări puțin mai dezvoltate ca Polonia sau Slovacia. Sa nu vorbim de țări cu adevărat ratate, ca Moldova sau Ucraina.

  Ar trebui gândite niște variante. Ce poți face când ramai cu câteva milioane de pensionari? Nu exista precedent pentru asa ceva…trebuie vândut pământul asta cuiva sau ceva de genul. Trist

  • Roman din Bihor says:

   Vom face ce om putea.
   E rezultatul muncii noastre zilnice.
   Zi de zi nu facem decat sa ne convingem copii ca in aceasta tara totul e de kkt, ca nu merita sa ramai si sa muncesti , sa iti faci o familie sau o cariera aici.
   Fiecare zi este un alt motiv ptr.noi ca parinti ca sa ii convingem pe copii sa plece din Romania.
   Asta facem.
   Iar o virba veche batraneasca spune ca …. Pacatele tineretii se platesc la batranete !!
   Asa ca …. ne meritam soarta.
   Cata vreme fuecare parinte nu incearca sa il convinga pe copilul sau ca poate sa se realizeze si aici dar neaoarat si exclusiv prin seriozitate, profesionalism, implicare, daruire si mai ales munca multa continua si asidua, atata vreme tinerii nistri vor migra.
   Se vor duce dincolo spre vest si vir invata acolo exact aceste chestiuni care ar trebui sa le insufle parintii lor aici in perioada adolescentei.
   Acolo viata ii va obliga sa asimileze aceste chestii absolut normale, vor deveni dependenti de sistemul lor care-i “prinde” si nu se vor mai intoarce in tara.
   Iar Romania va deveni incet o colonie de munca si o tara plina de azile de batrani si cimitire triste.
   Asta stim, asta facem.
   Mirajul banilor obtinuti repede, dorinta de a-i ajunge rapid din urma pe vestici, lacomia de a trai ca ei dar muncind in traditionalul stil incetatenit la noi- miserupist, astea sunt cauzele exodului.
   Doamne Ajuta-ne si ne da la toti duoa fapte!
   Am facut bine, sa ne dai Diamne bine !
   Am facut rau, sa ne pedepsesti Doamne, sa suferim!
   Suntem zi de zi la fel de vinovati noi, toti exact ca si cei ce au condus sau conduc Romania din 1990 pina azi.

   • Big Dicky says:

    Sunt de acord cu ce ai spus.

    Sunt zeci, dacă nu sute de țări cu nivel de trai mai scăzut ca în România, dar nu au asa o cultura de emigrare ca noi.

    De fapt sunt sigur ca sunt oameni care citesc ce scriem noi aici și nu doar ca nu sunt de acord, sunt fizic devastati că există oameni ca noi care nu vad România ca fiindcă Iraq sau Somalia.

    Asta este. Politicienii de rahat ii meritam cu toții ca pe ei ii votam. Dar politicieni corupti și slabi sunt în multe țări. La noi, exista și cultura de “pleacă mami, ca aici e jungla. Toți sunt hoți și ești violat sau ucis în câteva secunde dacă nu pleci”

    Trist

    • A fox outside King Power Stadium says:

     De acord cu ce aţi scris, atât tu ,cat şi Roman din Bihor.
     Cãteva precizări doar.
     Trăiesc şi eu,deocamdată ,în străinătate şi am tangență cu comunitățile de români de acolo,prin prisma micii afaceri (să zicem) pe care o am acolo.
     Ce pot să vă spun ,(şi asta e doar opinia mea în urma a aceea ce am observat ani de zile) e că jumătate dintre românii de acolo o duc la fel de greu ,dacă nu mai rău, decât atunci când trăiau în Romania.
     Să vă spun de ce cred asta.
     Chiar dacă salariile sunt mai mari decât în ţară ,(de vreo trei ori mai mari,probabil) şi cheltuielile sunt pe măsură.
     Chiriile, transportul şi orice alte servicii sunt cu mult mai mari decât în Romania.
     Ca să poată supraviețui , de la săptămână la săptămână, mulți acceptă(nu au încotro) să locuiască într-o singură casă ,nu prea mare,cu o singură baie (case tipic englezeşti) câte 7-8 persoane. La grămadă. Şi aşa trăiesc mai bine de jumătate dintre concetățenii noştri.
     In Ro nu am văzut români să trăiască în halul acesta, claie peste grămadă ,excepție fac doar anumite comunități ale unei celebre etnii.
     Din mărturisirile multora, am aflat, că ei s-ar întoarce inapoi în țară, fiind plecați de mulţi ani,dar nu au la ce şi nici bani economisiți nu au defel.
     Deci, nici de ruşine nu se vor întoarce , fiind la fel de săraci ca atunci când au plecat în urmă cu zeci de ani.
     Concluzia mea e că cei care sunt muncitori şi serioşi,vor reuşi să îşi asigure un nivel de trai decent şi în România,fără a fi nevoiți să colinde țările lumii, hai să zicem civilizate, pentru a se realiza.

