Într-un interviu acordat luni, 12 mai, postului Radio Europa Liberă, Bolojan a explicat că, deşi în prima parte a anului s-a reuşit menţinerea sub control a deficitului bugetar, nu s-a înregistrat o scădere a acestuia.
„Din punct de vedere al situaţiei economice, lucrurile nu stau foarte bine, pentru că, pe de o parte, avem un deficit mare. Trebuie să-l reducem şi ceea am reuşit în această primă perioadă a anului este să nu creştem deficitul. Dar nu am reuşit deci, să scădem acest deficit, ceea ce înseamnă că în perioada următoare va fi nevoie de unele măsuri care să corecteze parţial acest deficit. E greu de presupus că în jumătate de an vom putea să reducem două puncte procentuale de la 9%, să spunem, la 7%”, a declarat preşedintele interimar.
Ilie Bolojan a evidențiat importanța menținerii unui echilibru între cheltuieli și venituri.
„Înseamnă că foarte probabil va trebui să avem o combinaţie care înseamnă scăderi de cheltuieli, ceea ce ar fi trebuit să facem de ani de zile, pentru că nu trebuie să ne ascundem, finanţarea acestui deficit este o problemă delicată pentru noi şi deci parte de combinaţie de scăderi de cheltuieli şi sper să nu fim în situaţia, dar este posibil să avem şi măsuri de creştere a unor taxe şi a unor impozite, pentru că în momentul în care nu reuşeşti să ai venituri la nivelul cheltuielilor nu ai decât cele două posibilităţi deci să-ţi creşti veniturile. Ar fi bine să ne putem creşte încasările fără să creştem taxele, dar trebuie să scazi şi cheltuielile”, a precizat oficialul.
În același timp, Bolojan a atras atenția asupra întârzierilor în absorbția fondurilor europene, în special cele din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
„Avem nişte probleme legate de absorbţia fondurilor europene, avem întârzieri pe PNRR, banii europeni sunt ca şi sângele proaspăt în economie, ne ajută să ne menţinem un nivel al investiţiilor bun, ne ajută la rating, dar pe de altă parte avem şi partea de consolidare fiscală care ne este impusă nu nouă, tuturor ţărilor europene care au deficite foarte mari în mod cronic. Pe bună dreptate Comisia spune ca să nu ajungeţi în situaţia de tip Grecia cum s-a întâmplat anii trecuţi, luaţi-vă măsurile necesare.
Din păcate, România a amânat aceste măsuri şi acum, din nou, luna iunie este o lună de termene de raportare de evaluare şi deci de aia este nevoie să avem cât mai repede un guvern stabil care să ia aceste măsuri în aşa fel încât să fie măsurile pe termen scurt care trebuie să fie imediate şi apoi sigur unele măsuri aşezate pe termen mediu în aşa încât România să rămână o ţară stabilă”, a mai explicat preşedintele interimar al României.
Trimite articolul
XStim. Pentru dezvoltare. Am mai vazut filmul asta.
Salariile vor ramane mici.
Nu te mai saturi tu si gasca.
Noi vrem demolari, exproprieri si betoane. Noi asta am votat
Morți mami voastre de politicieni jegosi voi ați adus tara în halul asta PNL PSD vouă va trebuie arme și războaie și alegeri anulate gunoaielor și acum vreți taxe mărite sa va bata Dumnezeu pe toti
-
Lasasa Simion iti da gratis tot, si elimina taxele, elimina munca o sa primesti totul
“este posibil” la Bolo inseamna cu siguranta 🙁
Oare o fi si taxa pe articolase elogioase platite? Ca ar creste bugetul fara numar.
Bolojane su promis 300 de parlamentari….
Țara e în faliment pentru că ați condus-o voi nu pentru că au condus-o alții.
Vad o gramada de cuvinte necuviincioase adresate domnului presedinte. Nu e posibil asa ceva. Voi care vorbiti urit credeti ca a-ti face mai bine decit domnia sa? Ma indoiesc. Este omul potrivit vremurilor de acum. Nu mai vorbiti pina nu stiti. Altfel se vad lucrurile la nivel de cetatean si altfel la nivel de presedinte. Ar trebui sa ii multumim pentru ce face domnia sa ca nu e usor sa impaci pe toti.
-
“a-ti face”
Toti analfabetii sunt fani ai boului ala nesatul. -
Al cui președinte este ? Cine l-a votat ?
Bine faceți , așa merită acest popor taxe și impozite mari că oricum tot cu hoți de 35 ani votează