bihon.ro Web analytics

Direcţiile de dezvoltare ale Oradiei

De Simona Drimbău
Reactualizat la:

Direcţiile de dezvoltare ale Oradiei

Reactualizat la:
Trei organizaţii de mediu lansează un apel adresat autorităţilor şi institutiilor din Oradea referitor la direcţiile de dezvoltare care ar trebui avute în vedere.
Scris de Simona Drimbău - Trei organizaţii de mediu lansează un apel adresat autorităţilor şi institutiilor din Oradea referitor la direcţiile de dezvoltare care ar trebui avute în vedere.

Asociația pescarilor sportivi Aqua Crisius, Asociația Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor și Fundația pentru cultură și educație ecologistă ECOTOP, consideră că Oradea poate fi orașul din România care să reprezinte un model urban sustenabil, verde și neutru din punct de vedere climatic.

În prezent, Oradea se dorește a fi culturală, verde, smart, balneară, competitivă – conform planurilor și strategiilor elaborate de municipalitate mai degrabă pentru accesarea unor fonduri de finanțare decât pentru a integra nevoile reale ale orașului și ale locuitorilor săi în noua paradigmă de dezvoltare a zonelor urbane.

Contextul noilor provocări la nivel mondial ține cont de reziliența la schimbările climatice, încălzirea globală, amenințarea declanșării unei noi crize economice globale și scurtcircuitarea lanțurilor de aprovizionare globale.

Urbanizarea nu este un fenomen nou. Urbanizarea a adus modificări substanțiale în viața și mentalitatea oamenilor. Fenomenul urbanizării a produs și o serie de inconveniente, precum poluarea sau afectarea dramatică a resurselor naturale. Aceste aspecte trebuie luate în considerare în viziunea asupra orașului deoarece, cu timpul, degradarea mediului va afecta atât generațiile actuale cât și pe cele viitoare. Conflictul dintre urbanizare și mediu se poate rezolva prin schimbarea modului de a gândi și a acționa, prin respect față de mediu.

Direcţii

România este semnatară a acordului de la Paris privind schimbările climatice (2015) și chiar în aceste zile a participat la COP 26 Glasgow.

„ Pentru Oradea, este timpul pentru acțiuni clare în acest sens, nu doar de strategii și planuri caduce ca abordare, sau declarații și abordări clasice de tip „business as usual”. Elaborarea documentelor strategice pentru municipiu și zona metropolitană – Strategia integrată de dezvoltare urbană, Planul de acțiune pentru energie durabilă și climă, Planul de mobilitate urbană durabilă – ca documente-program pentru perioada următorilor 10 ani, ar trebui să țină cont la modul real de dorința cetățenilor și să integreze cu adevărat în viziunea de dezvoltare aspectele de mediu, energie, economie circulară, transport durabil, turism”, se arată în comunicatul ONG-urile de mediu din Oradea.

Organizațiile semnatare își mențin observația că, sub umbrela proiectelor de mediu, se propun din nou intervenții cu potențial impact semnificativ, costisitoare și care nu răspund nevoilor cetățenilor. Acțiuni punctuale precum cea de pe malul stâng al Crișului Repede nu se încadrează în nicio viziune de dezvoltare a orașului, contribuind la afectarea valorilor mediului urban.

10 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. art zbirou says:

  SE schimbã guvernul DAR mâinile ARIPI bune.
  (NU MAI SUNT referendum – urile DE ALTÃ DATÃ şi ÎNCÃ O DATÃ).

 2. xxx says:

  Beton, cat mai mult beton

 3. Pord says:

  Directia 1. Beton, Directia 2. Fier beton, Directia 3. Profire, Directia 4. Asfalt, Directia 5. Din nou Beton fara rost. Betonul fie cu voi, acerbi berbeci de oradeni ce sunteti.

  • Sluga77 says:

   Beton pentru porumbei
   Beton pentru oameni
   Sa moara verdeata
   Ca nu se uita nimeni

   In sfarsit se defriseaza
   De asta avem nevoie
   Sa ne fie cu folos
   Sa ne fie bine

   Bravo

 4. ioio says:

  directia beton armat si directia santiere fara viziune integrata. Si sa nu uitam de directia corectiei de 100% pentru proiectele pe fonduri europene realizate exemplar de cea mai fabuloasa administratie a planetei.

 5. Derecichei Ovidiu says:

  În sfârșit văd că se ia o atitudine clara împotriva regimului asa zis liberal al Orașului! Mai ra ma

  În sfârșit se ia atitudine mai larga împotriva regimului asa zis liberal al orașului! MAI R

  În sfârșit se ia o atitudine împotriva asa zilei regim liberal al Orașului! Eu ii mai amintesc conducerii orașului de scrisoarea celor 6 adresata lui Ceaușescu în martie 1989 dacă cunosc istoria cât de cât iar dacă nu informația măcar asta vad ca a rămas libera sa o consulte din ce surse vor! Retinti un lucru limitele când sunt depășite se ajunge dezastru sub tote aspectele Sale!

 6. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Prefectul Țiplea cere adoptarea „la timp și transparent” a bugetelor locale pe 2022
  Primăriile care nu pot adopta bugetul în termenul legal își vor desfășura activitatea pe baza bugetului din anul precedent. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A început „The Jogger Show": Noul model al gamei DACIA este prezentat în cadrul unui show ONLINE
  Pe parcursul evenimentului, desfășurat sub forma unui show online, se va organiza o sesiune de Q&A, cu diferite premii și surprize pentru participanți.

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ -D. 31.01.2022 - 04.02.2022 - COR mt jt Alesd (anuntate cu 2 zile)

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Gabriel Ghilea, numit subsecretar de stat în Ministerul Dezvoltării
  Fiul fostului deputat PNL de Bihor, Gavrilă Ghilea, este subsecretar de stat în cadrul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, potrivit unei decizii publicate marți în Monitorul Oficial. 7

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE! După Gojdu, Liceele Ady Endre, Greco-Catolic și Emanuel intră în online
  Datorită numărului de elevi și profesori infectați cu Omicron, și Liceul Teoretic „Ady Endre” a decis să intre cu toate clasele în online. 3

  România

  Președintele Iohannis, declarații după ședința CSAT: Ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil
  România are peste 600 km de frontieră comună cu Ucraina și trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil, spune Klaus Iohannis. 6

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.