bihon.ro Web analytics

Lucrează la traseul centurii ocolitoare Oradea - Oșorhei

De Călin Corpaș
Reactualizat la:

Lucrează la traseul centurii ocolitoare Oradea - Oșorhei

Pe direcția Oradea - Cluj-Napoca, drumul va veni din sud și se va lega la DN1, în sensul giratoriu Oșorhei - Fughiu Foto: ZMO
Reactualizat la:
Drumul nou va avea 5,8 km, va fi dotat cu mai multe sensuri giratorii, poduri și pasaj peste calea ferată. Va costa circa 8 milioane de euro, iar Zona Metropolitană îl va preda către CNAIR spre proiectare și execuție.
Scris de Călin Corpaș - Drumul nou va avea 5,8 km, va fi dotat cu mai multe sensuri giratorii, poduri și pasaj peste calea ferată. Va costa circa 8 milioane de euro, iar Zona Metropolitană îl va preda către CNAIR spre proiectare și execuție.

Se lucrează la Studiul de Fezabilitate pentru realizarea „Centurii ocolitoare Oradea-Oșorhei”. Lansarea procedurii a fost aprobată în cadrul Consiliului Director al Zonei Metropolitane din luna ianuarie a acestui an. Timpul pentru observații și propuneri din partea cetățenilor este, însă, scurt. „Invităm pe cei care sunt interesați și care au observații/propuneri legate de această investiție, să le transmită în scris, pe adresa de e-mail: consultarezmo@oradea.ro până la data de 17 iulie inclusiv”, transmite ZMO. Directorul ZMO, Adrian Foghiș, subliniază că termenul pentru depunere de observații este unul scurt, de doar șapte zile, deoarece își dorește să depună proiectul la CNAIR în luna septembrie. Zona Metropolitană mizează pe finanțarea proiectului de către CNAIR și implicit, realizarea achiziției privind proiectarea plus execuția de către Compania Națională. Cu atât mai mult cu cât se are în vedere amploarea proiectului, estimat la 8 milioane de euro. Primarul Ilie Bolojan este, însă, mai precaut, studiind mai multe variante de finanțare. “În toamnă, vom stabili o variantă”, declară Ilie Bolojan, precizând că are în vedere fonduri europene pentru finanțarea acestui drum.

Traseul viitoarei centuri ocolitoare Oradea – Oșorhei
Foto: ZMO

Drumul nou va avea 5,8 km lungime și câte o bandă pe sens, de 3,5 m, cu acostament de 1 m. Va porni din Centura Oradea și va ocoli prin sud localitatea Oșorhei, revenind în DN1 – E60 în sensul giratoriu de la ieșirea din Oșorhei, pe direcția Oradea – Cluj-Napoca.
Această centură ocolitoare va începe din sensul giratoriu existent pe Centura Oradea, dinainte de pasajul de peste calea ferată, respectiv intersecția cu localitățile Cheriu și Felcheriu. Pe traseu, noua centură ocolitoare a Oșorheiului are prevăzute patru sensuri giratorii, două poduri peste râurile Bonar și Tășad, o trecere la nivel cu calea ferată industrială nefolosită, de la fostul CET II, dar și un pasaj peste calea ferată CF 300 Oradea – Cluj-Napoca. Cele patru sensuri giratorii: unul la intersecția cu DC54, care face legătura cu satele Cheriu și Felcheriu, unul la intersecția cu DJ 767E, unul aferent unei viitoare zone industriale (azi terenuri agricole) și finalmente, sensul giratoriu existent pe DN1, la ieșirea din Oșorhei – Fughiu, pe relația Oradea – Cluj-Napoca.

Discuții pe teren, între reprezentanții primăriilor și ai Zonei Metropolitane

Anul viitor încep lucrările?

„Proiectarea și execuția va cădea în sarcina CNAIR. Noi am depus deja protocolul la București și este în curs de aprobare”, consideră Adrian Foghiș, arătând că se dorește un procedeu similar proiectului de legare a autostrăzii A3 de Oradea. Și acolo, ZMO s-a ocupat de documentația tehnică, iar CNAIR a preluat proiectul, urmând să semneze contractul cu un constructor italian, Tirrena Scavi.
„Am purtat astăzi discuții cu reprezentanții comunei Oșorhei și proiectanții de specialitate contractați și am stabilit traseul centurii ocolitoare Oradea – Oșorhei. Până la jumătatea lunii septembrie, dorim să aprobăm studiul de fezabilitate, vom identifica sursa de finanțare, iar anul viitor vom începe lucrările. Bugetul investiției propuse este de aproximativ 8 milioane de euro, iar termenul de proiectare și execuție este de 18 luni”, afirmă primarul Ilie Bolojan.
„Investiția propusă are un impact deosebit pentru dezvoltarea comunei Oșorhei, pentru fluidizarea traficului din comună și realizarea accesului rutier la viitorul Parc Industrial al comunei noastre”, este citat și Gligor Ioan, viceprimar al comunei Oșorhei.
Dacă drumul de legătură dintre Cartierul Podgoria și satul Fughiu va prelua doar o parte din traficul ușor de pe relația Oșorhei – Oradea, cu legătură la DN 19 prin drumul expres, centura ocolitoare Oradea – Oșorhei este destinată și traficului greu.

