bihon.ro Web analytics

Liderul generației douămiiste se retrage de la Premiile Uniunii Scriitorilor

De Veronica Bursașiu
Reactualizat la:

Liderul generației douămiiste se retrage de la Premiile Uniunii Scriitorilor

Reactualizat la:
Orădean de mai multă vreme, Ionuț Caragea a fost premiat de mai multe ori în Franța pentru opera sa poetică.
Scris de Veronica Bursașiu - Orădean de mai multă vreme, Ionuț Caragea a fost premiat de mai multe ori în Franța pentru opera sa poetică.

 

Este poet, prozator, critic, editor, autor de aforisme și promotor cultural. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, cofondator şi vicepreședinte al Asociației Scriitorilor de Limbă Română din Québec, membru al Societății Poeților Francezi, membru al Societății Poeților și Artiștilor din Franța. Deține numeroase premii naționale sau internaționale pentru poezie, aforisme, critică literară și proză scurtă. Cărțile sale de poezie au fost premiate de mai multe ori de Societatea Poeților Francezi și de Societatea Poeților și Artiștilor din Franța.A publicat peste 50 de cărți. Este considerat de critica literară românească unul dintre liderii generației poetice douămiiste, unii critici considerându-l chiar liderul de necontestat al acestei generații. După ce anunțat că va publica ultima carte în limba română, care i-a și apărut în aceste zile la Editura Fides, Ionuț Caragea anunță că a luat decizia de a se retage de la Premiile Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj. „Mai mult de atât, nu voi mai participa niciodată la vreun concurs organizat de Uniunea Scriitorilor din România”, spune Ionuț Caragea.

Iată mesajul său către conducerea Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj:
„Stimată doamna președinte Irina Petras,
până la urmă am luat decizia de a nu mai participa la premiile filialei. Nici cu volumul «Infectat cu iubire», nici cu volumul de cronici literare, «Esenţe lirice» și nici cu volumul «Locuiesc în casa cu ferestre închise», care a câștigat premiul Mompezat în Franţa. Vă rog frumos, pe această cale, să îmi retrageţi volumul «Locuiesc în casa cu ferestre închise», care a fost deja trimis la filială, din cursa pentru premii, şi să fie oferite cele două exemplare celor care vor dori să le aibă in bibliotecă”, e mesajul lui Ionuț Caragea. Anunțul retragerii din cursa pentru un premiu al USR vine la câteva zile după ce
Editura Fides anunță publicarea antologiei „M-am născut pe Google”, semnată de Ionuț Caragea, un volum despre care autorul spune că e ultimul scris în limba română. Antologia are 760 de pagini și conține o selecție de 518 poeme și 1161 de citate și aforisme scrise în perioada 2006-2021.

Academicianul Giovanni Dotoli, una dintre personalitățile marcante ale Francofoniei, consideră că Ionuț Caragea este un poet care onorează România și literatura europeană.Totodată, este apreciat ca unul dintre cei mai atipici și originali scriitori de care dispune în prezent România. Criticul Theodor Codreanu consideră că Ionuț Caragea este unul dintre cei mai înzestrați creatori ai ultimelor generații și cel mai important poet al anaforei din lirica românească de azi.Antologia „M-am născut pe Google”poate fi citită, în format Pdf, pe site-ul oficial al autorului: https://www.ionutcaragea.ro

8 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Traian Ștef says:

  Cel mai mare atu al cărții Grațielei Benga provine din exhaustivitatea ei. Cele aproape 500 de pagini acoperă întregul teritoriu al poeziei douămiiste (ba chiar „post-douămiiste”!), reconstituind credibil harta generației. Fără exagerare, niciun autor reprezentativ nu e lăsat la o parte și o simplă enumerare dă seama de extensiunea extraordinară a teritoriului studiat: Svetlana Cârstean, Ioana Nicolaie, Zvera Ion, Marius Ianuș, Dumitru Crudu, Dan Sociu, Bogdan Perdivară, Elena Vlădăreanu, Ruxandra Novac, Domnica Drumea, Adrian Urmanov, Răzvan Țupa, Claudiu Komartin, Teodor Dună, Radu Vancu, Ana Dragu, Dan Coman, Ștefan Manasia, Andra Rotaru, Cosmin Perța, Florin Partene, V. Leac, Adela Greceanu, Constantin Virgil Bănescu, Miruna Vlada, T.S. Khasis, Diana Geacăr, Marin Mălaicu-Hondrari, Gabriel Daliș, Gabi Eftimie, Ofelia Prodan, Rita Chirian, Vlad Moldovan, Moni Stănilă, Medeea Iancu, Stoian G. Bogdan, Ștefan Baghiu, val chimic, M. Duțescu, Andrei Dosa, Dmitri Miticov, Teodora Coman, Ana Pușcașu, Krista Szocs, Marius Chivu, Bogdan-Alexandru Stănescu, Matei Hutopila, Anatol Grosu, Ion Buzu, Ștefan ivas, Victor Țvetov, Bogdan Coșa, Alex Văsieș. Așa încât se poate spune, fără teama de a greși, că cine nu e menționat în volumul Grațielei Benga nu există în poezia actuală. (Alex Goldis, Harta poeziei douamiiste, Vatra nr. 5/2015)

