bihon.ro Web analytics

„Discoteca anilor '70-'80”, la muzeu

De Camelia Buşu
Reactualizat la:
Este vorba despre prima expoziție permanentă dedicată discotecilor din anii comunismului.
Scris de Camelia Buşu - Este vorba despre prima expoziție permanentă dedicată discotecilor din anii comunismului.

 

Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural vă invită la vernisajul unei expoziții inedite și unice în România, „Discoteca anilor ’70-’80”. Evenimentul va fi urmat și de o petrecere cu muzica specifică perioadei.

Inaugurarea oficială a primei expoziții permanente dedicată discotecilor din anii comunismului va avea loc miercuri, 22 ianuarie, de la ora 17.00, Corp A, etaj II, Muzeul Orașului Oradea.

Proiectul expozițional vine să răspundă câtorva întrebări privind modul în care tinerii din generația ’70-’80 și-au găsit calea pentru a supraviețui cotidianului cenușiu al comunismului. „Ce au reprezentat discotecile în anii ’70-’80”, „Care era atmosfera din discotecile orădene?”, „Cum se făcea rost de muzică?”, „Cum scăpai de cenzură?”, sunt doar câteva dintre întrebările la care organizatoarea expoziției, dr. Cristina Liana Pușcaș, a căutat răspuns în încercarea de a creiona imaginea unei realități deloc documentată în România postcomunistă. Cercetarea științifică a implicat nu doar interviurile cu cei mai cunoscuți DJ orădeni, Dumitru Chifiriuc, Ovidiu Bojan și Varga Ștefan, ci și și analiza unui amplu fond documentar al Comitetului de Cultură și Educație Socialistă al Județului Bihor, descoperit la Arhivele Naționale – Serviciul Județean Bihor.

Conceptul expozițional reunește o serie de obiecte originale, de la vinilurile celor mai cunoscute formații, din acea perioadă, The Beatles, Boney M, Queen, Modern Talking, ABBA, Phoenix, Metropol, Semnal M etc., greu de procurat în anii de dictatură comunistă, dar și aparatură electronică specifică discotecilor, pickup-uri, magnetofoane, boxe, benzi magnetice etc.

O contribuție esențială în constituirea acestui patrimoniu valoros al Muzeului l-au avut numeroșii orădeni care s-au implicat activ în campania de donații „Nu arunca trecutul. Adu-l la Muzeu!”. Expoziția este un mod de a mulțumi orădenilor că au acceptat să fie parte activă în salvarea acestor bunuri culturale. De asemenea, unele din obiecte expuse aparțin și colecționarului orădean Szucs Gheorghe.

Proiectul expozițional își propune să trezească nostalgii generației de tineri ai anilor ’70-’80, reprezintând, totodată, și o lecție de istorie pentru actuala generație. Atmosfera va fi întreținută de către DJ Adi Filip. Sunteţi aşteptaţi cu drag la vernisaj și dicoteca ce se va organiza după vernisaj, respectând și dress code-ul deceniilor ’70 și ’80 ai secolului trecut.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 180 de persoane bolnave, îngrijite de Caritas Catolica
  Asociația Caritas Catolica își extinde serviciul de îngrijire la domiciliu.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Antonia Lestyan, în juriu la Beauty Forum
  Antonia Lestyan este cel mai tânăr make-up artist din juriul concursului Beauty Forum Cluj.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  S-au distrat la Balul Bobocilor LPS Bihorul
   Șase perechi au concurat la ediția din acest an a Balului Bobocilor „Neon Party” a Liceului cu Program Sportiv ,,Bihorul".

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Pro şi contra salariului minim de 60% din cel mediu la nivelul UE
  Socialiştii europeni propun introducerea unui mod de calcul unitar al salariului minim la nivel european care să garanteze o serie de salarii minime adecvate.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Stadiul lucrărilor din centru: Pasajul Magheru – 40%, Podul Dacia – 60%
  O raritate între lucrările municipale - şantierul de pe Magheru avansează văzând cu ochii. Este şi cel care provoacă cel mai mare deranj în traficul rutier din centru. 3

  BIHON Sport local

  Dorința lui Mihai Neșu de ziua lui: Nu vreau nimic pentru mine!
  Fostul fotbalist orădean Mihai Neșu împlinește miercuri, 19 februarie, 37 de ani.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.