bihon.ro Web analytics

K.Iohannis: E un moment critic, iar măsurile de protejare a populației sunt extrem de importante acum

Reactualizat la:

K.Iohannis: E un moment critic, iar măsurile de protejare a populației sunt extrem de importante acum

FOTO: Presidency.ro
Reactualizat la:
Președintele Klaus Iohannis a susținut miercuri, de la ora 18.00, o conferință de presă, la Palatul Cotroceni.
Președintele Klaus Iohannis a susținut miercuri, de la ora 18.00, o conferință de presă, la Palatul Cotroceni.

Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:


Am stabilit domeniile prioritare pe care le vom finanța în acest an.

-Noi facem o prioritate zero din investitiile in infrastructura

-Avem bani sa construim autostrazi, cai ferate, sa implementam programe de digitalizare in economie, in administratie, sa investim in infrastructura din educatie si sanatate.

-Romanii vor avea acces la sanatate de care vor beneficia in spitale moderne, la standarde europene.

-Avem o sansa extraordinara, aceste 80 de miliarde de euro.

-Cu multa munca si responsabilitate, sunt convins ca vom reusi.

-Este un moment, critic. Masurile de protejare sunt extrem de importante acum.

-Situatia este extrem de grava si trebuie sa fim constienti de necesitatea imperativa a tinerii sub control a epidemiei.

-Avem o șansă extraordinară prin acești 80 de miliarde de euro. Sunt convins că vom reuși.

-Mâine voi avea o întâlnire cu ministrul de interne și seful DSU. E un moment critic, iar măsurile de protejare a populației sunt extrem de importante acum. Situația e extrem de gravă și trebuie să fim conștienți de necesitatea imperativă a ținerii sub control a epidemiei.

Despre amânarea alegerilor

Șeful statului a declarat în acest context că „este o discuție legitimă dacă organizăm sau nu alegerile în 27 septembrie. Vreau să despărțim discuția politicianistă de cea pe fapte. OMS a făcut multe anunțuri, iar unul care mă îngrijorează foarte mult: această pandemie nu are mai multe valuri, are un singur val mare. Așadar, avem două chestiuni de care să ținem cont: e nevoie de alegeri pentru a reda legitimitatea administrației. Ce obținem dacă amânăm acum alegerile? Poate intrăm în decembrie, ianuarie, când poate peste pandemie se suprapune și gripa, și o iarnă grea”.

-Actul de votare se poate organiza în condiții bune. Se pot institui măsuri de distanțare. Ce e greu de organizat e campania electorală. Se va desfășura în condiții foarte atipice.

-Până la mijlocul lunii august trebuie să ținem cont de aceste lucruri și se va relua discuția.

-Despre China: E evident că balanța geopolitică de putere se schimbă. Aceste lucruri ne afectează și pe noi.

Despre alocații și pensii

-Despre alocații și pensii: Ne găsim într-o situație foarte complicată. ne dorim sincer să creștem și alocațiile și pensiile. De la dorința sinceră la putința sinceră e o cale mai lungă.

-Când ne luptăm să revigorăm economia, nu cred că se așteaptă cineva că toate cheltuilelile planificate inițial să fie și făcute. Am rugat Guvernul să facă propunerile cele mai bune.

-PNL a fost primul care a propus dublarea alocațiilor pentru copii.

-Ne dorim ca această dublare să devină realitate, pe etape sau cum spune cineva, pas cu pas.

-Când ne luptăm să revigorăm economia, nu cred că se așteaptă cineva că toate cheltuilelile planificate inițial să fie și făcute. Am rugat Guvernul să facă propunerile cele mai bune.

-Este destul de evident că o creștere de 40% a pensiile nu poate fi făcută, nu sunt bani.

-Nu putem să lăsăm categoria cea mai vulnerabilă, pensionarii, să plătească costul recesiunii. Pensiile vor crește, punct și clar, cât, va calcula guvernul.

-PNL a fost primul care a propus dublarea alocațiilor pentru copii.

-Ne dorim ca această dublare să devină realitate, pe etape sau cum spune cineva, pas cu pas.

