bihon.ro Web analytics

Lista neagra dupa Antik

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Judecătorul a propus ca douăzeci de preşedinţi de secţii de votare să fie interzişi la următorul scrutin electoral.
Scris de Călin Corpaş - Judecătorul a propus ca douăzeci de preşedinţi de secţii de votare să fie interzişi la următorul scrutin electoral.

Preşedintele Biroului Electoral Judeţean nu mai vrea să audă de unii şefi ai secţiilor de votare, angrenaţi în alegerile parlamentare. Constatând nereguli pe care nu le poate trece cu vederea, judecătorul Antik Levente a întocmit o listă cu douăzeci de asemenea persoane angrenate în procesul electoral, pe care le-a şi propus spre excludere de la viitoarele alegeri! Această veritabilă listă neagră a fost deja înaintată Prefecturii şi Autorităţii Electorale Permamente. Prefectura Bihor este instituţia care stabileşte de fiecare dată lista preşedinţilor secţiilor de votare.

Marti, judecătorul Antik a declarat pentru Jurnal Bihorean că, date fiind greşelile comise de aceşti şefi ai secţiilor de votare, a avut de ales între a-i amenda pe fiecare în parte cu mii de lei noi, conform legii sau să-i tragă pe dreapta pentru viitoarele alegeri. Preşedintele BEJ spune că a ales să nu-i sancţioneze pecuniar, din cauza amenzilor foarte mari stabilte prin lege. În schimb, în mod normal aceştia nu vor mai prezida secţii de votare.

Din cele douăzeci de persoane aflate pe lista neagră, nouă au studii juridice, iar şase secţii de votare de pe listă au fost în Oradea.

Interzişi la viitoarele alegeri!

Douăzeci de persoane care au îndeplinit rolul de preşedinţi ale unor secţii de votare la alegerile parlamentare proaspăt încheiate au devenit indezirabile pentru viitoarele procese electorale. Preşedintele Biroului Electoral Judeţean, judecătorul Antik Levente, a întocmit o aşa-zisă „listă neagră”, pe care a înaintat-o deja Prefecturii şi Autorităţii Electorale Permanente, astfel încât aceşti oameni să nu ajungă şefi peste secţiile de votare. În dreptul fiecărui preşedinte de secţie apar problemele depistate la acea secţie de votare. Iată neregulile depistate de judecătorul Antik şi trecute ca motive în dreptul fiecăruia dintre cei douăzeci nominalizaţi în listă: „nu face diferenţa între voturile albe şi voturile nule”, „voturi pe lista suplimentară a persoanelor cu domiciliu în alt colegiu decât cel căruia îi aparţine secţia de votare”, „voturi ale persoanelor cu domiciliul în altă secţie”, „întocmit greşit proces-verbal”, „au votat persoane cu flotant, nu cu domiciliu”, „adeverinţele pentru urna mobilă nu justifică deplasarea acesteia la persoanele solicitante”. Ultima situaţie s-a constatat la secţia de votare nr. 526 din comuna Roşiori, în cazul a 85 de persoane ce au solicitat urna mobilă. „Din diagnosticuri nu rezulta faptul că acele persoane erau netransportabile”, ne-a declarat ieri judecătorul Antik. O altă situaţie ciudată a avut loc la o secţie de votare din Remeţi, unde s-au descoperit în urne buletine de vot pentru alt colegiu uninominal.

 Excludere, în loc de amendă

Antik spune că nu a mai putut trece cu vederea neglijenţele acestor preşedinţi de secţii de votare, din cauza consecinţelor ce pot deriva din această conduită. „Sunt cheltuieli foarte mari, minimum 10.000 lei pe secţie de votare. Dacă se reiau alegerile dintr-o greşeală, trebuie plătiţi din nou membrii secţiei de votare, iar fiecare membru primeşte minim 200 de lei. Buletinele de vot au un anumit preţ. Apoi, reprezentanţii Primăriei vin în afara orelor de program şi după aceea primesc ore libere, maşina oferită de Primărie pentru aducerea buletinelor de vot, organele de ordine care trebuie să fie minimum doi. Sunt nişte cheltuieli foarte mari. De aceea sunt şi amenzile aşa de mari (de la 1.000 la 10.000 de lei noi, în funcţie de gravitatea erorii – n.r.). Dar raportat la banii pe care oamenii aceştia îi câştigă în timpul procesului electoral, este o diferenţă de la zece până la treizeci de ori. Un preşedinte de secţie de votare câştigă 367 lei net, iar un membru din biroul secţiei, 224 lei noi”, şi-a justificat judecătorul demersul, precum şi motivaţia pentru care a ales să nu-i amendeze pe cei consideraţi necorespunzători ci, pur şi simplu, să-i propună pentru excludere, pe viitor.

