bihon.ro Web analytics

Comemorare şi inaugurare – Sinagoga Aachvas Rein va deveni muzeu

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Sinagoga a fost construită în 1928 după planuri realizate de arhitectul Lobl Ferenc în anul 1910. A fost ultimul tempu mosaic edificat în Oradea.
Scris de Demian - Sinagoga a fost construită în 1928 după planuri realizate de arhitectul Lobl Ferenc în anul 1910. A fost ultimul tempu mosaic edificat în Oradea.

Orădenii şi Comunitatea Evreiască locală au comemorat Ziua Holocausului prin reinaugurarea unui spaţiu de cult mozaic care, în scurt timp, va deveni un muzeu care să ateste existenţa evreilor în urbe.

După ani de abandon şi degradare, clădirea Sinagogii Aachvas Rein de pe str. Primariei a revenit la vechiul său aspect care o individualizează, inclusiv arhitectural, în peisaj.

Oficialităţi

La eveniment au luat parte mai mulţi membri şi conducători ai Comunităţii Evreieşti, reprezentanţi ai administraţiei locale dar şi şefi ai unor instituţii de cultură, precum Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor sau Lucian Silaghi, şeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor. Biserica Ortodoxă a fost reprezentată de clerici de rang înalt – episcopul de Oradea, Sofronie Drincec a venit însoţit de episcopul Visarion al Tulcii. A participat şi fostul ministru de externe și fost ministru al educației Andrei Marga.

Au fost aşezaţi la loc de cinste arhitectul lucrării, Cristian Puşcaş, constructorul Firma Selina reprezentată de patronul Beniamin Rus şi trimişii Primăriei – city-managerul Dacian Palladi, adjuncta Direcţiei Patrimoniu Anamaria Sava şi Angela Lupşea, şefă peste instituţiile muzeale ale Primăriei, din oraş.

Primul la microfon a fost Felix Koppelman, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Oradea, care relatat traseul reînvierii sinagogii – prima dată printr-o generoasă contribuţie financiară a Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti şi apoi prin intervenţia Primăriei, care a alocat de la bugetul local sumele necesare finalizării lucrărilor. „Azi, printr-un context fericit de împrejurări, s-a putut realiza prima întâlnire atât socială, cât și ecumenică în această sinagogă de rit ortodox, una din cele 29 de sinagogi și lăcașuri de cult care au existat înainte de război și unde cei 30.000 de evrei își desfășurau activitatea”, a spus Felix Koppelman.

City-managerul a încadrat istoric evreimea orădeană, pomenind despre faptul că în 1940 aceasta reprezenta puţin peste 30% din populaţia Oradiei. Holocausul a decimat majoritatea, o bună parte a emigrat şi acum, în Oradea mai sunt abia vreo 600 de evrei. Palladi a transmis salutările primarului Ilie Bolojan şi îndemnul de cunoaştere şi asumare a istoriei.

Muzeul evrerilor orădeni

Angela Lupşea a punctat detalii ale viitoarei amenajări ca muzeu a spaţiului. „Spațiul de la mezanin va fi dedicat în exclusivitate Holocaustului și celor deportați la Auschwitz. Deja aici se lucrează la pictarea numelor evreilor deportați, iar acest lucru va continua atât cât spațiul de aici ne va permite. Spațiul de la parter va fi tot un spațiu expozițional în care vor predomina culorile Statului Israel: alb și albastru. Sperăm ca cel mai probabil la începutul lunii decembrie, în preajma sărbătorii de Sf. Nicolae, să putem deschide secția Muzeului dedicată istoriei și contribuției evreilor în orașul nostru”, a precizat ea.

Arhitectul lucrării a pomentit despre locul pe care sinagoga în ocupă în peisajul ecumenic imediat – încadrată de Biserica Buna Vestire şi de Biserica Reformată din Orașul Nou, toate trei clădiri de referinţă, atent renovate.

Reinaugurarea s-a finalizat cu comemorarea primei rugăciuni pentru pomenirea şi liniştea sufletească a evreilor deportați din Oradea şi din Bihor.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Statui Vivante prezente la Oradea, la Enchante Rooftop & Social Lounge, o locaţie care îţi oferă privelişti asupra oraşului ce îţi taie respiraţia!
  Enchante ! Mă bucur să te cunosc! Încântat de cunostinţă! Nice to meet you! 1

  România

  Nunți și botezuri de la 1 iunie: Se renunță la restricționarea numărului de persoane, dacă toți participanții sunt vaccinați
  Liber la nunți și botezuri. Președintele Klaus Iohannis a anunțat în cadrul conferinței de joi că din date de 1 iunie se pot organiza evenimente private.

  România

  K.Iohannis: Din 15 mai se elimină portul măștii în exterior și restricțiile pe timp de noapte. Spectatorii revin pe stadioane
  Președintele Klaus Iohannis a anunțat în cadrul unei conferințe de presă, susținută la Palatul Controceni, că din data de 15 mai se va elimina portul măștii în exterior și restricțiile de noapte. 18

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa în Băile Felix, Băile 1 Mai, Sânmartin, Cordău și Cihei

  BIHON CAO

  Anunț Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Prețuri mai mici pentru investigațiile dedicate femeii, la Transilvania Imagistică
  Cancerul de sân e cea mai frecventă formă de cancer cu care se confruntă femeile, de aceea prevenția, controlul anual sau la 2 ani, sunt vitale pentru depistarea precoce a acestei maladii. Surprins în stadiu incipient, cancerul de sân este tratabil.

  România

  Premierul Cîţu o încurajează pe Ioana Mihăilă să prezinte public raportul privind diferenţele de raportare a deceselor generate de COVID-19
  Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat joi că o încurajează pe Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii, să prezinte public raportul Comisiei privind diferenţele de raportare a deceselor la persoane cu COVID-19.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Actrița Ioana Gajdo a câștigat procesul cu CJ Bihor
  Judecătorii Tribunalului Bihor au anulat dispoziția de trimitere în șomaj tehnic a actorilor Teatrului „Regina Maria”.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.