bihon.ro Web analytics

DSP Bihor avertizează: risc crescut de intoxicație acută cu ciuperci

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Direcția de Sănătate Publică avertizează despre pericolul la care se expun persoanele care consumă ciuperci culese din mediul natural – pădure, câmp, fâneţe sau teren infiltrat cu substanţe toxice.
Scris de farcas - Direcția de Sănătate Publică avertizează despre pericolul la care se expun persoanele care consumă ciuperci culese din mediul natural – pădure, câmp, fâneţe sau teren infiltrat cu substanţe toxice.

Ploile au accelerat creşterea în păduri a ciupercilor din flora spontană, iar medicii inspectori bihoreni avertizează că deşi sunt foarte sănătoase, unele ciuperci pot fi otrăvitoare şi pot provoca intoxicaţii fatale.

„Intoxicația acută cu ciuperci este datorată substanţelor toxice conţinute, substanțe care ajung în organism accidental, prin diverse mecansime legate de cele mai multe ori de confuzia între speciile comestibile și necomestibile. Sub o aparenţă deloc gravă se poate ascunde un pericol foarte mare!

În timp ce la adult folosirea în alimentaţie a ciupercilor culese fără o bună cunoaştere a diferitelor specii, este cea mai des întâlnită cale de intoxicare, la copil se raportează de cele mai multe ori consumul de ciuperci odată cu părinţii în timpul meselor comune, precum şi accidente legate de consumul neintenţionat”, transmite Directorul Executiv, Dr. Daniela Rahotă.

Semnele intoxicaţiei diferă în funcţie de tipul de ciuperci consumate şi apar la minim 15 minute pâna la 12 ore sau chiar mai mult, de la ingestie, şi se manifestă prin  greţuri, vărsături, tulburări intestinale, scăderea tensiunii arteriale, halucinaţii, tulburări nervoase, salivaţie abundentă, lăcrimare, micşorarea pupilei, dureri abdominale, scăderea pulsului, transpiraţii. În formele severe se instalează insuficienţa hepato-renală, comă cu evoluţie fatală, deces.

În cazul apariţiei unora din aceste semne este necesară prezentarea imediată la unităţile de Primiri Urgenţe din spitale sau apelarea Serviciului de Ambulanţă.

Direcția de Sănătate Publică recomandă:

consumul ciupercilor de cultură, provenite din unităţi autorizate şi / sau însoţite de certificate de calitate, evitând cumpărarea lor de la comercianţii ambulanţi, culegătorii amatori, persoane străine de la marginea drumurilor;

evitarea culesului / consumului ciupercilor din flora spontană (păduri, păşuni);

neimplicarea copiilor în procesul de culegere a ciupercilor;

supravegherea copiilor mici pentru a se evita riscul intoxicării accidentale. Intoxicaţia cu ciuperci la copii include forme de gravitate variabilă și cu evoluție imprevizibilă!

ciupercile otrăvitoare nu-şi pierd toxicitatea prin preparare! Toxinele ciupercilor sunt foarte rezistente la prelucrarea termică şi nu se distrug.

ceapa, usturoiul sau pătrunjelul care se schimbă la culoare, lingura de argint, nu sunt indicatori specifici ai toxicităţii ciupercilor. De asemenea este absolut greşit să considerăm că ciupercile care sunt mâncate de insecte, sunt comestibile. Pentru insecte toxina poate fi inofensivă datorită metabolismului diferit de cel al omului.

evitarea conservării ciupercilor provenite din flora spontană și/sau surse neautorizate, în condiţii casnice;

în cazul apariției oricăror semne clinice după consumul de ciuperci, este necesară prezentarea imediată la unităţile de Primiri Urgenţe din spitale sau apelarea Serviciului de Ambulanţă.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Sport local

  Trei bihoreni la națională, pentru trei meciuri importante
  Selecționerul Mirel Rădoi a anunțat jucătorii pe care va miza în cele trei partide pe care naționala României le dispută în luna octombrie.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Microbuz de transport persoane implicat într-un accident în Hidișelu de Sus
  Un microbuz și un autoturism au fost implicate într-un accident produs pe DN 76, în localitatea bihoreană Hidișelu de Sus.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Focar de infecție coronavirus la un cămin de bătrâni din Marghita: 18 vârstnici și 4 angajați
  Căminul de bătrâni "Sfântul Anton" al Caritas Catolica din Marghita e confirmat aproape în totalitate cu coronavirus.

  Angajari BIHON

  INGEL FENSTER angajează personal
  Firma noastră produce in Germania ferestre și uși din lemn, PVC și aluminium.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Defileul Crișului Repede, „vedeta” unui film documentar
  Pădurea Craiului, singura destinaţie de ecoturism din Bihor, este vedeta unui nou film marca Mihai Moiceanu.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Gata gratuitatea! De joi, cu taxă în parcarea de pe Independenței
  La miezul nopții de miercuri spre joi intră în funcțiune sistemul de tichetare a parcării subterane de pe strada Independenței.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.