bihon.ro Web analytics

Filmul lui Horaţiu Mălăele, „Luca”, a deschis TIFF Oradea. Programul proiecțiilor și prețul biletelor

De Camelia Bușu
Reactualizat la:

Filmul lui Horaţiu Mălăele, „Luca”, a deschis TIFF Oradea. Programul proiecțiilor și prețul biletelor

Reactualizat la:
Recomandarea directorului Festivalului Internațional de Film Transilvania: „Spioni de ocazie”.
Scris de Camelia Bușu - Recomandarea directorului Festivalului Internațional de Film Transilvania: „Spioni de ocazie”.

Maratonul filmelor a început pentru a patra oară la Oradea. Filmul de deschidere a fost ales cel regizat de Horaţiu Mălăele, „Luca”. Programată iniţial în Piaţa Unirii, proiecţia a fost mutată din cauza instabilităţii vremii în sala Filarmonicii de Stat Oradea.

Înainte de proiecţia filmului a urcat pe scenă Cristian Hordilă, directorul Festivalului Internațional de Film Transilvania, care a mulţumit cinefililor care au ales să fie prezenţi în sală la deshiderea festivalului, deşi evenimentul a fost amânat cu 45 de minute din pricina schimbării locaţiei. „Suntem aici pentru al patrulea an consecutiv şi mă bucur foarte tare că pandemia nu a reuşit să ne oprească. Avem o ediţie şi un an cu foarte multe filme româneşti şi maghiare. Se pare că cinematografia românească a fost foarte productivă şi creativă în acelaşi timp. Recomandările şi programul de filme le găsiţi în revista APERITIFF care este distribuită în tot oraşul şi care vă poate ajuta să vă stabiliţi programul de weekend dacă nu doriţi să staţi în casă. Avem şi foarte mulţi invitaţi. Îi veţi putea vedea pe Pavel Bartoş, Dan Bordeianu şi mulţi alţi artişti care vor veni să vă prezinte filmele şi să stea de vorbă cu dumneavostră, aşa că îndrăzniţi să le puneţi întrebări. Aş vrea să le mulţumesc partenerilor care sunt alături de noi de patru ani de zile, în primul rând Primăriei Oradea, fără de care acest proiect nu ar fi existat, ajutorul lor fiind foarte important. Sunt foarte importanţi partenerii locali peste că asta ne face să ne simţim într-o echipă şi să simţim că ne apreciază şi ne primesc în fiecare an”, a spus Cristian Hordilă.

După „Nunta Mută” şi „Funeralii fericite”, „Luca” este cel de al treilea film regizat de actorul Horaţiu Mălăele, un thriller psihologic care pendulează între București și New York. Un imigrant român încearcă să îşi trăiască visul american la New York dar nu reuşeşte decât să fie un şofer de taxi care visează să ajungă star de cinema. După 26 de ani, într-o zi apare un client bizar care îi va schimba din nou viaţa, devenind martor protejat pentru o crimă. Până la proces, Luca se ascunde în România sub identitatea unui om mort. Aici îl reîntâlnește pe Nedelcu, fostul locotenent al poliției secrete de dinainte de revoluţie, ajuns acum șeful Protecției Martorilor din România. Nedelcu reînvie umbrele trecutului şi începe să-l șantajeze pe Luca. Sub noua lui identitate Luca știe că dacă dispare, nimeni nu-l va căuta pentru că e deja mort.

„Filmul este un animal viu, periculos și imprevizibil. O prejudecată poate fi dăunătoare și riști să fii devorat. Așa încât, de obicei, folosesc cu prudență ambele variante. Din fericire, la «Luca», am avut actori extrem de talentați și versatili, care au procesat și integrat rapid indicațiile, iar improvizațiile au fost de multe ori reprimate de graba cu care am fost obligați să facem filmul”, spune despre „Luca” Horațiu Mălăele.

Un om care ţine cu actorii

După proiecţia filmului, cei prezenţi în sala Filarmonicii de Stat Oradea i-au întâmpinat cu aplauze prelungite pe doi dintre protagoniştii filmului, actorii Istvan Teglas şi Andi Vasluianu. Prima întrebare din partea publicului a fost legată de colaborarea lor cu Horaţiu Mălăele din postura de regizor. „E un mare actor, şi câteodată e greu, mai atunci când începe să îţi arate. E un foarte bun regizor. Tocmai pentru că e actor, e foarte empatic”, a spus Andi Vasluianu. „Era primul meu rol principal într-un film de lungmetraj şi îmi era foarte frică, mai ales că era şi un film de Horaţiu Mălăele. A fost foarte interesant felul cum ne-am întâlnit şi cum am reuşit să primesc acest rol după trei luni de casting. Dar m-a lăsat să fiu eu, fiind totuşi un personaj foarte complicat, cu aceste lumi foarte teatrale. M-am lăsat pe mâna lui, neavând foarte multă experienţă în lumea filmului şi neştiind cât de bine funcţionează această abordare teatrală în film. S-a filmat într-o lună de zile, a fost foarte greu şi obositor. Altfel, am cunoscut un om extraordinar de cald şi calm, care a ţinut cu actorii, ceea ce este foarte important şi se întâmplă din ce în ce mai rar”, a explicat Istvan Teglas.