     • Big Dicky says:

      Interesant. Eu trăiesc în Glasgow de 10 ani; nu prea mai am tangente cu romani. Sunt bine integrat (nu o spun ca să ma laud) și am o prietena americanca. Amândoi ne gândim sa ne relocam în RO în vreo doi și sa începem o mica afacere acolo (ea e dispusa sa învețe romana și a vizitat Ardealul de vreo 2 ori și e îndrăgostită mai ales de Oradea și Sibiu).

      De fiecare data când menționez acest plan unui amic britanic sau american, el/ea e fericita pentru ideea aceasta. De fiecare data când menționez acest plan familiei sau a celor câțiva amici romani pe care ii mai am (online în principal) ma fac albie de porci; ca sunt prost și idealist și de ce as vrea sa ma întorc în “Somalia”.

      Este dezolant, sincer.

      Vreau sa precizez ca nu sunt naționalist. Nici măcar credincios nu sunt (respect religiile, dar nu cred în divinitate). Sunt un om normal, ușor liberal si conservator, cu venit mediu în UK și educație superioara.

      Menționez asta pentru ca uneori aud ca “doar ratații și dogamticii religioși vor sa trăiască în RO”

     • A fox outside King Power Stadium says:

      Știu că România are multe de schimbat pentru a deveni o țară civilizată.
      Nu va ajunge probabil niciodată la nivelul de trai al țărilor vestice ,dar cum am mai zis ,cu multă muncă și perseverență cred că se poate trăi decent si aici.
      Și noi ne vom întoarce acasă în anii următori,mai ales că soția se simte în UK ca leul în cușcă.
      Chiar dacă in Romania banii vor fi mai puțini, probabil, măcar vom fi acasă.

   • Cozma says:

    Zi sa mori tu !

    • Oradean says:

     Replica de academician, nemultumit de Romania, pentru ca el “merita” mai mult, fara sa faca niciun efort pentru a merita acel ceva “mai mult”! “Zi sa mori tu”!! Toti astia de v-ati pus traista-n bat sau v-ati inoculat copiii cu dorinta plecarii, nemultumitii si frustratii, nu v-ati pus macar o secunda intrebarea: “ce pot face aici ca sa-mi fie mai bine”?! V-ati multumit sa alegeti calea presupusa de voi a fi mai facila, iar acum nu sunteti nici pe cal nici in caruta, captivi visurilor voastre iluzorii, cum ca prin alte parti ve-ti avea mai mult decat acasa (si cand zic mai mult nu ma refer doar la bani)! Macar acum, cand este atat nevoie de voi in tara (e nevoie de forta de munca in toate domeniile), haideti acasa, sa va construiti tara pe care o vreti!

     • Cozma says:

      Parca tu esti aici din patriotism !
      Cei plecati au trimis cash mai multi bani in Ro decat toate investitiile steaine in cei 30 de ani . Politicienii ,oricum nu puteau sustine atatea milioane de soneri …..asa ca , tacit , au alrobat plecarea romanilor . Maiapare pe-aici cate un pòlitician de carton ….