Prefecul spune că va ţine cont de demersul judecătorului Antik. „Sunt convins că acele persoane nu vor mai face parte. Personal, vor susţine acest lucru, deoarece trebuie să fie vorba şi aici despre o profesionalizare. Vor fi respinşi şi e normal să se întâmple acest lucru”, ne-a declarat prefectul Claudiu Pop, cel care, de altfel, a şi aprobat lista cu toţi cei 650 de preşedinţi ai secţiilor de votare.

PROPUŞI SPRE EXCLUDERE

Iată preşedinţii secţiilor de votare de la alegerile parlamentare propuşi spre excludere de către BEJ:

 

Bara Monica (jurist la Unicredit Ţiriac) – Secţia de votare 70 Oradea

Graur Daniela (jurist) – SV 52 Oradea

Popovici Florentina (jurist) – SV 67 Oradea

Chişbora Amalia (avocat) – SV 76 Oradea

Benea Dalina (jurist) – SV 47 Oradea

Molnar Etelka (asistent social) – SV 320 Cetariu

Modog Ana (jurist la Primăria Oradea) – SV 71 Oradea

Herman Viorica (inspector Primăria Ceica) – SV 316 Ceica

Gorea Carmen (jurist la Primăria Sânmartin) – SV 551 Sânmartin

Sabău Adina (profesor la şcoala din Beznea) – SV 252 Borod

Bronţ Florica (jurist la Primăria Ţeţchea) – SV 633 Ţeţchea

Lazăr Adriana (învăţător) – SV 635 Ţeţchea

Demian Mărioara – SV ? (BEJ Bihor nu a putut furniza detalii)

Venter Irina (educatoare) – SV 643 Vadu Crişului

Fora Daniela (economist) – SV 644 Vadu Crişului

Ile Radu (jurist) – SV 234 Auşeu

Ianc Livia (inspector Primăria Şuncuiuş) – SV 592 Şuncuiuş

Cosma Rozalia (contabil) – SV 241 Balc

Clepce Viorel (pensionar, fost maistru) – SV 448 Lunca

Lazăr Tudoreanu Laura (funcţionar Primăria Roşiori) – SV 526 Roşiori

Sursa: BEJ Bihor

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Sport local

  Start la Memorialul Antonio Alexe. Un punct diferență între vicecampioanele României și Bulgariei

  România

  Cum va fi verificat certificatul verde? Aplicaţia e deja disponibilă
  Autorităţile au impus noi restricţii în România: cei care merg la restaurant, nuntă, eveniment sportiv, spectacol sau concert vor trebui să prezinte certificatul care atestă vaccinarea anti-Covid-19, testarea sau trecerea prin boală. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE! Cauzele accidentului grav din Arieșeni, în care un bihorean a fost preluat de elicopterul SMURD, după ce s-a răsturnat cu autoturismul
  Accidentul rutier s-a produs joi după-masa pe raza comunei Arieșeni, județul Alba. 3

  BIHON CAO

  7 străzi din Oradea rămân miercuri pentru câteva ore fără apă

  BIHON CAO

  CITIRI CAO 13.09.2021-17.09.2021

  BIHON CAO

  Patru străzi din Oradea rămân luni fără apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Scandal în ședința CJ. Bolojan: „Mie nu mi-a prestat Ansamblul Crișana niciun fel de activitate"
  Contre în Consiliul Județean Bihor între Ilie Bolojan și consilierii UDMR și PSD pe marginea desființării Ansamblului Crișana și externalizării serviciilor folclorice. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  La MedLife Oradea, consultația de diabet e gratuită cu bilet de trimitere CAS
  Diabetul zaharat reprezintă o boală cronică tăcută, netransmisibilă, care nediagnosticată și mai ales netratată duce la multiple complicații. Diagnosticarea și tratarea corectă previne apariția complicațiilor și mai ales persoana diagnosticată poate avea o viață perfect normală.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Raluca Turcan, de la Oradea: Salariul minim va crește, taxele pe muncă nu scad
  Ministrul Muncii promite că majorarea salariului minim va fi una consistentă, ea urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022. 2

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.