bihon.ro Web analytics

Pandemia și viteza șantierelor - 2020, record de investiții în construcții și amenajări urbane

De Cristina Ghilea

Pandemia și viteza șantierelor - 2020, record de investiții în construcții și amenajări urbane

Conducerea Direcției Tehnice și viceprimarul Marcel Dragoș
Reactualizat la:
Cifrele lucrărilor de investiții derulate anul trecut prin Direcția Tehnică sunt de peste trei ori mai mari decât cele din 2019, raportează municipalitatea.
Scris de Cristina Ghilea - Cifrele lucrărilor de investiții derulate anul trecut prin Direcția Tehnică sunt de peste trei ori mai mari decât cele din 2019, raportează municipalitatea.

Anul Covid 19 a marcat un record al investițiilor derulate de Primăria Oradea prin Direcția Tehnică. Directorul Mircea Ghitea consideră că conjunctura care a forțat orădenii să stea mai mult pe acasă, generând valori mici de trafic în oraș, a fost favorabilă derulării mai rapide a lucrărilor de pe domeniul public.

„În anul 2020 valoarea totală realizată, aferentă obiectivelor de investiții derulate prin Direcția Tehnică, incluzând cheltuieli de elaborare a proiectelor, obținere a avizelor și autorizațiilor precum și execuția lucrărilor a fost de peste 113 milioane lei cu TVA , din care lucrările de execuție, lucrări de construcții și montaj, au fost în valoare totală de 109 milioane lei lei cu TVA”, a spus el. Spre comparație, în 2019, valoarea lucrărilor de construcții și montaj realizate prin Directia Tehnică a fost de 32 milioane lei cu TVA.
Conducerea Direcției Tehnice, directorul Ghitea și adjuncții Aurelia Țenț și Emil Bențan, a prezentat ieri raportul de activitate, într-o conferință de presă la care a participat și viceprimarul coordonator, Marcel Dragoș.

134 km de străzi nemodernizate

Directorul a început prin a puncta situația străzilor din Oradea: dintr-un total de 932 de străzi în lungime totală de aproximativ 470 de km, câte cuprinde monitorul stradal al orașului, sunt modernizate 657, adică 336 km. Anul trecut au fost asfaltate 19 străzi.
Ghitea spune că, pe aproximativ 70% dintre străzile nemodernizate sunt deja construite cu case dar lipsesc rețelele utilitare de alimentare cu apă sau canalizarea. „Asta le pune la coadă în ordinea priorităților de modernizare. Nu ne putem permite să modernizăm străzi pe care în 2, 3 ani vom săpa pentru infrastructură, să distrugem ce s-ar face acum”, consideră directorul.

Anul trecut, Direcția Tehnică a avut intervenții de întreținere și reparatii pe 190 străzi nemodernizate, pentru care s-au folosit peste 13 mii tone piatră spartă şi 496 mc de balast, intervenindu-se pe o suprafață totală de 336160 mp, reprezentată de intervenția în 2 sau chiar 3 straturi în unele situații, pe aceeași stradă.

Cele mai importante lucrări de investiții derulate de PMO prin Direcția Tehnică au fost pasajul Magheru și reconfigurarea Podului Dacia și prelungirea drumului expres până în girația de la Real.

Plombări și covorașe asfaltice

În 2020, pe străzile urbei au ajuns 2579 tone de asfalt, aferent unei suprafețe de peste 21.800 mp. Programul de reparații a cuprins peste 290 de străzi, anul trecut.
Directorul consideră că pe partea de reparații „2020 a fost un an mult mai bun decât alții” și punctează covoarele asfaltice așternute pe câteva artere importante din Oradea: Calea Aradului, între podul de peste Peța și strada Oneștilor, străzile O. Goga, T. Blajovici, L. Pasteur între podul CFR și Gh. Doja, Brașovului, Rovine și, parțial, Dunărea.

Una dintre cele mai frecvente probleme ale străzilor din oraș, departe de a fi rezolvată, ține de gurile de canal din carosabil. Majoritatea sunt prost montate, denivelat față de suprafața de rulare. Pe lângă disconfortul creat în trafic, e o chestiune de timp până când în jurul lor să apară gropi.

„Corelat cu starea carosabilului precum și a căminelor și a gurilor de scurgere și având în vedere cotele acestora, pentru asigurarea colectării apelor pluviale și pentru înlăturarea neajunsurilor și a disconfortului existent în trafic, au fost executate lucrări din aceasta categorie pe următoarele străzi: Sfantul Apostol Andrei, Matei Corvin, Ady Endre, Milcovului, Barbu Ștefănescu De La Vrancea, Atacului, O.Goga, Hațegului, Independenței, Calea Aradului, Traian Blajovici, Lăpușului, Calea Clujului, Mihai Viteazul, M.Kogălniceanu, etc”, se arată în bilanțul Direcției Tehnice.
„Circulația diminuată din motivele cunoscute ne-a ajutat să progresăm mai rapid cu lucrările”, e una dintre concluziile directorului.

Plantări: 1 la 5 e pentru pentru alții

Direcția Tehnică are între atribuții și gestionarea spațiilor verzi ale orașului, plantările și doborârile de arbori. Directorul Ghitea a raportat că, în 2020, „au fost efectuate lucrări de tăiere a unui număr de 808 de arbori și lucrări de intervenții cu tăieri în coronament a unui număr de 2456 arbori, care prezentau pericol, erau uscați, în stare avansată de degradare sau erau situați pe amplasamentele unde au fost efectuate lucrări edilitare”.

El zice că toate acestea au fost avizate de Comisia Consultativă constituită pe lângă Primăria Municipiului Oradea, compusă din specialiști din cadrul Direcției Tehnice și specialiști externi.
În schimb, în 2020 au fost plantați 1045 de arbori ornamentali, cu rădacina cu balot, având minim 4 m înălțime, circumferința tulpinei de minim 24 cm și o garanție de 2 ani de la data recepției lucrărilor de plantare.
Întrebat despre regulamentul municipal care prevede că pentru fircare arbore doborât, este instituită obligația de a planta cinci, directorul a dat de înțeles că această prevedere nu se aplică și Primăriei. În opinia sa, municipalitatea are datoria de a aplica această pretenție asta celor care solicită doborârea de arbori și nu de a o pune în practică.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  O nouă tranșă de vaccin Pfizer sosește luni în țară. Centrul de distribuție la care este arondat Bihorul primește 28.000 doze
  4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Amenzi de peste 50.000 lei, aplicate de autoritățile bihorene în ultimele 48 de ore. Peste 240 de amenzi pentru nepurtarea măștii de protecție
  3

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE! Cum va fi vremea în Oradea, în luna martie. Vezi prognoza pentru următoarea perioadă
  2

  România

  Este vaccinul AstraZeneca efiecient împotriva noilor tulpini de coronavirus? Răspunsul unui profesor de Sănătate Publică
  3

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Decizii în 16. „Nu puteam să fac parte din cel mai slab CL de după 1989”

  România

  UPDATE! Procurorii explică de ce nu s-au luat măsuri preventive față de femeia care a accidentat mortal două copile
  11

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.