bihon.ro Web analytics

Bihorul a urcat 14 locuri în Topul salariilor din România

De Dan Birta

Bihorul a urcat 14 locuri în Topul salariilor din România

Alina Silaghi, Békési Csaba, David Achim, Radu Silaghi 
Salariul mediu net în Bihor a crescut cu aproape 400 de lei în doi ani, ceea ce a săltat Bihorul de pe poziția 39 în octombrie 2019 pe poziția 25 în octombrie 2021.
Scris de Dan Birta - Salariul mediu net în Bihor a crescut cu aproape 400 de lei în doi ani, ceea ce a săltat Bihorul de pe poziția 39 în octombrie 2019 pe poziția 25 în octombrie 2021.

Mitul conform căruia județul Bihor este în coada clasamentului național în ceea ce privește salariul mediu nu prea mai stă în picioare. Față de luna octombrie 2019, județul Bihor a urcat nu mai puțin de 14 poziții în topul salariilor la nivel național. Astfel, dacă în octombrie 2019, potrivit statisticiromania.ro, județul Bihor se clasa pe locul 39 cu un salariu mediu net de 2.502 de lei, în octombrie 2021 salariul mediu net în Bihor era de 2.894 de lei, cu aproape 400 de lei mai mare (392 de lei). Cu acest salariu județul Bihor se clasa pe locul 25 la nivel național.

Creșterea de salariu mediu net în județul Bihor este evidențiată și de datele Institutului Național de Statistică (INS), potrivit cărora Bihorul se clasează pe locul 6 la creșterea salariului în perioada comparată, cu o creștere de 16%.

Cea mai mare creștere a salariului mediu net la nivel național a fost înregistrată în Timiș – 23%, urmat de Cluj – 22%, Olt – 22%, Călărași și Mureș cu câte 17%.

Cauzele creșterii salariului

Alina Silaghi, directorul general al Agenției de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) SA, care administrează parcurile industriale din județ, este de părere că această creștere a salariului mediu net în Bihor se datorează și faptului că toate companiile din parcurile industriale au crescut gradul de calificare a propriilor angajați prin organizarea de cursuri de calificare și de profesionalizare la locul de muncă, prin organizarea de internship-uri. Vizavi de produsele care se fabrică în Bihor, directorul ADLO spune că aceasta ține și de gradul de profesionalizare a forței de muncă din județ.
„O companie când decide să facă o investiție ia în calcul și gradul de pregătire, de profesionalizare, de capacitatea de pregătire pe care o au instituțiile de învățământ locale, pentru a putea livra forță de muncă înalt calificată”, a precizat Alina Silaghi.

Radu Silaghi, directorul executiv al Asociației Firmelor Bihorene (AFB) punea această urcare în topul salariilor a județului Bihor pe seama intrării unor noi companii pe piața locală, dar și pe creșterea companiilor mici locale.

„Multe dintre companiile mici locale s-au consolidat în perioada de pandemie. Au fost nevoite să crescă prețurile, dar și calitatea produselor. Astfel și-au permis să crescă și salariile angajaților”, este de părere Radu Silaghi.

Nu în ultimul rând, industria de tehnologie, industria de IT din Oradea, a început să se dezvolte tot mai pregnant. „Pot să spun că față de 2019 industria de IT din Oradea parcă a explodat. Atât ca număr de companii cât și ca număr de proiecte, iar salariile s-au dublat în acest sector. Asta va face Oradea tot mai atractivă”, ne-a dezvăluit David Achim, director executiv Oradea Tech Hub.

Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor, a subliniat faptul că s-au dus vremurile când la poarta companiilor se stătea la coadă pentru angajări, iar în prezent forța de muncă cu înaltă calificare este foarte prețioasă și trebuie apreciată ca atare de angajatori.

„Prea puține, sau deloc, sunt companiile bihorene care mai încadrează persoane cu salariul minim pe economie, cel puțin în Oradea. Mai nou, multinaționalele au început să-și transfere la firmele din Oradea produse cu valoare adăugată mai mare, ceea ce va duce, implicit și la ridicarea nivelului salarizări”, a declarat Békési Csaba.

