bihon.ro Web analytics

Din 24 august, amenzile de circulație pot fi achitate pe jumătate în 15 zile

Veşti bune pentru şoferii care sunt sancţionaţi contravenţional. Termenul pentru achitarea a jumătate din valoarea amenzii se prelungeşte de la 48 de ore la 15 zile, începând cu data de 24 august 2018.
Scris de Demian - Veşti bune pentru şoferii care sunt sancţionaţi contravenţional. Termenul pentru achitarea a jumătate din valoarea amenzii se prelungeşte de la 48 de ore la 15 zile, începând cu data de 24 august 2018.

Acesta este termenul intrării în vigoare a Legii 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale, publicată în Monitorul Oficial în 25 iulie 2018.

Scopul extinderii termenului de achitare a jumătate din cuantumul amenzii este încurajarea românilor să-și achite mai repede amenzile, ceea ce va aduce și bani mai mulți la bugetul statului.

„Contravenientul poate achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, agentul constatator făcând mențiune despre această posibilitate în procesul-verbal”, se precizează în Legea 203/2018.

În momentul de față, termenul este de doar 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal sau de la data primirii acestuia, el fiind considerat prea mic de către parlamentari.

Un punct de amendă – 145 de lei

Potrivit Codului rutier, valoarea unui punct de amendă este 10% din cuantumul salariului minim brut pe ţară. Pentru anul 2018 un punct de amendă ar fi trebuit să fie 190 de lei, dar Guvernul a decis la sfârşitul anului 2017 plafonarea punctului de amendă la 145 de lei pe tot parcursul anului 2018 (10% din valoarea salariului minim pe economie în 2017).

În funcție de clasele de sancțiuni prevăzute în Codul rutier, șoferii sunt sancţionaţi în 2018 astfel: clasa I: două sau trei puncte – amendă 290 sau 435 de lei; clasa a II-a: patru sau cinci puncte – amendă 580 sau 725 de lei; clasa a III-a: de la șase la opt puncte – amendă de la 870 la 1.160 de lei; clasa a IV-a: de la nouă la 20 de puncte – amendă de la 1.305 la 2.900 de lei; clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte – amendă de la 3.045 la 14.500 de lei.

Cele mai mici amenzi primite de şoferi sunt pentru vorbirea la telefon în timp ce conduc. Aceştia sunt sancţionaţi cu o amendă de 290 sau de 435 de lei (două sau trei puncte de amendă). La fel sunt sancţionaţi şi şoferii care nu semnalizează când schimbă direcţia de mers, dar şi pasagerii care nu poartă centura de siguranţă. Cu aceleaşi amenzi pot fi sancţionaţi şi pietonii care încalcă regulile de circulaţie.

Şoferii care nu acordă prioritate la trecerile de pietoni vor fi sancţionaţi cu patru sau cinci puncte de amendă (580 de lei sau 725 de lei), precum şi cei care trec pe culoarea roşie a semaforului sau depăşesc coloanele de maşini oprite la semafor, pentru depăşirea vitezei legale cu 21-30 km/h, pentru transportarea minorilor fără a avea în maşină sisteme de siguranţă adecvate.

Şase – opt puncte, amendă 870 de lei – 1.160 de lei, se aplică pentru depăşirea vitezei legale cu 31-40 km/h, pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă astfel se produce un accident cu pagube materiale
Pentru persoanele fizice, cele mai mari amenzi sunt cele din clasa a IV-a, unde sancţiunile ce pot fi aplicate sunt cuprinse între 1.305 lei și 2.900 de lei (de la nouă la 20 de puncte – amendă). Ele se aplică şoferilor care depășesc viteza legală cu 41-50 km/h, pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice (atunci când fapta nu constituie infracţiune), dar și celor care circulă cu maşini cu inspecţia tehnică periodică expirată, care nu efectuează verificarea medicală periodică sau care conduc automobile fără anvelope de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă ori polei.

În prezent, toate aceste amenzi pot fi achitate la jumătate din cuantum în 48 de ore. Din 24 august, ele vor putea fi achitate în 15 zile la jumătate din valoare.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Sport local

  Start la Memorialul Antonio Alexe. Un punct diferență între vicecampioanele României și Bulgariei

  România

  Cum va fi verificat certificatul verde? Aplicaţia e deja disponibilă
  Autorităţile au impus noi restricţii în România: cei care merg la restaurant, nuntă, eveniment sportiv, spectacol sau concert vor trebui să prezinte certificatul care atestă vaccinarea anti-Covid-19, testarea sau trecerea prin boală. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE! Cauzele accidentului grav din Arieșeni, în care un bihorean a fost preluat de elicopterul SMURD, după ce s-a răsturnat cu autoturismul
  Accidentul rutier s-a produs joi după-masa pe raza comunei Arieșeni, județul Alba. 2

  BIHON CAO

  7 străzi din Oradea rămân miercuri pentru câteva ore fără apă

  BIHON CAO

  CITIRI CAO 13.09.2021-17.09.2021

  BIHON CAO

  Patru străzi din Oradea rămân luni fără apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Scandal în ședința CJ. Bolojan: „Mie nu mi-a prestat Ansamblul Crișana niciun fel de activitate"
  Contre în Consiliul Județean Bihor între Ilie Bolojan și consilierii UDMR și PSD pe marginea desființării Ansamblului Crișana și externalizării serviciilor folclorice. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  La MedLife Oradea, consultația de diabet e gratuită cu bilet de trimitere CAS
  Diabetul zaharat reprezintă o boală cronică tăcută, netransmisibilă, care nediagnosticată și mai ales netratată duce la multiple complicații. Diagnosticarea și tratarea corectă previne apariția complicațiilor și mai ales persoana diagnosticată poate avea o viață perfect normală.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Raluca Turcan, de la Oradea: Salariul minim va crește, taxele pe muncă nu scad
  Ministrul Muncii promite că majorarea salariului minim va fi una consistentă, ea urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022. 2

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.