bihon.ro Web analytics

Pădurea Craiului: primii pași departe de oraș în casa racului bihorean

De Simona Drimbău
Reactualizat la:

Pădurea Craiului: primii pași departe de oraș în casa racului bihorean

FOTO: CAPDD Bihor
Reactualizat la:
Se doreşte creșterea gradului de responsabilitate socială și de mediu a vizitatorilor.
Scris de Simona Drimbău - Se doreşte creșterea gradului de responsabilitate socială și de mediu a vizitatorilor.

Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor a dus la bun sfârșit două proiecte în destinația de ecoturism Pădurea Craiului (www.padureacraiului.ro) și anume „Pădurea Craiului – casa racului bihorean” și „Pădurea Craiului – primii pași departe de oraș”

Scopul proiectelor a fost creșterea gradului de responsabilitate socială și de mediu a vizitatorilor și a localnicilor, față de aria protejată și destinația de ecoturism Pădurea Craiului. Pădurea Craiului este, nu doar o destinație de ecoturism ci și adăpost al racului bihorean, o nouă specie endemică de rac, pentru care s-a urmărit informarea și educarea publicului legată de ecologia speciei, presiunile, ameninţările şi modalităţile de protecţie, cu scopul de a ridica nivelul de acceptanţă a acestei specii şi a sistemului de arii protejate.

Racul bihorean (Austropotamobius bihariensis) este prima specie de rac descrisă în Europa după mai bine de 100 de ani, arealul speciei fiind strict limitat la vestul Munților Apuseni, ocupând afluenți ai Crișurilor.

În cadrul proiectului „Pădurea Craiului – casa racului bihorean” s-a realizat o potecă tematică despre racul bihorean pe valea Dălbii din Căbești. De asemenea, s-a elaborat un plan de dezvoltare turistică responsabilă pentru comuna Căbești. Mentorat pentru studenţi de la Facultatea de Mediu şi Geografie din Oradea, în cadrul unor seminarii practice, organizarea unei conferinţe pentru promovarea și diseminarea proiectului şi realizarea de materiale promoţionale pentru promovarea proiectului.

Departe de oraş

În calitate de Unitate de Management a Destinației Pădurea Craiului, CAPDD Bihor a implementat proiectul „Pădurea Craiului – primii pași departe de oraș” din dorința de a educa și conștientiza publicul larg atât legat de frumusețea și valorile naturale ce pot fi găsite în interiorul destinației, cât și legat de ce înseamnă turismul responsabil. În cadrul proiectului s-au realizat următoarele activități: dezvoltarea unei poteci educative și de conștientizare privind protecția naturii pe Valea Cuților și amplasarea de elemente de panouri de informare turistică, în apropierea a şase atracții turistice din Cheile Cuților, Roșia.

S-a realizat un punct de belvedere în Cheile Cuților, s-a refăcut poteca tematică „Nici o urmă”/„Leave No Trace” din Defileul Crișului Repede şi s-au realizat seturi de steaguri outdoor pentru promovarea destinației de ecoturism Pădurea Craiului. Dezvoltarea unor infrastructuri de învățare prin joacă pentru copii în proximitatea celor două peșteri turistice – Farcu și Meziad – dotate cu jocuri educative interactive pe teme de protecția naturii, specii de plante și animale, etc; promovarea proiectului și a destinației în sine au fost alte acţiuni derulate în cadrul acestui proiect.

„Așadar, CAPDD Bihor vă așteaptă să pășiți în lumea Pădurii Craiului pentru a vă bucura de noile oportunități de petrecere a timpului liber și de educație în natură create prin intermediul acestor proiecte”, spune Paul Iacobaș, reprezentantul CAPDD Bihor.

Ambele proiecte au fost finanțate de Fundația pentru Parteneriat și MOL România, prin Programul Spaţii Verzi – Componenta Arii Naturale Protejate.

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  ANCOM: Ce trebuie să știe utilizatorii care doresc încetarea unui contract de telefonie
  ANCOM precizează condițiile în care utilizatorii pot cere încetarea unui contract de telefonie și ce anume să verifice când doresc încetarea contractului.

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ -B. 09.12.2021- 10.12.2021 - PL Oradea - anuntate cu 2 zile

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 400 de șoferi amendați în weekend: 38 au rămas fără permis de conducere
  Polițiștii bihoreni au acordat 439 de sancțiuni în perioada 3-5 decembrie.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Orădenii de pe malul stâng al Crișului Repede rămân două nopți fără apă

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în Oradea: 7 străzi afectate, inclusiv Spitalul Județean

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Reabilitarea Școlii Gimnaziale Dacia, finalizată
  Primăria a recepționat lucrările derulate în ultima perioadă la unitatea de învățământ, în contul unui proiect cu finanțare europeană.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Târgul de Crăciun de la Sibiu, Cluj-Napoca sau Oradea? Care este cel mai frumos?
  După un an de pauză provocată de restricțiile Covid-19, Târgurile de Crăciun au revenit în marile orașe ale României. 8

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Arestați după ce au spart o casă din Oradea și au furat picturi și bani
  Doi bărbați, de 42 și 44 de ani, ambii din comuna Sărmășag, județul Sălaj, au fost arestați pentru infracțiunea de furt calificat.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.