Despre cum au fost comunicate restricțiile

Eu sunt convins că atunci când guvernul va decide aceste măsuri, va veni și va explica. Am ajuns la aproximatv 1.200 cazuri noi pe zi. Este clar că trebuie făcut ceva. Masca, este un lucru simplu, sigur, nimeni nu poartă mască de plăcere dar asta e măsura prin care putem îngrădi răspândirea virusului. Altă măsură este păstrarea distanței. Purtatul măștii este o măsură foarte importantă și este impusă, distanțarea este o măsură importantă și impusă. Trebuie să ne gândim ce vrem.

Despre stabilirea datei alegerilor de către Parlament

Această lege abia a ajuns la mine. Voi da un răspuns când voi decide promulgarea sau nu. În ultimii 30 de ani guvernele au stabilit data, acum ne găsim în situația că Parlamentul vrea să-și ia acest atribut prin lege.

Cum e asta că Parlamentul stabilește când se va alege parlamentul. Dacă un număr mare de parlamentari vrea să rămână acolo. Ce facem, nu mai ținem alegeri? Dacă legea rămâne și parlamentul nu decide nimic, ce facem?

Despre vaccin

Aveți în intenție pentru achiziția unui vaccin, semnarea unor acorduri, și pentru Remdesivir? Avem de gând să achiziționăm și vaccinul și medicamentele. Se ocupă MS, care a întreprins pașii necesari.

Care sunt din greșelile care au dus la situația aceasta, are Guvernul vreo vină? Cred că datele arată ceva destul de clar. În timpul stării de urgență situația a fost bine gestionată. Intrând în starea de alertă au intervenit o serie de decizii ale CCR și modificări legislativă care au făcut gestiunea pandemiei mai dificilă. O etapă extrem de negativă a fost disputa pe legea carantinei și izolării. Nu pot să nu văd că legea a fost elaborată în regim de urgență de Guvern. PSD a tras de timp într-un mod extrem de cinic. Cu un cinism inimaginabil a ținut în parlament această lege săptămâni întregi.

S-a indus în public impresia că lucrurile nu sunt grave.

PSD cu cinism inimaginabil a tergiversat adoptarea legii carantinei și izolării. Situația s-a deteriorat grav. Așa s-a ajuns la peste 1.000 de cazuri zilnice.

Despre deschiderea anului școlar, în condiții de siguranță

“Această situaţie a deschiderii noului an şcolar şi implicit a noului an universitar este una de extremă importanţă şi mă preocupă foarte mult. Am avut numeroase discuţii cu conducerea Ministerului Educaţiei, cu specialişti, cu alţi membri din Guvern cu atribuţii pe această zonă. S-au făcut progrese importante în conturarea unor strategii, unor scenarii.

El a precizat că cu siguranţă şcoala nu va începe în condiţii normale în luna septembrie deoarece pandemia nu va dispărea până atunci.

“Şcoala sigur nu va începe în condiţii normale fiindcă pandemia până în septembrie nu va dispărea. Ar fi foarte complicat să avem numai şcoală online. Şi atunci sigur ne îndreptăm spre un scenariu mixt, unde probabil şi în funcţie de condiţiile locale vom avea mai mult şcoală normală, cu elevii la şcoală sau mai mult online sau sistem mixt.

Despre revenirea la stărea de Urgență

Decizia se poate lua doar în măsura în care specialiștii îmi spun că nu există altă soluție. Vreau să cred că există altă situație pentru a nu ajunge în situația în care nu putem să controlăm răspândirea acestei boli. Sunt încrezător că vom reuși să stăpânim epidemia rezonabil.

Dati-mi voie să consider că intrarea în starea de urgență ca o ultimă soluție, când nu avem nicio altă posibilitate.

Despre clasarea Dosarului 10 august

Poate vă amintiți că atunci când a fost 10 august am avut o opinie fermă: măsurile luate de jandarmerie au fost exagerate. Eu am foarte mare încredere în sistemul de justiție din România. Eu și milioane de români nea-m luptat să consolidăm independența justiției,

Nu pot să vă spun decât unele opinii personale și să-mi exprim convingerea că justiția va face dreptate Eu personal și alți români suntem de părere că e de dorit să se găsească o clarificare mai profundă în această speță.

