bihon.ro Web analytics

Fondurile europene rămân o prioritate pentru Oradea și județul Bihor

Fondurile europene rămân o prioritate pentru Oradea și județul Bihor

Reactualizat la:
Fondurile europene rămân o prioritate pentru Oradea și județul Bihor
Fondurile europene rămân o prioritate pentru Oradea și județul Bihor

Primăria Oradea a implementat și este în curs de implementare a proiectelor europene în valoare de 600 de milioane de euro, care au schimbat în bine fața orașului și au adus o creștere a calității vieții, Oradea devenind oraș fruntaș în atragerea de fonduri europene.

S-au realizat investiții majore în sistemul de termoficare, în sistemul de sănătate, prin modernizarea și dotarea spitalelor, investiții în infrastructură și mobilitate, prin realizarea de poduri și pasaje supraterane și subterane, s-au modernizat străzi și s-au construit drumuri noi, cum ar fi drumul expres, transportul în comun a fost îmbunătățit prin achiziția de tramvaie și autobuze noi iar în prezent se lucrează la extinderea liniilor de tramvai din Calea Aradului, care vor lega această zonă de Cantemir. Au fost reabilitate termic 45 de blocuri și continuăm reabilitarea acestora, am pus în valoare a patrimoniul prin reabilitarea Cetății, reabilitarea bisericilor și a unor clădiri transformate apoi în muzee, spațiile pietonale au fost extinse iar zona centrală a fost modernizată, am amenajat noi parcuri și coridoare verzi, dar ne-am axat și pe dezvoltarea turismului de agrement.

„Pentru perioada de programare 2014-2020, Primăria Oradea a accesat 70 de proiecte cu o valoare de 350 de milioane de euro, Oradea valorificând astfel cu succes șansa fondurilor europene. Dacă mai adăugăm alte 250 de milioane de euro din perioada de finanțare 2007-2013, putem spune că în 8 ani de zile din perioada mandatului primarului Ilie Bolojan, 600 de milioane de euro au fost atrase în Oradea. Acest lucru se vede începând de la reabilitarea Pieței Unirii, se vede în serviciile publice, inclusiv cele de alimentare cu energie termică, serviciile de alimentare cu apă și canalizare. Tot ce a însemnat proiecte de infrastructură a fost o prioritate pentru Primăria Oradea, aceasta nu a ratat nicio oportunitate ca să acceseze fondurile europene”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, prezent vineri în Oradea la inaugurarea primului pasaj rutier subteran din oraș, Pasajul Magheru, realizat tot pe fonduri europene. Ministrul Boloș a vizitat și câteva șantiere pe fonduri europene aflate în lucru, cum ar fi reabilitarea malului stâng al Crișului Repede și reabilitarea Pieței Ferdinand, care urmează să fie finalizate.

Continuarea implementării proiectelor pe fonduri europene și atragerea de noi fonduri europene rămâne o prioritate pentru Oradea și în viitorul exercițiu de finanțare.

„Orașul nu se poate dezvolta fără susținerea investițiilor din fonduri europene. Vom continua modernizarea orașului Oradea, în așa fel încât Oradea să rămână pe traiectoria de dezvoltare europeană pe care se află acum. Ne vom focusa în anii ce urmează să atragem fonduri pentru cele mai mari programe de investiții și suntem deja pregătiți cu studii de fezabilitate și proiecte pentru liniile ce urmează să se deschidă. Anul acesta și anul viitor vom începe noi lucrări de investiții, dintre care unele sunt în stadiul de aprobare a proiectelor, altele sunt deja în licitație, și ne pregătim cu proiecte pe care le vom depune pentru viitorul ciclu de finanțare. În următoarele săptămâni vom începe lucrările la reabilitarea bulevardului Nufărului-Cantemir. Un alt proiect major la care urmează să demarăm lucrările anul viitor este realizarea pasajelor subterane din Centrul Civic, dar și reabilitarea Pieței Cetate și transformarea acesteia într-un centru modern pentru comercianți și orădeni. În viitorul ciclu de finanțare ne dorim să mai realizăm două pasaje subterane, unul la magazinul Crișul iar celălalt la Gară, unde, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, vom realiza un centru intermodal de transport metropolitan integrat. Alte proiecte importante pentru turismul de agrement pe care le vom cuprinde în finanțare europeană sunt Grădina Urbană Nufărul și Grădina Termală Ioșia”, a declarat Florin Birta, viceprimarul Oradiei și candidat la Primăria Oradea.