 2. IK says:

  What? E o glumă sper. Liderul generației 2000 :)))))))))))))))))))))))))))))))))

 3. Într-o lume paralelă says:

  Și Olivia Steer se retrage de la șefia Colegiului Medicilor din România.

 4. Olimpiu says:

  După a nu știu câta autopromovare a individului de mai sus, n-am rezistat. Pentru cititorii naivi, iată câteva adevăruri (le poate oricine verifica ușor).

  1. Periodic, se vede limpede, individul își face reclamă disperat prin presa orădeană. Poate așa aude cineva de încă un grafoman. Măcar de-ar spune adevărul.
  2. Nominalizările Fundației Comunitare sunt făcute de oricine, deci dl Caragea s-a autopropus și autonominalizat. Poate oricine să se propună la premiile Funației. De aici până la insinuarea că ar fi fost oarecum selectat e mare distanță și o jignire a oamenilor care fac acolo o muncă onestă.
  3. Nominalizările la premiile USR Cluj nu există. Dl. Caragea minte cum respiră. A făcut el un mic spectacol fără să-l fi nominalizat măcar cineva. Deci și-a retras maculatura de la niște premii unde nici nu exista. Și nici nu va avea șanse vreodată.
  4. „Liderul” autoînchipuit al generației 2000??? Niciun critic serios și recunoscut din țară nu-l va enumera pe grafoman, darămite să-l pună în fruntea unei înregi generații. La aproape 50 de ani, dl Caragea e o tânără speranță închipuită.
  5. Omul își înființează societăți și organizații ca să aibă și el ce conduce. Grafomanul e și maniac, se visează șef.
  6. Ca cititor amărât, recomand marelui grafoman pierdut între azil și realitate să citească mai mult decât scrie.
  În rest, un personaj trist, depășit de imaginația lui.

 5. Pentru cei care nu citesc says:

  1. Pentru necititul Olimpiu. Materialul a fost preluat de redacţia JB de pe pagina de Facebook a autorului. Deci, nu autorul a contactat redacţia pentru a fi publicat, ci invers.

  2. De unde ştie necititul Olimpiu de cine a fost nominalizat Caragea la premiile Fundaţiei Comunitare? De ce nu contactează necititul Olimpiu Fundaţia Comunitară Oradea pentru a afla câte persoane l-au propus pe autor şi cine sunt ele? Necititul Olimpiu nu ştie că toate persoanele care fac acele propuneri sunt verificate, că îşi dau adresa, numărul de telefon şi e-mailul?

  3. Unde scrie Caragea că s-a retras de la premiile USR? În textul preluat de pe pagina lui srie clar că nu mai doreşte să participe la premiile filialei. Este foarte clar! Aţi tras concluzia din titlu? Îi aparţine titlul articolului lui Caragea? Evident că nu, îi aparţine Jurnalului Bihorean. Lui Caragea îî aparţine DOAR ce este între ghilimele.

  4. Înţeleg că nu ştiţi să cititi şi că vă tăvăliţi de invidie în anonimat şi obscuritate, dar nu îi cunoaşteţi nici pe cei care l-au declarat pe Caragea lider al generaţiei 2000?

  Ia să vedem cine sunt aceşti domni: Daniel Corbu, Corneliu Leu, Emilian Marcu, Constantin Frosin, Aureliu Goci, A. I. Brumaru, Theodor Codreanu etc. Ia analizaţi, voi, ignoranţilor, cine sunt aceşti domni pe Wikipedia? Nu-i mai pun la socoteală pe ceilalţi mari critici care l-au elogiat pe autor: Cistelecan, Cubleşan, Maria-Ana Tupan, Borbely, Ioan-Aurel Pop, Rachieru, Ghidirmic, Dram, Nicolae Mareş, Adrian Popescu etc.

  Iar necititul Traian Ştef, o dă ca exemplu pe Graţiela Benga, nume tânăr şi necunoscut, fără experienţă, care a alcătuit şi ea o antologie, în funcţie de puţinele revistele pe care le citeşte şi în care Caragea nu a publicat.

  Băi necitiţilor, dar de alea 4 premii pe care Caragea le-a câştigat în Franţa, aţi auzit? De alea două pe care le-a câştigat la Paris? Dar de criticul Giovanni Dotolli ati auzit? Când o să câştige nişte neica nimeni precum Traian Ştef asemnea premii şi când vor fi elogiaţi de asemenea critici?

