bihon.ro Web analytics

Noaptea Muzeelor a adus mii de vizitatori în muzeele orădene

De Camelia Bușu
Reactualizat la:

Noaptea Muzeelor a adus mii de vizitatori în muzeele orădene

Reactualizat la:
Scris de Camelia Bușu

Unii şi-au făcut de la început traseul pentru a prinde cât mai multe obiective, alţii au început din Piaţa Unirii, de la Târgul Gaudeamus, şi s-au orientat mai întâi spre muzeele din zonă, alţii au ales în funcţie de unde se intra mai uşor şi nu era prea mare coada de aşteptare. Oricum, mii de orădeni s-au perindat de la ora 19 la ora 24 pe la muzeele orădene, bucurându-se de expoziţiile temporare şi permanente în Noaptea Muzeelor, eveniment ajuns la ediţia a a XVII-a. Mulţi dintre vizitatori şi-au propus să revină în altă zi, să revadă expoziţiile pe îndelete, fără înghesuială, şi cu mai mult timp la dispoziţie.

În curtea Muzeului Ţării Crişurilor lumea a fost întâmpinată de o cafea bună, o îngheţată, un suc de cătină sau o bere rece, ca un preambul la proiectul pe care îl are în vedere conducerea muzeului, acela de a da posibilitatea vizitatorilor de a petrece o zi la muzeu, savurând o cafea, un suc pe terasă printre vizitele în tihnă la expoziţii. În amfiteatrul muzeului, a avut loc un program de exerciții demonstrative de mânuiri de arme şi interpretări de cântece ostășești, un program organizat de Muzeul Naţional Militar „Regele Ferdinand I”, Filiala Oradea. La ora 24:00 a avut loc retragerea cu torțe a militarilor, moment spectaculor savurat de cei care au prins ultimele minute de program în curtea muzeului.

De-a lungul zilei, vizitatorii au parcurs Expozițiile permanente ale secțiilor de Științele Naturii, de Arheologie și Istorie, Lapidariul, Vivariul, dar şi Expozițiile temporare „Artiști plastici orădeni între 1860-1940” și „150 de ani de muzeografie orădeană. Istoricul Muzeului Țării Crișurilor din Oradea”.

La Muzeul oraşului Oradea, vizitatorii au parcurs pe rând expoziţiile, printre cele la care s-a zăbovit cel mai mult fiind „Oradea în machete”, „Invențiile Evului Mediu. Leonardo da Vinci – apă, vânt și foc”, „Matia Corvin – Viața la Curtea Regală” şi sala de jocuri sau Expoziția închinată Primului Război Mondial și lui Traian Moșoiu.

Orădenii au trecut şi pe la celelalte obiective ale complexului muzeal, respectiv Muzeul Memorial „Iosif Vulcan”, Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”, Muzeul Memorial „Ady Endre”. În cadrul Nopţii Muzeelor s-a derula cea de-a VII-a ediție a manifestării „Muzeele orădene împreună”. S-au alăturat evenimentului Muzeul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei (Str. Roman Ciorogariu nr.3), Palatul Baroc (B-dul Dacia nr.1-3), Catedrala romano-catolică (Şirul Canonicilor nr.2), Muzeul Farmaciei Rodia (Str. Republicii nr. 33), Punctul muzeal Catedrala Sf. Nicolae (Str. Iuliu Maniu nr.1).

Orădenii au fost îndrumaţi la muzee şi de voluntari, studenți din anul I de la Universitatea din Oradea – Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, precum și elevi de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” Oradea, Liceul de Arte Oradea și Colegiul Național „Iosif Vulcan”.

Primele cifre sunt: Muzeul Ţării Crişurilor – 10.243 vizitatori, Muzeul oraşului Oradea – 2162 vizitatori, Muzeul Memorial „Ady Endre” – 712 vizitatori, Muzeul Memorial „Iosif Vulcan” – 1532 vizitatori şi Muzeul „Aurel Lazăr” – 1698 vizitatori. La aceste cifre se vor adăuga cele de la muzeele care s-au alăturat manifestării „Muzeele orădene împreună”.

Noaptea Oradea Heritage

Şi obiectivele turistice administrate de Oradea Heritage (Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice) și Comunitatea Evreilor din Oradea şi-au deschis porţile, dar spre deosebire de celelalte muzee, aici intrarea s-a făcut în grupuri de maxim 20 persoane, lucru care a generat cozi destul de mari. Cele mai solicitate au fost Turnul Primăriei, Casa Darvas-La Roche şi Templul Francmasoneriei. Mai pe seară s-a aglomerat şi la Sinagoga Neologă Sion unde erau expuse imagini cu evoluția orașului Oradea din arhiva Agerpres, dar şi Sinagoga Aachvas Rein.

Printre obiectivele Oradea Heritage, la Casa Darvas – La Roche vizitatorii au fost surprinşi să vadă personaje de epocă aduse la viaţă de actori ai Trupei Arcadia a Teatrului Regina Maria. Doamna casei a cântat la pian şi şi-a făcut fotografii cu tinerii curioşi, domnul şi-a împrumutat jobenul pentru un selfie în salon, domnița s-a lăsat fotografiată în dormitor, la fel şi servitoarea harnică.

Atmosfera unei nopţi muzeale a fost completată de proiecţiile laser de pe fațadele Turnului Primăriei și a Sinagogii Neologe Sion. La finalul zilei, Oradea Heritage a dat şi numărul de vizitatori pe fiecare obiectiv: Casa Darvas – La Roche – 1320 vizitatori, Turnul Primăriei Oradea – 950 vizitatori, Templul Francmasoneriei Oradea – 840 vizitatori, Sinagoga neologă Sion – 2430 vizitatori şi Sinagoga Aachvas Rein- Istoria Evreilor din Oradea cu 780 vizitatori.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Se lucrează la înierbarea liniei de tramvai Nufărul-Cantemir
  Lucrarea face parte din proiectul „Creșterea mobilității urbane din zona Nufărul-Cantemir” și se realizează prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ -Perioada 07.07.2022 -08.07.2022 - PL Rural +PL Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Beiușeanca Anamaria Babău e Miss World NexT Top Model 2022
  Nu e primul titlu al beiușencei din acest an. Iolanda Anamaria Babău a fost Miss Earth Emiratele Arabe Unite 2022, dar și coperta revistei de fashion fashion L’Officiel Arabia, ediția digitală din ianuarie 2022, respectiv US Fashion, ediția februarie 2022. 1
  tombola lunii

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în zona blocului Cicero

  BIHON CAO

  Avarie în Nufărul. Se întrerupe furnizarea apei potabile

  Mapamond

  Dezastru în Turcia: Inflaţia a ajuns la 80%
  Inflaţia din Turcia a ajuns la aproape 80%, în timp ce analiştii au avertizat că ţara riscă să fie prinsă într-o spirală de creştere a preţurilor şi salariilor. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Doi minori au fost surprinși inscripţionând cu graffiti mobilierul urban din Oradea. Au fost amendați și vor trebui să refacă mobilierul distrus
  Cei doi minori au fost amendați fiecare de către polițiștii locali cu o amendă în cuantum de 500 lei. 1

  Jurnal Bihorean

  „Istoria clubului de fotbal CAO / NAC Oradea”

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.