bihon.ro Web analytics

„Cine îmi explică mie că Şuşti – Moneasa nu aduce dezvoltare?”

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Preşedintele CJ Bihor îşi apără proiectul de drum montan criticat intens de primarul Oradiei.
Scris de Demian - Preşedintele CJ Bihor îşi apără proiectul de drum montan criticat intens de primarul Oradiei.

Cornel Popa, şeful CJ Bihor, inistă că nu este împotriva inelului metropolitan dorit de primarul Ilie Bolojan, însă spune că acest proiect nu se poate face din fonduri transfrontaliere Hu-Ro, aşa cum a fost propus de către Primărie. Aceasta pentru că ar fi prea mare ca să poată fi finanţat de acolo. „Că nu se încadrează, nu stă în picioare. Este vorba despre un drum de 7,5 kilometri, iar 16 milioane de euro este o sumă acoperitoare. Sunt cel puţin cinci proiecte mai importante decât drumul Şuşti – Moneasa”, reacţionează Bolojan. Cornel Popa subliniază faptul că drumul nou Şuştiu – Moneasa, dorit de CJ şi criticat intens de primarul Ilie Bolojan, nu concurează, de fapt, cu proiectul inelului metropolitan. „Cine îmi explică mie că nu va aduce dezvoltare? Sunt lucruri total diferite şi se promovează pe proiecte total diferite. Oricât aş vrea să promovez centura acum, nu o pot promova de Hu-Ro!”, susţine preşedintele Consiliului Judeţean, care crede că drumul Şuşti – Moneasa ar aducea lumea „din pustă” spre zona montană a Bihorului.

Prioritizare au ba?!

Popa a pus la dispoziţie acum o listă cu obiectivele prioritare pe care le susţine spre finanţare europeană, alta decât cea pe fondurile Hu-Ro, pentru anii următori. Deşi proiectele ADI Zona Metropolitană Oradea apar doar la punctul 5 pe lista de priorităţi întocmită de CJ Bihor, cu tot cu inelul metropolitan Borş – Sântandrei – Calea Aradului, preşedintele Cornel Popa spune că acest lucru nu înseamnă că cele de pe locurile 1 – 4 ar fi mai importante! „Le vom prioritiza atunci când vom şti sumele disponibile. Până atunci, am considerat important să nu spun «pas». Nu pot fi acuzat de rea-credinţă faţă de municipiu. Centura actuală a oraşului eu am promovat-o de la două la patru benzi. Ne-am luptat trei ani pentru acest lucru”, susţine şeful de la Judeţul. Colegul său de partid, primarul Ilie Bolojan crede, însă, cu totul altceva. Bolojan este convins că ordinea de priorităţi a CJ tocmai aceasta este, cu proiectele Oradiei şi ale comunităţilor din jur puse la coadă. „Ordinea de pe listă e ordinea de priorităţi. De acolo, pot fi finanţate unul sau două proiecte. Poţi să treci şi zece proiecte pe listă, numai să fie pe listă, dar aceasta nu înseamnă că vor fi finanţate”, e de părere primarul.

Lista cu priorităţi

Iată proiectele prioritare ale judeţului Bihor, transmise de Consiliul Judeţean către Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, pentru finanţare în exerciţiul bugetar 2014 – 2020:

 1. Construirea de parcuri industriale în zonele Beiuş, Tileagd şi Marghita.
 2. Realizarea unui sistem ecologic de alimentare cu apă şi colector/epurare a apelor uzate şi a unui sistem integrat de gestionare a deşeurilor în Parcul Natural Apuseni.
 3. Reparaţii capitale şi amenajări interioare sediu nou Muzeul Ţării Crişurilor Oradea.
 4. Construire, extindere şi modernizare terminale de pasageri şi terminal cargo la Aeroportul Oradea.
 5. Stimularea procesului de dezvoltare urbană la nivelul municipiului Oradea şi a spaţiului periurban: –  construcţia unui inel de dezvoltare sub forma unui inel de centură; – realizarea în Oradea a două structuri de sprijinire a afacerilor, în vederea dezvoltării economice locale şi regionale; – achiziţie mijloace de transport public local care să asigure mobilitatea cetăţenilor.
0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Protocol de colaboare PMO Oradea - CJ Bihor, pentru organizarea de evenimente culturale
  Instituțiile de cultură din subordinea CJ Bihor vor fi implicate în organizarea de noi evenimente, iar APTOR și AMD le vor promova la nivel local și internațional.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lucian Mocan, olimpicul care a contestat nota 9,90 și a luat 10
  “Nu am înțeles și nu voi înțelege de ce acei profesori corectori nu mi-au acordat nota maximă de la început”.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cât costă un bilet de tren până la Cluj, București sau Mangalia după scumpire
  Biletele de tren s-au scumpit în medie cu 20% începând cu luna iulie.
  tombola lunii

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în zona blocului Cicero

  BIHON CAO

  Avarie în Nufărul. Se întrerupe furnizarea apei potabile

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Meniul Zilei cu aromă spaniolă la Restaurant El Quijote Oradea! În fiecare săptămână va fi diferit!
  Te-ai săturat de aceleași opțiuni de mâncare la meniul zilei? Nu mai știi ce să mănânci la muncă? Nu mai știi ce să comanzi la birou?

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Caniculă urmată de furtuni, după care revine canicula
  Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de top cod galben de tip cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  StarShinerS – locația ideală pentru ținuta ta de vis!
  Sunt peste 14 ani de când funcționăm pe piața din România, dar și cea internațională. 14 ani de muncă asiduă, de continuă dezvoltare și dorință de a revoluționa piața vestimentară.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.