bihon.ro Web analytics

Direcția de Asistență Socială, la raport

De Crina Dobocan

Direcția de Asistență Socială, la raport

FOTO: DASO
Scris de Crina Dobocan

Direcția de Asistență Socială Oradea și-a prezentat activitatea pe anul 2021. Raportul de activitate a fost prezentat săptămâna trecută de directoarea Anca Grama, alături de care s-a aflat și viceprimarul Oradiei, Arina Moș.

Anca Grama a recunoscut că anul 2021 a fost unul plin de provocări, însă cu toate acestea, asistenții au reușit să ajungă la cele mai vulnerabile persoane, dar și să fie alături de părinții care își duc copiii la creșă, de vârstnicii din comunitate și de mamele care beneficiază de indemnizații de creștere a copilului.

Anul 2021 a fost pentru Direcția de Asistență Socială Oradea (DASO) un an al petițiilor, pentru că nu mai puțin de 16.262 de solicitări au fost depuse la DASO prin Serviciul Relații cu Publicul și Evaluare Inițială. Anca Grama a explicat că față de numărul de cereri din anul 2020 (11.869), creșterea se datorează pandemiei de Covid 19.

„În ceea ce privește beneficiile acordate de către DASO în anul 2021, în baza Legii nr. 416/2001, numărul mediu lunar de dosare de ajutor social aflate în plată este de 138, iar 283 de persoane sunt beneficiare de ajutor social/lună. Lunar, un număr mediu de 45 de persoane apte de muncă beneficiare de ajutor social au fost propuse pentru efectuarea unor acțiuni sau lucrări de interes local, iar 71 de solicitări au fost aprobate pentru a primi ajutor de urgență, suma totală fiind de 103.800 de lei. Lunar, 73 de persoane au beneficiat în anul 2021 de cantină socială, dintre care 24 au fost propuse pentru efectuarea unor acțiuni sau lucrări de interes local”, a arătat DASO.

Totodată, instituția a monitorizat și activitatea de menținere a curățeniei în zona blocurilor din strada Voltaire şi străzile adiacente, de către beneficiarii de ajutor social şi cantină.

„Anul 2021 a adus o schimbare majoră în ceea ce privește sprijinul acordat persoanelor cu venituri reduse în perioada sezonului rece. Astfel, s-au modificat substanțial plajele de venituri care permit mai multor persoane să acceseze ajutorul pentru încălzirea locuinței.

De la începutul sezonului rece 2021-2022, până în 31 decembrie 2021 s-au depus 1.906 solicitări. Numărul mare de solicitări se explică prin modificarea plajelor de venituri, respectiv 2.053 de lei pentru persoane singure și 1.386 de lei pentru familii. În plus, DASO acordă un supliment pentru energie, cu scopul de a acoperi integral sau o parte din cheltuielile cu iluminatul locuinței, susținerea facilităților de gătit și asigurarea apei calde în locuință, precum și asigurarea continuității în alimentare a echipamentelor electrice de care depinde viața persoanelor, din motive de sănătate.

„În ceea ce privește celelalte beneficiile acordate de către DASO în anul 2021, s-a realizat plata salariului pentru 245 de asistenți personali ai persoanelor cu handicap grav și au existat 1.432 de beneficiari de indemnizație lunară, din care 1.207 persoane adulte și 225 de copii”, a mai precizat Anca Grama.

Instituția s-a implicat și în campania de combatere a pandemiei, dar și în cea de vaccinare. De asemenea a înființat un „telefon verde”, prin intermediul căruia a oferit 181 de ședințe de consiliere și sprijin pentru părinți, copii, persoane vârstnice și persoane aflate în dificultate.

Ajutoare

În cadrul Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD), Direcția de Asistență Socială Oradea a distribuit beneficiarilor eligibili un număr de 1.085 de pachete cu produse de igienă și alimente.

Pe lângă ajutoarele acordate persoanelor vulnerabile, DASO are în subordine și coordonează cele 15 creșe din Oradea, creșe cu program de zi, cu o capacitate extinsă de la 640 de locuri în anul 2020 la 680 în prezent.

