bihon.ro Web analytics

„Trebuie închise spitale”

Interviu „medical” cu primarul Oradiei, Ilie Bolojan.
Scris de IM:BIHOR_ONLINE - Interviu „medical” cu primarul Oradiei, Ilie Bolojan.

J.b.: Primaria Oradea intenţiona să achiziţioneze un angiograf şi să facă secţie de cardiologie la Spitalul Dr. Curteanu
I. Bolojan: Nu ştiu decât că Primaria a depus o aplicaţie pe fonduri transfrontaliere a fost câştigată şi cu această aplicaţie vom putea reabilita două – trei etaje de spital.

J.b.: Care este stadiul descentralizării spitalelor orădene?
I. Bolojan: Descentralizarea e moartă. În decembrie 2008, Guvernul Tăriceanu a aprobat fuziunea spitalelor orădene, care au intrat în faza pilot a descentralizării. În prima şedinţă a Guvernului Boc, la iniţiativa unor politicieni s-a anulat fuziunea, dar s-a aprobat apoi descentralizarea. Le-am preluat abia în iunie în administrare, în comandă. Dar nu poţi face reformă cu oameni care sunt ostili oricărei schimbări în bine. Am încercat să propunem manageri la posturi vacantate. Dar DSP are politică diferită şi atunci am anunţat public că dată fiind situaţia de blocaj nu putem continua fiindcă ar însemna război între primărie şi instituţiile deconcentrate, Ministerul Sănătăţii, ceea ce ar fi dus la pierderi pentru pacienţi. Când vor fi descentralizate spitalele, pentru că acum de la Minister se va dispune se pare descentralizare la nivel naţional, ne vom asuma noi răspunderea.

Am colaborat cât am putut cu managerii de spitale şi tot ce au propus managerii să se facă în spitale pe linia organigramei am aprobat. Le-am cerut doar să nu încheie anul trecut cu datorii, altceva nu am făcut pentru că nu mi s-a dat posibilitate. Noul proiect de ordin dat în 2009 decembrie privind descentralizarea ne permite din nou să efectuăm fuziunea, să numim managerii, să comasăm spitalele, pentru că nu e normal să ai, cum e acum, cinci laboratoare, dar niciun unul funcţional (mai bine unul mare şi puncte de lucru), să ai cinci aparate de radiologie, dar să nu ai radiologi pentru permanenţă etc.

J.b.: Cum vedeţi spitalele orădene peste cinci ani?
I. Bolojan: Trebuie reorganizate şi spaţiile, dar decizia va trebui să aibă şi o componentă medicală. Susţin că nu poate fi tratat separat sistemul sanitar în subordonarea Municipiului din perspectiva spaţiilor de cel din Spitalul Judeţean, care e în subordinea Consilului Judeţean. Sunt dezechilibre îngrozitoare, e anormal să facem paralelisme, să trimitem oamenii de colo – colo, cum e cazul bihorenilor care suferă atac cerebral. Trebuie gândit integral. Avem multe secţii de cardiologie, ortopedie, chirurgie etc. Mă gândesc să fie un spital complementar cu cel Judetean. Dacă hotărâm că Spitalul Judetean e de Urgente, atunci tot ce e urgenţă acolo se rezolvă. Iar la Curteanu să se facă servicii medicale programate. Eu nu sunt medic, sunt administrator. Cel mai important spital e totuşi Spitalul Judetean, dar acolo avem trei săli de operaţii în care se operează ca sardelele şi vreo două închise fiindcă se merge pe ideea că „e sala mea”. Trebuie să se înţeleagă că spitalul e pentru pacienţi, nu pentru secţia mea, pentru patul meu etc. Îmi asum răspunderea să orientez spitalele către pacient, dacă trec spitalele la primărie.

J.b.: Credeţi că se vor închide spitale?
I. Bolojan: Trebuie închise. Amintiţi-vă de Gheghe, Ştei etc. Tatăl meu a murit la neurologie iar socrul meu la Judeţean. Deci mă interesează şi nu sunt un povestitor. Nu mă interesează pe cine pun pedeliştii manageri, dar cei pe care îi pun să facă ceva. La Municipal trebuie să scoatem spaţiul şi avem proiectul de licitaţie pentru RMN. Maternitatea şi Psihiatria vor fi declarate spitale regionale.

J.b.: Cum veţi conduce spitalele în an auster?
I. Bolojan: Sistemul de policlinică l-au distrus şi unii medici nu au interes să lucreze în policlinică, când pot direcţiona pacienţii la cabinetul lor privat. Statul român e cu cheltuiala iar unii sunt cu cheltuielile nete. Şi Maternitatea are proiect pentru ambulator, cum are Curteanu deja în aplicaţie. Fiecare dintre manageri ar trebui să ia măsuri… Oamenii competenţi nu au de ce să se teamă şi trebuie să mă contreze, că aşa nu mă lasă să fac prostii. Mă voi implica deşi nu va fi uşor.

J.b.: Cine a dispus bileţele anonime A/H1N1 în şcoli?
I. Bolojan: Chiar nu ştiu. Guvernul României, Boc şi Bazac au hotărât să facă o descentralizare parţială şi s-au scăpat de reţeaua şcolară. Am constatat că stomatologii lucrează, dar fără aparat, că medicii din şcoli nu au orar şi lucrează mai mult culmea, în vacanţe, că nu sunt prezenţi la serviciu. Acum două luni am făcut fişa postului pentru aceşti medici, concediul să îl ia vara, să fie prezenţi la program, să nu îşi mai semneze ei pontajul, să fie controlaţi de directorii de şcoli (dacă vin la program, nu la competenţă).

Au semnat recent un memoriu şi se cer înapoi pentru că spun că au fost umiliţi de când sunt la ASCO, la noi. Bănuiesc că medicii şi asistentele care şi-au permis să împartă astfel de bileţele au fost folosiţi pe post de agenţi de multilevel marketing. Mă revoltă sistemele publice care îşi bat joc de oameni în mod programat.

Otilia Şandor

Răspunsurile lui Bolojan

Video: Primarul despre taxa pe alcool   

Video: Primarul despre criza din Oradea 

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Sport local

  „Flăcăii Aleșdului” sunt campionii Bihorului la juniori A1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  130 de autobuze şi microbuze electrice, hibrid şi cu hidrogen
  Valoarea investiției ar fi de peste 304 milioane lei, sursa de finanțare a achizițiilor este PNRR.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Tânărul găsit mort pe Centura Oradea s-a autoînjunghiat în inimă
  În urma anchetei și a necropsiei, autoritățile au stabilit că tânărul găsit decedat lângă Centura Oradea s-a sinucis.

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  2022 - primarul promite 100 de străzi să fie reabilitate
  Consiliul local a adoptat, joi, în ședința ordinară, studiile de fezabilitate pentru reabilitarea a trei străzi orădene - str. Liviu Rebreanu, str. Vincent van Gogh și str. Tompa Mihály, care totalizează peste 1km. 1

  Angajari BIHON

  Elka Prod angajează personal

  BIHON Sport local

  Crișul Sântandrei a câștigat faza județeană a Cupei României
  Pe un gazon excelent și pe o bază sportivă care arată din ce în ce mai bine, Stadionul Crișul din Aleșd, Viitorul Borș și Crișul Sântandrei și-au disputat joi trofeul pus în joc la faza județeană a Cupei României.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.