bihon.ro Web analytics

Călătorii OTL cu ghid tehnic

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Un autobuz electric Solaris va circula, săptămâna aceasta, pe mai multe linii OTL, în periplul său european de promovare.
Scris de Demian - Un autobuz electric Solaris va circula, săptămâna aceasta, pe mai multe linii OTL, în periplul său european de promovare.

Orădenii au şansa să afle la prima mână cum este să circuli în oraş cu un autobuz electric. Un Solaris electric nou, declarat anul trecut „Autobuzul anului”, a ajuns luni în Oradea şi va fi testat gratuit de OTL SA. „În final va acoperi toate liniile”, a anunţat viceprimarul Mircea Mălan, invitând orădenii să-l testeze. Vicele a precizat că pasagerii interesaţi pot cere detalii de ordin tehnic de la un specialist, care se va afla mereu în acest autobuz inscripţinat special.

Visul OTL-istului

„Este un vis pentru noi. Testele acestea sunt obligatorii, e clar că acesta este viitorul”, a declarat Csuzi Istvan, managerul OTL SA. Acesta apreciază însă că, pe cât de rentabile sunt autobuzele electrice în exploatare, pe atât de mare este investiţia iniţială şi costul înlocuirii bateriilor. Csuzi a avansat ideea că Oradea ar putea avea primul astfel de autobuz în doi sau trei ani, dar numai în condiţiile accesării de fonduri europene. Conform reprezentantului Solaris, Florin Chivu, preţul de pornire al unui astfel de autobuz este undeva la 400.000 – 450.000 de euro. De reţinut, totuşi, că costul de exploatare al autobuzului electric Solaris este de jumătate din costul unuia care funcţionează cu combustibil lichid. În plus, Csuzi insistă pe faptul că aceste autobuze nu emit noxe: „azi poate părea un moft dar, dacă ne uităm la smogul din oraşele din apropiere, Debreţin sau Budapesta, se poate vedea cât de importantă este reducerea poluării în zonele urbane”. Conform reprezentantului Solaris, autobuzele electrice pe care le prezintă au tocmai menirea scoaterii transportului poluant din zonele centrale, nu sunt concepute sau dotate pentru curse lungi.

Cost diferit

Campania Solaris parcurge, anul acesta, opt ţări. În România va sta pentru cinci luni, timp în care va ajunge în 14 oraşe, dintre care Oradea este primul.

„Solaris Urbino E12 e un autobuz fără emisii poluante, integral electric. Oraşele în care sunt în exploatare aceste autobuze sunt în Polonia, Germania şi în specia Finlanda. S-au produs 51 de autobuze şi mai sunt comenzi pentru încă 50”, spune Chivu.

Acesta arată că pentru aceste autobuze este necesară o infrastructură – cu pantograf sau sistem lent de încărcare.

Autobuzele au podeaua complet joasă, realizat modular, cu priza de încărcare în centru. Pe acoperişul autobuzului sunt aşezate bateriile de tracţiune, instalaţia de aer condiţionat, containerul de tracţiune, pantograful şi recuperatorii de energie.

Solaris Urbino E 12 a câştigat titlul de Autobuzul Anului la Bruxelles, anul trecut, iar diploma i s-a dat cu ocazia Târgului de la Hanovra, de anul trecut.

Chivu spune că prețul fiecărui autobuz rezultă din soluţia adaptată la condiţiile specifice ale localităţii: datele topografice, viteza de deplasare, distanţa între staţii şi harta traseelor. „Un autobuz produs pentru Oradea ar costa mai puţin decât unul produs pentru Suceava, de exemplu, pentru că în Suceava sunt dealuri”, exemplifică Chivu, arătând că necesarul de acumulatori face diferenţa principală, în acest caz.

După prezentarea tehnică, Solaris şi OTL au oferit şi o probă în teren, pe ruta Primăriei – Decebal – Tudor Vladimirescu – Primărie.

Solaris electric, în graficele OTL

Autobuzul aflat în campanie de promovare a fost repartizat pe următoarele linii:

– luni, Linia 17
– marţi, Linia 17

– miercuri, Linia 14

– joi, Linia 10

– vineri, Linia 12

– Sâmbătă, Linia 19

Călătoriile Solarisul electric sunt gratuite dar pasagerilor lor li se va cere să completeze un chestionar referitor la condiţiile pe care le constată în autobuz.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Clienţii unor bănci, vizaţi de hackeri
  Mai mulţi clienţi ai unor bănci din România au fost vizaţi de „mostre” de atacuri de tip phishing, prin care hackerii au utilizat identitatea vizuală a acestor instituţii, atrage atenţia Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Un tânăr de 17 ani a condus un moped neînmatriculat și a accidentat un copil de 7 ani
  Accidentul a avut loc luni, 2 august, în localitatea bihoreană Șoimi.

  România

  Arafat: Sunt persoane care îndrăznesc să prezinte documente false la intrarea în țară. Vezi care sunt sancțiunile
  Sunt persoane care îndrăznesc să prezinte documente false la intrarea în țară, a spus, luni, șeful DSU, dr. Raed Arafat, care a dat exemplul a 30 de pasageri ai unui zbor sosit în România din Anglia, care ar fi trecut în același timp prin boală. El speră că valul 4 al pandemiei va fi ultimul. 2

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa în Băile 1 Mai, Haieu, Rontău și Betfia

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Se întrerupe furnizarea apei pentru 3 străzi din Decebal

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bombă din al Doilea Război Mondial descoperită la Cordău
  Muncitorii care efectuează lucrări pentru rețeaua de canalizare au alertat pompierii bihoreni în cursul serii de luni, 2 august, după ce au descoperit o bombă.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lucrările la podul din Bulz, aproape gata
  Lucrările la podul peste Crișul Repede din localitatea Bulz au fost începute în 11 ianuarie 2021 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bihorul, în topul turistic pe primele șase luni din 2021
  Județul Bihor este pe locul cinci la numărul de turiști sosiți în județ și pe locul patru la numărul de turiști care s-au cazat în județ.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.