5 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. zsizsi says:

  Eterna și fascinanta minte briliantă care face o investiție de mult așteptată, dar totuși incompletă. Adică facem sensuri giratorii care mai apoi să se poată “extinde” cu pasaj (cu problemele generate în trafic foarte cunoscute). Fă ceva cu cap, nu doar jumătăți de măsură de dragul să mai poți anexa alte proiecte pentru un “upgrade” . Pun pariu, că descărcarea Centurii va fi în sensul giratoriu fără o bretea care să faciliteze fluidizarea traficului pentru cei care doresc să meargă spre Cluj. Doar peste vreo 2 ani, (nu imediat, că ar fi bătător la ochi) se va face un studiu de fezabilitate (alți bani dați aiurea la firmulițe) care va arăta, că traficul este prea mare și este nevoie de o bretea.

  • CocoX says:

   ai perfecta dreptate 🙂

   dar pt cei mai slabi cu duhul dintre bihorenii mutati in Oradea, este o noua mandrie
   ce conteaza ca de ani de zile era nevoie de asa ceva dar pe nimeni nu a interesat aceasta MICA problema, noi ne bucuram ca se face … oricum s-ar face

   P.S. – dar macar se face ceva 🙂

 2. Orădeanul says:

  De ce nu o faceți cu 2 benzi pe sens? Ca, mai târziu să vă trageți de cap, că traficul va crește mult mai mult și apoi o altă bătaie de cap….? Faceți o dată un lucru bun, pentru zeci de ani și nu peste 6 ani vă veți apuca din nou să lărgiți cintura.

  • zsizsi says:

   Defapt de ce zic că Bihoreanul e mai de calitate? Pentru că acolo s-a redat și argumentele de ce se va face pe o bandă și jumătae (cum e drumul Apahida-Dej). Dacă se făcea pe două benzi pe sens s-ar fi dublat costurile și după ce se va construi autostrada între Biharia și Cluj, traficul de tranzit va scădea mult pe Centură. Cât va dura această situație vom vedea.

 3. vasi says:

  o banda jumate e cel mai periculos lucru, vor fi depasiri periculoase si prin stanga si prin dreapta, multi vor forta depasirile ca vor sti ca cei din fata vor evita ca doar este loc. Ori cu o banda ori cu doua. Mare economie de material se face pt jumate de banda. Mai bine il fac din start predispus la accidente si periculos

 4. România

  Test negativ SARS-Cov2, necesar pentru cetățenii străini la intrarea în Serbia din România, Bulgaria, Macedonia și Croația
  Măsuri restrictive impuse de autoritățile din serbia celor care călătoresc din România, Bulgaria, Macedonia și Croația. Cei care doresc să intre în țara vecină din aceste țări trebuie să prezinte un test negativ SARS Cov2.

  România

  Covid-19, întâmplări din izolare. Problemele cu care se confruntă doi actori din Timișoara
  Pandemia de coronavirus „face pași repezi”. Din ce în ce mai mulți oameni, rude, prieteni, sunt suspecți sau chiar „pozitivi” la testele Covid-19.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  2.000.000 de lei pentru Universitatea din Oradea
  La Universitatea din Oradea, patru facultăţi au fost câştigătoare la granturile pentru finanţarea învăţământului. Banii sunt alocaţi pentru o perioadă de 24 de luni, pentru proiecte destinate prevenirii abandonului şcolar şi îmbunătăţirii procesului de învăţământ. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Corina Crețu l-ar vedea primar pe Claudiu Pop, dar acesta nu candidează
  Fostul comisar european l-ar fi văzut pe Claudiu Pop primar al Oradiei, de vreme ce Bolojan nu mai candidează. Însă candidatul ProRo pentru Primăria Oradea este un alt Pop, mai tânărul Daniel Pop. Deși Oradea face excepție, Crețu deplânge incapacitatea României de a profita cu adevărat de fondurile europene. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Coronavirus în Bihor: 58 de cazuri noi, 73 persoane vindecate. 1.328 infectări în România
  Potrivit datelor transmise de Grupul de Comunicare Strategică, numărul cazurilor noi la nivel de județ se mențin tot peste 50. 7

  România

  FSLI: Deschiderea anului școlar pusă sub semnul întrebării
  Deschiderea noului an școlar este pusă sub semnul întrebării, dacă nu se acordă salariile majorate de la 1 septembrie cadrelor didactice, avertizează Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.