bihon.ro Web analytics

De la rugby la poezie. “Poetul născut pe Google” din Quebec la Oradea

Reactualizat la:
Reactualizat la:
<p class="western">Publică sub pseudonimul Snowdon King. Aceasta fiindcă în Quebec locuia în apropierea străzii Snowdon, perioadă de care se leagă începuturile în ale poeziei ale lui Ionuţ Caragea.
Scris de demeter1 - <p class="western">Publică sub pseudonimul Snowdon King. Aceasta fiindcă în Quebec locuia în apropierea străzii Snowdon, perioadă de care se leagă începuturile în ale poeziei ale lui Ionuţ Caragea.

Era perioada în care povesteşte că doar “visele erau în limba romană. Pe stradă vorbeam franceza, la muncă franceză-engleză. Doar la evenimentele literare puteam să mai evadez din sistem şi o parte din mine să se întoarcă acasă”. Acasă este acum la Oradea, unde la întoarcerea din Canada şi-a întemeiat o familie. Ionuţ Caragea s-a întors în România pentru a-şi vedea tatăl care s-a tins după câteva luni, dar şi pentru a concretiza relaţia virtuală pe care o avea cu o orădeancă. Lui Ionuţ Caragea îi place să spună că “patria la care mă întorc este femeia iubită”. A revenit în România, chiar dacă perioada de singurătate trăită în Canada a fost aceea conjunctură favorabilă care l-a ajutat să creeze.

Poetul născut pe Google

A fost numit “Poetul născut pe Google”, după numele volumului “M-am născut pe Google”. Este considerat de critica literară unul dintre liderii generației de scriitori douămiiști și unul dintre cei mai atipici și originali scriitori de care dispune în prezent România. “Scrisul e o activitate pentru sănătatea spiritului”, consider Ionuţ Caragea. Având probabil şi exemplul tatălului care a fost o stea a rugby-ului, dar de numele său se leagă construcția liniilor de tramvai din Constanța, cât şi drumurile din staţiunile de pe litoral, Ionuţ Caragea pledează pentru a avea o meserie pe lângă a fi scriitor. Aceasta fiindcă sunt foarte puţini oameni care reuşeşc să trăiască doar din scris. Şi pentru a evita să “trăieşti cu frustrarea izvorâtă din încerca să devii bogat din scris. Scrisul e pentru evoluţia spiritual, să ai succes e bonus…”

Ionuţ Caragea a practicat rugby de la vârsta de 8 ani, la îndemnul tatălui său, Florin Caragea, fost component al generației de aur a rugbyului românesc, fosta stea a Farului Constanţa. La acestă echipă cunoaşte gustul succesului şi Ionuţ Caragea, care în 1994 devine campion național de juniori cu echipa Farul Constanța, iar în același an, după terminarea junioratului, debutează în liga a doua de seniori, fiind legitimat de echipa Callatis Mangalia. În perioada 1996-2002 activează ca jucător profesionist la CFR Constanța și Farul Constanța, echipe din divizia națională de rugby. După terminarea Facultăţii de Sport, Ionuţ Caragea a primit repartiţie într-un sat la 100 km de Constanţa. Este momentul în care simte că nu poate să-şi practice meseria aşa cum dorea şi nici nu poate să-şi întreţină familia.

Se decide să emigreze în Canada. Părinţii săi îşi vând apartamentul cu mai multe camere din Constanţa şi se mută într-o garsonieră. Cu banii rămaşi îl ajută pe Ionuţ să emigreze. În Canada a continuat să joace rugby, fiind triplu campion al provinciei Québec cu echipa Parc Olympique din Montréal. În 2006 a jucat în selecționata provinciei Québec, echipa Caribou, din cadrul Super-ligii canadiene de rugby, fiind singurul român din componența acestui lot. Indiferent de momentul în care s-a aflat că, a făcut sport de performanţă sau performanţă în scris, Ionuţ Caragea a rămas consecvent ideii că este foarte important să ai o meserie.

În Canada, a fost instructor sportiv în clubul „Les Géants de Montréal” Ionuţ Caragea scrie poezii din adolescență, dar a început să publice în 2002. În Canada s-a apropiat de poezie, după ce a trecut printr-o perioadă mai grea: un divorţ, problem de sănătate, singurătate. “Am început să caut răspuns la întrebările vieţii în scris. În poeziile mele am pus suflet, nu am vrut să demonestrez cât sunt de intelectual, de deştept, sunt o mărturie a existenţei mele cu o sinceritate proprie”, a mărturisit Ionuţ Caragea. Revâzându-şi poeziile, Ionuţ Caragea a început să scrie aforisme. “Aforismul e o sentinţă de sine stătătoare”, spune scriitorul tradus azi în şase limbi. Este poet, prozator, critic, editor, autor de aforisme, promotor cultural şi textier de muzică românească.