Un alt spectator, după vizionare a mărturisit că filmul i-a lăsat impresia că aduce mult cu „un Joker într-o lume românească”. Istvan Teglas a explicat că filmul „Luca” a fost filmat în 2018, dar „din cauza panedemiei şi din cauza bugetelor pe care nu le au filmele româneşti” au încheiat ultimele secveţe la New York abia în 2019. „Joker” a apărut pe ecrane puţin după, în 2019, ei neştiind la vremea aceea de acest film, dar da, sunt ceva asemănări. Cât despre filmările cu actriţa Rodica Mandache a mărturisit că au fost foarte relaxante şi s-au distrat foarte mult. Şi-a amintit şi o poveste de la fimări, când actriţa trebuia să filmeze mult timp într-un fotoliu, iar după vreo şase ori de stat în el la filmări, într-o pauză în care mâncau, povesteau şi râdeau, Rodica Mandache s-a ridicat, a făcut câţiva paşi, moment în care un reflector mare de lumini a căzut pe fotoliu. „Doamnă, aţi scăpat!”, atât a mai putut să spună Istvan Teglas sub privirile mirate ale actriţei.

Recomandarea directorului: „Spioni de ocazie”

La deschiderea festivalului, Cristian Hordilă a făcut o recomandare din lista lungă de filme. „O proiecţie de film foarte importantă şi specială pentru noi este proiecţia filmului «Spioni de ocazie», care va avea loc duminică, la Filarmonică. Este importantă pentru că parte din acest film a fost făcut aici, la Oradea, în urmă cu doi ani. E un film dspre nişte spioni evrei, inspirat din fapte reale, e un documentar, vă recomand să nu îl rataţi”, a spus Cristian Hordilă, directorul Festivalului Internațional de Film Transilvania.

„Spioni de ocazie” spune o poveste mai puțin cunoscută din cel de-al Doilea Război Mondial: în primăvara anului 1944, oameni obișnuiți, sioniști, au fost recrutați de British Intelligence și trimiși în estul Europei ocupat de nemți cu scopul de a a găsi prizonierii de război și de a organiza o potențială evadare. Filmul va fi proiectat în cadrul TIFF Oradea în prezența regizoarei Oana Giurgiu și a editorului Letiția Ștefănescu, duminică seara, 19 septembrie, de la ora 20:30.

Inedit este faptul că pe perioada TIFF Oradea, la Sinagoga Neologă Sion se poate viziona o selecție din fotografiile care au stat la baza documentarului. Peste 40.000 de fotografii au fost făcute pentru acest documentar, în diferite locaţii din România, printre care se numără şi Oradea. O întreagă echipă artistică a făcut posibilă o întoarcere în timp, în perioada întunecată a celui de-al Doilea Război Mondial.

Fotografiile au fost realizate de Alex Gâlmeanu, un fotograf și director de imagine român, specializat în fotografie editorială, publicitară, de modă sau experimentală. Fotografiile alb-negru dezvăluie fiecare emoţie, fiecare speranţă, fiecare gest al personajelor şi poveştile pe care le-au trăit. 20 dintre fotografi sunt expuse acum la Oradea într-o expoziţie inedită care va călători în toată România, însoţind premiera documentarului. La Sinagoga Neologă Sion poate fi admirată până duminică, între orele 10:00-18:00.

Galerie FOTO – Cami Bușu

Programul proiecțiilor TIFF Oradea:

Biletele se pot achiziționa de pe următorul link

Sâmbătă, 18 septembrie

STRĂJERII DELTEI 10+, EducaTIFF: Proiectie pentru copii, 11:00 – Sâmbătă, 18 Septembrie, Filarmonica de Stat Oradea, Oradea

O ALTĂ LIGĂ, 14:30 – Sâmbătă, 18 Septembrie, Filarmonica de Stat Oradea, Oradea

DIN CÂTE ŞTIU, TIFF ORADEA 2021, 15:30 – Sâmbătă, 18 Septembrie, Palatul Baroc Galerie, Oradea

NEIDENTIFICAT, În prezenţa echipei filmului, 16:00 – Sâmbătă, 18 Septembrie, Teatrul Regina Maria, Oradea

NOUA ORDINE, 16:30 – Sâmbătă, 18 Septembrie, Filarmonica de Stat Oradea, Oradea

OTTO BARBARUL, 18:00 – Sâmbătă, 18 Septembrie, Palatul Baroc Galerie, Oradea

RAPORT FINAL, 18:30 – Sâmbătă, 18 Septembrie, Filarmonica de Stat Oradea, Oradea

CĂUTĂTORUL DE VÂNT, în prezenţa echipei filmului, 19:00 – Sâmbătă, 18 Septembrie Teatrul Regina Maria, Oradea

