bihon.ro Web analytics

Clienții casnici, racordați gratuit la rețeaua de gaze

De Dan Birta
Reactualizat la:

Clienții casnici, racordați gratuit la rețeaua de gaze

Reactualizat la:
Pentru racordare, clienții trebuie să depună o cerere la distribuitorul de gaze, care se va ocupa de toată lucrarea până la recepția finală.
Scris de Dan Birta - Pentru racordare, clienții trebuie să depună o cerere la distribuitorul de gaze, care se va ocupa de toată lucrarea până la recepția finală.

Vești bune pentru persoanele fizice care doresc să se racordeze la rețeaua de gaze. O vor putea face gratuit. Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat ordinul 179 din 9 octombrie 2020, prin care racordarea clienților casnici la rețele de distribuție a gazelor naturale este gratuită. Racordarea va fi gratuită după publicarea ordinului în Monitorul Oficial, indiferent de distanța față de rețea.

Pași de urmat

Potrivit actului normativ, primul pas pe care trebuie să-l facă viitorii clienți casnici și non casnici este să depună o cerere pentru realizarea unui racord și, după caz, a unei stații de măsurare, stații de reglare-măsurare a gazelor naturale, punct de măsurare sau punct de reglare a gazelor naturale.

Cererea în vederea racordării la sistemul de distribuție a gazelor naturale se depune la operatorul sistemului de distribuție a gazelor naturale (OSD).
Cererea depusă de solicitant trebuie să fie însoțită de: documente care atestă dreptul de proprietate sau de folosință asupra terenului și construcției unde sunt amplasate obiectivele pentru care se solicită racordarea; documente de identificare ale solicitantului și, după caz, ale persoanei fizice sau juridice mandatate de acesta să îl reprezinte în relația cu OSD; actul de identitate, pentru persoanele fizice, respectiv certificatul de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului, pentru persoanele juridice și, după caz, mandatul; orice alte înscrisuri pe care solicitantul consideră necesar să le depună în susținerea cererii.

Actul normativ prevede că nu se percep taxe de analiză a cererii de racordare.

Ce face distribuitorul

Pașii următori îi va face distribuitorul, pe cheltuiala lui. Ordinul precizează că distribuitorul va face toți pașii următori până la recepția și punerea în funcțiune a obiectivului solicitat de consumator.

Asta se traduce prin: evaluarea cererii de racordare; stabilirea soluției tehnice pentru realizarea obiectivului; eșalonarea lucrărilor necesare racordării și actualizarea planurilor de investiții cu lucrările necesare stabilite; emitere avizului tehnic de principiu. În cazul în care nu este conductă necesară racordării, distribuitorul emite avizul tehnic de racordare. Tot el este și cel care se ocupă cu obținerea certificatului de urbanism, a avizelor și autorizațiilor emise de organismele abilitate, precum și a autorizației de construire a obiectivului. Proiectarea obiectivului necesar racordării, precum și verificarea documentației tehnice aferente obiectivului se realizează tot de către distribuitor. La fel și recepția și punerea în funcțiune a obiectivului.

Ordin ANRE – Racordare gaze (descarcă fișier)

9 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Panaitt says:

  adica cine a platit deja racordarea, o va mai face inca o data si pentru cei care nu mai sunt obligati sa plateasca, costurile fiind incluse in pretul gazului. Corect ar fi sa se acorde compensatii pentru cei care deja au platit.

  • Gaz says:

   Cine sa-ti dea compensatii ? Un agent economic privat, din banii lui ? Pofta-n cui! Te-a obligat cineva sa te racordezi pana acum ? Eu nu am gaz pe strada si nici nu-mi convine sa-ti plateasca tie statul compensatii din impozitele mele, ca ti s-a nazarit tie sa-ti bagi gaz si acum te oftici ca altii l-au primit pe gratis!

   • Panaitt says:

    Stai linistit, nu la stat ma refeream, banii tai sunt in siguranta. Distribuitorul care face profit din afacerea asta, si functioneaza intr-un cadru reglementat de o autoritate a statului, ar trebui sa fie obligat sa-si trateze corect si egal clientii. Iti explic si mai clar, poate pana la urma totusi pricepi: cand o sa ajunga si la tine in sat teava de gaz si o sa vrei sa treci de pe carbuni pe gaz, nu mi se pare corect sa primesti gratis bransamentul, adica pe banii mei ca si utilizator al retelei, atata timp cat eu am platit bransamentul.

    • Gaz says:

     Daca ai platit tu sa-ti aduca acolo conducta de la magistrala pana pe strada ta, atunci e alta problema, trebuie sa participe la costuri toti beneficiarii. Dar daca ai conducta prin fata casei pe cheltuiala firmei si tu ai platit doar de la conducta pana la limita proprietatii atunci primesti o pwla si ai doar dreptul sa te oftici ca tie ti-a murit capra si mie nu!

   • Yety says:

    Atât, bine zis

  • Yety says:

   Atunci ar fi corect să ne da-ti si noua bani de asociație care i-am plătit până acum. No? Ce zici?

  • Voie says:

   Costul instalãrii şi Instalaţia o vor plãti din uşor în factura lunarã pânã nu va mai fi nevoie.

 2. The Cally says:

  pomana de la PsD, mare fss economie de cateva sute de lei 500 max, la o investitie minina de 2000 euro manopera, materiale+ o centrala buna pusa in functiune,ii beton.

 3. omu cu masca says:

  Daca am dat bani la primarie pentru bransare gaz pana acuma ,dar conducta de gaz nu este ,cum procedam ,

 4. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Concedierile de la CJ Bihor: replici acide între Mang și Bolojan
  Ioan Mang: concedierile au unicul scop să crească imaginea cuiva! Bolojan: dacă această administrație nu va face o treabă bună, va fi sancționată la vot, așa cum ați fost dvs. 7

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cseke Attila – un senator acuză
  Senatorul UDMR nu este de acord cu modificarea modului de alocare a fondurilor europene pentru dezvoltarea UAT-urilor.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Interioo a deschis primul showroom din România, la Oradea, în ERA Home Center!
  Desfășurat pe o suprafață de peste 1000 de metri pătrați, noul showroom de gresie, faianță și obiecte sanitare oferă orădenilor o experiență unică în ceea ce privește amenajările interioare.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Programul Cimitirului Municipal de Ziua Morților
  Administrația Domeniului Public SA Oradea anunță că sâmbătă, 31 octombrie, și duminică, 1 noiembrie a.c., cu prilejul Zilei Morților, Cimitirul Municipal Rulikowski va fi deschis între orele 8-21.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  COVID Bihor: Opt decese, 260 cazuri noi, multe firme controlate
  Conform noului bilanț, județul Bihor a depășit joi, pragul de 6.000 de cazuri, de la începutul epidemiei și până în prezent, după ce, în ultimele 24 de ore au fost confirmate pozitiv la coronavirus, 260 de persoane.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Polițiștii bihoreni, razie în trenuri și stațiile de călători
  Polițiștii bihoreni de la Transporturi au controlat trenurile de călători și în gări.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.