bihon.ro Web analytics

Camparea interzisă în Glăvoi!

Reactualizat la:
Deşi de la 1 mai iubitorii muntelui sunt obişnuiţi să campeze în poiana Glăvoi, de ieri îi aşteaptă afişul de campare interzisă al Parcului Natural Apuseni.
Scris de Demian - Deşi de la 1 mai iubitorii muntelui sunt obişnuiţi să campeze în poiana Glăvoi, de ieri îi aşteaptă afişul de campare interzisă al Parcului Natural Apuseni.

Ca în fiecare an, împătimiţii munţilor încep sezonul cu o campare în Poiana Glăvoi, de 1 Mai. E tradiţie, cu câţiva zeci de ani vechime. Indiferent de vreme, de frig, „abonaţii Padişului” se întâlnesc în Poiana Glăvoi.

De ieri, însă, a apărut un afiş la intrarea în poiană, pus de Parcul Natural Apuseni, pe care scrie, în limba română, limba engleză şi limba maghiară „CAMPAREA INTERZISĂ!”. Fotografia cu anunţul a fost postată pe pagina de facebook Munţii Bihor Vlădeasa. Postarea a stârnit imediat reacţii, printre care: „îmi este greu să cred că un panou cu un asemenea aspect, este oficial şi reprezintă autorităţile din România …ce să zic …chiar inspiră seriozitate şi credibilitate.”

E drept că micul afiş fixat pe două scânduri pline de cuie nu prezintă mare încredere, dar Alin Moş, directorul Parcului Natural Apuseni, ne-a confirmat informaţia: „Este o măsură de la Garda Naţională de Mediu ca urmare a problemelor ce persistă acolo cu construcţiile, cu condiţiile de campare. Măsura lor presupune să nu se mai permită camparea la Glăvoi până la aprobarea planului de management. Dar nu planul de management rezolvă problema la Glăvoi. De fapt, la Glăvoi măsura a pornit de la faptul că acolo este o păşune, proprietar este comuna Pietroasa, şi acolo nu este autorizat niciun camping. Noi nu vrem să ne certăm cu oamenii. Cât timp comuna Pietroasa nu are de gând să facă nimic acolo, bine nu va fi. Problema trebuie să o rezolve proprietarul terenului. Dacă vrea camping, oamenii care merg acolo trebuie să aibă condiţii. Acolo a fost tot timpul problemă cu deşeurile, cu apa, cu construcţiile care au apărut a căror proprietari, din câte ştiu, toţi au plângeri penale. Ca atare, la Glăvoi acele dughene ilegale nu ar fi existat dacă nu ar fi existat cei care campau şi care deveneau în mod automat clienţii lor. Totul e legat unul de altul.

Măsura aceasta radicală nu ştiu cât va reuşi să rezolve problema. Vâlvă va face dar nu va rezolva nimic. Sunt măsuri în lege, Parcul îi poate amenda pe cei care campează totuşi acolo, dar nu asta este intenţia. Rangerii au avut în aceşti ani sarcina să îi identifice pe cei care campează în locurile în care nu ai voie, şi în primă fază să îi îndrume spre un loc în care pot campa. Dacă nu se conformau, după aceea se trecea la următoarele măsuri. Dar în situaţia în care acum în Glăvoi nu se mai poate campa, întrebarea mea este: unde să îi îndrumăm? În intravilanul de la Padiş? Terenurile de acolo au nişte proprietari. Dacă acei proprietari nu vor să realizeze un camping, ce pot eu să fac? După lege, nu mai poţi campa unde vrei, cum vrei. Ca atare, lucrurile trebuie organizate de cei responsabili”.

Mihai Togor, comisar şef al Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Bihor, ne-a confirmat cele spuse de Alin Moş: „În cursul anului trecut s-a luat această măsură, de interzicere a campării în zonă. Administratorii trebuie să întocmească un regulament şi un plan de management. Pentru a se putea campa în condiţiile prevăzute de lege este necesar să existe o zonă de campare specială cu utilităţile necesare- apă curentă şi toalete”.

După cum spune directorul Parcului Natural Apuseni, mingea este în terenul comunei Pietroasa. Şi asta nu de ieri, de azi. Din păcate, primarul comunei, Cornel Pîlea, nu a putut fi contactat pentru a ne spune punctul său de vedere. Cert este, că deşi mulţi se pregătesc să îşi petreacă ziua de 1 mai în Poiana Glăvoi, vor avea surpriza afişului care le interzice camparea. Şi oricât de rudimentar ar fi „plantat” la intrarea în poiană, anunţul e „pe bune”. Camparea interzisă!

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea
  S.C. COMPANIA DE APĂ ORADEA S.A. îşi anunţă consumatorii că în vederea facturării consumurilor de apă rece pentru luna APRILIE 2021, citirea contoarelor de branşament se va face între orele 800 şi 1600 după următorul program:

  Bihon CSM Oradea

  Revanșă după eșecul din Cupă: Aproape 100 de puncte marcate de CSM Oradea în partida cu CSO Voluntari
  CSM CSU Oradea a dispus în premieră de CSO Voluntari, cu scorul de 96-78.

  BIHON Opinii

  SUBIECTIV | După 18 ani
  Aniversarea majoratului meu în presă, la Jurnal Bihorean și Bihor Online – www.bihon.ro – coincide cu o schimbare majoră în viața mea profesională. Aventura mea în presă se oprește, după 18 ani care m-au format și modelat cu adevărat, ca om și ca profesionist al condeiului. 3

  BIHON CAO

  Întreruperi de apă în Sânmartin și în cartierele Grigorescu și Tineretului din Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Amenzi de peste 30.000 lei, aplicate de echipele mixte bihorene, pentru nepurtarea măștii de protecție
  În ultimele 24 de ore, echipele mixte bihorene au acționat în sistem intergrat și au legitimat 4.055 de persoane și au verificat 101 firme, marketuri, restaurante, terase, unităţi de tip fastfood, hoteluri, pensiuni şi alte spaţii de cazare, piețe, târguri, parcuri și zone de agrement. 3

  România

  Ministrul Bode admite posibilitatea renunțării la mască pe plajă, chiar de la 1 mai
  Ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode a admis, într-o declarație televizată la Prima TV, că oamenii ar putea renunța la purtarea măștii pe plajă, înclusiv în minivacanța de 1 mai, posibilitatea urmând a fi discutată în CNSU. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Un om de afaceri din Oradea, sub lupa DNA. Suspectul, reținut pentru o fraudă uriașă cu fonduri europene
  Asociatul unei firme este cercetat de către procurorii DNA Oradea după ce ar fi solicitat şi obţinut pe nedrept fonduri europene nerambursabile în sumă de peste 7 milioane de lei pentru achiziţia unui utilaj industrial, care însă nu a fost cumpărat niciodată.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.