bihon.ro Web analytics

Elevii se întorc în bănci: Aproximativ 90.000 de elevi bihoreni încep luni noul an școlar

De Georgiana Anghel

Elevii se întorc în bănci: Aproximativ 90.000 de elevi bihoreni încep luni noul an școlar

FOTO: Arhivă Bihon
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bihor (CJSU), prezidat de prefectul Dumitru Țiplea, a decis că toate cele 714 unități de învățământ din județul Bihor vor începe anul școlar în scenariul verde, respectiv cu prezența fizică în clasă.
Scris de Georgiana Anghel - Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bihor (CJSU), prezidat de prefectul Dumitru Țiplea, a decis că toate cele 714 unități de învățământ din județul Bihor vor începe anul școlar în scenariul verde, respectiv cu prezența fizică în clasă.

Cei aproximativ 90.000 de elevi din județul Bihor încep astăzi cursurile cu prezența fizică la clase, după ce CJSU a aprobat în cadrul ședinței de vineri, în contextul începerii noului an școlar, scenariile de funcționare a unităților din învățământul preuniversitar pentru intervalul 13 – 19 septembrie, de la nivelul județului Bihor.

„Tot în contextul începerii anului școlar, festivitățile de deschidere vor fi organizate doar în exterior, cu purtarea obligatorie a măștii de protecție și fără ca durata acestora să depășească 1,5 ore”, a anunțat inspectorul general Horea Abrudan, în cadrul unei conferințe de presă.

Pregătirile pentru noul an școlar au început în urmă cu câteva săptămâni, potrivit prefectului de Bihor Dumitru Țiplea. Spre deosebire de anul trecut, începând cu noul an școlar, școlile vor intra în scenariul roșu după ce se depășește incidența de 6 la mie.

Astfel, în conformitate cu Ordinul comun al Ministerului Educației nr. 5.196/2021 și al Ministerului Sănătății nr. 1.756/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică, scenariile de funcționare ale unităților de învățământ sunt următoarele: Scenariul 1 – la o incidență mai mică de 6 cazuri la mia de locuitori, activitatea în unitățile de învățământ se desfășoară cu prezența fizică, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție; Scenariul 2 – la o incidență mai mare de 6 cazuri la mia de locuitori, modalitatea de desfășurare a activității va fi propusă de Consiliul de Administrație al fiecări unități de învățământ și poate fi cu prezență fizică sau în sistem on-line, cu excepția elevilor din învățământul special. În acest an școlar, datorită variantei Delta a virusului Sars – CoV – 2, în momentul în care un elev sau un profesor va fi confirmat pozitiv, toată clasa își va suspenda cursurile, pentru o perioadă de 14 zile, indiferent de incidență.

„Acum cu varianta Delta e nevoie de mult mai puțin timp pentru a-i contamina pe ceilalți”, a precizat șefa DSP Bihor, Daniela Rahotă.

Elevii se vor putea întoarce fizic la școală fie după expirarea celor 14 zile, fie după a 8-a zi, cu condiția ca aceștia să se testeze pentru Covid-19 și rezultatul să fie negativ.

Campanie de vaccinare

Odată cu începerea noului an școlar debutează și campania de vaccinare în școli, care se va desfășura timp de două luni, până pe 15 noiembrie. În județul Bihor, doar 46% dintre cadrele didactive s-au vaccinat și doar 1.180 dintre elevii eligibili. “Vom demara acțiunile privind campania de vaccinare a elevilor eligibili, 12-18 ani, împreună cu familiile acestora și personalul din instituțiile de învățământ.

Vaccinarea copiilor este opțională nu obligatorie, dar subliniem importanța deciziei de a vaccina copiii, pentru că numai așa vom putea asigura acea imunitate colectivă de care se vorbește și care categoric va proteja copilul de tot ce înseamnă evoluție și complicații în cazul unei infectări și îmbolnăviri cu virsului Sars-CoV-2”, a declarat medicul șef al Direcției de Sănătate Publică Bihor, Călin Sonea, în cadrul conferinței de presă.

