bihon.ro Web analytics

Copiii învaţă de acasă cum să economisească

De Dan Birta

Copiii învaţă de acasă cum să economisească

„Şcoala de Bani” s-a bucurat de succes la Oradea
Reactualizat la:
70% dintre respondenţii unui sondaj realizat de o bancă comercială și-ar dori să participe la cursuri de educație financiară și consideră utilă introducerea acestora în programa școlară.
Scris de Dan Birta - 70% dintre respondenţii unui sondaj realizat de o bancă comercială și-ar dori să participe la cursuri de educație financiară și consideră utilă introducerea acestora în programa școlară.

Potrivit unui studiu realizat de BCR în cadrul programului „Şcoala de Bani”, care s-a derulat şi la Oradea, 90% dintre elevii de gimnaziu au învăţat din familie noţiuni de educaţie financiară.
Cu toate acestea, circa 70% dintre cei peste 8.000 de respondenţi și-ar dori să participe la cursuri de educație financiară și consideră utilă introducerea acestora în programa școlară.

„Prin acest studiu ne-am dorit să aflăm care este nivelul educației financiare în rândul elevilor din România, dar, în același timp, să vedem cât de mare este interesul acestora pentru cursurile de educație financiară. Rezultatele ne-au bucurat, pentru că elevii înțeleg importanța educației financiare, cred că trebuie să știe cum să aibă grijă de banii lor și ne motivează să continuăm ceea ce facem cu pasiune de peste trei ani de zile prin Școala de Bani – să oferim ateliere gratuite de educație financiară pentru toți românii”, spune Nicoleta Deliu, coordonatoarea proiectului „Școala de Bani”.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi Cercetării sunt de părere că educația financiară a devenit în ultimii ani o necesitate, încă de la vârste fragede. Ea este utilă nu doar pentru a-i face pe copii să înțeleagă noțiuni despre bani, produse și servicii financiare și bănci, dar mai ales pentru a-i învăța să își gestioneze resursele, în general.

Deși o numim financiară, acest tip de educație are efecte în toate domeniile importante ale vieții, pentru că este vorba de luarea deciziilor, de gândire creativă, de educație antreprenorială, de utilizarea eficientă a resurselor, de relații interpersonale etc. Mai mult, Ministerul Educaţiei şi Cercetării este deschis către implementarea de programe parteneriale de educație financiară, în care să se întâlnească expertiza reprezentanților instituțiilor financiare cu nevoia reală a elevilor și cadrelor didactice din România.

Sondaj

Familia este atât principala sursă de bani pentru tinerii implicați în cercetarea BCR, cât și principala sursă de educație financiară. Printre cele mai întâlnite sfaturi pe care elevii le-au primit se numără „banii se fac greu și se duc repede” (45,92%), „dacă ești atent cu banii, nu vei avea datorii” (18,44%), „nu trebuie să cheltuiești din impuls” (13,65%) și „dacă economisești, nu vei fi stresat” (13,51%).
Răspunsurile elevilor indică faptul că majoritatea acestora urmează sfaturile primite, 47,10% dintre ei declarând că încearcă să pună bani deoparte o dată pe săptămână, urmați de 25, 65% de elevi care încearcă să pună bani deoparte o dată pe lună.

Deși cea mai mare parte a participanților la studiu au mărturisit că pun bani deoparte o dată pe lună, problema apare la nivelul organizării și gestionării bugetului – majoritatea elevilor își țin toți banii în portofel și nu au un plan de organizare a lor, iar cele mai mari investiții sunt pe îmbrăcăminte și încălțăminte.
Rezultatele studiului

Din studiul BCR reiese că: 84% dintre copii au învățat din familie cum să își gestioneze banii de buzunar; 66% dintre elevi folosesc banii de buzunar pe alimente și băuturi la școală; mai mult de 85% dintre ei fac economii, 45% folosesc economiile pentru îmbrăcăminte sau încălțăminte, 17% pentru gadgeturi, iar restul pentru cadouri, hobby-uri, educație, activități sportive și alte activități; peste 60% dintre elevi nu știu care este bugetul familiei, iar aproape 50% dintre ei nu știu cât cheltuie familia într-o lună; peste jumătate dintre respondenți cred că a fi educat financiar înseamnă „să știu cum să-mi folosesc banii”

În ciuda faptului că elevii români înțeleg noțiuni financiare ca dobândă, împrumut, buget – aproximativ 90% dintre respondenți cunosc noțiuni precum dobândă sau împrumut, conform rezultatelor studiului, tinerii nu sunt încă familiarizați cu instrumentele financiare – 12% dintre aceștia folosesc un card bancar. Studiul a fost realizat, în perioada octombrie-noiembrie 2019, pe un eșantion de 8.329 de respondenți, elevi ai școlilor din mediul public, băieți și fete cu vârste cuprinse între 11 și 19 ani.
„Școala de Bani” este cel mai amplu program de educație financiară din România. În ultimii trei ani, peste 1.000 de angajați ai BCR au devenit, în mod voluntar, profesori de educație financiară și au reușit să ofere astfel de cursuri gratuite către aproximativ 370.000 de români – copii, tineri și adulți. Cei interesați se pot înscrie la cursuri prin completarea formularului disponibil pe www.scoaladebani.ro, dar și în sucursalele județene BCR.

Toate studiile desfășurate în ultimii doi ani, indiferent de sursă, arată că românii se află pe ultimul loc la educație financiară în Europa. Ultimul studiu realizat de Banca Mondială la nivelul Uniunii Europene şi prezentat în cadrul celei de a doua ediţii a European Money Week din 2018 a plasat România pe ultimul loc din 127 de țări calificate ca răspunsuri, cu un procentaj de 22%, în condițiile unei medii europene de 55%.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Premierā în Bihor: tânăr transportat în moarte cerebrală la Târgu Mureş, pentru prelevare de organe
  Bihorul înregistrează o premieră națională prin transportul unui pacient în moarte cerebrală într-un alt centru de profil pentru salvarea de vieți.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Un jucător al lui Hagi s-a botezat la Beiuș
  Internaționalul român care evoluează la echipa lui Gheorghe Hagi a fost protagonistul unui eveniment important din viața sa. 8

  BIHON Sport local

  Trei fotbaliști orădeni la Academia Hagi
  Chiar dacă parteneriatul dintre LPS Bihorul și Academia Hagi 2009 – Viitorul Constanța a fost semnat recent, colaborarea dintre cele două entități fotbalistice datează de mai mult timp.

  România

  A venit din concediu și a găsit casa ocupată de trei „chiriași”
  I s-a întâmplat unei arădence care, după ce a revenit din concediu, a găsit trei oameni ai străzii locuind în casa ei, proprietate personală.

  România

  Cel mai mare hotel din Arad, scos la vânzare cu opt milioane de euro
  Hotel Parc are 200 de camere în cele două clădiri, însă nu mai oferă locuri de cazare de câţiva ani, fiind în funcţiune doar restaurantul.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Caramitru și Mălăele, la Oradea
  Ion Caramitru (în rol principal) și Horațiu Mălăele aduc la Oradea spectacolul „Dineu cu proști”.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.