bihon.ro Web analytics

Fost ofițer al Forțelor Aeronautice Regale Române, aviatorul Beiușului va zbura spre Ceruri

Reactualizat la:

Fost ofițer al Forțelor Aeronautice Regale Române, aviatorul Beiușului va zbura spre Ceruri

Reactualizat la:
„La sfârșitul săptămânii ne despărțim, vânătorii de bombardieri. Eu voi rămâne tot în acest «colț de Rai», căci rămân la vânătoare.” Andrei Pop, Călărași, 20 VI 1942 - scrisoare de pe front.
„La sfârșitul săptămânii ne despărțim, vânătorii de bombardieri. Eu voi rămâne tot în acest «colț de Rai», căci rămân la vânătoare.” Andrei Pop, Călărași, 20 VI 1942 - scrisoare de pe front.

Beiuș. „…-Un colț de Rai-, în care se duceau lupte aeriene, unde se murea. Atunci, de ce era -un colț de Rai-? Pentru că se trăia fericirea, aici pe pământ, de fapt în aer, a eroismului, care este, dacă se săvârșește în numele unei cauze drepte, o posibilă „cheie” de a intra în raiul vieții veșnice…” („Aviatorul”- de prof. Ioan Dărăbăneanu-memorial în curs de apariție)

Iubire pentru urmașa dr. Ciordaș

Deși a văzut moartea cu ochii, de atâtea ori, divinitatea, destinul sau viața, pur și simplu, l-a ferit pe aviatorul- col(ret). Pop Andrei de finalul nedorit al vieții pământene. A trebuit să vină acest început de an ca vârsta, atât de apropiată de 98 de ani să pună „pecetea” de sfârșit, pe o viață deosebită, petrecută cu demnitate, muncă, pasiune, eroism, iubire și dedicare pentru cei dragi și într-u totul, pentru aproapele său, oricare ar fi fost el…

S-a stins departe de tumultul vieții cotidiene, retras voluntar din orice glorie lumească, ce i s-ar fi cuvenit pe drept. Poate prea puțini au știut trecutul lui, luptele, sacrificiile pe altarul existenței.
Andrei Pop, urmaș de familie cu „spița clujeană ” a cantorului Mănăstirii Strâmba, Ioan Vlăduț, cu genealogie veche, scrisă de aproape două secole , cu „rădăcini” adânc înfipte în sol nobil, a ajuns beiușean datorită celui mai prețios sentiment uman – iubirea. Iubirea l-a adus în acest oraș de școli, iar Ilioara, aleasa sa, este descendenta unei familii ce a scris istorie cu litere de sânge, jertfa supremă la Beiuș – familia martirului Dr. Ioan Ciordaș. Mai precis, sora martirului, Veturia, a fost bunica maternă a Ilioarei.

Când ajungi să cunoști cât de cât aceste „dedesubturi” genealogice, care aparent stau ascunse, cuminți, în vechi fascicole de arhive familiale, nu e de mirare, de ce unii oameni sunt așa „speciali”, de ce au un parcurs deosebit de multitudinea concitadinilor de rând.

Distins cu Virtutea Aeronautică

Andrei Pop, nu a fost doar aviator, ofițer al Forțelor Aeronautice Regale Române și participant activ în teatrele de operațiuni al celui de-al doilea Război Mondial. Trecut în rezervă, în 1954, „scăpat” de epurarea politică și represiunea ce se aplica foștilor ofițeri regali (a fost distins cu Ordinul „Virtutea Aeronautică” în grad de „Cruce de Aur”, cu întâia și a doua baretă, pentru merite deosebite), a absolvit Facultatea de Științe Naturale București (1957).

A devenit dascăl (din 1960), pentru a da „virtuțile” științei, multor copii, și nu oricăror copii: celor loviți de soarta vieții, a orfanilor de la Casa de Copii Beiuș. Cu multe, multe rezultate notabile. A insuflat dragostea de natură, mișcare, sport (scrimă) acelor copii, prea puțin fericiți.

Dascăl în Maroc

Activitatea sa umană zilnică, perpetuă, dintre școală, familie, meditații, a fost completată și cu un condiment „african”. Datorită educației sale, a „virtuților” de poliglot, a ajuns să profeseze la catedră, în Maroc, educând și cizelând copiii continentului negru, timp de trei ani. După decenii de muncă, se retrage la binemeritata pensie, în 1984, dedicându-se familiei din ce în ce mai largi: familiile celor două fiice, cinci nepoți (la a căror educație a participat activ), apoi șase strănepoți și, în 2019, a prins nașterea primului stră-stră nepot.

Aceste rânduri nu pot, și nu au menirea de a descrie multiplele fațete, uman-pozitive ale personalității omului Pop Andrei. 98 de ani, o viață, poate plină și pentru doi muritori, lăsând în urmă, nu doar urmași demni, ci pildă de urmat în zilele noastre. De curaj de a înfrunta viața, oricât de grea ar fi. De a te dedica aproapelui. De a iubi necondiționat. De a fi gata de sacrificiu. El, Aviatorul, ne-a arătat că se poate. Acum, se duce, lin, spre acel „colț de Rai”, iar aici pe pământ, pentru ultima oară, cu onoruri militare, în zborul veșnic, din care nu este vreun picaj….

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Kovács Zoltán

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Autoturism scufundat în Crișul Repede, lângă Sântandrei
  Un autoturism Volkswagen Passat s-a scufundat în Crișul Repede, în zona localității Sântandrei.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Turul Bihorului se mută în luna iulie
  Organizatorii Turului Bihorului și al Turului Sibiului colaborează pentru progresul ciclismului românesc.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Activitatea Tribunalului Bihor, paralizată de grevă
  Tribunalul Bihor își va suspenda activitatea pe o perioadă nedeterminată, începând cu luni 27 ianuarie 2020. 3

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Un bărbat a murit în urma unui accident produs între un autoturism și o căruță
  Un accident rutier petrecut pe DJ 191A, lângă Ciutelec, a fost semnalat joi, la ora 18:45, prin intermediul 112.

  BIHON Sport local

  Luceafărul s-a reunit! „Ne așteaptă o muncă grea”
  Lotul Luceafărului Oradea s-a reunit la baza proprie joi după amiază sub comanda noului staff tehnic.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Preparate românești, prezentate într-un Târg gastronomic dedicat Micii Uniri
  La Liceu Greco-Catolic "Iuliu Maniu" din Oradea au avut loc, joi la amiază, mai multe evenimente dedicate zilei de 24 ianuarie, atunci când marcăm Unirea Principatelor Române.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.