Pe de altă parte, șeful AJOFM Bihor a observat o tendință din ce în ce mai clară a europenizării salariilor din România. „Pe termen mediu și lung, salariul mediu din România se va apropia tot mai mult de salariul de la nivelul UE. Implicit vor crește și prețurile produselor și serviciilor”, a subliniat directorul executiv al AJOFM Bihor.

36 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. drop says:

  unde-s postacii cu IQ de ciorba? cand apareti?

 2. Popescu says:

  http://statisticiromania.ro/clasamente , a crescut , a crescut, da tat mic ii .

  • Bokszos says:

   Dar voua cand va ajunge oare vreodata?
   Dupa doua – trei luni iar sunteti nemultumiti, chiar daca ati stat intre timp 20 de zile lucratoare in concediu prin jurul casei sau ati lancezit pe undeva la soare.
   Ca e traditional deja sa te tot plangi si sa fii nemultumit.
   Asa s-a ajuns , ca sa devina traditie.
   Daca nu te plangi nu esti oradean.
   Despre pus osul, despre implicare, despre responsabilizare, despre profesionalism si perfectionare insa ….NIMIC!!
   Nici un cuvințel.
   Zero comentarii.
   Sunteti aceiasi asa-zisi “meseriasi” care ati fost si la momentul angajarii.
   Cunostinte minime, apropiate de nivelul burtii soarecelui.
   Nici un progres, nimic in plus nu oferiti fata de momentul intrarii in productie.
   Dar pretentii la drepturi si cresteri de salarii sau venituri , aveti de minim cateva ori pe an.
   Si mai va considerati si oarece contabili, tot timpul ii calculati ba pe patroni cat castiga, ba pe altii din alte zone ale tarii sau ale lumii.
   Dar si cu contabilitatea stati la fel de prost ca si cu meseria.
   Aveti prostul obicei de a echivala sumele incasate cu castigul. Adica veniturile cu profitul.
   Vai de matematica pe care ati invatat-o in scoală, de ati ajuns “meseriasii” sulii de astazi!

   • Popescu says:

    Puturica , plătesc lunar mai mult CAS decât e salariul mediu pe Bihor și nu sunt bugetar fiecare leu adus de mine e adus din exterior . am dat doar un tabel și da consider sub 600 Euro un salariu mic. Nu te-am jignit, asa ca nu înțeleg de ce tu ma jignești.

    • alex says:

     lasa, asta e cultura lor… si pe forumul de unde ai linkul asta tot majoritatea useriilor sunt cu gandirea asta. Si cel care face pagina asta… nu locuieste in Oradea, dar e mandra de tot cacatul ce se face in Oradea, daca un vatman care deja circula de 3 luni pe linia noua zice pe pagina de Facebook a primarului ca e stramb linia, el contrazice din Cluj ca e iluzie optica… he? 😀 am 5 colegi din birou (tot IT) care au lasat cu forumul respectiv, ca degeaba scrii adevarul sunt useri care contrazice cu orice pret ca nu e adevarata si daca vii cu imagini facute in fata locului

 3. The wage? ... Nothing' s changed ! says:

  Asta-i o ştire formidabilă ! Trebuie sărbătorit evenimentul şi “udat” cu multă bere şi şampanie.

  Oslo, Copenhaga, Reykjavik,Berna, Londra (oraşele cu cele mai mari salarii din lume), păzea că venim puternic din urmă şi vă detronăm !

  Noi nu ne jucăm de-a munca şi salarizarea aici la Oradea !

  • Jimmy Latrina says:

   Dacă ceva merge prost, suntem la bătaie cu Calafat. Dacă ceva merge mai bine, atunci ne batem joc ca nu suntem Londra.

   E nasol sa ai IQ de lubenita. Lasă deoparte ura fata de un primar sau altul sau iubirea de ce partid ti-ar place și bucură-te de ceva pozitiv. Chiar nu e asa greu.