     • Oradean says:

      Cozma, n-ai inteles nimic! Nu e vorba de niciun patriotism, ci de calcul rece si pragmatic. Eu am ales sa revin acasa, desi puteam ramane inca din 90 in occident, pentru ca aici este casa mea, familia mea si aici am vrut sa-mi cladesc viitorul meu si al familiei mele. Nu am regretat niciun moment, chiar daca am si eu nemultumirile mele legate de tara si concetateni. Daca nu-mi place ceva, iau atitudine si incerc sa schimb ceea ce nu-mi place, cum pot si cat pot. Am niste copii foarte buni, de care sunt foarte mandru, care la randul lor ar fi putut foarte bine pleca, insa nu le-am insuflat aceste idei si, cel putin deocamdata, nu au astfel de ganduri. Locul lor este aici, intre ai lor si sunt convins ca vor realiza in viata mai mult decat ar face-o pe afara. Doar sa vrea si sa aiba idei sau chef de munca, ca oportunitati sunt destule! Repet: nu totul se rezuma la bani! Am ajuns un popor bolnav in esenta lui, cata vreme, cu buna stiinta, ne trimitem copiii de langa noi! Nu este normal si firesc asa ceva, doar ca unii dintre noi au pierdut demult legatura cu normalitatea!

     • Cozma says:

      Din pacate asistam la varianta ,, voi , care ati plecat afara nu sunteti patrioti….n-ati stat aici sa mancati salam cu soia ….ceva de genul .
      Poti fi patriot oriunde in lume ,unii s-au intors ca s-au saturat , si-au facut suficienti bani.au dobandit pricepere si initiativa suficiente pentri a incepe o afacere in Ro ….mai sunt si alte motive , neputinta adaptarii la stilul de munca ,neadaptatea la colectivitate , iposibilitatea progresului etc …
      PS : Nadia Comaneci nu este patrioata ? Ca locuieste si lucreaza in USA !

 4. Escu says:

  Ok si care e acest numar? Procentul nu spune nimic… Daca in 2010 erau 2 romani si acum sunt 5 cresterea e de 250%. De exemplu in Spania numarul romanilor in perioada 2012-2020 a scazut de la 897.000 la 665.000, o scadere de 26% dar care reprezinta 232.000 oameni, adica mai multi decat locuitori are Oradea.

  • dezvoltatus says:

   Aia toti din spania au venit in capitala lumii, oradea. Cum sa rateze ei atata dezvoltare

   • Escu says:

    Da ma bozgore, toti din Spania au venit in Oradea ca daca nu veneau erati voi 95% si noi minoritari. Un oligofren ca tine poate transforma orice intr-un atac iredentist. Sper sa nu ajunga niciodata Romania ca republicile islamice Spania si Franta ca o sa incepi sa-ti cauti prieteni printre romanii pe care azi ii urasti.

 5. Abu says:

  Tziganii romani Incearca sa intre in SUA ilegal din Mexic hahahaha

 6. lili says:

  O sa distruga Austria cum au distrus Romania. Oriunde merg, romanasii duc cu ei mentalitatea de ca*at.

 7. România

  ANCOM: Ce trebuie să știe utilizatorii care doresc încetarea unui contract de telefonie
  ANCOM precizează condițiile în care utilizatorii pot cere încetarea unui contract de telefonie și ce anume să verifice când doresc încetarea contractului.

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ -B. 09.12.2021- 10.12.2021 - PL Oradea - anuntate cu 2 zile

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 400 de șoferi amendați în weekend: 38 au rămas fără permis de conducere
  Polițiștii bihoreni au acordat 439 de sancțiuni în perioada 3-5 decembrie.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Orădenii de pe malul stâng al Crișului Repede rămân două nopți fără apă

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în Oradea: 7 străzi afectate, inclusiv Spitalul Județean

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Reabilitarea Școlii Gimnaziale Dacia, finalizată
  Primăria a recepționat lucrările derulate în ultima perioadă la unitatea de învățământ, în contul unui proiect cu finanțare europeană. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Târgul de Crăciun de la Sibiu, Cluj-Napoca sau Oradea? Care este cel mai frumos?
  După un an de pauză provocată de restricțiile Covid-19, Târgurile de Crăciun au revenit în marile orașe ale României. 13

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Arestați după ce au spart o casă din Oradea și au furat picturi și bani
  Doi bărbați, de 42 și 44 de ani, ambii din comuna Sărmășag, județul Sălaj, au fost arestați pentru infracțiunea de furt calificat.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.