Ionuț Caragea, anunț șocant: ultima carte în limba română

De Veronica Bursasiu
Reactualizat la:

Ionuț Caragea, anunț șocant: ultima carte în limba română

Reactualizat la:
Poetul stabilit în Oradea face un anunț neașteptat. În februarie va publica ultima sa carte în limba română. Întrebat de ce a luat o decizie atât de radicală, Ionuț caragea spune: „Așa simt, așa cred. Nu vreau să ajung sa mă autopastișez”.
Scris de Veronica Bursasiu - Poetul stabilit în Oradea face un anunț neașteptat. În februarie va publica ultima sa carte în limba română. Întrebat de ce a luat o decizie atât de radicală, Ionuț caragea spune: „Așa simt, așa cred. Nu vreau să ajung sa mă autopastișez”.

Se întâmplă într-un moment în care totul părea să-i meargă din plin poetului Ionuț Caragea. Ce-i drept, în Franța. Acolo unde opera poetului Ionuț Caragea a primit premii după premii. Societatea Poeților Francezi, cea mai veche şi cea mai prestigioasă societate de poezie din Franţa, înființată, printre alții, de primul câștigător al Nobelului pentru Literatură, Sully Preudhomme, îi oferea lui Ionuț Caragea, în 2019, premiul pentru poezie Mompezat, pentru volumul „J’habite la maison aux fenêtres fermées”, publicat în același an la editura Stellamaris din Brest (Franţa). Cu un an înainte, câștigase premiul Francois-Victor Hugo, oferit tot de Societatea Poeţilor Francezi, volumul premiat fiind „Mon amour abyssal”, apărut la Editura Stellamaris, Brest, 2018 (traducere de Amalia Achard). În luna iulie 2020, poetul Ionuţ Caragea a obţinut două premii oferite de Societatea Poeţilor şi Artiştilor din Franţa. Este vorba de locul al doilea la marele premiu „Henri Meillant” şi locul al treilea la marele premiu „Jenny Alpha et Noël-Henri Villard”. Volumul cu care a obţinut aceste premii este „J’habite la maison aux fenêtres fermées” („Locuiesc în casa cu ferestre închise”). În august 2020, sub semnătura lui Ionuț Caragea, a apărut, la editura Rafet, volumul „Esenţe lirice” vol. II. Acesta conţine 41 de cronici literare scrise în intervalul 2011-2020.

Volumul a câştigat Marele Premiu „Titel Constantinescu” la Festivalul Internațional de Creaţie Literară „Titel Constantinescu”, ediţia a XIII-a. În acest context, anunțul poetului, care pare că are încă mult de oferit cititorilor, șochează. „În luna februarie a anului 2021 voi publica ultima mea carte în limba română, o antologie de 750 de pagini, care va cuprinde peste 500 de poeme şi peste 1.200 de aforisme selectate din întreaga mea operă poetică şi aforistică. Antologia se va numi «M-am născut pe Google» şi va fi publicată la editura Fides. Dat fiind faptul că există şi pe Facebook câţiva cititori care au apreciat activitatea mea literară şi care merită întreaga mea recunoştinţă, voi începe să postez creaţiile din această antologie şi pe paginile mele de utilizator sau de autor. Voi permite orice fel de comentarii, text, imagine sau giff, lăsând la latitudinea dumneavoastră respectul şi sentimentele pe care doriţi să le afişaţi. Vă doresc multă sănătate şi împliniri pe toate planurile!” e mesajul lui Ionuț Caragea pentru cititorii săi.

Consacrat ca „poetul născut pe Google”, după numele unui volum cu care își făcea debutul, în 2007, în fața publicului din România, „M-am născut pe Google”, alături de volumul „Delirium Tremens” , poetul pare că dorește să-și facă ieșirea din viața literară românească în aceeași notă. Ionuț Caragea a fost rugbist de performanță și a ales să plece în Canada, atunci când a realizat că în România, un profesor de sport nu își poate întreține familia.

El a perceput poezia ca pe un download ceresc și spera să ramână poet, chiar dacă serverul va pica. Ionuț Caragea este considerat de critica literară unul dintre liderii generației de scriitori douămiiști și unul dintre cei mai atipici și originali scriitori de care dispune în prezent România. „Scrisul e o activitate pentru sănătatea spiritului”, consideră Ionuţ Caragea. Poetul a pledat întotdeauna pentru a avea o meserie pe lângă a fi poet, conștient fiind că în România, doar Mircea Cărtărescu își asuma la un moment dat faptul că trăiește exclusiv din scris. Pledoaria sa era cu scopul de a evita să „trăieşti cu frustrarea izvorâtă din încercarea să devii bogat din scris. Scrisul e pentru evoluţia spirituală, să ai succes e bonus”. Până când ultimul volum în limba română va vedea lumea tiparului, poetul își publică în mediul virtual opera.

Primul poem din antologia de poeme, citate şi aforisme „M-am născut pe Google”, editura Fides, februarie 2021, este „Eu la pătrat” și sună astfel: „Viața este zero, la puterea doi și rămâne zero, nuli suntem și noi. Viața-i primul număr, împărțit la doi, rămâne jumate, restul la gunoi. Viața-i radicalul din divinitate și rămân doar sfinții fără de păcate. Viața este sfera, cercul și pătratul, scotocind prin toate, aflăm rezultatul. Viața e triunghiul, dreptele catete, și rămâne unghiul fără epitete. Viața e obtuză, până-n infinit, și rămâne punctul, singur și uimit. Viața-i printre puncte, o mulțime vidă, și rămâne moartea… singură, rigidă. Viața este zero, zero absolut, la puterea doi, un necunoscut. Viața e un calcul – simplu – cum sunt Eu, însă Eu² = Dumnezeu”.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  OFICIAL! Persoanele vaccinate cu a doua doză pot intra în România fără a mai intra în carantină. Lista statelor din zona galbenă a fost actualizată
  Măsura este valabilă dacă de la a doua doză de vaccin au trecut peste 10 zile. 1

  BIHON Sport local

  Reunire cu mulți juniori la Luceafărul Oradea
  Pauza s-a încheiat și pentru cea mai tânără echipă din Seria 10 a Ligii a III-a.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  CSC Sânmartin vrea să urce în clasament
  Echipa bihoreană se întărește cu doi jucători experimentați și vizează o clasare superioară.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Vaccinul anti-Covid-19 nu i-a convins pe profesori
  Ministerul Educației a făcut publice rezultatele primei etape de consultare cu privire la disponibilitatea de vaccinare a personalului din învăţământ. Mai mult de jumătate dintre dascălii bihoreni nu vor să se vaccineze împotriva virusului Covid-19. 15

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Accident pe Tudor Vladimirescu, provocat de „țeparul de le Electrica". Orădeancă anchetată pentru fals în declarații
  Se pare că bihoreanul care a înșelat mai mulți oameni, dându-se a fi reprezentat al Electrica a fost implicat într-un accident rutier, după care a „fugit" de la locul faptei. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Steluța Cătăniciu se dezlipește de PSD. Reacția lui Mang: "E strategia PSD"
  Nici măcar un trimestru nu a durat aventura în PSD Bihor pentru deputata clujenacă de Bihor, Steluța Gustica Cătăniciu. Aceasta se vrea social-liberală, în Parlament. 3

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.