  Vai de mama voastră de prăpădiţi necitiţi ce sunteţi!

 6. Pentru cei care nu citesc says:

  P.S.

  Îi recomand lui Caragea să ia legătura cu redacţia ziarului Jurnalul Bihorean, pentru a-l da îm judecată pe amărâtul Olimpiu, care face atacuri la persoană. Citez: “6. Ca cititor amărât, recomand marelui grafoman pierdut între azil și realitate să citească mai mult decât scrie.”

  A fi pierdut între azil şi realitate este atac la persoană şi se poate pedepsi conform legilor. Administratorul de la Jurnalul Bohorean care se ocupă de partea de IT, ştie exact de pe ce IP a fost postat comentariul şi poate fi folosit ca martor la proces, în stabilirea identiţăţii persoanei care face atacuri la persoană. Oricum, este ruşinos şi faptul că cei de la JB au permis aceste atacuri urâte la persoană, în loc sa modereze cum trebuie comentariile.

 7. DDM says:

  Este doar invidie, domnule Caragea. Traian Ştef nici nu trebuie amestecat în discuţie. El are nişte premii câştigate la filiala de la Arad, una dintre cele mai mici şi mai slabe filiale ale USR-ului, cu puţin peste 50 de membri, aflată mereu la limita desfiinţării. Premii acordate, evident, de prietenii de la Arad şi de la revista Arca, în frunte cu Vasile Dan, o altă unealtă a boşilor de la Bucureşti. Dacă Moldovan şi Ştef nu aveau funcţii la Familia, nici Dracu nu auzea de ei! Oricum, la ce bălării scriu, nu au nicio şansă să rămână în conştiinţa cititorilor. Iar de câştigat premii importante, în afara graniţelor, nu se pune problema. Acolo pilele lor nu au nicio putere!

 8. PuiuR says:

  Eu stiu daca daca esti prost
  si fara valoare nu isi pierd criticii timpul cu tine.
  In schimb, daca ei isi asuma niste verdicte,
  declarand despre cineva ca este un lider,
  isi pun intreaga reputatie in joc.
  Iar daca opinia criticilor este confirmata
  si de criticii straini, dar si de premiile internationale,
  castigate nu oriunde, ci in Franta,
  insemana ca noi, romanii,
  nu stim sa ne apreciem valorile,
  iar cei care arunca cu noroi in comentarii,
  nu sunt decat niste carcotasi frustrati.

  Vă pupă băiatu!

 9. Mapamond

  FIFA a vândut 1,8 milioane de bilete pentru Cupa Mondială din Qatar
  Organizatorii au vândut 1,8 milioane de bilete pentru Cupa Mondială din acest an din Qatar, a anunțat miercuri FIFA, organismul de conducere al fotbalului mondial, înaintea următoarei runde de vânzare a biletelor, care va începe pe 5 iulie.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Începe Festivalul Medieval: defilarea cavalerilor, în Piața Unirii
  Joi seara, în deschiderea Festivalului Medieval, va avea loc „Parada coifurilor” - defilarea alaiului de personaje medievale, de la Cetate până în Piața Unriii.

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în zona blocului Cicero
  S.C. COMPANIA DE APĂ ORADEA S.A. îşi anunţă consumatorii că, în ziua de joi 30.06.2022, din cauza lucrărilor de remediere a avariei apărute pe rețeaua de alimentare cu apă DN 125 mm PE situată în zona blocului CICERO, furnizarea apei potabile se va întrerupe total, între orele 08:00 şi 17:00.
  tombola lunii

  BIHON CAO

  Avarie în Nufărul. Se întrerupe furnizarea apei potabile

  BIHON CAO

  Anunț citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  România

  Mircea Bravo va juca într-un film de comedie realizat chiar de el. S-a aflat și data lansării în cinematografe
  Mircea Bravo, unul dintre cei mai urmăriți vloggeri din România, cu peste un milion de abonați pe YouTube, a făcut public trailerul oficial al comediei „Mirciulică”, un film de lungmetraj produs împreună cu asociatul său, Cristian Iliușan.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Recensământ în Bihor: Amenzi de până la 3.000 de lei pentru cei care refuză recenzarea
  Cu 20 de zile înainte de termenul-limită, 71% din populația țintă estimată a județului Bihor s-a recenzat.

  România

  ”Golden Gata de România” aproape finalizat. Podul peste Dunăre de la Brăila va fi deschis circulație anul acesta
  Ultimul segment de tablier metalic al podului peste Dunăre, de la Brăila, care va face legătura dintre sudul Moldovei, nordul Munteniei şi Tulceaa fost montat marți, 28 iunie.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.