   Sper ca pana în 2025, intram în top 10.

   • tautu says:

    Nu suntem la bataie cu Calafat. E in judetul Dolj (locul 16, cu 3048 lei fata de 2847 lei in Bihor). La bataie suntem cu Valcea si Botosani (locurile 24 si 23).

   • Watermelon sugar says:

    Măi, Jimmy,măi, tu ai suflet bun, măi băiatule. Văd asta din comentariile tale.

    Ignoră-i pe cei ce ți-au spus că ai inteligență de harbuz. Sunt nişte grobieni de trei parale găurite.

    Văd că aproape la fiecare comentariu ni te lamentezi că e rău să ai iq de pepene verde.

    Ascultă-mă pe mine, îți faci probleme degeaba. Eşti chiar ok. Fruntea sus, viața merge înainte!

    În rest, de acord cu tine, să fim pozitivi şi să ne bucurăm în viață (şi) de lucrurile mărunte.

    Să fii iubit.

   • cornel says:

    In 2025 vom face parte din ceva raion din Rusia

 4. Coco says:

  Multa prostime adunata in Oradea asta! Botosani ,Giurgiu e peste noi iar Satu Mare cu 10 ron sub ! Cum sa vi sa te lauzi ca esti la un salar mediu de 2.800 si ceva ? Judetul BH si Municipiul Oradea e condus de o clica pnl-ist pusa pe jaf la drumul mare ! Prostimea voteaza autoritatiile abilitate dorm ! De 30 ani toata lumea e bine aici ! Hotii frati cu militieni procurori etc.! Domnilor ziaristi faceti si un articol cu nr salariilor minime din Bihor si atunci….e jale !

  • tautu says:

   Cresterea trebuie salutata, si sunt primul care o fac, cat as fi de critic. Pe de alta parte, s-a pornit de foarte jos, locul 39! Pentru numele lui Dumnezeu, deci coada cozii. de Botosani l-a intrebat si reporterul de la Libertatea de a inceput sa vorbeasca in dodii. Daca ritmul de crestere se mentine vreo 2 ani, nu ar fi rau.

 5. nelut says:

  A crescut din pix.

 6. Petru says:

  In articol nu se spune o chestie extrem de importanta. Sunt calculate salariile oferite de firmele din Bihor sau salariile primite de angajatii din Bihor? Pentru ca eu pot locui in Bihor, dar lucra remote pentru o firma din Cluj sau Bucuresti. Si asa s-ar explica usor dublarea salariilor in IT, de exemplu, daca ei se rezuma doar la angajati.

  Daca ai lucrat pentru o firma din Oradea si apoi te-ai angajat la o firma din Cluj (dar tu in continuare locuiesti in Oradea), evident ca e foarte posibil ca salariul tau sa se dubleze, dar asta nu e meritul angajatorilor din Oradea…

 7. gigi says:

  Pai a crescut salariul bugetarilor, nu a crescut salariul angajatilor la privat.

 8. satisfacţia says:

  Trãim alimentarea votând dezvoltarea.

 9. bleah says:

  Normal ca a crescut: Si-a tras chelul si gasca niste mariri de salar “supi” “pentru performanta”.
  Astfel a crescut media, ca gasca e formata din al dracului de multi, majoritatea pocaiti (mai ales in pmo)

 10. George says:

  pe ultimul loc da a urcat ! ca erau sub linie ultimului loc! ba da dobitoci mai sunteti si botanisti! orașul cu cele mai mici salarii

 11. Na, să ne simțim bogați says:

  “Bihorul a urcat 14 locuri…”, după ce Bolojan a dat ordin să nu mai fie ținut Bihorul așa jos în statistici, că îl enervează când trebuie să explice la ziariști de ce Bihorul este codaș la nivelul salariilor. Imediat mă simt și eu mai bine, mă duc să sărbătoresc.