În ceea ce privește dezvoltarea județului Bihor, sunt câteva proiecte strategice pe care, dacă le realizăm în anii următori, județul are condiții pentru dezvoltare, iar dacă nu vor fi realizate, atunci județul nostru va rămâne în urmă, așa cum se întâmplă astăzi.

„Aceste proiecte sunt Autostrada Transilvania, reabilitarea drumului național DN 76 de la Deva spre Oradea, care este o necesitate, pentru ca zona Beiuș-Ștei să se dezvolte, și angajamentul nostru luat împreună cu ministrul transporturilor este că până la 1 decembrie se va circula anul acesta în bune condiții de pe dealul Bitii până la Oradea. De asemenea e nevoie să atragem în continuare bani europeni pentru a pune Bihorul pe harta României. Legătura orașului Oradea cu viitoarea autostradă, finanțată din bani europeni, este un astfel de proiect, lucrările vor începe în cursul anului viitor și în felul acesta Oradea va fi legată de sistemul european de autostrăzi. Un alt proiect important pe care îl vom începe în perioada imediat următoare este cel de realizare a drumului expres Oradea – Arad. Este un proiect major, pentru că în afară de dezvoltarea zonei Salonta – Tinca – Chișinău Criș spre Arad, va dezvolta și culoarul de transport între cele două autostrăzi Transilvania și Coridorul 4, dar și culoarul de transport strategic european din nordul spre sudul Europei, în zona de Sud-Est. În felul acesta, revizuind împreună cu partenerii noștri din Arad studiul de fezabilitate, care a fost din păcate abandonat de zece ani de zile, vom introduce acest proiect pentru finanțare din bani europeni, și în felul acesta și județul în partea de Sud-Vest va fi conectat cu sistemul european de autostrăzi”, spune primarul Ilie Bolojan, candidat la președinția Consiliului Județean Bihor.

“Comandat de PNL Bihor , Publicat de Inform Media Press SRL, Cod mandatar financiar 21200012”

Advertorial! CH 10491

29 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. altuss says:

  E bine că se refac clădiri, însă asta nu face din Oradea oraş puternic. Oraşele atrăgătoare sunt acelea care au instituţii de renume: universităţi, institute de cercetări, mari instituţii culturale, financiare, mari cluburi sportive…şi aşa mai departe, ori, Oradea nu are aşa ceva.

  • Robert says:

   Acele orașe care au tot ce ai enumerat tu le au pt ca au fost clădite de conducători cu viziune, Oradea nu are asa ceva și din cum se pare nici în viitorul apropiat nu va avea.Daca UE mâine va deschide o axa de finanțare pt bude, ne vom umple de bude,dc va finanța cuiburi de berze pe stâlpi vom avea pe fiecare stâlp una și asa mai departe. E bine ca se atrag fonduri dar se pare ca una e sa ai alta sa si știi să-i folosești cu adevărat benefic. Sigur am atras 600 de mil Wow!!! Și dp 600 de mil atrase Oradea tot un oraș mediocru a rămas fără a excela în mai nimic și cu veniturile printre cele mai mici din tara (deși asta ni se explica în trecut, ca infrastructura aduce bună stare, nu și la noi se pare)Iar viitorul adevărat nu e deloc roz pt oraș.In comparație cu orașele mari din jur discrepantele au crescut. Practic toți s-au dezvoltat mai bine și mai cu cap ca noi, asta-i realitatea pt cine vrea s-o vadă.