Despre intenția PSD de a depune o moțiune de cenzură

Este un instument la mâna opoziției când un guvern este acuzat de management defectuos. După părerea mea guvernul Orban nu poate fi acuzat de management defectuos

Argumente obiective nu există. Există altceva: faptul că vom avea alegeri ne face să credem că unii actionează politicianist.

Ce a făcut statul pentru pregătirea spitalelor? S-au luat multe măsuri. Am reușit să facem față pandemiei până în acest moment. Orice sistem public are limite. Am văzut în alte state, nu vrem să ajungem în această situație.

Dacă vrem ca lucrurile să fie bine gestionate trebuie să-i ajutăm pe medici. Haideți noi, toți românii să-i ajutăm pe medici.

Despre retragerea trupelor SUA din Germania

Am urmărit cu mare interes declarațiile despre mișcările globale de trupe. E vorba de o mișcare globală, menită să întărească postura NATO, care vine să întărească flancul estic. Am aflat de intenția de a muta o parte din aceste efective în zona Mării Negre, prin rotație sau prin alte proceduri.

Pausal vă pot spune că România a atras atenția de ani de zile că e nevoie de mai mulți militari în zona Mării Negre.

Dacă acum se întâmplă acest lucru noi suntem foarte mulțumiți. Soldații americani sunt bineveniți în România.

Exemplul Guvernului: E nevoie de respectarea acestor reguli de către toată lumea. Să nu confundăm acțiunea generală cu aceea a unor persoane care n-au înțeles nimic. Guvernul și-a făcut treaba.

Cine nu a respectat legea, care a ncercat fraudulos să se îmbogățească din năcazul oamenilor va fi pedepsit.

Despre scrisorile copiilor prezentate de PSD

Acele afirmații trebuie citite în cheie electorală. Nu au ajuns astfel de scrisori la noi la Administrație. PSD încearcă o acțiune electorală, logistic defectuoasă.

Aveți informații că atitudinile antiCOVID sunt alimentate din alte zone? Am văzut politicieni care spun populației că această epidemie e exagerată. Cred că între timp s-au speriat și ei.

Putem la fel de bine să observăm că o categorie de persoane care neagă existența bolii. Psihiatrii de zic că fie din necunoaștere, fie de frică.

Sursa: Hotnews.ro

27 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. muepenele says:

  Tenmtzii mtii de ipocrit. Te doarenpla re toti si de toate, slugoiule !Cum stii tu mima interesul national!🥳🤥🤥

 2. ? says:

  Regele e gol.

  Decembrie 1989, revoluția română:
  “Stați în case, se trage ! ” se striga atunci la televizorul alb-negru.
  S-a dovedit că nu a fost niciun terorist, mitraliere erau defap niște simulatoare.

  După 30 de ani.
  Avem televizor color și medicamente.
  Medicamente experimentale.

  ” Stați în case, vă atacă virusul ! ” se strigă acum la un alt televizor.

  Lucrurile au evoluat mult , acuma se face manipulare la nivel global.
  Frica :
  Filmări cu camioane pline cu sicrie, sau imagini cu salvări.
  Liruuu…. Liruuu…
  Salvări goale conduse de eroi.
  Eroi plătiți bine.
  Filmări cu vedete  infectare și apoi vindecate în 3 zile.
  Filmări din spitale cu oameni zombificați de frică și de medicamente experimentale.

  Îi mint pe  mulți, dar nu pe toți.
  E ca în povestea lui Hans Christian Andersen, ,,Hainele cele noi ale regelui’’.
  Defapt, regele e gol.

 3. ciolanis says:

  Poate era bine sa porti si tu masca la Bruxelles mascariciule, sa ne dai noua prostimii un exemplu pozitiv !!!

 4. Fum nu este fără foc says:

  Români, aveți din nou stăpâni.
  Și au trecut doar 30 de ani de la revoluție.

 5. garcea says:

  Oare reputatul neurochirurg, Danaila,nu poate face un pustiu de bine sa-l opereze pe clampau pe tartacuta sa-i scoata din singurul neuron ce-i zburda haotic prin cap,notiunea de psd ?