 12. Derecichei Ovidiu says:

  “Frumosul oras Oradea” este cu 100 de ani in urma fata de exemplu MIilano din Italia! Prodeuse, serviicii, salarii ce vreti! Cata vreme ne vom bate joc cu educatia copiilor si nu se trece la invatamant profesional vom ajunge la “sapa de lemn”.

  • Astia suntem, niste tarani says:

   Noah bine !
   Bine ca nu ne vorbesti de FLORENTTTTTTTTA, aia cu familia De Medici.
   Ce comparatie poti sa faci!?
   Ce are in comparare Oradea cu Milano?
   De ce nu compari Oradea cu Presov sin Slovacia?
   Ori cu Szolnok din Ungaria?
   Caci cam ala e locul nostru .
   Nu povesti despre Milano, Torino, Sevilla, Lyon sau Amsterdam.
   Echilibrul tau s-a rupt.

 13. adi says:

  Bucurestiul si inca 5 judete produc 75% din bugetul tarii, Cluj, Arges, Timis, Iasi, Sibiu. Cu asta am lamurit unde suntem, auzi dropulane, coada vacii. Ati venit tu si Bolo de la coada vacii cand nu eram pe locul 39, si ne-ati adus pe ultimul loc, acum dupa 13 ani am urcat si noi cateva locuri. Sa ma pis pe voi doi

  • tautu says:

   Asta legat de miticii pe care ii tine Bihorul in spate. Daca citim statistica postata de dl Popescu vedem ca toate cele 5 judete din Oltenia sunt inaintea Bihorului (Valcea doar cu un loc). Judetul Olt (da, cel cu Caracal) s-a distantat de Bihor, avand o crestere de 22%. Nu mai zic de fruntasi (Timis si Cluj). Partea luminoasa exista insa. Daca acest trend s-ar mentine, ar rezolva problema curselor aeriene, fara investitii paranoice in companii aeriene. Cresterea veniturilor ar duce la cresterea cererii si atunci ar aparea si operatorii aerieni (altii decat vanatorul de subventii din insula verde).

 14. Afx says:

  Ce e ala “salar”?

  • dfgdg says:

   e chestia pe care apoi o dai gastii din pmo, aka “echipa castigtoare”, sub forma de taxe, tot mai mari de la an la an, spre infinit, spre dezvoltarea finala

 15. minciunica says:

  Au crescut salariile celor care lucreaza la primarii, CJ sau freaca menta la stat.

 16. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Șase trasee turistice montane din Bihor, omologate de Ministerul Turismului
  În județul Bihor există 54 de trasee turistice amenajate care însumează peste 700 de kilometri.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Se lucrează la înierbarea liniei de tramvai Nufărul-Cantemir
  Lucrarea face parte din proiectul „Creșterea mobilității urbane din zona Nufărul-Cantemir” și se realizează prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ -Perioada 07.07.2022 -08.07.2022 - PL Rural +PL Oradea
  tombola lunii

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în zona blocului Cicero

  BIHON CAO

  Avarie în Nufărul. Se întrerupe furnizarea apei potabile

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Beiușeanca Anamaria Babău e Miss World NexT Top Model 2022
  Nu e primul titlu al beiușencei din acest an. Iolanda Anamaria Babău a fost Miss Earth Emiratele Arabe Unite 2022, dar și coperta revistei de fashion fashion L’Officiel Arabia, ediția digitală din ianuarie 2022, respectiv US Fashion, ediția februarie 2022. 1

  Mapamond

  Dezastru în Turcia: Inflaţia a ajuns la 80%
  Inflaţia din Turcia a ajuns la aproape 80%, în timp ce analiştii au avertizat că ţara riscă să fie prinsă într-o spirală de creştere a preţurilor şi salariilor. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Doi minori au fost surprinși inscripţionând cu graffiti mobilierul urban din Oradea. Au fost amendați și vor trebui să refacă mobilierul distrus
  Cei doi minori au fost amendați fiecare de către polițiștii locali cu o amendă în cuantum de 500 lei. 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.