bihon.ro Web analytics

Parcurile 1 Decembrie şi Petofi intră în reabilitare

De Cristina Ghilea

Parcurile 1 Decembrie şi Petofi intră în reabilitare

Reactualizat la:
Propuneri: "pump track", "spash pad" şi hamace pentru parcul central, chioşc şi terasă în zona fântânii japoneze din Petofi.
Scris de Cristina Ghilea - Propuneri: "pump track", "spash pad" şi hamace pentru parcul central, chioşc şi terasă în zona fântânii japoneze din Petofi.

Primăria a dat în lucru birocraţia care precede reamenajarea parccurilor 1 Decembrie şi Petofi, în contul unor investiţii din bugetul local.
Viceprimarul Birta Florin şi Adina Popa, din Compartimentul de Investiții și Avizare Lucrări Publice din cadrul Direcției Tehnice, au prezentat, ieri, primele idei referitoare la aceste proiecte.
Viceprimarul a insistat că lucrările se vor face pe bugetul local, cu începere din acest an şi finalizare vara viitoare. Fondurile europene alocate în acest exerciţiu financiar acoperă doar amenajarea de parcuri noi, pe terenuri degradate, nu şi intervenţiile pentru revitalizarea parcurilor existente.

Relativ nou

Adina Popa a început cu o scurtă istorie a Parcului 1 Decembrie, amenajat ca atare în 1950. Anterior, pe acest amplasament central a funţionat un fel de târg. Parcul a suferit puţine intervenţii majore de-a lungul timpului, cele mai importante fiind cele recente, când s-a amenajat şirul de arteziene.

Înnoit

Funcţionara spune că intenţia municipalităţii este, acum, de a împăca aşezarea parcului – în traseul axei pietonale Piaţa Unirii – Cetate, cu dorinţele şi nevoile actuale ale celor care frecventează locul.
Astfel, reamenajarea artezienelor şi a aleilor din jurul acestora a fost dată în sarcina Companiei de Apă Oradea, ca acţiune de solidaritate socială.

Cereți ce vreți!

Pe banii urbei sunt prevăzute câteva investiţii noi, unele suprinzătoare. „Municipalitatea a gândit amenajarea unei zone de pump-track, adică o zonă de circuite cu contrapante și movile de pământ, cu suprafață asfaltată, acestea fiind zone de relaxare activă ce se vor adresa cicliștilor și pasionaților de biciclete. Vizavi de zona de pump-track se are în vedere amenajarea unei zone de parkour pe o suprafață de cca 150-200 mp, pentru cei pasionați de cățărat, alergat și sărituri. Proiectul de refuncționalizare va viza și reamenajarea spațiului de joacă, practic dezafectarea locului de joacă existent, amenajarea suprafețelor cu tartan turnat și montarea unor echipamente de joacă adecvate copiilor cu vârsta de până la 12 ani, dar și copiilor cu dizabilități. O altă amenajare inedită, care are la acest moment mare succes în parcurile europene o va reprezenta crearea unor zone de splashpad (spații destinate jocului cu apă) pe o suprafață de 100 mp”, a precizat Adina Popa.
Conform acesteia, proiectul propus pentru parc va fi lansat pe internet „în vederea identificării nevoilor și așteptărilor personale ale cetățenilor cu privire la utilizarea spațiului verde, a preferințelor pentru activități recreaționale. Astfel, cei care vor dori să vină cu propuneri sau sugestii o vor putea face la adresa de email adina.popa@oradea.ro sau primarie@oradea.ro”.

Viceprimarul a insistat că proiectul propus în această fază poate fi amendat cu propuneri ulterioare ale orădenilor.

Zonele de recreere pasivă din acest parc ar urma să fie amenajate în zona dinspre Casa de Cultură a Sindicatelor: spre Gojdu (vizavi de Facultatea de Medicină) s-ar amplasa zona de socializare tineri și spre str. Traian Moșoiu va fi cea destinată seniorilor, cu zone umbroase cu pergole, mese de șah și mobilier adecvat pentru persoane în vârstă.

