Scopul întâlnirii a fost prezentarea oportunitățile de accesare a 500 de milioane de euro prin PNRR pentru împăduriri și protecția biodiversității. Fondurile, 100% nerambursabile, pot fi accesate de primării și proprietari de terenuri pentru împădurirea suprafețelor neproductive.
„E important să împădurim suprafețe cât mai mari din județul nostru, iar accesarea de fonduri europene pentru a face acest lucru este o variantă ideală. Ne-am gândit să vă propunem și o variantă de lucru în colaborare, care presupune că dumneavoastră identificați terenurile, încheiem un acord de parteneriat între Consiliul Județean și fiecare UAT (unitate administrativ-teritorială) în parte, puneți la dispoziție acest teren, dar nu ca proprietate, doar pentru a realiza proiectul, proprietatea rămâne a dumneavoastră.
Consiliul Județean Bihor angajează toate aceste proceduri, toate aceste costuri, rambursează banii, pentru ca dumneavoastră să rămâneți la nivelul comunei, orașului sau municipiului cu o suprafață împădurită”, a declarat Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor.
Schema de finanțare acoperă integral cheltuielile pentru proiectare, împrejmuire, plantare și întreținere timp de 6 ani.

Foto: CJ Bihor
„Pădurile contribuie la crearea unui mediu sănătos și la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor, acestea fiind reziliente la schimbările climatice, ale căror efecte devastatoare le resimțim. Și aici aș putea să fac referire și la vara anului trecut, care a fost cea mai fierbinte vară înregistrată de ANM (Agenția Națională de Meteorologie) în România, iar aceste fenomene le resimțim și la nivel global. Fiecare copac plantat reprezintă un pas înainte spre echilibru ecologic și o investiție în sănătatea generațiilor viitoare”, a declarat Paul Barbour, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
În zonele de câmpie se pot planta specii precum stejar, frasin și salcâm, iar la munte rășinoase precum brad și molid. Procesul include obținerea avizului de principiu, elaborarea proiectului tehnic, verificarea de către Garda Forestieră, semnarea contractului de finanțare și desfășurarea lucrărilor de plantare și întreținere, cu decontări anuale, a explicat Horia Dărăștean, șef serviciu la Garda Forestieră Oradea.
„Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale răspunde de partea legată de agricultură și dezvoltare rurală și am observat în demersurile noastre că județul Bihor avea suficiente suprafețe de teren care sunt nelucrate, neutilizate. A genera o plusvaloare terenurilor pe care dumneavoastră, asociațiile urbariale, chiar și persoanele private le au este o oportunitate de care noi, ca județ Bihor, ar trebui să profităm”, a declarat Cristian Buzlea, directorul AFIR Bihor.
Primăriile pot depune proiecte individual sau în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, care se ocupă de procedurile administrative și de finanțare, în timp ce primăriile beneficiază de suprafețele împădurite și sprijin financiar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!