bihon.ro Web analytics

„Discoteca anilor '70-'80”, la muzeu

De Camelia Buşu
Reactualizat la:
Este vorba despre prima expoziție permanentă dedicată discotecilor din anii comunismului.
Scris de Camelia Buşu - Este vorba despre prima expoziție permanentă dedicată discotecilor din anii comunismului.

 

Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural vă invită la vernisajul unei expoziții inedite și unice în România, „Discoteca anilor ’70-’80”. Evenimentul va fi urmat și de o petrecere cu muzica specifică perioadei.

Inaugurarea oficială a primei expoziții permanente dedicată discotecilor din anii comunismului va avea loc miercuri, 22 ianuarie, de la ora 17.00, Corp A, etaj II, Muzeul Orașului Oradea.

Proiectul expozițional vine să răspundă câtorva întrebări privind modul în care tinerii din generația ’70-’80 și-au găsit calea pentru a supraviețui cotidianului cenușiu al comunismului. „Ce au reprezentat discotecile în anii ’70-’80”, „Care era atmosfera din discotecile orădene?”, „Cum se făcea rost de muzică?”, „Cum scăpai de cenzură?”, sunt doar câteva dintre întrebările la care organizatoarea expoziției, dr. Cristina Liana Pușcaș, a căutat răspuns în încercarea de a creiona imaginea unei realități deloc documentată în România postcomunistă. Cercetarea științifică a implicat nu doar interviurile cu cei mai cunoscuți DJ orădeni, Dumitru Chifiriuc, Ovidiu Bojan și Varga Ștefan, ci și și analiza unui amplu fond documentar al Comitetului de Cultură și Educație Socialistă al Județului Bihor, descoperit la Arhivele Naționale – Serviciul Județean Bihor.

Conceptul expozițional reunește o serie de obiecte originale, de la vinilurile celor mai cunoscute formații, din acea perioadă, The Beatles, Boney M, Queen, Modern Talking, ABBA, Phoenix, Metropol, Semnal M etc., greu de procurat în anii de dictatură comunistă, dar și aparatură electronică specifică discotecilor, pickup-uri, magnetofoane, boxe, benzi magnetice etc.

O contribuție esențială în constituirea acestui patrimoniu valoros al Muzeului l-au avut numeroșii orădeni care s-au implicat activ în campania de donații „Nu arunca trecutul. Adu-l la Muzeu!”. Expoziția este un mod de a mulțumi orădenilor că au acceptat să fie parte activă în salvarea acestor bunuri culturale. De asemenea, unele din obiecte expuse aparțin și colecționarului orădean Szucs Gheorghe.

Proiectul expozițional își propune să trezească nostalgii generației de tineri ai anilor ’70-’80, reprezintând, totodată, și o lecție de istorie pentru actuala generație. Atmosfera va fi întreținută de către DJ Adi Filip. Sunteţi aşteptaţi cu drag la vernisaj și dicoteca ce se va organiza după vernisaj, respectând și dress code-ul deceniilor ’70 și ’80 ai secolului trecut.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Se finanțează împădurirea terenurilor. Prefectul le cere și primarilor să aplice
  Se acordă două tipuri de prime pentru împădurirea terenurilor. Banii se acordă pentru proiect, pentru acoperirea cheltuielilor aferente împăduririi, dar și pentru compensarea pierderilor de venit agricol, până la 12 ani.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 450 de cazuri noi de coronavirus în ultimele 24 de ore
  După ce sâmbătă a fost înregistrat un număr record de cazuri, duminică, 12 iulie, au fost anunțate 456 de noi infectări cu covid-19.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  ARDT Oradea invită tinerii la un webinar unde să discute despre start-ul în carieră
  ARDT Oradea- Asociaţia de Responsabilizare și Dezvoltare a Tineretului lansează un nou proiect educaţional: Evolve Intership.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Doar un singur caz nou de coronavirus confirmat în Bihor
  Situația rămâne similară în Bihor și duminică, un singur caz confirmat simptomatic fiind înregistrat de sâmbătă dimineața până duminică dimineață. 1

  România

  Un reputat epidemiolog: „Al doilea vârf va fi depăşit în maximum două săptămâni”
  Epidemiologul Molnar Geza spune că este optimist şi consideră că al doilea vârf al epidemiei de coronavirus din România va fi depăşit în maximum două săptămâni.

  Mapamond

  Donald Trump, văzut pentru prima dată purtând masca în public, de la începutul pandemiei de Covid-19
  Preşedintele american a fost văzut purtând mască în timpul vizitei unui spital militar. Guvernul federal recomandă purtarea măştii, mai ales atunci când distanţarea socială nu este posibilă, pentru a încetini răspândirea coronavirusului. Numărul cazurilor de coronavirus a crescut în Statele Unite. 2

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.