bihon.ro Web analytics

Moment dedicat Basarabiei, în Consiliul Local

Reactualizat la:
Oaspeţi de peste Prut au venit la Oradea pentru a participa la aniversarea a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.
Scris de farcas - Oaspeţi de peste Prut au venit la Oradea pentru a participa la aniversarea a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Un scurt moment festiv a avut loc ieri, înainte de şedinţa ordinară a Consiliului Local, dedicat împlinirii a a o sută de ani de când Sfatul Ţării din Basarabia a hotărât Unirea cu România.

Gazda evenimentului a fost Ilie Bolojan, asistat de cei doi viceprimari şi de secretarul municipiului, Ionel Vila. În Sala Mare au mai fost prezenți prefectul Ioan Mihaiu, episcopul ortodox Sofronie Drincec, rectorul Constantin Bungău, consilierii locali, directori şi funcţionari din instituţii de stat.

Au mai participat studenţi basarabeni care învaţă la Oradea, iar invitaţii evenimentului au fost prof. univ. dr. Ion Eremia, decanul Facultății de Istorie şi Filosofie a Universităţii de Stat din Republica Moldova, şi Ilie Leahu, viceprimarul comunei Băcioi, localitate înfrăţită cu Aleşdul.

Şedinţa a început cu intonarea Imnului, urmată de un „Tatăl nostru” rostit de episcop. Primarul a fost primul vorbitor, plasând aniversarea în contextul istoric 1918. Momentul de la 27 martie a fost, apreciază Ilie Bolojan, prima etapă din crearea României Mari, urmată apoi până la sfârşitul anului 1918 de Unirea Bucovinei şi a Transilvaniei.

Primarul consideră că personalităţile momentului 1918 au avut inteligenţa de a folosi conjunctura internaţională în avantajul tinerei lor naţiuni. A punctat modul în care cei care au avut curajul de a vota pentru Unire, în Sfatul Ţării, au plătit ulterior cu viaţa, deportarea sau ani grei de puşcărie. Printre alţii, i-a numit pe Ion Pelivan, Ion Inculeţ, Pan Halippa, Daniel Ciugureanu.

Profesorul Ion Eremia a trecut apoi la microfon şi, în dulcele grai moldovenesc, a transmis sincere salutări din partea Universităţii de Stat din Moldova.

„Ziua de 27 martie este o zi importantă pentru românii basarabeni. E imporant ca tot ceea ce facem noi cu dumneavoastră să fie împărtășit de tinerii generației de azi. Apreciez prezența noastră la Oradea ca un pas important spre viitor. Ideea Unirii rămâne vie în inima fiecăruia dintre noi”, a spus el.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Opinii

  Competența Direcției Naționale Anticorupție
  Conform articolului 13 din OUG 43/2002, sunt de competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie infracţiunile prevăzute în Legea nr. 78/2000, cu modificările şi completările ulterioare, săvârşite în una dintre următoarele condiţii:

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Oradea rămâne fără festivaluri: evenimente anulate, unul după altul
  Festivalurile și evenimentele care urmau să se desfășoare în perioada următoare în Oradea au fost anulate. 6

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Tornadă fotografiată în județul Bihor! Fenomenul este tot mai des întâlnit în România
  În ultimii ani s-au înmulțit raportările privind desfășurarea de tornade în România.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Echipamente ATI donate la Spitalul Gavril Curteanu
  La Oradea au sosit echipamente pentru cazurile grave de Covid, în urma unei donații Digi România. 2

  România

  Szijjarto l-a invitat pe Bogdan Aurescu să efectueze o vizită oficială în Ungaria
  Ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat marţi că l-a invitat pe omologul român, Bogdan Aurescu, să efectueze o vizită oficială la Budapesta, pentru a continua dialogul constructiv iniţiat la Bucureşti. 3

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ultimele demolări la fosta bază sportivă Voința
  Parcarea etajată va ocupa cam un sfert din terenul eliberat, spre Academiei a fost promisă amenajarea unei baze sportive moderne. 12

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.