   • ana says:

    exact, suntem nimic pe langa cluj, iasi, timisoara. Am de a face cu oameni din tara, si cand aduc vorba de oradea tot spre cluj, timisoara sau alte orase tind toti sa spuna ca e mai bine si is mai atractive, noi ne imbatam cu apa rece, Nu ai educatie, aeroport, oameni de valoare, tot in alte orase mergem sa ne tratam ca nu avem medici, salarii de rahat. Firme de mana a doua, sa curga banii europeni in lucrari(betoane) pt firmele casei, asta e adevarul pe care nu-l vad oradenii, nu betonul tine de foame.

  • Radup says:

   “Primăria Oradea a implementat și este în curs de implementare a proiectelor europene în valoare de 600 de milioane de euro, care au schimbat în bine fața orașului și au adus o creștere a calității vieții,”unde a crescut calitatea vietii?harburile de tramvaie tot fara aer conditionat sunt,la fel si mare parte din autobuse,iarna tot cea mai scumpa gigacalirie o platim la nivel de tara ,cu toate ca s-au investit 100 de milioane de euro din fondurile UE in turbina noua pe gaz la CET ,care promitea costuri aproape zero pentru locuitori,si asta datorita generarii in paralel si de energie electrica(“care acopera costurile operarii”),care alte cresteri ale vietii sunt?ca avem parcari,mare parte din ele relizate abuziv pe niste exproprieri pe bani ridicoli?dar eu nu am masina ,atunci cu ce a crescut aceste exproprieri nivelul vietii mele?cu ce a crescut nivelul vietii mele ca voi ati facut aquapark din fostul strand municipal unde si daca iti permiti preturile exorbitante,nu e sigur ca dupa stat la coada ore intregi ajungi sa si intri in incinta!care e calitatea vietii legata de dealul ciuperca,unde aveam o promenada si o priveliste asupra orasului la final?(si astazi acest obiectiv distrus datorita incompetentei firmei de casa a PNL Abednego.srl)!domnule Bolojan ,nu toata lumea e oarba ,sau doritoare de pupat dosuri galbene albastre!!!

   • du-te says:

    am fost de 20 de ori la aquaparcul din oradea (si dupa ora 17 si pe la 12) anul asta si cel mai mult am stat 10 minute la coada, cu o medie de 2 minute in rest. tu vorbesti din auzite si de la ghinionisti care au venit la gramada. tramvaie la fel, sunt si fara aer conditionat dar si cu ac. mai demult nu era niciunul cu ac. deci ba, imbunatatirea vietii e clara, dar nu vrei tu sa accepti. si nu se pot face toate de-odata ca n-ai cum.

    oricum tot ce zici e cam gresit. n-o sa accepti adevarul, degeaba te contrazic, stii ca am dreptate. dar iti faci norma de hatereala. spor.

    • chang lee says:

     asta e ideea , ca trebuie sa mergi seara sa ai loc sa intri la strand 🙂

    • vasi says:

     Timisoara is face Aquapark, privat, de 11 hectare, in Oradea e de 7 hectare, Clujul o sa-si faca in curand. 805 din clienti sunt din afara judetului, cand vom pierde cei 80% si vor ramane 20% sunt curios cat de rentabil va fi? Langa Aquaparc mai sunt vreo 2-3 hectare, de ce naiba nu il mareste sa fie mai atractiv, tot timpul ce e mare e atractiv, dar noi continuam politica demolam ce e mare si facem mic, noi nu avem voie sa devenim mari, trebuie sa ramanem in cacat si mici, mai bine da terenul pt hotel, sa intre banii undeva in buzunarul altora, ca doamne tare greu sa mai faci cateva bazine sa nu ne asam la Timisoara sau Cluj, ca clientii vor merge unde e mai mare nu unde e mai mic si inghesuit.

  • Dan says:

   Ce ai enumerat se întâmplă când ai cetățeni spălați cu spirit antreprenor sau oameni la cârma unei instituții de învățământ sau sportive cu viziune.

