bihon.ro Web analytics

Dezbatere USR PLUS: doborârile excesive și deșertificarea orașului

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:

Dezbatere USR PLUS: doborârile excesive și deșertificarea orașului

Reactualizat la:
„Challengerii” cred că ar fi imperativ ca la ABA Crișuri „să existe planuri pe termen lung realizate onest și profesionist și care să nu poată fi periclitate în funcție de interesul politic”.
Scris de Cristina Ghilea - „Challengerii” cred că ar fi imperativ ca la ABA Crișuri „să existe planuri pe termen lung realizate onest și profesionist și care să nu poată fi periclitate în funcție de interesul politic”.

Aspiranți la mandate în deliberativul local după alegerile din septembrie, alianța USR PLUS mizează, în campanie, pe capitolul spații verzi urbane, despre care consideră că ar suporta îmbunătățiri atât cantitativ cât și administrativ.
În cadrul unei dezbateri moderate de Ioana Mihăilă, candidată la funcția de primar, au propus soluții Diana Culescu, dr. peisagist, Vasile Dumitriu și Bogdan Cosma, candidați ai Alianței USR PLUS pentru funcțiile de consilieri locali.
Dumitriu a repus pe tapet raportul negativ al plantărilor vs doborârilor de arbori, din ultimii ani: „În 2016 s-au tăiat 742 de copaci, plantându-se doar alți 287, în 2017 s-au tăiat alți 939, plantându-se doar 208, în 2019 am avut o nouă cotă negativă, 779 versus 655, 2018 reprezentând singurul an cu mai multe plantări decât tăieri, 900 versus 677, asta în condițiile în care, conform unei hotărâri a Consiliului Județean, pentru fiecare arbore tăiat trebuie plantați alți 5. Rezultatul? 3127 de arbori maturi tăiați și doar 2050 de arbori tineri plantați în locul lor, față de necesarul de 15005, conform legislației în vigoare”. El susține rezultatul va fi „deșertificarea unui oraș”.

ABA și prioritățile schimbătoare

Dumitriu vede o problemă și „modificarea rapidă a priorităților, cu fiecare nou președinte ala ABA Crișuri” – „dacă în 2013 avusesem parte de o plantare masivă, cu peste 400 de sălcii pe taluzul Peței, cu noua conducere acestea au fost tăiate cu totul”. Ca atare, consideră că „ar fi imperativ să existe planuri pe termen lung realizate onest și profesionist și care să nu poată fi periclitate în funcție de interesul politic”
Bogdan Cosma, profesionist în domeniul infrastructurii susține cauza „pădurilor urbane”, care „încetinesc poluarea, îmbunătățesc calitatea aerului respirabil, împiedică supra-încălzirea zonelor în care există suprafețe întinse de beton sau asfalt, reduc poluarea fonică și constituie și spații pentru recreere”.

Evitarea doborârilor

Diana Culescu, peisagist, insistă că plantarea de puieți nu compensează pentru arborii maturi doborâți, ca atare „e esențial astfel să evităm tăierile, atâta vreme cât ele nu sunt absolut necesare și să apelăm la toaletare”.
„Mult mai eficientă ar fi măsura prin care administrația aduce în interiorul ei o echipă compusă din profesioniști care să acționeze pe baza așa numitei „Cartă a Arborilor”, un document cu specific local în care experții din administrația locală realizează politici și planuri în funcție de date prelucrate la nivel local, căci elementele de bio-diversitate pot să difere de la comunitate la comunitate”, consideră ea.

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Mapamond

  Numele pe care Prințul Harry și Meghan Markle l-au ales pentru un câine adoptat, obscen în România
  Ducii de Sussex au adoptat un labrador negru, imediat după căsătorie dar nu au dezvăluit până acum numele acestuia. Termenul reprezintă moneda oficială a statului Botswana.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lidia Popa: Palatul Poștelor reabilitat cu 4,3 milioane euro
  Clădirea este monument istoric și a fost construită în stil ecletic între anii 1894-1909. 1

  BIHON Sport local

  Eșec drastic pentru CAO. Orădenii mai pot spera doar la locul 2
  Echipa orădeană a pierdut cu 1-3 duelul cu CSM Satu Mare și mai poate spera doar la locul 2, promovabil în anumite condiții. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Polaris, scoasă din jocul salubrității orădene
  RER Vest SA a rămas unic ofertant în licitația pentru contractul multianual, scos la mezat de Primăria Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Klaus Iohannis: Școala începe pe 14 septembrie. Restricții aplicate după trei scenarii
  Președintele Klaus Iohannis a anunțat scenariile după care vor fi aplicate restricții în noul an școlar, care va începe pe 14 septembrie. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Dacian Palladi, reacție la scenariile Președintelui: „Decizia ultimă trebuie a fi recunoscută ca aparținând părinților și nicidecum statului”
  Membru al Consiliului Școlii Doctorale de Sociologie din cadrul Universității din Oradea, profesor asociat al Universității ”Emanuel” din Oradea, profesor la școala lui Mihai Neamțu, alături de nume sonore precum Cătălin Avramescu, Dacian Palladi a oferit multă vreme consultanță de orientare în carieră pentru elevi.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.