bihon.ro Web analytics

BIHON

BIHON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Bihor
    • Comentariul zilei
    • Stiri inter(naţionale)
    • Celebritati/Lifestyle
  • Video
  • Meteo
  • Sport
    • FC Bihor
    • CSM Oradea
    • Sport Local
    • Stiri Sportive
  • Angajări
  • Compania de Apă
  • Întreruperi energie
  • Aplicații
Select Page
APLICAȚII
MOBILE
AndroidDescarcă aplicația BIHON iOSDescarcă aplicația BIHON
BIHON
BIHON Ştirile judeţului Bihor
12 noi focare de pestă porcină, identificate în Bihor. În prezent sunt active 21 de focare de PPA

12 noi focare de pestă porcină, identificate în Bihor. În prezent sunt active 21 de focare de PPA

De Simona Drimbău
la 16 June 2021 21:18
12 Comentarii

12 noi focare de pestă porcină, identificate în Bihor. În prezent sunt active 21 de focare de PPA

16 June 2021 21:18
Numărul total al focarelor active de PPA la porcii domestici, în județul Bihor, este în prezent de 21, diagnosticate în opt localități.
Scris de Simona Drimbău - Numărul total al focarelor active de PPA la porcii domestici, în județul Bihor, este în prezent de 21, diagnosticate în opt localități.

Trimite articolul

X

În baza buletinelor de analiză emise de Laboratoare naționale acreditate pentru diagnosticul pestă porcină africană (PPA ), în perioada 06.05.2021- 15.06.2021, în județul Bihor, au fost diagnosticate la porcii domestici 12 noi focare de boală. Acestea se află în localităţile: Săcuieni, Ciocaia, Olosig și Inand.

Conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

Veterinarii vin însă şi cu veşti bune. Astfel, ca urmare a activităților specifice de control și asanare a bolii, desfășurate de către specialiștii din cadrul DSVSA Bihor, în această perioadă, au fost stinse 13 focare de PPA, fiind ridicate restricțiile sanitare veterinare stabilite pentru localitățile: Cheriu, Alparea, Cordău, Rontău, Calea Mare, Sfârnaș, Ceica, Dumbrăvița, Sărand și Mierlău.

În ceea ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, în această perioadă a fost diagnosticat un caz nou, în fondul de vânătoare FV65 Văratec – fond nou afectat, astfel încât numărul total al fondurilor de vânătoare în care s-a depistat PPA, este în prezent de 19.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Recomandări

Numărul de localități afectate s-a redus în decurs de două săptămâni la jumătate, în timp ce numărul de focare active a rămas relativ constant, cu o incidență crescută a focarelor noi în zona de nord vest a județului.

Inspectorii sanitari veterinari țin să atragă atenţia proprietarilor de exploatații de porcine asupra principalelor măsuri de biosecuritate ce trebuiesc avute în vedere în scopul prevenirii apariției, respectiv a identificării incipiente a bolii la animale.

Astfel, proprietarilor de suine li se recomandă să nu intre în adăposturile unde se cresc porcii, cu încălţămintea şi hainele cu care au fost în afara exploatației. Este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să existe o tăviţă cu paie sau alt material absorbant îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică sau un dezinfectant autorizat. Creşterea porcilor să se facă doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de exploatație, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici. Hrănirea animalelor să se realizeze doar cu furaje sigure, specifice speciei, cu origine cunoscută fiind interzisă hranirea porcilor cu resturi alimentare rezultate în gospodăria proprie sau provenite de la unitățile de alimentație publică ( restaurante, cantine etc.). „Dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă să nu se administreze porcilor apa provenită de la spălarea cărnii, sau resturi de carne”, atrag atenţia veterinarii bihoreni.

De asemenea, oamenii sunt sfătuiţi să nu scoată animalele (scroafe sau vieri) din exploataţie, în scopul montei cu animale din altă exploataţie, să nu cumpere purcei sau porci din locuri necunoscute, fără ca acestea să fie identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit şi nu în ultimul rând să nu folosească în hrana animalelor iarbă sau alte verdețuri culese de pe câmp sau din pădure, pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.

În scopul aplicării precoce a măsurilor de diagnostic și prevenire, gospodarii trebuie să anunțe de urgență medicul veterinar local, a medicul oficial zonal sau direct DSVSA Bihor (telefon 0259.266.141) precum și primăria sau consiliul local, despre orice caz de îmbolnăvire care evoluează la porcii domestici cu febră mare și mortalitate crescută, respectiv a identificării de cadavre sau porci sălbatici bolnavi,

„Este interzisă comercializarea înstrăinarea sau mişcarea sub orice formă a porcilor vii, a cărnii şi produselor din carne de porc provenite din zonele de restricţie ca urmare a evoluţiei virusului pestei porcine africane”, precizează Remus Moţoc, directorul DSVSA Bihor.

În scopul prevenirii răspândirii pestei porcine africane, DSVSA Bihor a realizat instruiri cu operatorii responsabili de managementul fondurilor de vânătoare.

Trimite articolul

X
Taguri:
focare active ppa ,
focare pesta porcina ,
noi focare pesta ,
ppa in bihor
12 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. Covidu says:
    June 16, 2021 at 11:54 pm

    Focare peste tot. Pana la urma nu o sa avem ce manca!
    Asta e ideea Klaus Schwab si WEF?