   Dacă toți așteaptă ca un om, primarul, sa le rezolve problemele, atunci fi sigur ca va fi eșec. Primarul se ocupa cu gestionare de fonduri, chestii gospodare (un pod aici, un pasaj aici, centru istoric mai sexy, etc).

   Dar asta e – când oamenii stau pe bihon sa se plângă de politicieni în loc sa iasă afara și să facă CEVA, atunci 100% se va alege praful.

   Acum o sa îmi primesc răspunsuri de genul “pai cum sa fac eu ceva, când X îmi face asta baaaa ****”. Ok fam, rămâi mediocru x

   • Robert says:

    De aia sunt primarii în tara care în strânsă colaborare cu universitățile locale au atras zeci de milioane de euro pt crearea de clustere, platforme educationale pt dezvoltarea și atragerea tehnologiilor de viitor pt ca ei sunt prosti și nu știu ca nu e treaba lor.Am văzut noul pasaj Magheru care e frumos și util dar nici pasajul și nici centrul sexy nu-i va tine acasă pe tinerii care umple trenurile spre CJ și TM mergând la studii pt ca orașul lor nu le mai poate oferi practic nimic. De aia majoritatea și rămân acolo unde și-au făcut studiile.Ei sunt de regula crema elevilor din liceu cu potențial și capacitate de a aduce plus valoare locului, ca vor pune umărul la dezvoltarea unei afaceri de acolo sau vor crea una proprie nici nu contează.Asa s-au clădit orașe puternice, prin atragerea de materie cenușie Culmea ca aceste orașe cam și sunt pe primele locuri în topurile naționale iar noi urmam undeva dp Botoșani. Sigur peste tot sunt vârfuri și baza dar când vine vb de medie cam pe acolo suntem.Lucrurile se cam leagă și dincolo de asfaltări și toate cele o primărie în secolul 21 se cam ocupa și cu politici de dezvoltare durabila centrat pe resursa umana ceea ce la noi nu s-a prea întâmplat.

  • mihai says:

   Logic. Stai si analizeaza ce ai spus, uita-te universitati, inistute de cercetare…toate sunt de la centru. Tot ce nu merge…e din centru, tot ce se misca cat de cat e facut local.

   • Robert says:

    Cat se poate de greșit.Nu centru ii obliga sa tina o grămadă de profile care nu prezintă nici un interes pt viitor.Nu-i de mirare deci ca la Oradea pe anumite profile poți fi bursieri și cu 5 ca nu se ocupa nici locurile cu bursa din profilul respectiv. În Oradea auzi studenți care se plâng ca nu vin profesorii la ore. Studenți suna profesori frate să-i roage sa meargă la ore(unde naiba mai exista asa ceva?)Rectorul și-a dat demisia cu 3 luni înainte de expirarea mandatului sa mai poată candida o data și a fost reales.O mizerie de tactica ca să rămână o eternitate pe funcție.Omul se lauda cu realizări de genul ca a pus termopane noi pe bani europeni.Nah facultățile din Cluj au atras doar acest an vreo 100 de mil de euro pt proiecte de cercetare(proiecte scrise și câștigate de oamenii locului nu de centru)Toate știrile care le generează UO sunt știri de genul, profesor care fuma la ore în sala de curs, altul prins cu mita și de astea nimic legat de cercetare de știință, măcar ceva banal, nimic frate Alte facultăți mai ies in fata cu ceva periodic, arata ca se ocupa cu ceva la noi zero, da zero zero.Practic UO cheltuie tot bugetul 100% deci pe salarii, multe deloc mici rar când mai rămâne ceva și pt activități cu care se ocupa o facultate și atunci maxim 1 sau doua procente. Banii atrași din fonduri UE sunt de tot rasul în comparație cu alte centre universitare cu care teoretic concurează. Doar teoretic pt ca UO e undeva pe locul 2mii mondial.(nu glumesc,cam pe acolo e)As mai putea continua mult și bine.Cam asta e UO o vaca de muls pt unii nimic mai mult. Statul bugeteaza un număr de locuri și dc mai aduna destui studenți plătitori sa le iasă salariile atunci mulțumirea e maxima.Da în tara s-au mai produs și chestii interesante. Și Reșița are facultă, probabil era una la fel de fantastica ca UO.Anul asta a fuzionat cu UBB. Practic s-a desființat ceea ce a fost și a devenit o aripa a UBB care va face acolo probabil câteva profile atractive și de viitor.La noi primăria s-a gândit ca vrea sa investească, în cămine noi, campus nou asa ca din taxele tale și a tuturor vor cheltui o căruță de bani pe o instituție întrata deja aproape în putrefacție.

