bihon.ro Web analytics

Beţe în roate la aplicarea „Legii dării în plată”

Băncile recurg la cele mai joase tertipuri pentru a-i împiedica pe clienţi să poată preda imobilele. La patru luni de la intrarea în vigoarea a Legii 77/2016 („Legii dării în plată”), doar 4.100 de români au anunţat băncile că vor să renunţe la locuinţă ca să scape de datorii, pentru că nu-şi mai pot plăti ratele.
Scris de Raul Simea - Băncile recurg la cele mai joase tertipuri pentru a-i împiedica pe clienţi să poată preda imobilele. La patru luni de la intrarea în vigoarea a Legii 77/2016 („Legii dării în plată”), doar 4.100 de români au anunţat băncile că vor să renunţe la locuinţă ca să scape de datorii, pentru că nu-şi mai pot plăti ratele.

Iniţiatorii legii spuneau înainte de apariţia acesteia că beneficiarii ei vor fi circa 800 de mii de români. Avocaţii sunt de părere că după ce judecătorii de la CCR vor decide dacă legea dării în plată încalcă sau nu Constituţia, numărul notificărilor va creşte. Tot avocaţii mai spun, cu exemple concrete, că băncile încearcă pe toate căile să pună beţe în roate acestei legi.

Tertipuri

Casa de avocatură Cristian Rusu a elaborat şi un „Ghid de bune practici în procedura dării în plată”, care conţine zece metode prin care băncile îi păcălesc pe clienţi la aplicarea „Legii privind darea în plată”. „Băncile, în marea lor majoritate, fac tot posibilul pentru a împiedeca aplicarea corectă a procedurii, recurgând la cele mai joase tertipuri pentru a-i împiedeca pe clienţii lor să poată preda imobilele”, spune avocatul Cristian Rusu. Una dintre metodele folosite de bănci se referă la locul depunerii notificării. „Pentru o notificare depusă la o bancă în Oradea (contractul fiind încheiat în Oradea, actele adiţionale la fel, plăţile fiind făcute tot aici), angajaţii băncii pretindeau ca ea să fie depusă personal la sediul băncii din Bucureşti”, exemplifică avocatul.

Clienţii sunt sfătuiţi să fie atenţi la documentele pe care le depun la bănci, acestea motivând, de multe ori, că dosarul este incomplet şi nu pot da curs procedurii. „Pare de necrezut, dar, pur şi simplu, angajaţii băncii au rupt din anexele notificării documente (caziere judiciare, cărţi funciare, copii după buletine ale părţilor), pretinzând că procedura nu era completă. Deci, puneţi angajaţii băncii să vă preia şi opisul documentelor şi să semneze pe el pentru primire şi conţinut”, îi sfătuieşte Cristian Rusu pe clienţi. Modificările făcute în imobil, care presupun autorizare din partea băncii şi clienţii nu au avut-o, constituie alte motive pentru a împiedica aplicarea legii. „Atenţie la cine vă calcă pragul casei şi în ce scopuri! În perioada următoare depunerii notificării, banca ar trebui să trimită un angajat care să evalueze starea imobilului. În realitate însă, vizita are un alt scop: angajatul băncii vine la client ca să identifice ce s-a modificat în apartament în anii de derulare a creditului. Dacă ai avut proasta inspiraţie ca să schimbi o uşă, un geam, să zugrăveşti un perete, să faci orice mică modificare care ar presupune o autorizare din partea băncii – adio dare în plată!”, subliniază specialistul.

Termenele prevăzute de procedură sunt alte tertipuri de care se leagă banca. Legea spune că banca şi clientul vor depune, cu trei zile înainte de data fixată pentru prezenţa la notar, toate documentele pentru realizarea procedurii. „În realitate, banca nu face nimic, urmând ca, în ziua stabilită, să impute clientului că nu a anunţat-o pentru a face «împreună» acele demersuri”, explică Cristian Rusu. Clienţii mai trebuie să fie atenţi la plata tuturor taxelor şi spezelor procedurii. Legea pretinde că, la data realizării procedurii, toate taxele aferente ei să fie achitate de client. Este vorba de costurile cărţii funciare, cazierelor judiciare, adeverinţe de la toţi furnizorii de utilităţi, adeverinţe de la asociaţia de proprietari, adeverinţă de la primărie privind sarcinile fiscale ale imobilului, certificate energetice – toate achitate la zi. ˜„Nu vă spune nimeni, dar toate aceste documente trebuie să le aveţi cu trei zile înaintea procedurii. Banca nu vă cere să le aveţi, dar abia aşteaptă să declare că nu le aveți, deci să nu realizeze procedura”, precizează avocatul.

O altă încercare ilegală a băncii este pretenţia ca clientul să achite taxe ce exced procedurii: costurile executorului judecătoresc, în cazul executării silite, costurile intabulării (deşi acestea revin noului proprietar).„Acestea sunt doar câteva şicane pe care băncile le fac în încercarea de a împiedica procedura dării în plată. Pentru a scăpa de ele, vă recomandăm să cereţi ajutorul unui avocat”, conchide Cristian Rusu.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Prefectul Țiplea cere adoptarea „la timp și transparent” a bugetelor locale pe 2022
  Primăriile care nu pot adopta bugetul în termenul legal își vor desfășura activitatea pe baza bugetului din anul precedent. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A început „The Jogger Show": Noul model al gamei DACIA este prezentat în cadrul unui show ONLINE
  Pe parcursul evenimentului, desfășurat sub forma unui show online, se va organiza o sesiune de Q&A, cu diferite premii și surprize pentru participanți.

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ -D. 31.01.2022 - 04.02.2022 - COR mt jt Alesd (anuntate cu 2 zile)

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Gabriel Ghilea, numit subsecretar de stat în Ministerul Dezvoltării
  Fiul fostului deputat PNL de Bihor, Gavrilă Ghilea, este subsecretar de stat în cadrul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, potrivit unei decizii publicate marți în Monitorul Oficial. 7

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE! După Gojdu, Liceele Ady Endre, Greco-Catolic și Emanuel intră în online
  Datorită numărului de elevi și profesori infectați cu Omicron, și Liceul Teoretic „Ady Endre” a decis să intre cu toate clasele în online. 3

  România

  Președintele Iohannis, declarații după ședința CSAT: Ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil
  România are peste 600 km de frontieră comună cu Ucraina și trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil, spune Klaus Iohannis. 6

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.