    Reply
  2. Unomx says:
    June 17, 2021 at 12:28 am

    Unom, arati foarte rau. Vezi daca te ai tepat, nimeni nu te mai sustine!

    Reply
    • Unom says:
      June 17, 2021 at 10:54 am

      ala ești tu – mai hotule… ha ha ha cel ditre cei doi oameni!!! ha ha ha
      asa o sa ajungi!
      Pian la urma și porcina dacă o sa fii, tot nu o sa scapi nevaccinat!!! 😉 ha ha ha
      a… tu est “deșteptu” cu “sIringa” … HA HA

      Reply
      • Focaru says:
        June 17, 2021 at 2:20 pm

        Io sunt virusul Covid si te am tepat. Acu mars la ars porcule.

        Reply
        • Unom says:
          June 17, 2021 at 8:29 pm

          Tu urmezi, Pupurel… 💩💩💩🤣🤣🤣🤣
          tu urmezi… 🚑🚑🚑
          😂😂😂

          Reply
          • Unom 🐷 says:
            June 18, 2021 at 3:28 pm

            Sunt porcu tepat
            🐖🐖🐖🐖

            Aici e poza mea de buletin

            💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩
            💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩

            Cand am fost mic

            🐷 🐷 🐷 🐷 🐷 🐷 🐷 🐷

          • Capela says:
            June 18, 2021 at 3:41 pm

            Pt UNOM

            28,6% din decesele din varianta Delta a COVID-19 din Marea Britanie au avut loc la indivizi complet vaccinați.

          • Unom says:
            June 18, 2021 at 11:07 pm

            @Capela , sursa… ?

  3. George says:
    June 17, 2021 at 12:32 am

    Exista vaccin impotriva peste porcine africane produs de Vietnam, de anul acesta. Autoritatile sa se intereseze si sa faca demersuri ca atunci cand va fi scos pe piata sa-l achizitioneze. Eficienta este de 100%.

    Reply
    • Völkermord says:
      June 17, 2021 at 10:11 am

      iar medicamente, iar vaxin mai terminati cu astea..

      Reply
  4. mirela says:
    June 17, 2021 at 9:13 am

    Mai duceti-va dracului cu pesta voastra! Mai bine spuneti pe fata ca ati primit ordin sa distrugeti absolut tot ce ar mai fi autohton.

    Reply
  5. Boron says:
    June 17, 2021 at 3:03 pm

    Poi, nu se termina nici odata. Ferma din Salacea a ingropat anii trecuti 2000 porci pe malul canalului IER cu 20cm de pamant.
    Garda de mediu a tinut sub tacere ,,incinerarea” lor.Defapt in Salacsea putul de apa este sub ferma de porci la 150m si toate comuna este happy.
    Un miros necrotic se asterne peste comuna, si suntem un UE.

    Reply
  6. BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului - Colecţia originală adusă de la Baia Mare prezintă pictură, grafică dar şi fotografii. La Sinagoga Aachvas Rein s-a deschis o expoziţie cu lucrări ale unor pictori evrei
    Colecţia originală adusă de la Baia Mare prezintă pictură, grafică dar şi fotografii.

    Mapamond

    FOTO-VIDEO
    Opt persoane au fost ucise și alte 10 au fost rănite într-un atac terorist din Ierusalim. Teroristul a fost ucis
    Cel puțin opt persoane au fost ucise, iar alte 10 persoane au fost rănite într-un atac terorist armat comis vineri seara, 27 ianuarie, în cartierul Neve Yaakov din Ierusalim, anunță Jerusalem Post, citat de G4media.ro.

    România

    Făina de greiere a apărut în România. Cât costă o sută de grame
    Alimentul, recomandat de Comisia Europeană ca fiind 100% natural, a apărut în România, la un preț exclusivist.

    BIHON CAO

    Compania de Apă anunță citirea contoarelor de apă rece în perioada 30 ianuarie - 3 februarie 2023

    BIHON CAO

    Compania de apă anunță citirea contoarelor de apă rece în perioada 25-27 ianuarie

    BIHON CAO

    Compania de apă anunță programarea citirii contoarelor în perioada 16-20 ianuarie

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    FOTO-VIDEO
    Doi tineri, traficanți internaționali de droguri, prinși de polițiștii bihoreni cu un kilogram de canabis importat din Spania
    În noaptea de joi spre vineri, 26/27 ianuarie, procurorii DIICOT au dispus reținerea a doi tineri care sunt bănuiți de trafic intern și internațional de canabis.

    Bihon CSM Oradea

    Încă o victorie categorică a „leilor roșii”, de data asta împotriva Laguna Sharks București
    CSM CSU Oradea a câștigat cu scorul de 90-49 meciul cu Laguna Sharks București.

    România

    Iarnă în România: trafic restricționat pe mai multe drumuri, din cauza zăpezii și a accidentelor
    Traficul este restricționat pe mai multe drumuri din județele Buzău și Brăila. O restricție pentru mașinile grele a fost impusă vineri pe DN22 între Valea Râmnicului și Brăila. În munți, la altitudini mari, se circulă greu, în condiții de iarnă.
    • Bihon.ro
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Politica de confidentialitate
      • Redactia
      • Vremea
      • Regulament postare și moderare comentarii

    Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.