 2. Anonimul says:

  Ce nu i se poate imputa actualului primar al orasului Oradea si a intregii echipe a Bihorului este faptul ca a reusit sa acceseze fonduri europene, se vede, sunt de laudat, insa sunt si multe aspecte care nu se vad si sunt de resortul unora care au frant destine … degeaba.

 3. Pixul says:

  Negustori de iluzii

  • altuss says:

   Aşa e: se laudă cu oraşul că e vopsit pe afară, dar când e vorba despre ce e înăuntru, majoritatea tinerilor ies pentru a merge în alte oraşe, deoarece Oradea nu are Universitate renumită, nu are centre de cercetare, nu are spitale de renume, nu are instituţii culturale mari cum ar fi Teatru Naţional, nu are aeroport, nu are festivaluri naţionale renumite…nu are nivel de trai…pe scurt. Faptul că sunt vopsite clădirile, asta nu ţine de foame, şi nici nu face un oraş să fie puternic.

   • mihai says:

    La universitate nu poti face nimic ca primar. nici la centre de cercetare. spitalele se misca in Oradea, nu sunt cele mai bune dar sunt ok, fata de alte orase din Romania, clar. Nu are aeroport din cauza prostilor de care a fost condus, o sa inceapa si el sa se miste.

    • altuss says:

     Ca primar se poate face orice, dacă mai ales şi Guvernul ţării are aceeaşi culoare politică. Dar da, ca primar nu se poate face…dacă primarul nu are altă viziune decât că…un oraş e mare doar dacă e vopsit gardul ! Să ne gândim că tot aici pe BIHON, se scria în 11 Iunie, cum Guvernul Ungariei vrea să facă din Debrecen cel mai puternic oraş din regiune, până în 2030. În acest sens, Guvernul maghiar bagă 1,74 miliarde de euro în dezvoltarea aeroportului, mutarea Muzeului de Ştiinţe ale Naturii al Ungariei din Budapesta în Debrecen, dezvoltarea învăţământului, a zonei industriale, şi aşa mai departe. În Deberecen e primar László Papp, care în colaborare cu Guvernul Ungariei spunea că: “Debreţin va deveni în curând nu doar un punct de reper pentru regiunea estică a ţării, ci şi pentru ţările vecine”.
     Asta înseamnă primar cu viziune. La noi, Bolojan ştie un singur lucru: să vopsească gardul şi…totul e în regulă ! Dar nu e nimic în regulă, şi asta se vede şi se simte !

     • drop says:

      pai maghiarii au nevoie de un debrecen puternic pentru ca e singurul oras mare in afara de budapesta. si concureaza direct cu oradea. oradea fiind cam al 10lea din romania, deci nu e cel mai imp dupa bucuresti. evident ca oradea n-are nici o sansa decat daca se fac lucrurile cu cap si de acum inainte.

 4. Catrinel says:

  Spuneți și câte garaje construite cu acte a-ți demolat abuziv fără nici un drept su fără despăgubiri, prin aceaste abuzuri binomul bolojan-birta nu merita sa mai fie aleși în funcții în administrație locale. Pentru aceste abuzuri grosolane nu mai votam cu pnl.

  • garaj says:

   Jet cu garajele tale. Nu exista asa ceva, garaj cu acte. ti-ai facut tu garaj pe teren public in anii 90 ca asa o vrut muschiu tau. Pa.