Petofi, parc istoric

Parcul Petofi are cu totul alt profil, fiind un parc istoric datând de pe la 1880. Se crede că inițial, a fost un tot unitar cu grădina Palatului Baroc.

Propunerea pentru acesta este de amenajare a unor “zone de relaxare de tip insulă, cu elemente tip jardiniere turnate combinate cu mobilier urban ergonomic, care vor permite activități de recreere, de lectură atât pentru tineri, cât și pentru seniori”.
Totodată, se are în vedere și reabilitarea și refuncționalizarea grădinii japoneze și a iazului.

Reamenajarea Parcului Petofi se află în faza elaborării studiului de fezabilitate, urmând ca luna viitoare proiectul să fie promovat în Consiliul Local.

WC moderne

În ambele parcuri urmează să fie demolate WC-urile publice, care ar urma să fie înlocuite cu unităţi moderne, cu autocurăţare. La fel, amenajările se referă şi la introducerea elementelor de tip smart: wi-fi, posibilitatea de încărcare telefoane/tablete și supraveghere video.

Se estimează că lucrările de reabilitare a Parcului 1 Decembrie și a Parcului Petofi vor fi finalizate în a doua jumătate a anului 2021.

7 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Petofi e poet strofe says:

  În parcul P o fi o tribunã pentru poezii?

 2. ionuuuu says:

  se trece la mazilirea pomilor si a spatiilor verzi de tip autohton si din parcurile centrale … lucrari marca bolovan… beton , asfalt , vegetatie care nu este adaptat conditiilor meteo din aceasta zona…

 3. vdct says:

  Parcul 1 Decembrie se află pe amplasamentul fostei Piețe Mari (Nagypiac, Großmarkt) înființat de Consiliul Militar Austriac în primăvara anului 1714. Iar despre Parcul Petőfi nu „se crede” ci se știe exact că a fost parte constitutivă a Grădinii Palatului Baroc încă din vara anului 1780. Noroc cu istoria foarte bine documentată a orașului. Ghinion că n-o citiți…

 4. Anonimul says:

  Doua parcuri istorice ale orasului. Nu cred c-ar trebui multe schimbari majore. Cu profesionalism si relativ bani putini s-ar putea face lucruri frumoase. Primaria a ramas datoare cu terminarea lucrarilor la Dealul Ciuperca, o mare pata pe obrazul edililor. Sa nu ne apucam de 7 lucruri deodata si nu se termina niciuna.

 5. BIHON Sport local

  Irina Bara a fost eliminată la dublu. Monica Niculescu a câștigat duelul românesc
  Joi, după amiază, în turul II al probei de simplu, Irina se va duela cu belgianca Alison Van Uytvanck

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ceremonia de deschidere a noului an universitar, LIVE pe Bihon.ro
  Joi, 1 octombrie 2020, de la ora 11.00, va avea loc la Sala Polivalentă a Universității din Oradea, ceremonia de deschidere a noului an universitar 2020-2021.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  La 5 ani de la ani de la tragedia Colectiv, „Suflet Colectiv”: o piesă pentru neuitare
  Compoziţia şi textul piesei aparţin avocatului şi pianistului Alex Penescu, supravieţuitor al tragediei de la Colectiv.

  BIHON Sport local

  Trei bihoreni la națională, pentru trei meciuri importante. Avem și un jucător naturalizat!
  Selecționerul Mirel Rădoi a anunțat jucătorii pe care va miza în cele trei partide pe care naționala României le dispută în luna octombrie.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Microbuz de transport persoane implicat într-un accident în Hidișelu de Sus
  Un microbuz și un autoturism au fost implicate într-un accident produs pe DN 76, în localitatea bihoreană Hidișelu de Sus. 3

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Focar de infecție coronavirus la un cămin de bătrâni din Marghita: 18 vârstnici și 4 angajați
  Căminul de bătrâni "Sfântul Anton" al Caritas Catolica din Marghita e confirmat aproape în totalitate cu coronavirus. 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.