bihon.ro Web analytics

Ioana-Maria Repciuc dă viaţă Evei Heyman

De Camelia Buşu

Ioana-Maria Repciuc dă viaţă Evei Heyman

Ioana-Maria Repciuc în rolul Evei Heyman FOTO: Ovi D. Pop
Spectacolul „Ne gândim la tine, Eva Heyman!” a avut premiera duminică seara, la Sala Arcadia
Scris de Camelia Buşu - Spectacolul „Ne gândim la tine, Eva Heyman!” a avut premiera duminică seara, la Sala Arcadia

Actriţa Ioana-Maria Repciuc şi-a făcut debutul pe scena Teatrului Regina Maria cu un one-woman show încărcat de emoţie. Noua premieră a teatrului, „Ne gândim la tine, Eva Heyman!”, jucată duminică seara la Sala Arcadia, este o dramatizare semnată de actorul Emil Sauciuc a jurnalului Evei Heyman, fetiţa din Oradea care şi-a găsit sfârştiul în lagărul de la Auschwitz.

Consemnările Evei au fost intercalate cu proiecţia imaginilor de epocă şi bătăile de metronom care măsurau apăsător timpul până la deportarea în Polonia. Într-un decor simplu, creat de Ilinca Ghimbăşan, dar sugestiv prin fiecare element (valiza, candelabrul Menorah), zilele din jurnal s-au derulat pe rând, trecând de la bucurie la tristeţe, de la confuzie la frică.

Ioana-Maria Repciuc, cu vocea ingenuă a copilei de 13 ani, a transmis publicului fiecare emoţie, transpunând privitorii în tensiunea acelor zile din februarie-mai 1944. Povestea începe de ziua ei, pe 13 februarie, când Eva s-a bucurat de cadouri deşi bunica nu i-a făcut petrecere mare, ca să nu spună arienii că „evreii huzuresc”.

E un copil traumatizat în primul rând de divorţul părinţilor ei. Chiar dacă îşi iubeşte tatăl vitreg, pe nenea Bela, bunica îi spune că mama ei îl iubeşte doar pe el, pe ea nu. Când ascultă pe furiş discuţiile celor mari află că, de fapt, copiii unor părinţi divorţaţi nu pot fi niciodată fericiţi. „Eu de asta sunt ascultătoare ca să evit certurile pe care le urăsc!”. Nici pe prietena ei Marta nu o mai are, pentru că Marta a fost dusă în Polonia. Dar Eva are un vis: când va creşte mare şi se va întreţine singură ca şi fotoreporter va face numai ceea ce va dori ea.

A trăit atât de puţin…

În acelaşi timp, Eva e bombardată de informaţii care pe ea o bulversează şi termeni pe care nu îi înţelege precum: fascism, militant de stânga, deportare… E copleşită de tot ce aude în jurul ei. „Aici e fascism! Nu ştiu ce e aia fascism, dar cu siguranţă înseamnă că pe evrei îi duc în Polonia”. Ea e convinsă că întotdeauna va fi mai bine pentru arieni, chiar şi când nu vor mai exista legi antievreieşti.

Nemţii au intrat cu tunuri şi tancuri în oraş, aşa cum a văzut doar la cinematograf. Îi era foarte frică pentru că ea voia să trăiască cu orice preţ pentru că a trăit „atât de puţin”. Ar fi stat ascunsă şi în grajd cu porcii sau cu vitetele, numai să scape cu viaţă.

A trăit trauma de a purta steaua galbenă pe pardesiu, momentele când li s-a tăiat telefonul, când nemţii au luat prăvăliile, când li s-a pus sigiliu pe casă. Au aşteptat să îi ducă în ghetou „ca animalele care aşteaptă în tăcere să fie duse la abator”. Erau 84 de oameni în şapte camere, „mereu călcai pe picioarele cuiva”. Şi totul le era interzis! Cea mai mică şi cea mai mare pedeapsă era una şi aceeaşi: moartea. „Nu se specifică dacă pedeapsa asta se aplică şi la copii, dar eu cred că da”, scrie Eva. Mama ei spunea că cel mai important e să rămână în viaţă. „Dacă nu mori, se poate reface totul”. Singura bucurie a Evei era prezenţa lui Vadász Pista, de care era îndrăgostită.

Pe prietenul ei cel mai bun, jurnalul, l-a salvat chiar înainte de deportare Mariska Szabo, bucătăreasa creştină a familiei, care l-a dat mamei Evei. Cu toate strădaniile fetei de a supravieţui în lagărul de la Auschwitz, însuşi doctorul Mengele a împins-o în duba morţii.

După spectacolul regizat de Emil Sauciuc nu poţi să pleci decât cu durere în suflet şi un gust amar, după ce ai simţit cum sufletul curat de copil al Evei a fost zdrobit pentru totdeauna de bocancul nazist. Şi cu o datorie: neuitarea.

 

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Lucilian Olteanu says:

  A fost cumva urmarea ocupantului maghiaro- hortist ? A platit cineva pentru asta ? Nu stiu, numai ma intreb . . . . ! Istoria cumva se rescrie ca sa se uite grozaviile comise de acestia in perioada 1940 – 1945 . . . . ?

 2. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  „Fetiţa cu chibrituri”, concert dedicat copiilor
  La sediul Filarmonicii de Stat Oradea s-a demarat şi o strângere de donaţii împreună cu Asociația Caritas Eparhial Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Un transport agabaritic va tranzita județul Bihor. Traseul vehiculului
  CNAIR a anunțat, miercuri, că în următoarea perioadă se va efectua un transport agabaritic cu depășiri pe ruta Sibiu-Borș II.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Încă o contestație a fraților Costa și a pompierului Butuc, respinsă de Curtea de Apel Oradea
  Frații Florin și Andrada Costa și fostul pompier Cătălin Butuc rămân în continuare după gratii. Curtea de Apel Oradea a respins miercuri, contestația celor trei tineri care au terorizat o femeie, de prelungire a arestului preventiv.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Orădenii de pe malul stâng al Crișului Repede rămân două nopți fără apă

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în Oradea: 7 străzi afectate, inclusiv Spitalul Județean

  BIHON Sport local

  Turneu caritabil la Avram Iancu. „Maracanito 2021, ediție specială Ionuț Mânz”

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  VIDEO | Dacă o persoană are anumite boli, trebuie să evite vaccinul? Răspunde dr. Ramona German, medic specialist în medicina de familie
  Întrebarea și răspunsul au fost formulate în cadrul dezbaterii „În dialog cu medicii”, moderată de către jurnalistul Octavian Haragoș. Dezbaterea s-a desfășurat în cadrul campaniei de informare desfășurată sub genericul „COVID-19 și vaccinarea: Realitatea dozată fără prejudecăți”, inițiată de către Primăria Municipiului Oradea.

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ - C. 10 si 15.12.2021 - PL Salonta + Rural + Oradea - anuntate cu 2 zile

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.