bihon.ro Web analytics

Bunuri culturale din Bihor, selectate pentru clasarea în patrimoniul cultural naţional mobil

De Camelia Bușu
Reactualizat la:

Bunuri culturale din Bihor, selectate pentru clasarea în patrimoniul cultural naţional mobil

Cojoc „binşenesc” FOTO: DJC Bihor
Reactualizat la:
Cu ocazia Zilei Culturii Naţionale 15 ianuarie 2022, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor anunţă acţiunile de identificare în vederea clasării bunurilor culturale mobile din judeţul Bihor de valoare naţională deosebită.
Scris de Camelia Bușu - Cu ocazia Zilei Culturii Naţionale 15 ianuarie 2022, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor anunţă acţiunile de identificare în vederea clasării bunurilor culturale mobile din judeţul Bihor de valoare naţională deosebită.

Bunurile Culturale aparținând patrimoniului cultural național mobil fac parte, în funcție de importanța sau de semnificația lor istorică, arheologică, documentară, etnografică, artistică, științifică și tehnică, literară, cinematografică, numismatică, filatelică, heraldică, bibliofilă, cartografică și epigrafică, de vechimea, unicitatea sau raritatea lor, din tezaurul patrimoniului cultural național mobil alcătuit din bunuri culturale de valoare excepțională pentru umanitate sau din fondul patrimoniului cultural național mobil alcătuit din bunuri culturale cu valoare deosebită pentru România. Prin clasare, legea înțelege procedura de stabilire a bunurilor culturale mobile care fac parte din cele două categorii juridice ale patrimoniului cultural național mobil: tezaur și fond.

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, în colaborare cu deţinătorii bunurilor culturale, în prima etapă a selectat pentru clasarea în patrimoniul cultural naţional mobil coligatul, ce cuprinde numărul revistei „Familia” în care poetul naţional Mihai Eminescu a debutat în anul 1866 cu poezia „De-aş avea” din colecţia Muzeului Memorial Iosif Vulcan, secţie a Muzeului Ţării Crişurilor – Complex Muzeal Oradea şi celebrul cojoc „binşenesc”, aparţinând Muzeului Municipal Beiuş.

Au fost supuse procedurii două cojoace „binşeneşti”, care pentru întrunirea punctajului de clasare au necesitat lucrări de conservare şi restaurare, intervenţii realizate cu finanţarea DJC Bihor la Muzeul Naţional Astra din Sibiu. Până la îmbunătăţirea condiţiilor de depozitare şi expunere la Muzeul Municipal Beiuş, cojoacele au fost predate în regim de custodie temporară Muzeului Ţării Crişurilor unde sunt întrunite condiţiile de securitate şi păstrare la standarde europene.

Muzeografi şi experţi de la cele două muzee deţinătoare au întocmit dosarele de clasare, care au fost transmise în septembrie respectiv octombrie 2021 Ministerului Culturii pentru parcurgerea circuitului de avizare.

DJC Bihor în colaborare cu Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” va demara procedura de restaurare şi mai apoi de clasare pentru patru incunabule care aparţin bibliotecii, cărţi tipărite înainte de 1500, în primii ani după introducerea tiparului: Defensorium curatorum contra eos qui privilegiatos se dicunt; Fasciculus Temporum; Liber chronicarum Secunda etas Mundi; Opera.

Tipărite înainte de 1500 FOTO: DJC Bihor

De asemenea, DJC Bihor prin Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor, va clasa câteva dintre bunurile aflate în Sinagoga Aachvas Rein în cadrul expoziţiei permanente dedicate Istoriei evreilor din Oradea, Fondul Tereza Mozes. Se vor clasa: haină militară ghimnastiorce cinci piese – (haină militară rusească) purtată de Tereza Mozes la întoarcerea din lagăr; Regulamentul ghetoului de la Oradea – 10 mai 1944; Cărţi poştale de lagăr păstrate în original (corespondenţa deţinuţilor în lagărele de muncă forţată) iar din Fondul Sonnenfeld, treipPietre de litografie utilizate în Tipografia Sonnenfeld Oradea. De asemenea, vor fi selectate în vederea clasării şi bunuri mobile expuse în Casa Darvas-La Roche. Dosarele vor fi întocmite de experţi acreditaţi de Ministerul Culturii.

Haina militară FOTO: C.B.

Conform Legii nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural național mobil, clasarea se face pe baza unui raport de expertiză întocmit de experți sau specialiști acreditați de Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor. Clasarea are ca efect înscrierea bunurilor culturale mobile în Inventarul patrimoniului cultural național mobil, în una dintre cele două categorii, tezaur sau fond.

 

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Mapamond

  FIFA a vândut 1,8 milioane de bilete pentru Cupa Mondială din Qatar
  Organizatorii au vândut 1,8 milioane de bilete pentru Cupa Mondială din acest an din Qatar, a anunțat miercuri FIFA, organismul de conducere al fotbalului mondial, înaintea următoarei runde de vânzare a biletelor, care va începe pe 5 iulie.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Începe Festivalul Medieval: defilarea cavalerilor, în Piața Unirii
  Joi seara, în deschiderea Festivalului Medieval, va avea loc „Parada coifurilor” - defilarea alaiului de personaje medievale, de la Cetate până în Piața Unriii.

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în zona blocului Cicero
  S.C. COMPANIA DE APĂ ORADEA S.A. îşi anunţă consumatorii că, în ziua de joi 30.06.2022, din cauza lucrărilor de remediere a avariei apărute pe rețeaua de alimentare cu apă DN 125 mm PE situată în zona blocului CICERO, furnizarea apei potabile se va întrerupe total, între orele 08:00 şi 17:00.
  tombola lunii

  BIHON CAO

  Avarie în Nufărul. Se întrerupe furnizarea apei potabile

  BIHON CAO

  Anunț citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  România

  Mircea Bravo va juca într-un film de comedie realizat chiar de el. S-a aflat și data lansării în cinematografe
  Mircea Bravo, unul dintre cei mai urmăriți vloggeri din România, cu peste un milion de abonați pe YouTube, a făcut public trailerul oficial al comediei „Mirciulică”, un film de lungmetraj produs împreună cu asociatul său, Cristian Iliușan.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Recensământ în Bihor: Amenzi de până la 3.000 de lei pentru cei care refuză recenzarea
  Cu 20 de zile înainte de termenul-limită, 71% din populația țintă estimată a județului Bihor s-a recenzat.

  România

  ”Golden Gata de România” aproape finalizat. Podul peste Dunăre de la Brăila va fi deschis circulație anul acesta
  Ultimul segment de tablier metalic al podului peste Dunăre, de la Brăila, care va face legătura dintre sudul Moldovei, nordul Munteniei şi Tulceaa fost montat marți, 28 iunie.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.