Informează părinții

Acesta a precizat că DSP și Inspectoratul Școlar au început deja o campanie de informare a părinților, cu privire la vaccinarea împotriva virsului Sars -CoV – 2.

„Am primit peste 90 de întrebări în scris, de la diferite unități de învățământ din județ, venite de la părinți. Am răspuns întrebărilor online, până săptămâna viitoare vom realiza un material complex, pe care îl vom transmite tuturor părinților și tuturor școlilor, cu aceste clarificări legat de vaccinarea copiilor”, a subliniat medicul. El a adăugat și că în campanie sunt implicate cadre medicale cu experiență.

“Echipele mobile care vor vaccina copiii, familiile și cadrele didactice, sunt aceleași persoane care au vaccinat din ianurie până în prezent, sunt cadre medicale competente. În județul Bihor nu s-a făcut nicio greșeală din punct de vedere al actului vaccinator”, a precizat reprezentantul DSP.

Școlile, pregătite pentru scenariul roșu

Potrivit prefectului Dumitru Țiplea, probabilitatea ca școlile din Oradea să intre în scenariul roșu este mică. “Incidență de peste 6 la mie am avut pentru doar noiembrie 2020 și în 2021 pentru o scurtă perioadă”, a subliniat prefectul.

În cazul în care se ajunge acolo însă, școlile sunt pregătite, potrivit inspectorului general.

„Avem achiziționate tablete și distribuite unităților de învățământ, iar prin fonduri europene majoritatea primăriilor sunt în curs de achiziționare de echipamente IT și tablete” a precizat Horea Abrudan.

Prefectura a anunțat că hotărârea CJSU va fi actualizată după fiecare vacanță școlară, înainte de reluarea cursurilor sau ori de câte ori este nevoie, pe baza scenariilor actualizate în funcție de evoluția epidemiologică și pe baza criteriului privind rata incidenței cumulate la nivelul fiecărei localități, respectiv numărul total de cazuri noi în ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.

CJSU Bihor: Toate școlile din județ vor începe anul școlar în scenariul VERDE. Cum se vor desfășura festivitățile de deschidere

Cele mai multe cazuri de COVID-19 din Bihor, la persoane cu vârsta sub 50 de ani

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  N-a mai prins tortul! Nuntă încheiată tragic după ce nuntașii l-au aruncat pe mire și l-au scăpat
  O nuntă din Băile Felix s-a încheiat la doar o oră de la începere, după ce nuntașii l-au luat prind surprindere pe mire și l-au aruncat în sus. Finalul a fost tragic deoarece, aceștia l-au scăpat din brațe. Tânărul a ajuns la spital cu coloana fracturată în două locuri. 7

  BIHON Sport local

  CAO a câștigat duelul cu Luceafărul. Marius Hosu a marcat de trei ori!

  România

  Alte scumpiri: Producătorii anunță că apa de izvor îmbuteliată se va scumpi cu 20%
  După ce prețul energiei electrice și al gazului metan a urcat, o nouă scumpire este așteptată în România. 1

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  7 străzi din Oradea rămân miercuri pentru câteva ore fără apă

  BIHON CAO

  CITIRI CAO 13.09.2021-17.09.2021

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Expoziţia „Descoperiri arheologice recente din Țara Crișurilor”
  Vernisajul a avut loc la Muzeul Ţării Crişurilor de Zilele Europene ale Patrimoniului.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Vulcanistul Mircea Flonta, academician titular. Coleg de clasă cu alți doi academicieni de la Samuil Vulcan
  Liceul de la Beiuș este prima unitate școlară din învățământul preuniversitar care a dat țării, dintr-o singură clasă, trei academicieni: Marius Sala, Mircea Flonta și Lazăr Dragoș. Mircea Flonta era până acum membru corespondent.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Curteanu și secția Maternității a Județeanului, iluminate în portocaliu pentru marcarea Zilei Siguranței Pacientului
  Două vești - una rea și una bună. Cea rea e că a crescut numărul copiilor născuți cu malformații, dar și a nou-născuților ce ajung la ATI Neonatologie la Maternitatea de stat ce aparține de Spitalul Județean.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.