În toamna anului 1964 în cadrul Institutului Pedagogic s-au pus bazele învățământului geografic universitar la Oradea. La 60 de ani distanță, putem constata că visul inițiatorilor acestui proiect a devenit realitate, iar de atunci zeci de generații au absolvit acest frumos domeniu.
„În anii de început, un grup ambițios de tineri geografi format din Alexandru Săndulache (fost Rector), Ignatie Berindei (fost Decan), Grigor P. Pop (fost șef de catedră), Viorica Rusu, Ana Czaholi, Emilia Greavu, Valentin Vancea, Nicolae Josan, Gheorghe Măhăra, Florian Bențe și cartograful Nicolae Zaha, împreună cu colegii istorici, au pus bazele facultății și programului de studiu Istorie-Geografie. Dacă în prezent, în 2024, mii de studenți, masteranzi și doctoranzi și-au desăvârșit studiile și au învățat o meserie în domeniul geografic în amfiteatrele și laboratoarele universității orădene, o datorăm cu prisosință tinerilor de acum 60 de ani, seniorilor geografiei universitare orădene de azi, unii dintre ei, ca profesorii Nicolae Josan și Florian Bențe, ajunși în pragul aniversării a șase decenii de învățământ și cercetare geografică universitară orădeană”, informează Departamentul de comunicare al Universității din Oradea printr-un comunicat.
„Existența, de-a lungul a 60 de ani, a unei geografii universitare orădene o datorăm și sprijinului prietenilor și colegilor din celelalte centre universitare geografice din România și din învățământul preuniversitar, partenerilor și colaboratorilor din mediul socio-economic public și privat, precum și profesorilor asociați din străinătate”.
În prezent, Facultatea de Geografie, Turism și Sport este un pilon de bază al Universității din Oradea, cu programe de studii diverse, în limbile română și engleză, pe toate cele 3 cicluri de învățământ superior și cu activitate de cercetare de referință.
Deschiderea evenimentului va avea loc vineri, 29 noiembrie 2024, în Aula Magna a Universității din Oradea, de la ora 13:00.
Cu această ocazie va fi celebrată aniversarea a 85 de ani de viață ai profesorului Nicolae Josan și cei 80 de ani ai profesorului Florian Bențe, doi dintre „pionierii” proiectului demarat în urmă cu 60 de ani.
Partea a doua a evenimentului va fi dedicată instituțiilor academice partenere cu programe de geografie, din țarǎ și din străinătate, dar și colaboratorilor și partenerilor din mediul socio-economic.
„Evenimentul promite să fie unul plin de emoție, recunoaștere și celebrare a istoriei și realizărilor în ceea ce privește Geografia la Universitatea din Oradea. Distinși invitați, membrii Departamentului de Geografie, Turism și Amenajarea Teritoriului, alături de cei peste 400 de studenți, masteranzi și doctoranzi geografi, vă așteaptă cu drag la Universitatea din Oradea cu ocazia acestui eveniment”, se menționează în finalul comunicatului.
Trimite articolul
XBarney,strici poza!Acolo sunt oameni seriosi,nu te incadrezi!
să învețe că Oradea este așezată în extremitatea estică a Câmpiei Panonice, nu în „câmpia de vest”. Dar decât să amintești de Panonia, mai bine inventezi ceva inexistent pe harta Europei
-
Dobito cultule, Panonia a fost o provincie romană.locuitorii ei erau Panoniei. Ați venit voi borzogii după secole și ați furat cam totul.pana la 1918. 🤣
-
panonii…
-
Da, mult mai corect decat sa faci referire la Karpat Medence – o inventie fara continut, de care ar trebui sa le fie jenă să discute
-
Mult mai corect ar fi sa se scrie că noi,borzogii, am venit din pistele mongole,dar ne e rusine de originile noastre. Suntem niste nenorociți de migratori.
-