bihon.ro Web analytics

Bunuri culturale din Bihor, selectate pentru clasarea în patrimoniul cultural naţional mobil

De Camelia Bușu
Reactualizat la:

Bunuri culturale din Bihor, selectate pentru clasarea în patrimoniul cultural naţional mobil

Cojoc „binşenesc” FOTO: DJC Bihor
Reactualizat la:
Cu ocazia Zilei Culturii Naţionale 15 ianuarie 2022, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor anunţă acţiunile de identificare în vederea clasării bunurilor culturale mobile din judeţul Bihor de valoare naţională deosebită.
Scris de Camelia Bușu - Cu ocazia Zilei Culturii Naţionale 15 ianuarie 2022, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor anunţă acţiunile de identificare în vederea clasării bunurilor culturale mobile din judeţul Bihor de valoare naţională deosebită.

Bunurile Culturale aparținând patrimoniului cultural național mobil fac parte, în funcție de importanța sau de semnificația lor istorică, arheologică, documentară, etnografică, artistică, științifică și tehnică, literară, cinematografică, numismatică, filatelică, heraldică, bibliofilă, cartografică și epigrafică, de vechimea, unicitatea sau raritatea lor, din tezaurul patrimoniului cultural național mobil alcătuit din bunuri culturale de valoare excepțională pentru umanitate sau din fondul patrimoniului cultural național mobil alcătuit din bunuri culturale cu valoare deosebită pentru România. Prin clasare, legea înțelege procedura de stabilire a bunurilor culturale mobile care fac parte din cele două categorii juridice ale patrimoniului cultural național mobil: tezaur și fond.

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, în colaborare cu deţinătorii bunurilor culturale, în prima etapă a selectat pentru clasarea în patrimoniul cultural naţional mobil coligatul, ce cuprinde numărul revistei „Familia” în care poetul naţional Mihai Eminescu a debutat în anul 1866 cu poezia „De-aş avea” din colecţia Muzeului Memorial Iosif Vulcan, secţie a Muzeului Ţării Crişurilor – Complex Muzeal Oradea şi celebrul cojoc „binşenesc”, aparţinând Muzeului Municipal Beiuş.

Au fost supuse procedurii două cojoace „binşeneşti”, care pentru întrunirea punctajului de clasare au necesitat lucrări de conservare şi restaurare, intervenţii realizate cu finanţarea DJC Bihor la Muzeul Naţional Astra din Sibiu. Până la îmbunătăţirea condiţiilor de depozitare şi expunere la Muzeul Municipal Beiuş, cojoacele au fost predate în regim de custodie temporară Muzeului Ţării Crişurilor unde sunt întrunite condiţiile de securitate şi păstrare la standarde europene.

Muzeografi şi experţi de la cele două muzee deţinătoare au întocmit dosarele de clasare, care au fost transmise în septembrie respectiv octombrie 2021 Ministerului Culturii pentru parcurgerea circuitului de avizare.

DJC Bihor în colaborare cu Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” va demara procedura de restaurare şi mai apoi de clasare pentru patru incunabule care aparţin bibliotecii, cărţi tipărite înainte de 1500, în primii ani după introducerea tiparului: Defensorium curatorum contra eos qui privilegiatos se dicunt; Fasciculus Temporum; Liber chronicarum Secunda etas Mundi; Opera.

Tipărite înainte de 1500 FOTO: DJC Bihor

De asemenea, DJC Bihor prin Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor, va clasa câteva dintre bunurile aflate în Sinagoga Aachvas Rein în cadrul expoziţiei permanente dedicate Istoriei evreilor din Oradea, Fondul Tereza Mozes. Se vor clasa: haină militară ghimnastiorce cinci piese – (haină militară rusească) purtată de Tereza Mozes la întoarcerea din lagăr; Regulamentul ghetoului de la Oradea – 10 mai 1944; Cărţi poştale de lagăr păstrate în original (corespondenţa deţinuţilor în lagărele de muncă forţată) iar din Fondul Sonnenfeld, treipPietre de litografie utilizate în Tipografia Sonnenfeld Oradea. De asemenea, vor fi selectate în vederea clasării şi bunuri mobile expuse în Casa Darvas-La Roche. Dosarele vor fi întocmite de experţi acreditaţi de Ministerul Culturii.

Haina militară FOTO: C.B.

Conform Legii nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural național mobil, clasarea se face pe baza unui raport de expertiză întocmit de experți sau specialiști acreditați de Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor. Clasarea are ca efect înscrierea bunurilor culturale mobile în Inventarul patrimoniului cultural național mobil, în una dintre cele două categorii, tezaur sau fond.

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Bihon CSM Oradea

  „Duș rece” neașteptat: CSM CSU Oradea a pierdut pe teren propriu cu CSO Voluntari
  CSM CSU Oradea a pierdut cu 68-82 meciul de pe teren propriu cu CSO Voluntari.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Consiliul Județean și-a negociat prețul la electricitate
  Consiliul Județean Bihor și instituțiile din subordine vor plăti în acest an pentru energia electrică facturi similare cu anul 2021, nefiind afectate de majorările din piață.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Mihăilă: „Ministerul Sănătății are un acord cadru pentru teste cu Comisia Europeană, dar nu îl folosește”
  Ioana Mihăilă, fost ministru al Sănătății, spune că ministerul ar putea comanda teste pentru elevi, printr-un acord cadru semnat cu Comisia Europeană. 5

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bărbatul care a amenințat un tânăr cu un pistol într-o intersecție din Oradea a fost arestat
  Polițiștii orădeni l-au reținut luni pe bărbatul care a amenințat cu un pistol de tip airsoft un tânăr de 20 de ani, în urma unui accident rutier. 6

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ - C. Data 21.01.2022 - PL Alesd + Salonta - anuntate cu 2 zile

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Birta: vom propune în Consiliul local reducerea prețului la încălzire
  Ministerul Dezvoltării a alocat o primă tranșă din ajutorul pentru orașele care au termoficare pe gaz, în cuantum total de peste 41,9 milioane lei. 7

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.