bihon.ro Web analytics

Fotograful care „a răsturnat” ministrul de Externe din comunist, expune în Cetate

Fotograful care „a răsturnat” ministrul de Externe din comunist, expune în Cetate

Reactualizat la:
Una dintre expozițiile permanente din Cetate va reflecta perioada comunistă. Lucrările vedetă ale expoziției sunt cele ale omului care a imortalizat vizitele lui Gheorghe Gheorghiu Dej în Bihor, dar și ale lui Nicolae Ceaușescu.
Scris de farcas - Una dintre expozițiile permanente din Cetate va reflecta perioada comunistă. Lucrările vedetă ale expoziției sunt cele ale omului care a imortalizat vizitele lui Gheorghe Gheorghiu Dej în Bihor, dar și ale lui Nicolae Ceaușescu.

Nicolae Meseșan a fost martor la deschiderea marilor fabrici din Bihor și la tot atâtea vizite ale Președintelui Nicolae Ceaușescu. Aproape toate vizitele liderului comunist în Bihor erau ocazionate de deschiderea unui obiectiv industrial. Unele dintre aceste vizite vor rămâne nu doar imortalizate în fotografiile semnate de Nicolae Meseșan, ci și adânc întipărite în memoria fotografului. Fiindcă, ar fi putut avea consecințe asupra vieții sale. Nicolae Meseșan își amintește cu zâmbetul pe buze, un eveniment care atunci l-ar fi putut lăsa fară loc de muncă.

„Meseria de fotoreporter e una grea. Să fii agreat, să fii fotograf oficial a unor vizite oficiale ale unor președinți de stat nu e de ici de colo. Trebuie să surprinzi clipa, emoția, momentul… Primul aparat de fotografiat l-am primit la 14 ani de la un cumnat. Era un Smena 2… Apoi am făcut studii, am făcut și studii la București, la Ștefan Gheorghiu, am ajuns în Televiziunea Română unde am urmat toate etapele până la operator oficial…. Pe Nicolae Ceaușescu l-am fotografiat cu un aparat Praktika. Au fost multe momente inedite în timpul vizitelor Prezidențiale.

Am să vorbesc despre aceste vizite la vernisajul expoziției din Cetate. Vă spun doar un moment dintre acestea. Eram cu Președintele Nicolae Ceaușescu, cu miniștrii la Fabrica de Confecții. Era o expoziție de haine, așa ca într-un labirint. Am alergat să surprind cele mai bune momente cu Președintele Ceaușescu.

Era acolo și ministrul Ștefan Andrei. Un om deosebit. Dar întâmplarea a făcut că el s-a aplecat undeva în acest labirint, eu nu l-am văzut și alegând pur și simplu l-am doborât, l-am răsturant. Toți cei din jur au rămas muți. Mi-au spus: «Tovarășe Meseșan, să-ți cauți de lucru!». Ministrul Ștefan Andrei a privit situația cât se poate de natural, de uman și m-a asigurat: «Mă voi îngriji personal să nu se întâmple aceasta».

Am vorbit apoi cu acest ministru, unul dintre cei mai luminați l-a telefon și mi-a spuus că: „ai devenit vedetă în Comitetul Politic Executiv. Se vorbește despre fotoreporterul de la Oradea care a răsturnat un ministru!». Cu ministrul Ștefan Andrei am vorbit și după Revoluție”, și-a amintit Nicolae Meseșean. Ștefan Andrei a fost ministru de Externe.

Nicolae Ceaușescu a făcut opt vizite făcute în Bihor, în anii 1966, 1969, 1970, 1976, 1977, 1979, 1982 şi 1987. Nicolae Meseșan a fost fotograf al Parchetului Bihor, al cotidianului Crişana, preocupat mai mult de tehnica fotografică şi de foto-reporaj decât de arta fotografică. Se revendică profesional ca tehnician T C M şi tehnician criminalist, deși a cunoscut succesul și ca fotoreporter. Din poziția de tehnician a fost la fel de „neliniștit”, de curios, ca și din poziția de fotoreporter. Nicolae Meseșean este posesor al brevetului de de inventator după ce a realizat două dispozitive practice şi funcţionale pentru criminalişti.

Orădeanul este cel care a îmbunătăţit banda folosită la delimitarea locului unei crimei, dar şi jetoanele numerotate care indică probele descoperite în investigațiile criminaliștilor. Patru ani avea să lucreze la realizarea unor obiecte care au stârnit curiozitatea specialiștilor din străinătate. Orădeanul a îmbunătăţit banda folosită la delimitarea locului unei crimei, la care nu se aduseseră modificări, optimizări din anii 56.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Mapamond

  Coronavirus: Pragul de 1 milion de cazuri de infectare la nivel mondial a fost depășit. Peste 50.000 decese
  Potrivit centralizărilor realizate de Universitatea Johns Hopkins, numărul de cazuri de infectare la nivel global cu virusul COVID-19, a depășit pragul de un milion.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Pacienții de la UPU Spitalul de Urgență sunt testați de coronavirus
  Pacienții care se prezintă cu afecțiuni non-Covid la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, sunt testați și, în cazul în care sunt depistați și cu Covid, sunt direcționați către Spitalul Dr. Gavril Curteanu.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Mӧmax închide magazinele din Oradea și Timișoara
  În contextul pandemiei mondiale COVID-19, instituită și în România, retailerul austriac mӧmax respectă ordonanțele autorităților naționale și închide temporar cele două magazine din Timișoara și Oradea, până când situația va reveni sub control deplin și perioada de izolare la domiciliu se va sfârși.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  România a făcut într-o lună aproximativ jumătate din testele făcute de Germania într-o zi
  România a făcut primele teste de coronavirus în data de 2 martie, transmite Grupul de Comunicare Strategică. 6

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Stadiul lucrărilor la prelungirea drumului expres. Vezi când se estimează că se va deschide circulației
  Pe viaduct se face suprabetonarea. Drumul e aproape gata pe bucata Suişului - viaduct şi în lucru, pe bucăţica viaduct - ieşirea spre Biharia. 6

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Medic în izolare. Centrul de permanență Vadu Crișului închis
  Ca urmare a faptului că unul dintre medicii care asigurau asistență medicală la Centrul de permanență din Vadu Crișului a intrat în izolare, fiindcă a avut contact cu pacientul infectat cu COVID 19 din Bulz, unitatea medicală se închide.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.