bihon.ro Web analytics

„Galaxia suveică” a sculptorului bihorean Dan Daniel s-a născut la Ploieşti

De Camelia Bușu

„Galaxia suveică” a sculptorului bihorean Dan Daniel s-a născut la Ploieşti

Sâmbătă s-a încheiat Tabăra Naţională de Sculptură Monumentală Contemporană de la Ploieşti.
Scris de Camelia Bușu - Sâmbătă s-a încheiat Tabăra Naţională de Sculptură Monumentală Contemporană de la Ploieşti.

În Parcul Municipal Ploiești Vest a avut loc, sâmbătă, 20 noiembrie. închiderea ediției a IV-a a Taberei Naţionale de Sculptură Monumentală Contemporană. Evenimentul a avut loc printr-un parteneriat între Primăria Municipiului Ploiești, Casa de Cultură „Ioan Luca Caragiale” a Municipiului Ploiești și UAP filiala Ploiești, Parc Municipal Vest, Filarmonica „Paul Constantinescu Ploiești,Teatrul ”Toma Caragiu” Ploiești, la inițiativa asociației 24PHarte și sub înaltul patronaj al Ministerului Culturii.

În acest an tabăra a avut tema Reziliența – concept simbolic și inspirativ ca etapă decisivă privind fondarea Muzeului de Artă Contemporană în Aer Liber. Anul acesta au participat sculptorii Dan Daniel (Roşia, Bihor), Vlad Dumitriu (Câmpina) și Valentin Vârtosu (Republica Moldova). Cei trei au folosit andezit pentru lucrările ce vor rămâne de acum în patrimoniul Municipiului Ploiești.

Este a doua oară când sculptorul bihorean Dan Daniel participă la această tabără. La prima ediţie, în 2018, acesta a realizat lucrarea „Panta Rhei”, creată dintr-un bloc de marmură de şase tone.

Anul acesta, Dan Daniel a realizat sculptura intitulată „Galaxia suveică”. Ea face parte din conceptul „micro-MACRO Cosmos”, concept pe care îl studiază de 7-8 ani. „Prin el încerc să descopăr fenomene astronomice care mă pasionează de foarte mult timp”, spune Dan Daniel. Sculptura este realizată din andezit, marmură şi oţel inoxidabil, având 2,8 metri înălţime, 2,5 metri lungime şi lăţime 90 centimetri.

Cei trei sculptori au lucrat timp de patru săptămâni, câte 9-10 ore pe zi. Au sculptat chiar în parc, fiind înconjuraţi de fiecare dată de curioşi de toate vârstele. „Am lucrat în fiecare zi, a fost program de armată. A fost foarte dură piatra și greu de şlefuit. Ştiam din celelalte tabere lucrările care s-au făcut, şi am pornit pe ideea să fac ceva nou”, a punctat Dan Daniel. Bucata de andezit în care a lucrat a fost foarte mare, şi în cele patru săptămâni a fost nevoie de macara pentru a fi mişcată, întoarsă de câte ori a fost nevoie. E un efort uriaş, şi la flecare ediţie se pun la dispoziţie de către Casa de Cultură „Ioan Luca Caragiale” şi doi sculptori pentru ajutor atunci când e nevoie. Cei trei au avut de înfruntat, pe lângă „lupta” cu piatra, şi frigul şi vântul din parc.

O singură zi, o duminică, au vizitat locaţii din zonă precum Casa Memorială Nicolae Grigorescu, Mănăstirea Brebu, dar şi atelierul de acasă al sculptorului Alfred Dumitriu, tatăl lui Vlad Dumitriu, care la rândul lui a participat la prima ediţie a taberei.

„Galaxia suveică” va putea fi admirată de acum, alături de alte 30 de sculpturi monumentale, în Parcul Municipal Ploiești Vest.

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  „Fetiţa cu chibrituri”, concert dedicat copiilor
  La sediul Filarmonicii de Stat Oradea s-a demarat şi o strângere de donaţii împreună cu Asociația Caritas Eparhial Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Un transport agabaritic va tranzita județul Bihor. Traseul vehiculului
  CNAIR a anunțat, miercuri, că în următoarea perioadă se va efectua un transport agabaritic cu depășiri pe ruta Sibiu-Borș II.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Încă o contestație a fraților Costa și a pompierului Butuc, respinsă de Curtea de Apel Oradea
  Frații Florin și Andrada Costa și fostul pompier Cătălin Butuc rămân în continuare după gratii. Curtea de Apel Oradea a respins miercuri, contestația celor trei tineri care au terorizat o femeie, de prelungire a arestului preventiv.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Orădenii de pe malul stâng al Crișului Repede rămân două nopți fără apă

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în Oradea: 7 străzi afectate, inclusiv Spitalul Județean

  BIHON Sport local

  Turneu caritabil la Avram Iancu. „Maracanito 2021, ediție specială Ionuț Mânz”

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  VIDEO | Dacă o persoană are anumite boli, trebuie să evite vaccinul? Răspunde dr. Ramona German, medic specialist în medicina de familie
  Întrebarea și răspunsul au fost formulate în cadrul dezbaterii „În dialog cu medicii”, moderată de către jurnalistul Octavian Haragoș. Dezbaterea s-a desfășurat în cadrul campaniei de informare desfășurată sub genericul „COVID-19 și vaccinarea: Realitatea dozată fără prejudecăți”, inițiată de către Primăria Municipiului Oradea.

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ - C. 10 si 15.12.2021 - PL Salonta + Rural + Oradea - anuntate cu 2 zile

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.