bihon.ro Web analytics

Fotograful care „a răsturnat” ministrul de Externe din comunist, expune în Cetate

Fotograful care „a răsturnat” ministrul de Externe din comunist, expune în Cetate

Reactualizat la:
Una dintre expozițiile permanente din Cetate va reflecta perioada comunistă. Lucrările vedetă ale expoziției sunt cele ale omului care a imortalizat vizitele lui Gheorghe Gheorghiu Dej în Bihor, dar și ale lui Nicolae Ceaușescu.
Scris de farcas - Una dintre expozițiile permanente din Cetate va reflecta perioada comunistă. Lucrările vedetă ale expoziției sunt cele ale omului care a imortalizat vizitele lui Gheorghe Gheorghiu Dej în Bihor, dar și ale lui Nicolae Ceaușescu.

Nicolae Meseșan a fost martor la deschiderea marilor fabrici din Bihor și la tot atâtea vizite ale Președintelui Nicolae Ceaușescu. Aproape toate vizitele liderului comunist în Bihor erau ocazionate de deschiderea unui obiectiv industrial. Unele dintre aceste vizite vor rămâne nu doar imortalizate în fotografiile semnate de Nicolae Meseșan, ci și adânc întipărite în memoria fotografului. Fiindcă, ar fi putut avea consecințe asupra vieții sale. Nicolae Meseșan își amintește cu zâmbetul pe buze, un eveniment care atunci l-ar fi putut lăsa fară loc de muncă.

„Meseria de fotoreporter e una grea. Să fii agreat, să fii fotograf oficial a unor vizite oficiale ale unor președinți de stat nu e de ici de colo. Trebuie să surprinzi clipa, emoția, momentul… Primul aparat de fotografiat l-am primit la 14 ani de la un cumnat. Era un Smena 2… Apoi am făcut studii, am făcut și studii la București, la Ștefan Gheorghiu, am ajuns în Televiziunea Română unde am urmat toate etapele până la operator oficial…. Pe Nicolae Ceaușescu l-am fotografiat cu un aparat Praktika. Au fost multe momente inedite în timpul vizitelor Prezidențiale.

Am să vorbesc despre aceste vizite la vernisajul expoziției din Cetate. Vă spun doar un moment dintre acestea. Eram cu Președintele Nicolae Ceaușescu, cu miniștrii la Fabrica de Confecții. Era o expoziție de haine, așa ca într-un labirint. Am alergat să surprind cele mai bune momente cu Președintele Ceaușescu.

Era acolo și ministrul Ștefan Andrei. Un om deosebit. Dar întâmplarea a făcut că el s-a aplecat undeva în acest labirint, eu nu l-am văzut și alegând pur și simplu l-am doborât, l-am răsturant. Toți cei din jur au rămas muți. Mi-au spus: «Tovarășe Meseșan, să-ți cauți de lucru!». Ministrul Ștefan Andrei a privit situația cât se poate de natural, de uman și m-a asigurat: «Mă voi îngriji personal să nu se întâmple aceasta».

Am vorbit apoi cu acest ministru, unul dintre cei mai luminați l-a telefon și mi-a spuus că: „ai devenit vedetă în Comitetul Politic Executiv. Se vorbește despre fotoreporterul de la Oradea care a răsturnat un ministru!». Cu ministrul Ștefan Andrei am vorbit și după Revoluție”, și-a amintit Nicolae Meseșean. Ștefan Andrei a fost ministru de Externe.

Nicolae Ceaușescu a făcut opt vizite făcute în Bihor, în anii 1966, 1969, 1970, 1976, 1977, 1979, 1982 şi 1987. Nicolae Meseșan a fost fotograf al Parchetului Bihor, al cotidianului Crişana, preocupat mai mult de tehnica fotografică şi de foto-reporaj decât de arta fotografică. Se revendică profesional ca tehnician T C M şi tehnician criminalist, deși a cunoscut succesul și ca fotoreporter. Din poziția de tehnician a fost la fel de „neliniștit”, de curios, ca și din poziția de fotoreporter. Nicolae Meseșean este posesor al brevetului de de inventator după ce a realizat două dispozitive practice şi funcţionale pentru criminalişti.

Orădeanul este cel care a îmbunătăţit banda folosită la delimitarea locului unei crimei, dar şi jetoanele numerotate care indică probele descoperite în investigațiile criminaliștilor. Patru ani avea să lucreze la realizarea unor obiecte care au stârnit curiozitatea specialiștilor din străinătate. Orădeanul a îmbunătăţit banda folosită la delimitarea locului unei crimei, la care nu se aduseseră modificări, optimizări din anii 56.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Află De Ce ”Uită” Oamenii De Sala De Fitness După Luna Ianuarie !
  E ușor să stabilești scopuri la începutul fiecărui an, dar lucrurile se complică atunci când trebuie îndeplinite.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Rezultat negativ și pentru bărbatul izolat la Infecțioase. 148 de autoizolați, iar cifrele sunt în urcare
  Și rezultatul probelor de laborator pentru bărbatul internat în izolator la secția de Infecțioase a Spitalului Curteanu este negativ, la fel ca cel al femeii internată și ea în același loc.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Alcoolemie de 1,54 la mie: bihorean prins beat criță și cu permisul suspendat la volan
  Un bărba de 40 de ani din Popești a fost oprit de polițiști în timp ce conducea un autoturism, având permisul suspendat și sub influența băuturilor alcoolice. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  DSP Bihor: Definițiile de caz pentru Sindromul respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19)
  Direcția de Sănătate Publică Bihor a transmis joi, 27 februarie, definițiile de caz pentru Sindromul respirator acut cu noul coronavirus.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Eveniment caritabil cu rochii de mireasă și rochii de seară pentru Noel
  Târgul, ce are drept scop strângerea de fonduri pentru micuțul Noel, va avea loc duminică, 1 martie, în sala Florica Ungur unde vor fi expuse rochii de mireasă, rochii de seară și accesorii pentru nuntă.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Vineri, ziua porților deschise la pompieri: demonstrații, prezentare echipamente și exerciții demonstrative. Vezi programul manifestațiilor
  Vineri, între orele 10:00 – 14:00, pompierii din Bihor pot fi vizitați și admirați când fac demonstrații.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.