COMPLET NECUNOSCUŢI, Precedat de scurtmetrajul Romanian Tradition, în prezenţa echipei filmelor, 20:30 – Sâmbătă, 18 Septembrie, Piata Unirii – Open Air, Oradea

BERLINER, 20:30 – Sâmbătă, 18 Septembrie, Palatul Baroc Galerie, Oradea

ROMÂNIA SĂLBATICĂ, în prezenţa echipei filmului, 20:45 – Sâmbătă, 18 Septembrie, Palatul Baroc Open-Air, Oradea

DINEU CU VECINII DE SUS, 21:00 – Sâmbătă, 18 Septembrie, Filarmonica de Stat Oradea, Oradea

CINE-CONCERT: L’INHUMAINE, acompaniament live Karpov not Kasparov, 21:00 – Sâmbătă, 18 Septembrie, Sinagoga Sion, Oradea

MIRACOL, în prezenţa echipei filmului, 21:15 – Sâmbătă, 18 Septembrie, Teatrul Regina Maria, Oradea

Duminică, 19 septembrie

MAMI 14+, EducaTIFF: Proiectie pentru copii, 11:00 – Duminică, 19 Septembrie, Filarmonica de Stat Oradea, Oradea

VARA LUI ’85, 15:30 – Duminică, 19 Septembrie, Filarmonica de Stat Oradea, Oradea

NOAPTEA REGILOR, 16:00 – Duminică, 19 Septembrie, Palatul Baroc Galerie, Oradea

LECŢII DE PERSANĂ, 17:45 – Duminică, 19 Septembrie, Filarmonica de Stat Oradea, Oradea

PREGĂTIRE PENTRU A FI ÎMPREUNĂ O PERIOADĂ NEDETERMINATĂ, 18:15 – Duminică, 19 Septembrie, Palatul Baroc Galerie, Oradea

PUP-O, MĂ! 2 – MIREASA NEBUNĂ. Filmul de închidere TIFF Oradea 2021, în prezenţa echipei filmului. 20:30 – Duminică, 19 Septembrie, Piata Unirii – Open Air, Oradea

TREASURE CITY, 20:30 – Duminică, 19 Septembrie, Palatul Baroc Galerie, Oradea

SPIONI DE OCAZIE, în prezenţa echipei filmului, 20:30 – Duminică, 19 Septembrie, Filarmonica de Stat Oradea, Oradea

SUCCES DE PUBLIC, 20:45 – Duminică, 19 Septembrie, Palatul Baroc Open-Air, Oradea

CINE-CONCERT: DE HAZ DE NECAZ, SCURTMETRAJE ROMANESTI. acompaniament live Simona Strungaru, Sebastian Burneci, 21:00 – Duminică, 19 Septembrie, Sinagoga Sion, Oradea la Filarmonica de Stat. Filmul poliţist i-a ţinut în suspans pe cinefili, fiind plin cu răsturnări de situaţie, dar şi cu scene dure şi scene fierbinţi.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Bihon CSM Oradea

  Renasc speranțele la calificare: CSM Oradea câștigă meciul din deplasare cu Szolnoki Olajbányász
  CSM Oradea a câștigat cu scorul de 75-58 meciul din deplasare cu Szolnoki Olajbányász.

  România

  Incident halucinant: O familie a fost atacată de propriii câini. Jandarmii au venit în ajutor
  Incidentul a avut loc miercuri după-amiaza, în locuința unei familii din Arad. Acasă se aflau bunicii împreună cu nepoțica lor. La un moment dat, unul dintre cei doi câini pe care aceștia îi dețin, a devenit agresiv și a mușcat-o pe bunică.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Selina și Construcții Bihor, oferte pentru parcarea de pe str. Iosif Vulcan 
  Inițiativa a stârnit nemulțumirea riveranilor, dar petiția lor n-a produs efectele dorite. Primăria a scos la licitație proiectarea și execuția parcării dintre case.

  BIHON CAO

  Cum se face accesul la Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Întrerupere furnizare apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  PSD și UDMR au blocat reorganizarea de la Școala Francisc Hubic
  Aleșii județeni au respins, pentru a treia oară, aprobarea organigramei Centrului de Cultură al Județului Bihor.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Victorie civică la Sântandrei: Justiția spune ”NU” definitiv incineratorului de animale de lângă Palota
  Asociația ”Santandrei Metropolitan Area” (SMA) a reușit să blocheze definitiv prin intermediul justiției înființarea unui incinerator de animale pe raza comunei. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Drumul Oradea - Sânmartin - exproprieri în valoare de 2 milioane euro
  Consilierii județeni au aprobat marți culoarul de expropriere pentru drumul de legătură Oradea - Sânmartin. 4

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.