Totodată, DASO a derulat campania „Singuri acasă – ai grijă de copiii tăi oriunde te afli!”, a organizat Târgul Serviciilor Sociale și s-a ocupat de activitatea centrelor sociale aflate în subordinea sa, precum și de cea a Adăpostului de noapte.

Obiectivele majore pe care instituția și le-a asumat pentru acest an sunt: darea în folosință a Centrului de Zi pentru copii proveniți din comunități vulnerabile, situat pe Calea Clujului nr. 188, ca urmare a finalizării implementării proiectului de construcție; renovarea a două containere existente și achiziționarea altor două containere tip dormitor, care vor fi amplasate în incinta Adăpostului de Noapte, pentru o mai bună gestionare a cazării persoanelor fără adăpost din Municipiul Oradea; derularea unor cursuri de dezvoltare a abilităților digitale pentru seniorii care frecventează centrele multifuncționale din cartiere, dar și implicarea unor organizații de tineret care să petreacă timp cu vârstnicii singuri; relocarea creșei de pe strada Bumbacului în spațiul achiziționat de Primărie în cartierul Ceyrat.

1 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Cetatean ingrijorat says:

  Este minunat că pe Calea Clujului sunt înghesuite toate coloniile de retardați, needucați, înapoiați, abandonați și de infractori posibile. Oare intenționat mențineți zona într-o situație de subdezvoltare, oare faceți tot posibilul ca în cartierul vostru să nu apară nici un asistat, sau o faceți din prostie?
  Exista deja imensa colonie de pe strada Voltaire formată din țigani, asistați, centru de noapte (o colonie incontrolabilă), există blocul social de pe strada Moliere (un stabiliment care îți dă fiori), multe case de tip familial (cu problemele specifice) și o grămadă de familii de țigani (cu comportamentul antisocial cunoscut). Între restul cetățenilor există destule familii cu educație precară (incerți social și uman) Era necesar centrul de zi, DAR TOT ÎN ZONĂ? Oradea are declarate cinci cartiere mari și încă de dezvoltă, deci exista posibilitatea implementării proiectului de construcție în altă parte.
  Unde este politica de integrare? Ați uitat de ea? Înghesuindu-i în același areal, nu se vor schimba, integra și dezvolta niciodată, pentru că nu au de la cine învăța nimic bun. Dimpotrivă, se vor forma de mici în comunități puternice de infractori, care în curând nu vor mai putea fi stăpânite de nici o instituție a statului. Așa s-a procedat și cu locuitorii din blocurile de pe Voltaire, iar acum fenomenul de acolo nu poate fi stăpânit.
  DE CEILALȚI LOCUITORI AI ZONEI, CHIAR NU VĂ PASĂ? NU VĂ E MILĂ DE EI NICI UN PIC?

 2. BIHON Sport local

  „Flăcăii Aleșdului” sunt campionii Bihorului la juniori A1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  130 de autobuze şi microbuze electrice, hibrid şi cu hidrogen
  Valoarea investiției ar fi de peste 304 milioane lei, sursa de finanțare a achizițiilor este PNRR.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Tânărul găsit mort pe Centura Oradea s-a autoînjunghiat în inimă
  În urma anchetei și a necropsiei, autoritățile au stabilit că tânărul găsit decedat lângă Centura Oradea s-a sinucis.

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  2022 - primarul promite 100 de străzi să fie reabilitate
  Consiliul local a adoptat, joi, în ședința ordinară, studiile de fezabilitate pentru reabilitarea a trei străzi orădene - str. Liviu Rebreanu, str. Vincent van Gogh și str. Tompa Mihály, care totalizează peste 1km. 1

  Angajari BIHON

  Elka Prod angajează personal

  BIHON Sport local

  Crișul Sântandrei a câștigat faza județeană a Cupei României
  Pe un gazon excelent și pe o bază sportivă care arată din ce în ce mai bine, Stadionul Crișul din Aleșd, Viitorul Borș și Crișul Sântandrei și-au disputat joi trofeul pus în joc la faza județeană a Cupei României.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.