 6. Radu says:

  Nu doar vina psd-ului e, e de vina si acest guvern incompetent si inclusiv acest gunoi ipocrit iohannis

 7. Jos mincinoşii impostori says:

  Vă rugăm actionaţi cu o mână de fier pentru apărarea sănătății.

 8. Tergiversarea soluției spitale says:

  Când totul este atât de clar spre o nenorocire naţionalã nu acționaţi?

 9. EU 2020 says:

  MAI LASATI ODATA COMENTARILE ASTEA DE A DREPTUL IDIOATE GEN CIOLACU,VOSGANIAN.RADULESCU.TOATE NATIUNILE DE PE PLANETA SANT IDIOATE NUMAI VOI PSD SANTETI CEI MAI COMPETENTI,IUBITORI DE TARA SI POPOR.SICTIR

  • ciolanis says:

   mai tii minte cumva care “mare om politic” zicea prin februarie ca virusul Covid19 e o simpla raceala si sa nu ne facem griji prea mari ? psd azi maine are 1 an de opozitie si tot pe ei ii invinovateste pt orice arogantul asta, de fapt doar atat il duce capul…

   • EU 2020 says:

    Mai frate “CIOLANIS”si sa ne spui si noua cand se distribuie:uleiul,zaharul si malaiul de pomanadar oare cine a blocat legea carantinei nu cumva PSD ul,cine a spus ca nu este constitutional amendare celor care nu respecta regulile.Nu pupila lui Tariceanu,madam Weber si curtea ROSIE a CCR ului.Acuma ca sant atitea cazuri tot PSD ul TIPA??????

 10. Eminescu says:

  PNL=PSD “toate drumurile duc la… minciuna”

 11. Retrocedatoru says:

  bani de speciale are porcul de sas, nu -i vorba ca si de era dancila acum scriam: bani de speciale are scroafa de dancila…sa fie corect politic

 12. Ranger says:

  Daca este pandemie de COVID19, eu de ce nu vad pe nimeni stranutand langa mine? Tin minte, acum 2 sau 3 ani iarna, aproape toti am fost raciti la lucru. Cadeam la pat rand-pe rand. Dupa 2-3 zile de repaus ne-a trecut. Oamenii erau bolnavi vizibil. Aveau simptome. Azi nu. Bolnavii sunt, cica, asimptomatici.

 13. Mapamond

  Numele pe care Prințul Harry și Meghan Markle l-au ales pentru un câine adoptat, obscen în România
  Ducii de Sussex au adoptat un labrador negru, imediat după căsătorie dar nu au dezvăluit până acum numele acestuia. Termenul reprezintă moneda oficială a statului Botswana.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lidia Popa: Palatul Poștelor reabilitat cu 4,3 milioane euro
  Clădirea este monument istoric și a fost construită în stil ecletic între anii 1894-1909. 1

  BIHON Sport local

  Eșec drastic pentru CAO. Orădenii mai pot spera doar la locul 2
  Echipa orădeană a pierdut cu 1-3 duelul cu CSM Satu Mare și mai poate spera doar la locul 2, promovabil în anumite condiții. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Polaris, scoasă din jocul salubrității orădene
  RER Vest SA a rămas unic ofertant în licitația pentru contractul multianual, scos la mezat de Primăria Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Klaus Iohannis: Școala începe pe 14 septembrie. Restricții aplicate după trei scenarii
  Președintele Klaus Iohannis a anunțat scenariile după care vor fi aplicate restricții în noul an școlar, care va începe pe 14 septembrie. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Dacian Palladi, reacție la scenariile Președintelui: „Decizia ultimă trebuie a fi recunoscută ca aparținând părinților și nicidecum statului”
  Membru al Consiliului Școlii Doctorale de Sociologie din cadrul Universității din Oradea, profesor asociat al Universității ”Emanuel” din Oradea, profesor la școala lui Mihai Neamțu, alături de nume sonore precum Cătălin Avramescu, Dacian Palladi a oferit multă vreme consultanță de orientare în carieră pentru elevi.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.