Baron al Casei Cumane de Panciu

Literatura semnată Ionuț Caragea are ca izvor şi experienţa sa extraordinară de viaţă. A fondat, împreună cu poetul Adrian Erbiceanu, Asociația Scriitorilor de Limbă Română din Québec și Editura ASLRQ. El promovează limba și literatura română în spațiul canadian, fiind coautorul Antologiei Scriitorilor Români din Provincia Quebec. Caragea e o prezenţă remarcabilă indifferent de locul în care se află. La Oradea, de exemplu, este întâmpinat literar de Ana Blandiana printr-un text semnat de poetă pe coperta a 4-a a volumului “Cer fără scări”. Conform criticului literar Maria Ana Tupan, poetul Ionuţ Caragea ne amintește adesea de Marin Sorescu,” neabandonând nici poza inițiatului orfic sau tentația rostirii aforismelor”.

În Cartea Înțelepciunii

Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, cofondator şi vicepreşedinte al Asociaţiei Scriitorilor de Limbă Română din Québec, membru de onoare al Societăţii Scriitorilor din Judeţul Neamţ, membru onorific al fundaţiei Maison Naaman pour la Culture din Liban, membru al Elis – Reţeaua românilor remarcabili din lume, membru de onoare al Asociaţiei Internaţionale de Paradoxism, membru al organizaţiei culturale Diversité Artistique din Montréal, membru al organizaţiei culturale Poetas del Mundo din Chile . În urma prieteniei şi legăturii de nume cu prinţul Eugen Enea Caraghiaur, primeşte în 2008 titlul nobiliar de Baron al Casei Cumane de Panciu. Este unul dintre cei 20 de autori publicaţi în limba italiană în Antologia aforismului românesc contemporan şi unul dintre cei 27 de autori publicaţi în Antologia aforismului românesc contemporani, precum şi unul dintre cei 40 de autori incluşi în a doua ediţie a aceleiaşi antologii.

În iunie 2012 câştigă Premiul de creativitate la Concursul Internaţional Naji Naaman cu aforisme din volumul Dicţionarul suferinţei. Este inclus în Cartea înţelepciunii universale. Maxime şi cugetări din literatura universală (Editura eLiteratura, Bucureşti, 2014.

Lansează Prietenii Poeziei

Ionuţ Caragea este fondator al cenaclului literar Prietenii Poeziei şi al revistei ASLRQ. Pe data de 12 aprilie 2018 va avea loc deschiderea oficială a cenaclului “Prietenii Poeziei”, filiala din Oradea, la Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai, sala “Cuibul democrației”, etajul al II-lea, ora 17. Coordonatorii cenaclului sunt scriitorii Ionuţ Caragea și Dan H. Popescu.

În prima parte a cenaclului, Ionuț Caragea își va lansa volumul de citate și aforisme “Din spuma valurilor”, publicat de editura Fides în 2017. În partea a doua a cenaclului se vor citi poezii (creații proprii și creații ale unor autori născuți în luna aprilie) și se vor prezenta proiectele pe anul în curs, dintre care vom menționa: prezența tuturor membrilor cu texte și biografii pe site-ul oficial al cenaclului; editarea unui volum colectiv la sfârșitul fiecărui an; organizarea de lansări de carte în cadrul cenaclului; implicarea tinerilor pasionați de scris în activitățile cenaclului și îndrumarea lor în viața literară; dezvoltarea unui cenaclu literar dinamic bazat pe schimbul constructiv de idei și mentorat etc.

Deoarece pe 12 aprilie este și ziua de naștere a lui Ionuț Caragea, primii 25 de participanți care sosesc la deschiderea cenaclului vor primi gratuit volumul de citate și aforisme “Din spuma valurilor”.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Flux de vaccinare cu serul Johnson&Johnson la centrul drive-through din Oradea
  DSP Bihor a anunțat că începând de joi, 13 mai, în cadrul centrului de vaccinare drive through din Oradea va funcționa un flux de vaccinare Johnson & Johnson, pe lângă cele 6 fluxuri de imunizare cu serul Pfizer.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A fost aprobat SF al Centurii Ocolitoare Aleșd și culoarul de exproprieri a terenurilor de pe traseu
  Centura Aleșdului prinde contur. În ședința extraordinară de miercuri a CJ Bihor au fost aprobați indicatorii tehnico-economici ai Studiului de Fezabilitate (SF). Totodată a fost aprobat și culoarul de expropriere a terenurilor de pe traseul viitoarei centurii.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  ANPC a luat pulsul sectorului HoReCa în Bihor
  Claudiu Dolot, noul președinte al ANPC, promite hotelierilor că se va merge mai mult pe consiliere și prevenție, iar amenzile vor fi aplicate doar în cazurile grave.

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa în Băile Felix, Băile 1 Mai, Sânmartin, Cordău și Cihei

  BIHON CAO

  Anunț Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE! Pe încercate: PMO și CJ Bihor, protocol pentru „înviorarea” vieții culturale a Oradiei
  Valabilitatea protocolului a fost stabilită la un an, cu argumentul că 12 luni ar fi suficiente evaluarea reușitei sau eșecului strategiei. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cauzele accidentului de la Josani, dintre o motoclicletă și un buldoexcavator
  Polițiștii rutieri bihoreni au stabilit circumstanțele în care s-a produs accidentul de pe DJ 108I, în localitatea Josani. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Consultația și ecografia urologică au un preț special în luna mai
  Recapătă-ți bucuria de a trăi fără griji legate de sfera urologică. Începe cu o consultație urologică completă, care până la finalul lunii mai are un preț mai mic, la MedLife Oradea.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.