 5. Maturitate says:

  Cine te-a călcat de douã ori o va face si a treia oară.

 6. Şmecheria Audienţei says:

  Liberalul Până și Stăpână nu este tot partidul liberal.

 7. david says:

  Cand s-a discutat cu primarul despre scadera bugetului local din cauza pandemiei si a crizei, primarul a spus ca impozitele si taxele vor fi reajustate. Cum adica, ce vrea sa spuna prin asta, in jos sa ajute locuitorii sau in sus pt a acoperii gaura din buget tot pe spatele nostru. Chesti asta vad ca a trecut asa pe la urechile noastre fara sa o bage nimeni in seama.

  • Robert says:

   Taxele și impozitele din Oradea au fost deja indexate pt anul viitor. În plina pandemie când oamenii nici nu ieșeau din case în plina stare de urgenta Bolojan și-a găsit timp pt a trece creșterea prin consiliul local. Nu e o majorare mare dar e majorare.

 8. Săgețile viitorului în piept says:

  Beţia de Înainte.

 9. AldeX says:

  “Fondurile europene rămân o prioritate pentru Oradea și județul Bihor”

  Pai cum sa nu ramana, ca doar ii mana cereasca:
  – cei alesi se pot lauda cu cifrele mari din buget si “marile realizari” – chiar daca nimeni nu a cerut sa se construiasca X proiect sau toata lumea ii impotriva lui
  – firmele abonate la proiecte trebuie sa castige si mai incolo + ca acuma va fi si judetul, deci si mai multi bani – desi CALITATEA LUCRARILOR TOT NU VA CRESTE
  – ceea mai buna scuza pt primar daca comentezi cu argumente ca nu ii ok proiectul “ii din bani europeni, deci putem sa-i cheltuim cum vrem si pe ce vrem … ”

  P.S: – macar se face ceva si …. CIOCUL MIC CA EI IS LA CONDUCERE ACUMA, IAR PROIECTELE SUNT PE BANI EUROPENI

 10. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ioan Mang acuză nereguli în județ. Liderul PSD a ajuns cu întârziere din cauza semafoarelor de pe DN76
  Președintele PSD Bihor, Ioan Mang a ajuns la sediul PSD Bihor în jurul orei 10:00, după un periplu prin sudul județului, fiind prins printre semafoarele de pe DN 76.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Florin Birta este noul primar al orașului Oradea. Bolojan: „Îl felicit pe Florin Birta pentru câștigarea mandatului”
  Deși încă nu sunt disponibile rezultatele finale, conform primelor informații din secțiile de votare, Florin Birta a câștigat detașat alegerile în Oradea. 2

  România

  Rezultate EXIT-POLL alegeri locale 2020: Nicușor Dan - 47,2%, Gabriela Firea - 39%, Traian Băsescu - 8,6%
  Candidatul independent susținut de PNL - USR PLUS la Primăria Capitalei, Nicușor Dan, a câștigat alegerile locale, potrivit unui EXIT-POLL realizat de CURS Avangarde și prezentat de Mediafax.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Comunele cu inflație de flotanți, campioanele prezenței la urne, în Bihor
  "Coincidență": Comunele unde numărul flotanților a atins cote alarmante, în ajung de alegeri, sunt și comunele cu cea mai mare prezență la urne. Vezi prezența în orașele Bihorului și în Zona Metropolitană Oradea. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Încă un dosar penal pentru fraudă la vot - la o femeie de 81 de ani
  O femeie de 81 de ani, cu domiciliul în străinătate, care a votat pe listele suplimentare de la o secție din localitatea bihoreană Valea Cerului, fără a avea domiciliul stabilit pe raza comunei s-a ales cu dosar penal pentru fraudă la vot. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Frauda la vot în Bihor: Dosar penal pentru o femeie din Săldăbagiu de Barcău pentru vot multiplu
  O femeie de 45 de ani din localitatea bihoreană Săldăbagiu de Barcău s-a ales cu dosar penal după ce a votat de două ori, în două localități diferite.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.